GVL lapméretek

A GVL-lapokat érdemes megemlíteni az építkezés egyik legjobb anyagaként, mint a gipszkarton alternatívájaként. Sok pozitív tulajdonságuk van, amelyek elengedhetetlen anyagot jelentenek a díszítésben. Bár ez az új anyag az orosz piacon meglehetősen új anyag, már sikerült pozitív szempontokat ajánlani. Sokoldalúságát és megbízhatóságát az építők és a fogyasztók értékelik, és most a GVL-t mindenütt használják.

GVL jellemzői

A gipszszálas lemezeket gipsz- és cellulózszálakból állítjuk elő, amelyeket kezelt hulladékpapírból nyerünk. A lap formáját a prés alkalmazásával nyerjük. Magas nyomás alatt a komponensek gipszszálas lapokká alakulnak. Bár a gipszkarton egyfajta gipszszálas analóg, a GVL-lapok sok szempontból sokkal tartósabbak és megbízhatóbbak, és átfedik a gipszkartonot. Ezeket a lemezeket akkor használják, ha az erős partíciók építésénél szükség van.

A gipszszálas lemezek két fő típusra oszthatók: standard (GVL) és nedvességálló (GVLV). Azt is kiválaszthatja a lemezt, amelynek szélével egy hosszirányú egyenes (PC-ként jelölve) és a széle varrással (FC-vel jelölve). A szegély nélküli lapok a K. betű alatt vannak jelölve. Az egyenes élű lapok (PC) a keretszerkezetek burkolásához, azaz falakhoz és mennyezetekhez használatosak. Érdemes figyelembe venni, hogy az ilyen lemezek ízületeihez erősítést kell alkalmazni. A hajtogatott élű lapok (FC) két ragasztott lap, amelyek egymáshoz képest axiálisan körülbelül 30-50 milliméterrel eltolódnak.

A GVL főbb előnyei

 • Az ilyen anyag környezetbarát, mivel csak cellulózot és gipszet tartalmaz. Emiatt a gipsz rost nem bocsát ki káros anyagokat, és teljesen ártalmatlan az emberre.
 • A GVL lapok nagyon ellenállnak a hőmérséklet változásoknak, így hideg helyiségben is használhatók.
 • Az ilyen anyag kiváló zajszigetelő. Gyakran használják a GVL-t speciális képernyőkre, hogy tükrözzék az idegen zajt.
 • A gipszszál nagyon jól tolerálja a nedvességet, így a fürdőszobában vagy a konyhában is használható.
 • Az anyag nagyon tűzálló, ami csökkenti a tűz valószínűségét.
 • A gipszszál bármilyen méretre állítható a vágással. Ez az anyag nem morzsolódik, és szükség esetén biztonságosan vezethet körmökkel vagy csavarokkal.
 • A GVL is jó szigetelés, mivel alacsony hővezető képességgel rendelkezik. A gipszszálas lemezek hosszú ideig tarthatják a hőt.

Standard méretek

A GOST különböző méretű GVL-lemezeket kínál hosszúságban, szélességben és vastagságban. Különösen a következő méretek állnak rendelkezésre: 5, 10, 12,5, 18 és 20 mm. Szélesség esetén az 500, 1000 és 1200 mm-es méreteket rendelje el. A GVL hosszát az alábbi szabványok képviselik: 1500, 2000, 2500, 2700 és 3000 mm.

Néha lemezeket és nem szabványos méreteket állítanak elő.például 1200x600x12 vagy 1200x600x20 mm. Ha jelentős mennyiségű nem szabványos terméket kell megvásárolni, néha könnyebb megrendelni közvetlenül a gyártótól, mint azt, hogy készen áll a boltban.

súly

A GVL egyetlen hátránya, hogy meglehetősen nehéz anyag, különösen a kapcsolódó gipszkartonhoz képest. Például egy 2500 x 2500 mm-es lap mérete körülbelül 36-37 kg.Ezért a GVL telepítésekor elég erős profilokra van szükség, nem is beszélve az igazán erős férfi kezekről. Az ilyen lemezek falra szerelése erős keretet igényel. Néha a fából készült rudakat használják.

A falakra kicsi méretű lemezeket lehet felszerelni keret nélkül. Speciális ragasztóval szerelhetők fel.

GVL vágás

Néha az építés során szükség van egy GVL-lap vágására. Még a szokásos kések is használhatók gipszrostlemezek vágásához.

Az eljárás a következő:

 • A GVL-nek egy lapos sín csatlakoztatására van szükség, amelyen a jelölés szükséges.
 • Néhányszor meg kell tartani egy kést a jelölésen (5-6-szor).
 • Továbbá a sín a vágás alá illeszkedik. Ezt követően a lemezt óvatosan meg kell szakítani.

A tapasztalatlan építők számára a legjobb módja annak, hogy levágjuk a GVL-t, a kirakós játék. Csak ez a szerszám képes biztosítani a lemez egyenletes és tiszta vágását.

A GVL a padlóra helyezése

Mielőtt a GVL lapokat a padlóra szerelné, gondosan elő kell készíteni az alapot. A régi bevonatot el kell távolítani, és az összes szemetet el kell távolítani. Külön figyelmet érdemel még a szennyezés is, ami ideális esetben nem lehet - nem járul hozzá a tapadáshoz. A szabálytalanságokat és hibákat a cementhabarcs segítségével kell eltávolítani, amelyből az esztrich készül. Ezután egy vízszigetelő réteget helyeznek a padlóra. Szükség esetén igénybe kell venni a kibővített agyagot, ez a padló további hőszigetelése érdekében történik. A fenti műveletek után közvetlenül a gipszszálas lapok elhelyezésére lehet lépni.

Ez a következőképpen történik:

 • Először szükség van egy csappantyú ragasztására.
 • Ezután a lapokat a padlóra helyezik. A rögzítést ragasztóval vagy csavarokkal végezzük. Fontos megjegyezni, hogy a csavarokat meg kell csavarni, bizonyos távolságot tartva (kb. 35-40 cm ajánlott). Az új sort legalább 20 cm-es varratok eltolásával helyezik el.
 • A végső szakaszban szükség van a lapok közötti összes kötés gondos feldolgozására. Ezt ragasztómaradékokkal lehet elvégezni, de jobb, ha egy gittet használunk. Ezután bármilyen lapot helyezhetünk el gipszszál lapokra.

GVL falakhoz

Ebben az esetben kétféle módon lehet a lapokat a falra szerelni.

Keret nélküli módszer

Ezzel a módszerrel a GVL lemezek speciális ragasztóval rögzítették a falakat. A ragasztó típusa és mennyisége a falakon előforduló szabálytalanságoktól függ. Ha a falon lévő hibák kicsi, a gipsz ragasztót felvisszük a lapokra, és a felülethez nyomjuk. Ha a falon a szabálytalanságok jelentősek, akkor érdemes egy speciális, tartós ragasztót alkalmazni a lap kerülete körül, majd középen, 30 cm-enként pontozva. a nagyobb megbízhatóság érdekében.

Keret módszer

Ehhez a módszerhez először olyan vaskeretet kell készítenie, amely ellenáll a nagy terhelésnek. A keret alatt további szigetelés vagy hangszigetelés is elhelyezhető, elrejtheti a vezetékeket és egyéb kommunikációkat is. Maguk a GVL-lapokat a kerethez kell rögzíteni, speciális önmetsző csavarokkal, kettős soros szálakkal.

A fő hibák a GVL telepítésekor

Vannak olyan finomságok, amelyeket figyelembe kell venni a gipszszálas lapokkal végzett munka során.

A leggyakoribb hibák elkerülése érdekében kövesse az alábbi tippeket:

 • a gitt alkalmazása előtt nem kell elcsúszni;
 • a lapok aljzathoz való rögzítéséhez speciális csavarok vannak, amelyek kettős soros szálakkal vannak ellátva, amelyeket használni kell;
 • fontos, hogy a lemezek illesztéseiben hézagok maradjanak, amelyek a lemezvastagság felével egyenlőek;
 • az ilyen rések gipsz- vagy speciális ragasztóval vannak feltöltve;
 • A gipszszálas burkolatok telepítése előtt fontos, hogy előkészítsük a falakat, vagyis azokat kiegyenlítsük, távolítsuk el a szabálytalanságokat, és készítsünk alapozót.

Mit kell figyelembe venni a választás során

A GVL lapokat vásárolva rendkívüli figyelmet kell fordítania a gyártóra.A Knauf lapjai, amelyek már régóta elismerték az építőanyagok piacát, nagyon jó minőségűek. Bár a hazai gyártók analógjai olcsóbbak lesznek, minőségük jelentősen rosszabb a németnél. Ha nedvességálló lapokat vásárol, gondosan olvassa el a termék címkéjét. Az ilyen nedvességálló lapok megjelenése nem térhet el a szokásosaktól, ezért fontos, hogy olvassuk el, mi van a csomagoláson.

Bármely építőanyag kiválasztásánál az utolsó költségnek kell lennie. a termék megválasztása mellett. Jó nedvességálló lapok A Knauf méretétől függően akár 600 rubelt is fizethet, de jobb, ha nem mohó, mert a fukar kétszer fizet.

következtetés

A GVL lapok nagyon jó minőségűek és könnyen kezelhetők. Súlyuk meglehetősen jelentős, ami nagy terhelést jelent a szoba falán, azonban az előnyök számos. A GVL telepítésének elvégzéséhez és elvégzéséhez. Az anyag nagyon ellenáll a hőmérsékletváltozásoknak és a magas fagynak is. A legtöbb lap akár 8–15 fagyasztási ciklust is képes ellenállni, és nem veszíti el tulajdonságait. Az ilyen anyagok elengedhetetlenek a különböző felületek befejezéséhez, garantáltan megfelelnek minden elvárásnak, és hosszú élettartamot biztosítanak.

Minden a lapok GVL tulajdonságairól lásd a videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba