A gipszkarton emelése: hogyan kell választani, saját kezüket készíteni

A gipszkarton falakkal, különösen mennyezetekkel szembeni nehézség az, hogy magasságban emeljük fel és tartsuk szét az anyagrészeket, mivel lapjai súlya 7-9,5 kg. Ehhez szükség van egy speciális mechanizmusra - a gipszkarton emelésére. Egy kész eszköz beszerzéséhez tudnia kell, hogyan kell választani, mivel a saját kezűleg csak bizonyos készségekkel lehetséges.

Gipszkarton emelő: Alapfunkciók

A készülék fő feladata, hogy megkönnyítse a mester munkáját, amikor a mennyezetet nagy gipszkarton lapokkal fedi le. Ezzel önmagában, a segéd nélkül, megbirkózhat a munkafolyamatkal, még akkor is, ha többszintű gipszkarton mennyezetre van szükség. Figyelembe véve, hogy a felvonó 4, 5 méteres magasságra emeli a fedőlemezeket, ez elég közepes és magas helyiségek számára.

A kialakítás egy állványra épül, amely oszlopokra van helyezve, egy speciális rúd a kívánt magasságig terjed. A tetején egy fix csörlőegység (automatikus vagy mechanikus). A gipszkarton lapok szélének felhelyezése érdekében a csúszórészen van egy lengőkeret, amely kapcsokkal van ellátva. A legtöbb esetben a működési elv a kábelátvitelen alapul.

Ez azonban nem az egyetlen cél - egy önállóan létrehozott mechanizmus segíthet más fontos munkában:

 • lézerszintet telepítve rajta van a mennyezet, a sarkok pontos, jó minőségű jelölése;
 • emelőberendezés légkondicionálók, szellőzőcsatornák, nehéz csillárok emelésére;
 • A szerelvény a gipszkarton fém profilokból álló keret kialakításában segít elérhetetlen helyen - a rögzítés során megbízhatóan rögzíti az alkatrészeket.

Emellett emelőhenger használatával fel lehet emelni a görgőburkolatokat, és rá kell szerelni egy perforátort, amely rendkívül kényelmes a munkakörülmények között.

Ennek az egyszerű készüléknek köszönhetően az anyagot nehézség nélkül rögzíteni lehet, ráadásul a telepítési idő jelentősen megtakarítható.

A szerelvények típusai

A speciális használat függ a létesítmény típusától.

Három fő típus van:

 1. Emelje fel függőlegesen beépített állvánnyal, amely fal-burkolatok és falburkolatok összeszerelésére szolgál.
 2. Mennyezeti mechanizmus függőleges asztallal a gipszkarton rögzítésére a mennyezetre.
 3. Univerzális kivitelezés "Premos". Lehetővé teszi a gipszkarton összeállítását mind a falak, mind a mennyezet számára. Szükség esetén módosíthatja a dőlésszöget a lemezjátszó segítségével.

A gyári mechanizmusnak a következő előnyei vannak:

  • egy személy kezelheti az egyszerű kezelést;
  • a szerkezet nincs kitéve pornak és szennyezésnek;
  • a GKL lemezeket függőlegesen és vízszintesen különböző szögben emeli;
  • a szerkezet összeszerelve, kis súlya van, kompakt formában könnyen szállítható.

  Ha egy kis helyiség nézőpontja szükséges, akkor a készülék összecsukódik, aminek következtében a lábnyom csökken. Ebben az esetben a támogatásokat szabályozzák, így az alkalmazás a padló egyenetlen alapon releváns.

  Bizonyos esetekben használt emelőoszlop. Ez egy szerkezet, amely két teleszkópos csőből, egy emelőszárból, valamint egy gumírozott polimerből készült bilincsből és ütközőből áll. A rögzítő rúd kikapcsolásához egy karral van felszerelve. A Spacer lehetővé teszi a gipszkarton függőleges megtartását.A konstrukció egyik előnye egy kis súly, mozgatható alap, falakkal és mennyezetekkel való munkavégzés.

  A hagyományos építési terület a nappali., termelési műhelyek, erkélyek és folyosók. Javasoljuk, hogy ezt a modellt 3 méternél nagyobb mennyezeti magassággal használja.

  Hogyan válasszuk ki?

  A szükséges felszerelések kiválasztása során mindig érdemes megismerkedni a berendezés képességeivel.

  Először az alábbi kritériumok vannak:

  • a súlya, amellyel a mechanizmus működik, 30–50 kg lehet;
  • Figyelembe véve a mennyezet méretét, érdeklődjön a gipszkarton lapok magasságáról.

  Tudnia kell, hogy az ilyen készülékek csak emelkedik, és nem képesek a terheket mozgatni.

  A design fontos ereje és szilárdsága:

  • a belső mechanizmus és az alkatrészek alkatrészeit tartós és tartós anyagokból kell készíteni, ezért mindig jobb, ha polimert nem tartalmazó acél modelleket választanak;
  • az alap megbízható konfigurációja az emelő stabilitásának garanciája, ebben a tekintetben a „H” betű formájában álló állvány a legértékesebb.

  Az olcsóbb modellek, amelyek 4 méternél magasabbra emelik a gipszkartonot, alkalmasak lehetnek a szokásos lakásokra. Ha a nehezen elérhető területeken a szükséges fedelet rögzíti, a rögzítőelemek eltérő irányát biztosítják, és a legjobb megoldás egy emelőoszlop. Ez bonyolultabb struktúrával rendelkezik, és ennek köszönhetően különböző feladatokra szabható. Igaz, az ilyen funkcionális modellek sokkal drágábbak, mint a standardok.

  Ezenkívül figyelembe kell vennie azokat a kiegészítő opciókat, amelyek nem mindig szükségesek a gipszkarton felszerelésekor. Az elérhetőségük azonban jelentősen megnő a készülék ára.

  Mivel manuális és elektromos modellek vannak, érdemes elektromos berendezéseket választani nagy mennyiségű munkához. Segít növelni a szerelvény sebességét, de drágább. A szakemberek szerint a szabálytalan építési munkáknál jobb a kézszerkezetek kiválasztása, különösen azért, mert nem olyan gyakran lebontják őket.

  Független termelés

  Átlagosan a standard emelőberendezések mintegy 15 ezer rubelt költenek, és sokan inkább a saját kezükkel szerelik össze az eszközt. Ez azonban részletes rajzokat igényel, amelyek alapján reális lenne bármilyen típusú emelőt otthonra szerelni. Emellett a fémprofilokon kívül csörlőt és rögzítőket kell vásárolni.

  A szakemberek azt javasolják, hogy egyszeri opciót készítsenek, amelyet később könnyen lehet más helyiségekhez igazítani. Másrészről a leginkább újrafelhasználható kialakítás lehetséges, amely alkalmas a szobák különböző magasságára.

  Óvatosan kidolgozott rendszer - a felvonó magas színvonalú összeszerelésének ígérete, mert az ő feladata a fémprofilok és egyéb munkák szerelése.

  Telepítési folyamat:

  1. A bázisok 6x6 cm méretű fémprofilból készülnek, egy pár szegmens támasztó-esztergáló részekkel van ellátva, a harmadik profil egy hegesztőgép segítségével rögzítve van az állványhoz. A mozgás kényelmesebbé tétele érdekében görgőkkel vagy kerekekkel szereljen fel egy szerkezetet.
  2. A nagyobb stabilitás érdekében három vagy négy csövet hegesztenek fűrészelt lábak formájában.
  3. A teleszkópos állvány vagy állvány három vágási profilból áll, amelyek metszete 0,4, 0,6 és 0,8 cm. A dugók behelyezéséhez perforáció jön létre, amely megegyezik. A rúd a racken van rögzítve.
  4. Az állvány teteje rögzítőkkel van ellátva az állvány gyors felszereléséhez. A "H" fém alakú keretet a háromlábú állvány tetejére hegesztik a tolóeszköz további felszereléséhez.
  5. Az asztal a platformon van elhelyezve, az oldalsó támaszok fel vannak szerelve a szerkezet merevségének növelése érdekében. A csörlő, a tömbök és a kábelek végül rögzítve vannak.

    Eddig a legismertebb német berendezések "Knauf", Francia felvonók az "Edma" cégtől. Ez egy minőségi berendezés nagy és kis helyiségek telepítésére különböző mennyezeti magassággal.

    A legnépszerűbb eszköz azonban továbbra is fennáll "Premos" gipszkarton szereléséhez. Eszköze hasonlít a legegyszerűbb rack-aljzatra, amely lehetővé teszi, hogy felemelje az autót javításra. Egyszerűségének és megbízhatóságának, valamint megfizethető árának köszönhetően ez a márka hosszú ideig a legjobb pozícióban marad.

    A gipszkarton-felvonó készítésének módja a következő videó.

    Comments
     szerző
    Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

    Bejárat

    Nappali

    hálószoba