Ajtó kárpitozás lehetőségei

Annak érdekében, hogy a ház ajtaját megjeleníthesse és esztétikusan megjelenítse, gondolni kell egy ilyen elemre, mint kárpitozásra. A kárpitozás nem csak az ajtótervezés része, hanem a ház vagy lakás felszíne. Az üzletek és szalonok számos lehetőséget kínálnak az ajtó felületének befejezésére, és fontos, hogy ne veszítsen el ebben a fajtában.

Annak érdekében, hogy az ideális opciót magabiztosan választja, meg kell ismerkednie a folyamat minden finomságával, a telepítés jellemzőivel és a tartománygal.

előnyök

Vannak, akik szilárd anyagból készült ajtót vásárolnak, és nem szerelik fel a bevonattal. Mások azonban úgy vélik, hogy egy további panel bevezetése a termékkereten szükségszerű, mivel az a párnázásnak számos előnye van.

 • Az ajtón lévő kárpitos anyag védőréteget képez, amely megvédi a terméket a külső hatásoktól. Nem minden anyag ellenáll a természeti katasztrófáknak, a hőmérséklet és a páratartalom változásának.

Ez az oka annak, hogy az ajtók olyan burkolattal vannak ellátva, amely képes az összes hátrányos tényezőt kifelé visszahúzni vagy ütközni, így a főkeret élettartama hosszabb.

 • Gyakran az ajtók mechanikai feszültségnek vannak kitéve - ütés, érintkezés a forgácsoló tárgyakkal és más olyan elemekkel, amelyek elronthatják a felület esztétikus megjelenését. Az ilyen esetekben a burkolat találatot ér.
 • Sokkal könnyebb megváltoztatni a panelt súlyos sérülés esetén, mint az ajtó megvásárlása.
 • A berendezés lehetővé teszi, hogy elkerülje az új ajtó vásárlására fordított kiadásokat, ha úgy dönt, hogy megváltoztatja a belső színét és stílusát. A bevonat az ajtó megjelenését új helyiségtervezésre teszi szükségtelen pénzügyi költségek nélkül.
 • A szilárd anyag nem mindig reprezentatív. Ha a fa- és fémajtók elsődlegesen szilárdak és szilárdak, akkor a felületük idő és más tényezőknek van kitéve - elhalványul, rozsdásodik, elveszti szép megjelenését. A kárpit sokkal könnyebben ellenáll az idő hatásainak, a paraziták nem indulnak el, az oxidáció és egyéb kémiai folyamatok nem fordulnak elő.
 • A kárpit sokkal könnyebben karbantartható, mint a szilárd anyag. A szilárd fát vagy fémeket speciális, drága megoldásokkal kell kezelni a szennyeződések eltávolítására és védőréteg kialakítására. A mesterséges panelek nem igényelnek ilyen alapos ellátást. Néha a felületükről származó szennyeződések könnyen eltávolíthatók egy normál nedves ruhával, és bizonyos esetekben a bőr a szennyeződés visszaszorítására alkalmas.
 • A burkolás fontos előnye a termékek színeinek és textúráinak rendkívül gazdag választéka. A panelek között megtalálhatók az abszolút bármilyen stílusirányú modellek. Abban az esetben, ha a preferenciák gyakran változnak, kiválaszthatja az univerzális kialakítást, amely megfelel a különböző tervezési lehetőségeknek.
 • A kárpit növeli a szoba hangszigetelését és szigetelését. Egy további réteg lezárja az ajtót, elmenti a huzaltól. A bejáratnál vagy az utcán is kevesebb zajt hallhat, és a szagok sűrű ajtószerkezettel nem jutnak be az otthonába.
 • A kárpit hűséges asszisztens egy exkluzív ajtómodell létrehozásához. Néhány kifinomult felhasználó azt akarja, hogy az ajtóuk ne csak esztétikailag kellemes, hanem nagyon eredeti is legyen. Ezért megrendelik a kárpitot az egyedi tervezési fejlesztésekhez, ezáltal egyedülálló terméket alkotva.

típusok

Az ajtó kárpitok széles skálája két nagy csoportra osztható:

Tömör kárpitozás

Olyan szilárd anyagokból álló panel, amelyek préselése során nem deformálódnak és sík felületűek. Ez a típus tartós és ellenáll a mechanikai stressznek. Az ilyen paneleket az ajtó belső és külső részeihez használják.

A szilárd textúrák sok esetben tökéletesen utánozzák a természetes anyagokat. Meglehetősen szilárdak és szilárdak. A kemény bevonatokban gyakran környezetbarát és biztonságos anyagot használnak.

A szilárd termék tartósabbá tétele érdekében a panelt speciális vegyülettel kezelik, különösen, ha az az utcán vagy a bejáraton található. A szilárd anyagokat az ajtókereten rögzítik a csavarokkal, amelyek a termék szélein, vagy egy speciális ragasztóval vannak ellátva. A rögzítés után az önmetsző csavarok kupakjai speciális sarkokkal vannak elfedve.

A szerkezettől függően többféle kemény kárpit van:

 • A porózus bevonat meglehetősen rugalmas szerkezetű, alacsony hangvezető képességgel és hővezető képességgel rendelkezik.
 • A sima bevonat jobban ellenáll a deformációnak, a legtöbb esetben a természetes anyagokat utánozza.
 • A strukturált modell bőrtermékek analógjaként készült. A kígyó és krokodil bőrre jellemző megkönnyebbülés, amely nagyon drága és luxus.

kárpitozott

A puha díszítés teljesen más, mint az érintés. A préseléskor deformálódik, de rugalmassága miatt az eredeti alakja. Ez a bevonat nagyobb kényelmet biztosít a szobában, otthonosvá teszi a hangulatot, ugyanakkor szilárd és nemes.

A termék rögzítése csavarokkal és ragasztóval történik, de gyakran használnak dekoratív körmöket, amelyek az ajtó szélein vannak elhelyezve, vagy akár a felületén is egyfajta mintát alkotnak. A nagyméretű tartók egy különlegességet is okoznak a puha terméken, ami további kényelmet biztosít a szobának.

A fém és a fából készült ajtók kárpitozásában különbség van. Mindegyik bázis bizonyos árnyalatok jelenlétét jelenti a kiválasztásban és a szerelésben.

Kárpitozott fa termékek

Fából készült ajtó kárpitozásához fontos, hogy ne felejtsük el az ilyen árnyalatokat, mint a zár, a csukló és a tüskés eltávolítása. Ha van egy régi kárpitos anyag az ajtón, akkor teljesen el kell távolítani és rögzíteni kell minden nyomát.

Az anyagok megválasztása eltérő lehet.

szilárd

A következőket szilárd panelként használjuk.

Laminált padló

A laminátum egy három rétegből álló anyag: egy stabilizáló kartonréteg, amely vízlepergető elemekkel, tömörített rostlemez alapanyagokkal és textúrájú papírokkal rendelkezik, amely másképp van kialakítva és természetes anyagokat szimulál. Az ilyen lemezek nem tűnnek el a napsütésben, és a külső körülmények nem befolyásolják őket, könnyen telepíthetők. A borítás nagyon kedvező áron vásárolható.

MDF

A forgácslap speciális típusa az MDF anyag. Tartós, erős és nagyon esztétikus. Az ilyen panelek nem csak bejárati ajtókhoz, hanem belső ajtókhoz is alkalmasak.

Többféle hasonló rost burkolat létezik:

 • Furnér kivitelben. Hosszú élettartamra tervezték. Az ilyen lemezek fő nyersanyaga tölgy, kőris, nyír, bükk. A mahagóni egy drágább alternatíva.
 • MDF festett típus - több költségvetési lehetőség, de nem használják az ajtó külső részének lefedésére, mivel alacsony az ereje. Ezek a termékek tökéletesek a belső ajtókeretekhez.
 • Azok számára, akik a szilárd és tartós textúrákat kedvelik, illeszkednek laminált típusú MDF. Sokrétegű, nagy szilárdsággal és kitűnő díszítéssel rendelkezik, amelyet PVC fóliával készítenek.

Az MDF minden erejével nem alkalmas magas páratartalmú helyiségekre.A vízből származó reakció hasonló a tömörfa termékeinek reakciójához. Az anyag a háziállatok karjaira is ki van téve, ezért nem kell megvásárolni a házhoz, ahol macskák vagy kutyák vannak.

Forgácslemez

A Fiberboard az ár szempontjából jelentős előnyt jelent. De szinte minden szobában nagy a veszélye ennek az anyagnak. A rostlemez nem ellenáll a mechanikai sérülésnek és nedvességnek.

lágy

Lágy anyagok is vannak az ajtólap burkolásához.

 • műbőr nagyon népszerű, amikor ajtók terveznek. Ez az opció magában foglalja a dermantin réteget egy szigetelési réteggel együtt. Az ajtó vontatásakor a kozhzamy önmetsző csavarokat használ, amelyek az anyagot a vászonhoz rögzítik. Néha egy speciális körmök segítségével kialakítanak egy mintát az ajtó felületén, és szükségük van bizonyos alakzat megkönnyítésére.
 • Idővel tesztelt szigetelési lehetőség - habszivacs. Ennek az anyagnak az előnye az olcsó ár. Ez az alap lehet a térfogati mentesség létrehozásához az ajtón, de a habgumi nem befolyásolja a hangszigetelést.
 • Azok számára, akik nemcsak melegen szeretnék tartani a lakást, hanem az idegen hangoktól is megvédeni, a modern műanyag hab analóg - Penofolfólia felülettel.

Ez az anyag nagyon kényelmes az ajtólap méretéhez való igazításhoz, mert lapos lapok vagy tekercsek formájában kerül forgalomba.

 • Fajta dermantina - kozhvinil. Közelebb van a természetes bőrhez, rugalmas szerkezetű és nemes megjelenésű.

Általában ez az anyag drágább, mint a szokásos dermantina, de vásárláskor figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a bőr nem olyan ellenálló az UV sugárzásnak.

 • Újrahasznosított bőr A kárpitozás luxuscikk. Az anyag összetétele magában foglalja a zúzott természetes bőrt és a polimer vegyületeket, így az anyag hasonló lesz a latexhez. A bevonat megjelenése nagyon jól látható, gyakran kiegészül dombornyomással vagy szokatlan megkönnyebbüléssel.
 • Az ajtó külső részének kárpitozásához a legjobb bőranyag lesz ekokozha. Ez egy poliuretán és műbőr. Az ilyen bevonat szinte minden befolyással szemben ellenálló, és így biztonságosan megvédi az ajtót és extra kényelmet biztosít.

Az ajtó vágási folyamatának megkönnyítése érdekében célszerű egy speciális készletet vásárolni ehhez az eljáráshoz.

A készlet a következő összetevőket tartalmazza:

 • habszivacs;
 • Színes opciók;
 • tömítő gumi alkatrészek védelem a huzat ellen;
 • körmök az ajtó felületének díszítésére;

Az ajtó szigetelésének másik módja a kárpitozás. A filcréteg nemcsak az otthoni hőt tudja megőrizni, hanem megvédi Önt az ajtókereten lévő réseken áthatoló huzatoktól.

Vannak, akik nem félnek az ajtó felületén fellépő mechanikai hatásoktól, és a termék anyagát betétekkel látják el. Ebben az esetben azonban még mindig fennáll az a lehetőség, hogy az éles tárgyakból kifújások és sérülések keletkezzenek. Azok, akik óvatosan védik az ajtót a sérülésektől, fekete selyem bevonattal lesznek fedve. Anti-vandál, ellenáll a különböző hatásoknak, és ugyanakkor nagyon vonzó design.

Az ajtó felületének védelmére a különböző külső tényezők hatásaitól, beleértve a tüzet, termikus fóliát használjon. Speciális ragasztóval van felszerelve, csak az ajtó tökéletesen sík felületén.

Hogyan készítsünk kárpitozott fából készült ajtókat, lásd a következő videót.

Hogyan kell a fémmodelleket lezárni?

A fémből készült ajtószerkezetek befejezéséhez nem kevesebb anyagot kínálnak.

Ez az anyag tartósabb, mint a fa, de a panelek rögzítéséhez gyakran szükség van több időt tölteni az önmetsző csavarok speciális rudak rögzítésére. Ellenkező esetben a bőrt speciális ragasztóra rögzítik, de ez a módszer kevésbé megbízható.

gipszkarton

Az egyik az ajtók befejezéséhez szükséges anyagok gipszkarton. Nem az ajtófelületet, hanem a lejtőket zárja le.

Ez az anyag nagy szilárdságú és nagyon könnyen használható. Nem igényel komoly gondot, és hosszú ideig képes kiszolgálni Önt.

Az ajtó megjelenése a gipszkarton tömör és tiszta, ami majdnem minden stilisztikai iránynak felel meg. Az anyag mínusz a nedvesség instabilitása, de vannak olyan GCR fajták, amelyek megnövelt nedvességállósággal rendelkeznek.

Hajó rétegelt lemez

A bejárati ajtót gyakran olyan anyagokkal borítják, mint például hajó rétegelt lemez. Hasonló nyersanyagokat használnak a terméken kívül. A hajó rétegelt lemez nagyon hasonlít a természetes fához, felületét speciális fagyálló lakk és folt jellemzi. A valóban kiváló minőségű rétegelt lemez általában kétoldalas polírozó, furnéros és ragasztóanyaggal rendelkezik, amely ellenáll a magas hőmérsékletnek és nedvességnek.

farostlemez

Belsejében az ajtót kinyithatja farostlemezez egy vékony rostlemez. Az ilyen anyag szerkezete igen sűrű, az egyik oldala általában dekoratív. A keménylemez óriási előnye, hogy a kívánt méretű, könnyen díszíthető és szerelhető paneleket könnyen levághatja. Ez a nyersanyag általában demokratikus árat tartalmaz.

Az orgalit szerkezetek az ideiglenes ajtók működését végzik, de az utcára vagy a lépcsőházba nyíló oldalra telepíthetők, mert az anyag nem fél az utcai körülményektől.

Műbőr

A fémszerkezetekben, mint a fa, alkalmazandó műbőr az ajtó belsejének befejezéséhez. A fémtermékek kárpitozásakor azonban nem kell elhagyni a görgőt a szélek körül. Egy speciális szalagot használnak a hézagok elfedésére, melynek köszönhetően a habszivacs vagy a penofol együtt egy további szigetelést hoz létre a helyiségben.

A minták és minták változatai

Ahhoz, hogy az ajtó díszítése unalmas és triviális legyen, különleges mentességek és rajzok készülnek rajta.

A mesterséges bőr díszítésénél dekoratív körmöket használnak, amellyel a bőr felszínén a következő minták hozhatók létre:

 • a téglalapok kis körmökkel készülnek. Ilyen mintázatban a téglalap alakú csatlakozások szándékosan aláhúzva vannak;
 • A gyémánt vágott dermantin a legnépszerűbb tervezési lehetőség. Ezek ugyanolyan méretűek lehetnek a teljes felületen, és különböző méretűek lehetnek. Gyakran előfordul, hogy a felső és az alsó részen kis gyémántok láthatók, míg a középső részen nagyok metszenek;
 • néha egy kép képződik a geometria nélkül. A folyamat a körmök sziluettjének létrehozásával történik. Közvetlen és szakaszos sorrendben helyezkednek el;
 • néha a megkönnyebbülés csak az ajtótermék középső részére koncentrál, míg a terület többi része sima. Ellenkező esetben a körmök csíkokba kerülnek, és a megkönnyebbülés és a sima szakaszok váltakoznak.

A kemény kárpitos anyagokra jellemző a következő minták:

 • téglalap alakú elemek - a kemény burkolat dekoratív részletei. Ezek nemcsak független megkönnyebbülés lehetnek, hanem további mintákat is tartalmaznak. Az ilyen minták megtalálhatók mind a teljes ajtó panel méretében, mind a termék egy alsó részén;
 • az ajtó tetején gyakran egy ívelt sziluett jön létre.Ez szilárd elem lehet, és egyenlő részekre osztható;
 • Néha az ajtó megkönnyítése egy téglalap formája. Ez az aszimmetrikus kialakítás nagyon kreatívnak tűnik.

Az ajtók egyedi vázlatok szerint rendelhetők, amelyek magukban foglalják a konkrét sziluettek rajzát, elsősorban a virágok és a fák körvonalai népszerűek.

Tisztítási szabályok

Ahhoz, hogy az ajtót hosszabb ideig béleljék, és mindig megjelenő megjelenésű legyen, gondoskodni kell róla.

A tisztító- és ápolási termékek kiválasztásánál az elsődleges tényező az ajtólapok befejezéséhez használt anyag.

 • A természetes fa talkumporral, nyers burgonya felével vagy fehér agyag és ecet lényegével keverhető. Minden termék könnyű csíkokat hagyhat, így a felület további polírozásához flanelszövetet kell használni.
 • MDF és forgácslapok esetében a szennyeződés jellegétől függően különböző tisztítószereket használnak. A nehezen eltávolítható foltokat, például festéket, oldószerrel mossuk le. Önállóan készíthet egy kevésbé mérgező gyógyszert a citromsav ecettel való összekeverésével vagy a szódabikarbóna vízben való feloldásával.

Annak érdekében, hogy a felületen ne legyenek foltok, és ha az ajtószövet is világos színű, akkor lehetőség van arra, hogy eszközöket használjon.

 • A PVC-t folyékony szappan és mosogatószer speciális keverékével tisztítják.
 • A festett felületre 9% -os ecetsav lényeg, amely után a felületet nedves ruhával törölje le.
 • A laminált felületet alkohollal, acetonnal vagy citromsavval ecettel tisztítjuk.
 • A mesterséges bőrből készült termékek nem tudnak ellenállni a maró anyagok hatásainak, ezért a legjobb, ha a szennyeződéssel hatékonyan kezelhető speciális eszközökkel tisztítják őket.

A hullámos ajtók esetében nem szabad olyan savakat és vegyszereket tartalmazó oldatokat használni. Sokkal könnyebb eltávolítani a szennyeződést a szokásos szappannal, majd a terméket száraz ruhával polírozni.

Gyönyörű ötletek egy lakáshoz vagy házhoz

Annak érdekében, hogy az ajtónyílás eredetileg gyönyörű legyen, számos tervezési ötletből kölcsönözhet lehetőségeket.

 • A szüreti légkör hímzett panelrel ellátott ajtót hoz létre. Ez lehet díszített szövet betétek, csíkok ugyanabban a stílusban és egyéb díszítő elemek.
 • Ahhoz, hogy a szoba bohém legyen, díszítheti a monokróm ajtó fedelét exkluzív dekoratív szegecsekkel gyöngy és gyöngy formájában. Elegánsnak tűnnek, különösen, ha az eredeti rajzot alkotják. A fő jellemzője a szegecsek és az ajtólap közötti kontraszt.
 • Az ünnepek alatt az ajtót szimbolikus tulajdonságokkal díszíthetjük - fagyöngy koszorúit, szalagokat, íjakat, virágokat. Ez a lehetőség azonban megfelelőbb lenne a magánlakásokban, mint a hétköznapi lakásokban.
 • Az ajtó homlokzatának tartós, tartós eleme a virágokkal ellátott kosár. Különösen jól néz ki ez a technika fa textúrákra. Egy lapos kosár ragasztóval vagy csavarral van rögzítve az ajtó felső részére, virágokat helyeznek bele, kellemes benyomást keltve mindenki számára, aki a lakásba jön.
 • A szoba kialakításában az etnikai motívum hangsúlyozása érdekében az ajtó burkolata különböző anyagból és természetes anyagokból készült betétekkel van ellátva. A díszes szőnyegek vagy a szövés gyakran díszítik az ajtót a zöldekkel együtt.
 • Az ajtólapok fehér színű festése a panelek árnyalatával szembeni kontraszt elvére nagyon eredeti megoldást jelent otthonának.
 • Az ajtó belsejének eleme színes üveg lehet. Gyakran színes számok, minták és díszek készülnek belőle.
 • Annak érdekében, hogy az ókorhoz hozzátartozzon egy antik elemet, stukkóval van ellátva. Általában ez a dekoráció tökéletesen sík felületre alkalmazható.
 • A skandináv stílust az ajtó fémrészekkel való felszerelése jellemzi. Jól néz ki még a fa paneleken is, és szilárdságot adnak az egész ajtónak.
 • A barokk és a rokokó haraterna faragott a világos fából. A panelek részletei arany vagy bronz árnyalatúak lehetnek, hogy az elképesztő luxus elemeit hozzák létre.
 • Néha az ajtó belső felülete exkluzív vagy tematikus képek segítségével készül. Például egy japán stílusú folyosóhoz színes japán kultúra karakterekkel vagy szimbólumokkal ellátott ajtólapok használhatók.

Bármelyik ajtót választja otthonának, ne feledje, hogy a kárpitozás mindig jó hozzáadás. A kompetensen kiválasztott design, az anyag és a dekoráció az ajtó felszínét fényűzi. Ideálisan alkalmas az Önnek és a vendégeknek hosszú időre, így a választását komolyan és alaposan kell figyelembe venni.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba