Melyek az ajtó bilincsei?

 Melyek az ajtó bilincsei?

Az ajtólap működése magában foglalja a szárny gyakori mozgását. Ez a jelenség sok kellemetlenséget okozhat. Ennek a problémának a kezelése többféleképpen lehetséges. Mielőtt kiválasztaná az egyik opciót, érdemes megtudnia, miért van szüksége az ajtó reteszelésére.

Mi az és miért?

Az ajtó rögzítők olyan eszközök, amelyek az ajtólapra vagy annak közelében vannak elhelyezve annak érdekében, hogy bizonyos irányban korlátozzák mozgását. Strukturálisan ezek az elemek eltérőek lehetnek, hiszen a kialakítás a célállomástól függ.

A legegyszerűbb példa a hagyományos rúd, amely az ajtó mozgásának útjában a padlóba van behelyezve. Csak bizonyos szögben nyitotta meg. Az ajtó dugóit különböző feladatokhoz használják:

 • Védelem sérülés ellen. A tulajdonosok fő célja az, hogy megvédje a személyt az ajtók véletlen becsapódásától. Ez különösen akkor van, ha a házban kisgyermek van, aki nem tudja megnyitni a vászont belülről, ha véletlenül bezárul. Ők is védik a bejövő személyt a véletlen sztrájkoktól. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy valaki belsejéből hirtelen kinyitja az ajtót, vagy a vásznok egyszerűen elkezdenek mozogni egy tervezet hatása alatt.

Az ilyen mechanizmusok nagyszerűek a belsőépítészet számára.

 • Védje a bútorokat a sérülésektől. Nagyon gyakran egy szekrény, éjjeliszekrény vagy tükör helyezhető el az ajtólapra. Ha kinyitják, a csapás elpusztíthatja a szerkezetet, vagy egyszerűen károsíthatja a dekoratív réteget. Ezért jobb telepíteni a zárat, és felejtsd el ezt a jelenséget.
 • Ajtó hardver védelme. Ha az ajtókat a maximális szögben nyitják meg, akkor ez arányosan növeli a csuklópántok terhelését, így sok beépítő határoló, hogy ne gondolja ezt a jelenséget, és hosszú ideig tartsa a bútorokat.

típusok

Technikailag a reteszek kis szerkezetek, amelyek az ajtó vagy az ajtó alá helyezhetők, hogy korlátozzák a mozgását.

A helytől függően többféle korlátozó létezik:

 • Falra szerelhető. Telepítse őket közvetlenül a falra annak érdekében, hogy elkerülje az ajtó megütését.
 • Emeleten. Az ilyen típusú konstrukciók különleges ékek, amelyek megakadályozzák a papír mozgását. Segítségükkel az ajtót szinte bármilyen helyzetbe telepíthetjük.
 • Nadstennye. Ezek a mechanizmusok lehetővé teszik, hogy korlátozza a levél lefolyását, valamint zökkenőmentesen visszahelyezze a zárt helyzetbe.
 • Nyitó korlátozók. Ezek a rendszerek nem teszik lehetővé az ajtók nyitását engedély nélkül.

Az ajtó zárására szolgáló bilincsek az alábbi típusokra oszthatók:

 • Roller. Egy ilyen termék egy kis hordó, amely az ajtó zárásakor egy speciális horonyba esik, és nem teszi lehetővé, hogy visszahúzódjon. Ezt a labdarendszert rugós mechanizmus segítségével rögzítik.
 • Falevye. Ez a típusú korlátozók nagyon hasonlítanak az előző modellhez, de itt egy henger helyett egy speciális ferde nyelvet használnak.
 • Mágneses. A műanyag vagy üvegajtókra szerelt modern módosítások.
 • Heck. Ez a legrégebbi rögzítő, amelyet az ember nagyon sokáig használ. A falhoz rögzített horog formájú záróelemből áll. Ennek a horognak a mozgatásának korlátozása csak a fogantyúhoz vagy más, a vászonon lévő speciális eszközhöz ragaszkodik.

Mindezek a bilincsek viszont bútorok.A rekeszek ajtajaira történő beépítésre is használható.

A padlókorlátozók többféle típusúak:

 • Mágneses. Ezek a termékek speciális beépített mágneses blokkok. Ugyanakkor az ajtólapra a fémbetétet, amely kölcsönhatásban áll a padlórendszerrel. Az ilyen konstrukciók hordozhatóak vagy állóak lehetnek.
 • Korlátozók. A legegyszerűbb termékek, amelyek az ajtó mozgási útjára vannak telepítve. Nem teszik lehetővé, hogy a telepített szerkezeten túl nyissa meg. De míg a szokásos korlátozók nem tartják meg a vászonot, így önkéntesen mozoghat az ellenkező irányba.
 • Ék. Ez a retesz hordozható. A penge rögzítéséhez egyszerűen helyezzen be egy éket az ajtó alá. A termék legegyszerűbb változata, melyet önállóan lehet készíteni, kivágni vagy vastag gumiból kivágni.
 • Lábak. Ez a korlátozó két ajtóval van ellátva, amelyek az ajtó aljára vannak szerelve. A vászon megnyitásakor folyamatosan nyomják őket a padlóra, így amikor a rendszer leáll, megjavítják és nem engedik, hogy bármilyen irányba mozduljanak.

A falmodellek esetében azok a rendszerek, amelyek korlátozhatják mind a nyitó, mind a záró ajtókat.

A feltételesen hasonló szerkezetek az alábbi típusokra oszthatók:

 • A falra közvetlenül szerelt határolók. Külsőleg különböző formájú és méretű. Lágy anyagokból készülnek, így a kialakítás nem károsítja az ajtólapot, amikor megüt.
 • A bilincsek szerelvényekre vannak szerelve. Ezek a termékek úgy változtathatják meg helyzetüket, hogy az egyikükben az ajtók bezárulnak, a másikban pedig korlátozzák a rendszer menetét.

A kapcsok Naddverny modelljei az ajtó tetejére szerelt elemek. A legegyszerűbb megoldás egy gumiszalag, C betű formájában, amelyet a felső végre lehet helyezni.

Vannak speciális pedálmegállók, amelyek lehetővé teszik, hogy megállítsa a vászont bármilyen helyzetben. A folytatáshoz a pedálon kell működnie, ami felengedi a zárat.

Eredeti formanyomtatványok

Az ajtó kapcsainak jellemzője az eredeti kialakítás. Ma a gyártók sokféle ilyen terméket termelnek. A piacon megtalálhatók a kecske lábak vagy az állat lábai formájában. Különösen népszerű a naddvernyh bilincsek a horseshoe formájú termékek. Ezeknek a termékeknek a kiválasztása igen nagy. Egy kis állat (nyúl, egér, stb.), Egy szokatlan baba vagy autó formájában vásárolhat meg.

Vannak olyan nem szabványos módosítások is, amelyekben a tervezés absztrakcióhoz kapcsolódik, és nem kapcsolódik a háztartási tárgyakhoz vagy állatokhoz. Vegye fel a részleteket a szoba tervezési jellemzőire, figyelembe véve a ház lakóinak ízlését is.

anyagok

A fixáló minősége nemcsak a tervezésétől, hanem az anyagtól is függ, amelyből készült.

Ma többféle anyagból készülnek:

 • szilikon;
 • gumi;
 • alumínium és acél;
 • műanyagból.

Néha a termékeket fa betétekkel lehet díszíteni, de ez az anyag nem a legfontosabb. A fából készült ajtók esetében a szakértők azt javasolják, hogy acél vagy alumínium dugókat (padlós változat) használjanak, amelyeket gumi betétek védenek. Ha ki kell választania egy eszközt a falra való szereléshez, akkor a legjobb megoldás a szilikon kollekció. Ez az anyag nem csak puha, hanem gyakorlatilag nem károsítja a vászon szerkezetét.

Ha a rögzítőt a fürdőszobába kell telepíteni, akkor előnyben kell részesíteni a mágneses tárcsákat. Fontos, hogy ezek az eszközök egy műanyag tokban rejtve legyenek, amely nem teszi lehetővé a nedvesség belépését és a fém korrodálódását.

Üvegajtóknál speciális bútor-rögzítőket kell használni. Nem engedik, hogy a szerkezet szántáskor eltörjön.Ma ezeket a szerkezeteket speciális mechanikus zárak és mágneses dugók képviselik. Ugyanakkor csak a speciális elem elforgatásával lehet felszabadítani a vászont.

Telepítési részletek

Napjainkban szinte minden típusú bilincset speciális rögzítőelemekkel szereltek fel. Ez nagyban leegyszerűsíti telepítésüket, és lehetővé teszi, hogy saját maga végezze el.

Fali dugók telepítésekor néhány egyszerű ajánlást kell követnie:

 • A készüléket az ajtólap végéhez a lehető legközelebb kell felszerelni. Ez megakadályozza annak gyakori megrázkódtatását.
 • Ne csatlakoztassa a rendszert a csuklópántokkal szemben, mivel ez befolyásolhatja azok működését.
 • Ügyeljen arra, hogy figyelembe vegye a fogantyú méreteit. Fontos, hogy a zár telepítése után ne érjen a falhoz.

A padlózárak szerelése szintén saját árnyalatokkal rendelkezik:

 • Ha kiválasztja a helyet a padlón a retesz alatt, figyelembe kell vennie a fogantyú hosszát, ezért győződjön meg róla, hogy összehasonlítja ezeket az értékeket az eszköz helyének kiválasztásakor.
 • A bilincset a végéhez közelebb kell telepíteni. Ha ez nem történik meg, akkor az idő múlásával az ajtó egyszerűen deformálódik és elveszíti dekoratív tulajdonságait. Bizonyos esetekben elfordulhat, és megszűnik a dobozba.
 • Helyezze a dugókat úgy, hogy a járat szélessége maximális maradjon. Ez lehetővé teszi, hogy maximális kényelmet érjen el a véletlen ütközésből eredő sérülés esélyének csökkentésével.

Az ilyen bilincsek rögzítési algoritmusa meglehetősen egyszerű, és a következő lépésekből áll:

 • Kezdetben döntenie kell a helyéről. Ezután egy ceruzával a pontokat a rögzítési furatok alatt kell megjelölni.
 • A megjelölt helyeken lyukakat kell fúrni a dübel alatt. Ha minden készen áll, a reteszeket csavarokkal egyszerűen csavarozzák a padlóra vagy a falra. Ne feledje, hogy ha az egyik felület fa, akkor azonnal rögzítheti a határolót lyukak kialakítása nélkül.

Példák a belső térben

Természetesen használhatja a szokásos fa- vagy műanyag bilincset, de sokkal jobb, ha valami eredetiet használunk! Sokan szeretik a bilincseket állatfigurák formájában - aranyosnak tűnnek, és nagyszerűen kiegészíthetik a belső teret. A csíkos harisnya és a piros cipő egy női lábak formájában kialakított eredeti rögzítője valószínűleg jó humorérzékeny embereket fog felkelteni. Nem minden személy, aki megengedheti magának, hogy aranyat vagy pénztárcát tartson az ajtón, de a hozzáértő gyártóknak köszönhetően mindenki számára elérhető, még a nem túl gazdag tulajdonos is!

A saját kezével egy egyszerű ajtózár készítésével kapcsolatos információkért tekintse meg ezt a videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba