Gipszkarton tipli: a választás jellemzői

A gipszkarton népszerű anyag a mesterfestők számára, amely különböző helyiségekben és különböző igényekben használható. A falak kiegyenlítésére használatos, különféle kialakításokat és sok más célt szolgálva. A gipszkarton falai nagyon különböznek a beton- vagy téglafalaktól. Ezért az ilyen üreges szerkezetek esetében speciális dübeleket találtak, amelyek ellenállnak a nehéz tárgyak súlyának. A gipszkartonhoz való ragasztáshoz leggyakrabban az úgynevezett dübel-pillangót használjuk, amely az ilyen falak legmegfelelőbb szerelvényeinek tekinthető.

Jellemzők

A dübel-pillangó olyan típusú rögzítőelem, amely biztonságosan rögzíti az ilyen belső és háztartási tárgyakat, mint például polcok, festmények, csillárok és lámpák, televíziók, különböző típusú vízvezeték szerelvények egy gipszkarton falon. Széles kétirányú kialakítású, távtartó és statikus részekből áll. A távtartó rész a gipszkarton szerkezetben kialakított furatba van helyezve, a menetes rögzítő csavarozásának idején, amely kiterjeszti a csatlakozást és erősödik. A dübelnek van egy pereme, amely nem teszi lehetővé a gipszkarton szerkezet mélységébe való bejutást.

A gipszkarton gömbölyű lenyűgöző előnyökkel büszkélkedhet más típusú rögzítőkkel szemben:

 • Gyakran eladásra kerül csavarokkal, amelyek alkalmasak a paraméterekre;
 • kényelem és könnyű telepítési munka;
 • alkalmazható egy vagy több gipszkarton lap rögzítésére;
 • a bordázott felületen megbízhatóan rögzíthető a gipszkarton;
 • a terhelés egyenletes eloszlása, amelynek tárgya egy gipszkarton laphoz van kötve;
 • A dübel távoli fején alkalmazott faragás segíti a bilincs rögzítését, és a belsejében található speciális mancsok biztosítják a teljes szerkezet jó tartósságát, és kizárják a forgást azzal a feltétellel, hogy a dübel teljesen be van csavarva;
 • ismételten használható, míg az ismételt használatnak nincs semmilyen hatása a munka minőségére;
 • hosszú élettartam;
 • univerzális, amely lehetővé teszi, hogy ezt forgácslapra (forgácslapra), rétegelt lemezre és sok más építőlemezre használják.

típusok

A dübelek alfajokba oszthatók.

 1. közlekedő. Ezeket a mennyezetre rögzítik. Ezek ideálisak hatalmas csillárok vagy sporteszközök telepítéséhez.
 2. unclamp. A háztartási tárgyak lógására és a belső tér 15 kg-nál nehezebb.

A tipli pillangók különböző anyagokból készülnek. Különösen műanyag, fém és nejlon lehet.

A legelterjedtebb műanyag lepkék. A megjelenésüket az Arthur Fisher találmányának köszönheti 1958-ban. A műanyag dübel pillangók olcsóak, így a fogyasztók körében népszerűek. Másrészt a rozsda nem befolyásolja a műanyag és a nejlon dugókat. Hátrányuk az, hogy nem kívánatos a nehéz tárgyakat rajtuk lógni.

Fém dübel pillangó a műanyag társaiknál ​​jóval magasabb áron, de sokkal nagyobb terhelésnek is ellenállnak: több száz kg-ig. A kettős gipszkarton használatával növelhető a képesség, hogy sok súlyt tartson. Egyes gyártók egy speciális "rozsdásodás elleni" anyaggal fedik le őket, ami meghosszabbítja a rögzítőelem élettartamát. A fém pillangót úgy is nevezik, hogy "molly" tiplik.A következő jellemzőkkel rendelkeznek: önfeszítő kötőelemek, L-alakú párkányszerkezet, gyűrűcsapok, horog alakú kiemelkedések.

A gipszkartonhoz is használható. horgonycsavar. Erre az anyagra a legjobban illeszkedő horgos ék az oldalsó ékkel. Szerkezetének sajátossága az is, hogy egy fémcsapból készült, amelynek éke alatt egy horony és a végén sűrűsödik. A szerelés után a rögzítő ék nem bontható le.

A telepítéshez, amelynek célja a fémprofilok, csillárok, polcok rögzítése a gipszkartonra, nagyon gyakran használatos tipli-szeg. Az ilyen rögzítők különböző méretűek lehetnek. A gipszkarton főként 6x40 mm-es dübel-körömméret.

Hogyan kell telepíteni

A gipszkarton nem a legmagasabb erővel rendelkező befejező anyag. A munka folyamán megrepedhet, eltörhet és összetörhet. De mivel könnyen összeszerelhető, az építők szeretik használni a munkájukban. Annak érdekében, hogy a gipszkarton falát mechanikusan ne roncsolják, létrejött a pillangó pillangó. Segítségével nemcsak tapasztalt szakemberek, hanem kezdők is elvégezhetik a telepítést a gipszkartonra.

Az ilyen kötőelemeket leggyakrabban akkor használják, ha egy polcot vagy egy nehéz képet egy gipszkarton falra kell rögzíteni. Miután szilárdan rögzítette a falat, a dübel-pillangó akár 10 kg súlyú szerkezetet is képes ellenállni. Feltéve, hogy a fal két gipszkartonból készül, egy tárgyat akár 25 kg-ra is fel lehet függeszteni.

Nagyon könnyű csavarozni a dübel pillangóját gipszkartonba. Ez általában néhány perc múlva történik. Ezzel Minőségi munka elvégzéséhez be kell tartania néhány szabályt:

 • Először meg kell határoznia a csatolás helyét, értékelnie kell a munka összetettségét, és válassza ki a kívánt tipusú pillangókat. Nem kell meglepődnie, hogy a készletben lévő csavarok vagy csavarok nem lehetnek - külön kell megvásárolni.
 • Általában a dübeleket kis árréssel vásárolják. Sokoldalúsága abban rejlik, hogy nem csak gipszkartonhoz, hanem sok más anyaghoz is csatolható pillangók.
 • A jelölés létrehozásához, amelyet ezután a dübelek telepítésére használnak, célszerű építési szintet használni. Ez segít elkerülni a hibákat a munkában.
 • A gipszkarton fúrását fúróval kell elvégezni. A lyukasztáshoz fúrógépet használhat. A fúrás kényelmesebb lesz egy csavarhúzóval.
 • A fúrás megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy a csavarhúzó működik-e az ütközési mód kikapcsolt állapotában.
 • A furat méretének olyannak kell lennie, hogy műanyag dübel legyen behelyezve. Általában 4 mm-rel hosszabb, mint amennyit a csavar jön be.
 • A rögzítőelemet a csavarra helyezik, amelyre a szükséges tárgyat felfüggesztjük.
 • A dübel ujjaival van rögzítve, és előre rögzítve van a furatba, mielőtt a rögzítőfedelet megfogná. Ezután húzza meg a csavart.
 • Az önmetsző csavart a tartós rögzítéshez kell csavarni. Csak így nyúlnak a dübel elemei a maximálisra, és biztonságosan rögzítve vannak a gipszkarton falán. Ugyanakkor a rögzített csavarhúzó használata nagymértékben csökkenti annak valószínűségét, hogy a szál törik a műanyagot.
 • Ezután egy kis erőfeszítéssel meg kell húzni a külső rögzítőket. Ily módon ellenőrizheti a rögzítési szilárdságot.

tippek

A gipszkarton kötőelemeinek megválasztása a folyamatos terhelésen kell alapulnia, amely ellenáll. Ezenkívül nem szabad elfelejtenünk, hogy bizonyos típusú rögzítőket nem lehet kicsavarni anélkül, hogy megsemmisítenénk a meglévő szerkezetet, ezért egyértelműen és pontosan meg kell jelölni.

Meg kell jegyezni, hogy a pillangók a különböző méretűek, de a legnépszerűbbek 9x13 mm és 10x50 mm. Emlékeztetni kell arra, hogy annak érdekében, hogy a pillangók teljesen kinyíljanak, egy 55 mm-nél hosszabb önmetsző csavart kell venni.Ezen túlmenően a varázsló azt tanácsolta, hogy vegye figyelembe a gipszkarton és a fal közötti távolságot.

A fix termék vastagsága pillangóval korlátozott. Általában lehetőség van arra, hogy egy falhoz rögzítsenek egy legfeljebb 5 mm vastagságú rögzítőelemet, amelyen a belső tér megmarad.

Néha előfordul, hogy a pillangók és a csavarok hossza nagyobb, mint a gipszkarton mögötti tér. Ebben az esetben egy fúrót fúrunk be egy mélyedést a falba, amely lehetővé teszi a rögzítők teljes felszerelését.

A mennyezet fúrásakor ajánlott egy egyszer használatos poharat használni, amely a fúrógépre kerül. Ez a kis trükk lehetővé teszi, hogy elkerülje a helyiség tisztítását a folyamatban lévő hulladékoktól.

A szakértők tájékoztatják az anyagot, amelyből a csapok készülnek, ellenőrizze a rugalmasságot. A túl kemény műanyagból készült rögzítőelem érzékenyebb a hajlításra, így a rögzítés során azonnal eltörhet.

A gipszkarton pillangójának megválasztásának jellemzőiről lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba