Hogyan kell a gipszkarton mennyezet gittét?

 Hogyan kell a gipszkarton mennyezet gittét?

A gipszkarton sokoldalú anyag a különböző felületek szintezéséhez. Ma nagyon gyakran használják a mennyezet megszervezésére. A telepítés utáni kötelező folyamat az alap és a speciális megoldások összehangolása. Szükséges abban az esetben, ha a mennyezet a tapéta festésére vagy ragasztására készül. A repedések megjelenésének kiküszöbölése érdekében fontos megfigyelni egy bizonyos műveletsorozatot, valamint minőségi megoldásokat.

Kiválasztjuk a gittet

A gipszkarton sajtolt gipszből áll, amelyet egy speciális papírkeret tart. Ezért a gitt gipszburkolatoknak csak olyan készítményeket kell készíteniük, amelyek jól illeszkednek az ilyen anyagokkal. Ma már többféle típusú gitt.

A kompozíciótól függően a következő típusú termékeket lehet megkülönböztetni:

 • Gipsz keverékek. A megoldások tartósak és környezetbarátak. De a gipsz jól szívja fel a nedvességet, így nem alkalmasak a mennyezetre a fürdőszobában vagy a konyhában. Javasoljuk, hogy száraz helyiségekben, minimális hőmérsékletkülönbséggel használják.
 • Cement gitt. Nagyszerű alternatívája a gipszkarton mennyezetének. Szárítás után a vakolat réteg nyugodtan ellenáll a magas páratartalomnak, repedés nélkül. Ezért alkalmazhatók a fürdőszobában, ahol különleges mikroklimatikus körülmények állnak fenn.
 • Polimer készítmények. Az anyagokat különböző komponensekből nyerjük ki polimerek hozzáadásával. Ezek az anyagok drasztikusan megváltoztatják a fizikai jellemzőket. A szakértők azt javasolják, hogy használják őket simító esztrichek kialakításához, mivel egyenletesen fekszenek és egyenletes réteget képeznek. Polimer töltőanyagokkal könnyen felállítható a festés mennyezete.

A gipszkarton másik fokozatos keveréke a készség szintje.

A legnépszerűbbek a száraz megoldások, amelyeket tovább kell keverni vízzel. A piacon ma már kész gittek vannak, amelyek a vásárlás után azonnal alkalmazhatók gipszfelületekre.

Az ilyen keverékek megvásárlásakor fontos, hogy figyeljünk a rendeltetésükre. Ma a megoldásokat a kiigazítás indítására és befejezésére használják. Az induló gittek különböznek a szemcsék durva szemcsés szerkezetétől, ami nem teszi lehetővé a tökéletesen sima bázis kialakítását.

műszerek

A felfüggesztett mennyezetet saját kezével befejezheti, anélkül, hogy bizonyos tapasztalattal rendelkezne.

A feladat egyszerűsítése érdekében kiegészítő segédeszközöket kell készítenie:

 1. Keverő tartály és építési keverő. Szükség lesz az elektromos szerszámokra, ha a munka mennyisége nagy, és gyorsan elő kell készítenie a kiváló minőségű megoldást. Ha a szoba kicsi, a keverés kézzel is elvégezhető.
 2. Széles ecset és spatulák. Az utolsó szerszám méretét egyenként választja ki. Több fajta spatulával kell rendelkeznie, mivel a mennyezet bizonyos részein szükség lesz rá.
 3. Csiszolószemcse és több méretben úszó. Felületek kiegyenlítésére az oldat keményedése után használják.
 4. Festékháló. A termék fő célja a varratok elfedése és rögzítése.

Felület előkészítése

A mennyezeten végzett munka megkezdése előtt kívánatos, hogy a szobát a bútoroktól és a felesleges dolgoktól maximálisan szabadítsák fel. A kitöltés folyamán sok szennyeződés lehet, amit nehéz lesz mosni.

Kezdje a mennyezet előkészítését csavarokkal.A rögzítőket úgy kell csavarni, hogy a fejük ne nyúljanak ki a gipszkarton felületén. Érintéssel ellenőrizheti. Ilyen hibák esetén a kézi csavarhúzó csavarjait az anyag mélységébe kell csavarni.

Ne alakítson túl mély lyukat, mert ez a keret vagy annak görbületének áttöréséhez vezethet. Szükséges, hogy a fej csak enyhén mélyüljön a felső síkhoz képest.

Néha a telepítés során előfordul, hogy a csavar erősen megnyomja a lapot, és ezen a helyen egy kis üreg alakú. Ezt a hibát meg lehet oldani úgy, hogy a rögzítőket egy új helyre csavarjuk, de csak kisebb erőfeszítéssel. Ha minden készen áll, a csavarok helyén lévő minden lyuk habarcskal van lezárva. A hornyokra egy spatulával van felhordva, és keresztirányban mozog.

A következő lépés a lapok közötti varratok összehangolása.

Ez a folyamat egyszerű, és több egymást követő műveletet tartalmaz:

 • Kezdetben minden port eltávolítunk a mennyezet felületéről egy szokásos kefével. Ha az elrendezés gyári él nélkül használta a gipszkartonot, az illesztéseket 45 fokos szögben vágják le. Ha még mindig jelen vannak a ferdén, ellenőrizze, hogy a papír nem húzódik le a végén. Ha ilyen jelenség van jelen, gondosan vágja le egy papírtörővel.
 • Ezt követően, a varrással ellátott festő kés segítségével több vékony vágást kell kialakítani. Szükségük van az oldat jobb tapadására gipszel.
 • Ebben a szakaszban a teljes mennyezet speciális megoldásokkal van ellátva. Ehhez ne használjon alkidvegyületeket, mivel károsítják a papír szerkezetét, és elveszíti eredeti szilárdságát. Kizárólag kiváló minőségű, gipszhez szánt, speciális folyadékot kell használni.
 • A készítményt a fagyasztott oldat csiszolásával végzik a rögzítők helyén. Ez a lépés fontos, mivel az alkalmazott gitt rétegek száma és a felület minősége attól függ.

Varrás tömítés

A mennyezeti gitt ezzel a lépéssel kezdődik. Ahhoz, hogy szilárd rendszert kapjunk, a lapok közötti összes csatlakozást tovább kell erősíteni egy kígyóhálóval. Speciális üzletekben vásárolhatja meg, csak a kívánt cellaméretet kell kiválasztania.

A varratok feltöltésének technikája meglehetősen egyszerű, és a következő lépésekből áll:

 1. Az ízületek kitöltése kis mennyiségű oldattal. Fontos, hogy a keverék ne töltse ki teljesen a fossa-t, mivel nehéz lesz erősíteni a megerősítő szalagot.
 2. Serpyanka hegy. Helyezze el a varrást úgy, hogy szigorúan a központban legyen. A háló rögzítéséhez az anyagot enyhén préselik az oldatba. Fontos, hogy ne hajlítsa túl a rácsot úgy, hogy ne kapjon ív.
 3. Összehangolás. A rögzítés után a serpyanka-t egy másik gipszréteggel kell felhordani. Ez lehetővé teszi, hogy viszonylag sík felületet érjen el. Az összes munkát egy széles simítóval végezzük, amely lefedi a varrás szélességét és az alkalmazott hálót.

A gitt alkalmazása során kívánatos, hogy minden réteg egy kicsit száraz legyen. Így lehetséges a keverék következő részének egyenletes eloszlása.

Megerősítjük a sarkokat

A gipsz mennyezetek nem csak egy síkkal rendelkeznek. Napjainkban a dekoratív felületet képező többrétegű dobozok különösen népszerűvé váltak. Ezeket a struktúrákat a belső és külső sarkok jelenléte jellemzi, amelyeket kívánatos erősíteni. A szög típusától függően az ilyen műveleteket másképp hajtják végre.

belső

Ilyen rendszereknél perforált sarkokat használnak, amelyek mentén egy serpyanka háló van csatlakoztatva. Lehetővé teszi a lapok egymás közötti összekapcsolását, ugyanakkor megkapta a téglalap alakú csuklót.

A belső sarok kis mennyiségű oldattal van rögzítve a felületre. Ezután ugyanazt a keveréket használva a szerpyanka is rögzítve van, és a lemez alapjához igazodik. Ezután egy szögletes spatula gittzel és a szöget a szinthez igazítva.

külső

Az ilyen típusú sarkok kissé könnyebben rögzíthetők. Kezdetben egy kis mennyiségű oldatot alkalmazunk a lemez végére. Ezután az alumínium- és műanyagszerkezet rá van nyomva. Ha szint van, távolítsa el a keverék többi részét egy spatulával.

Ahhoz, hogy tökéletesen sima szöget biztosítsunk, több rétegben gitt. Ezenkívül mindegyiknek ki kell száradnia, hogy a következő lépésben szabályozhassa a bevonat minőségét.

Befejező gitt

Ez a szakasz a végleges, mivel lehetővé teszi, hogy már egy szép és sima felületet kapjon.

A befejezés a következő műveleteket foglalja magában:

 1. Egy széles spatulával egyenletesen feszítse a keveréket a mennyezetre. Fontos, hogy az oldat vastagsága ne haladja meg a 2-3 mm-t. Egy másik esetben ez repedésekhez vezethet, vagy kiszakadhat a gittből.
 2. Az oldat új területre történő felhordása előtt tisztítsa meg a spatulát. A felületet úgy is kialakítják, hogy az anyagot vékony rétegben nyújtjuk.
 3. Ha nem érte el az optimális hatást, megpróbálhatja a kiindulási anyag tetejére egy másik gittréteget tenni. Az ilyen helyreállítási műveleteket idővel hajtják végre, amikor a mennyezet sárgává válik a kedvezőtlen tényezőktől.

Az igazítás minősége attól függ, hogy a spatula mozog-e. A legjobb indikátor 15 fokos érték.

Ez lehetővé teszi egy egységes bevonat elérését anélkül, hogy több rétegből álló szövedéket képezne. A mennyezet összehangolásával kapcsolatos minden munka kívánatos egy szobában, ahol a hőmérséklet +5 és +30 fok között változik.

A száraz gittnek csak egy viszonylag nedves helyiségben kell lennie, közvetlen napsugárzás nélkül. A víz túl gyors elpárolgása kis repedések kialakulásához vezet, amelyekből csak az új gitt szabadul fel. Ha az esztrich száraz, meg kell csiszolni. Ezt reszelővel és finom csiszolópapírral végezzük.

A gipszkarton mennyezet elhelyezése időigényes és hosszadalmas eljárás, amely minden szabály betartását és csak kiváló minőségű habarcsok kiválasztását igényli.

További információt a mennyezeti gipszkarton helyes kitöltéséről a következő videóban talál.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba