A gipszkarton felszerelése

A lakó- vagy irodaterület javításáról döntött, előzetesen meg kell gondolni, hogy milyen befejező anyagok szükségesek. Gipszkarton - az első lehetőség minden befejezésre, ami mindenki számára elképzelhető. Könnyű, olcsó, könnyen telepíthető és használható - ez csak néhány előnye ennek az anyagnak. A gipszkarton szinte minden belső térhez alkalmas, legyen az a legegyszerűbb családi ház, vagy divatos kastély. Az a tény, hogy maga a fal és a tapéta, gipsz, stukkó és más befejezések közötti belső réteg.

Különleges jellemzők

Ennek a befejező anyagnak minden lapja alapvetően két nagyon sűrű kartonrétegből áll, amelyek kevésbé hasonlítanak az írószerrel, amivel megszokhattuk az iskolai applikációk és rajzok sokszínű kartonjait. A „gipszkarton” elnevezés magában foglalja az alkotórészeit - egy gipsz és ipari, különösen tartós karton alapú ragasztó keveréket. A fenti két lap között gipsz hozzáadásával ásványi vagy szintetikus aggregátumot helyezünk.

A gipszkarton sikerének titka - összetett összetételében, azaz az anyag összetettségében. Itt és finom részecskék, néha erősített rostok, polimer vagy szénbázis (ezt mátrixnak is nevezik). Minden természetes anyagnak pontosan van a szerkezete, sűrűsége, ereje és egyéb jellemzői, amelyeket a természet elnyer. A kompozit anyagot az ember mesterségesen hozza létre, így az összetevők és a mátrix összetételének alapját olyan arányban lehet kialakítani, amennyi szükséges ahhoz, hogy a szükséges alakot, textúrát és így tovább.

Az anyagjellemzők önmodellezésének lehetősége miatt belső porózus közeget egyesít, hogy megtartsa a hőt, és ne közvetítse a nedvességet, és egy teljesen sima külső felületet. Ez a matt réteg karton alkalmas mind a falak, mind a mennyezet burkolására szinte minden szobában, mivel felülről többféle gipsz, tapéta, stukkó és festék is alkalmazható.

típusok

Először is érdemes rájönni, hogy milyen típusú gipszkarton lehet, és hogyan kell, hogy ne keverjék össze a megfelelő nevet választva. A hardverboltok árcéduláin gyakran láthatjuk a rövidítést - a GCR lapot. Ne aggódj - ez ugyanaz a gipszkarton professzionális megnevezése, de a funkcionalitástól függően itt egy vagy másik levél is rendelhető.

Valójában maga a gipszkartonlemez vagy a szokásos általános célú gipszkarton használható mind lakó-, mind kereskedelmi helyiségek belsőépítészetére. Az ilyen anyagokat gyakran a belső irodák gyártására használják a modern irodákban - az egyes helyiségek hatása vizuálisan létrejön, bár ebben az esetben a hangszigetelés minimális. A partíciók telepítése akkor is megvalósítható, ha a lap nem éri el a mennyezetet, mivel egyszerűen nincs semmi, amit a tetejére lehet rögzíteni.

Ez a GKL lap nem alkalmas bármilyen éghajlatra.mivel csak a „normális” ellenállhat az oroszországi középtávú normáknak, a hőmérséklet körülbelül -20 ° C és + 35 ° C között van, akkor már nem lesz képes megfelelően ellátni a funkcióit, vagy akár a hőtől, akár a fagytól kezdve megduzzad. A trópusi dzsungelben lévő házhoz nem ajánlott egy szokásos GCR lapot is telepíteni, mert nem képes 70% -nál nagyobb nedvességtartalmat elviselni.Mivel itt elsősorban Oroszország központi részéről beszélünk, nem kell aggódnia, amikor dekoratív anyagokat vásárol. Például a Far North-ben, fal- vagy mennyezeti gipszkarton beszerzése előtt konzultáljon szakemberrel.

Kívül, a szokásos használatú gipszkarton egy halványszürke lap, amely nagyon kényelmes a festék vagy vakolat további bevonására. A szürke szín elhalványult, így nem fog kiemelkedni a vékony festék- vagy vakolatréteg hátterében. Ez a lehetőség akkor megfelelő, ha a szerző szerint szükséges egy különleges felület létrehozása, amely „befejezetlenség” vagy egy régi, elhagyatott gyár hatására van loft stílusban. Most ezt a technikát gyakran használják a művészeti terek vagy galériák elrendezésében.

Annak érdekében, hogy ne legyen tévedés a boltban való kiválasztáskor, keresse meg a sötétkék GL gyári jelölést. Nem szabad úgy gondolni, hogy ez a fajta gipszkarton rossz minőségű, és csak ideiglenes építmények, például kunyhók vagy közös helyiségek építéséhez használható. Egyszerűen nem tervezhetnek külső falakat vagy szélsőséges hőmérsékletkülönbségű szobákat, például szaunákat. Tény, hogy még egy szokásos GKL lapdal is díszíthet egy gyermekszobát, anélkül, hogy félne a gyermek egészségéről és biztonságáról.

Ha találkozik a boltban a GKLV lap polcán, akkor nedvességálló gipszkarton. A helyiség hőmérséklete az ilyen típusú anyagok befejezésekor, valamint az előző típusú helyzetben nem haladhatja meg a szabványt. De itt a páratartalom meghaladja a 70% -ot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ilyen anyaggal külső falak vagy zuhanyfülke lehúzható, mert a karton lényege változatlan - hosszú távú vízzel való érintkezés esetén, megnedvesedik.

A nedvességálló funkció fontos előnye, hogy a szilikonon vagy oxidjain alapuló gombaellenes komponensek - kristály, kvarc, szilícium-dioxid - az egész baktériumölő közegben húzódnak, amelyek a lemezbe vannak zárva. Igen, és maga a karton különbözik az előző GCR opciótól - az impregnált adalékanyagok hatására kötőanyagokat, azaz védő antiszeptikumokkal való impregnálást itt varrunk.

Gyári jelölés ugyanolyan fényes kék színű GKLV lapokon, mint a hagyományos gipszkarton, de a különbség miatt a felület már nem szürke, hanem halványzöld. Az ilyen finomság árán már sokszor drágább lesz, ezért gondolni kell, tényleg szükséges-e hozzáadni a megtisztelt nedvességálló funkciót.

Mint már említettük, az óvodában könnyen elhelyezheti a szokásos gipszkartonot. Ha a padlót és a falakat gyakran mosják itt, vagy ha a gyerek kreatív, és a vízzel a padlóra történő víz öntéshez van kötve, akkor hasznos lehet egy gipszkarton lap. Hasznos, ha a házban nem nagyon jó a mikroklíma, ha hajlamos a penészgomba kialakulására az épületben.

A GKLO a tűzálló funkcióval rendelkező száraz gipszkarton új rövidítése. Ez a megjelölés nem jelenti azt, hogy az ilyen lapok használhatók a fürdő és hasonló helyiségek díszítésére. Csak egy rövid érintkezés nyílt tűzzel és egy rövid ütközés a megemelkedett hőmérsékletgel, amire az ilyen anyag képes. Azonban az úgynevezett anti-tűz funkció néha megmentheti az emberi életet, például tűz esetén. Ha a közönséges gipszkarton majdnem azonnal elkezd égetni, akkor egy GKLO lapokkal bélelt szobában a személy 5-7 percig marad a tűzveszélyes zónából.

A magas hőmérsékletekkel szembeni ellenállást a szálak erősítéssel való ellátása teszi lehetővé a lap középső részében kartonpapírral. Az ilyen gipszkarton külső rétege gyulladásgátló vagy égésgátló folyadékkal van impregnálva.

A tűzálló funkcióval rendelkező gipszkarton megjelenése nem különbözik az anyag egyszerű változatától - ugyanaz a szürke.De a piros „tüzes” színárnyalat gyárilag jelzi, hogy milyen célokra használják a befejező lapot. A költség szempontjából ez többszöröse, mint a nedvességgel szemben ellenálló gipszkarton, de ez a hátoldala annak, hogy az összetételében a megerősítő szálak előállítása költséges. Azokban a lakásokban, ahol a háztartási gázok szivárgása vagy a nem megfelelő elektromos vezetékek miatt gyakran keletkeznek tűz, ez a lehetőség a legmagasabb költség ellenére lehet a legmegfelelőbb.

Univerzális gipszkarton minden alkalomra - ugyanakkor a nedvességálló és tűzálló funkciókkal együtt GKLVO. Ilyen befejező anyag nem található semmilyen hardverboltban, mivel a magas ár miatt szinte soha nem használják lakó- és irodahelyiségek díszítésében. Mind a védőerősítő szálakat, mind a vízlepergető betéteket kombinálva ez a lap sokszor több súlyú - nem minden falat fog ellenállni.

Gyakran előfordul, hogy a gyár és az ipari helyiségek ilyen gipszkartonból készülnek, ahol a tűz és árvíz veszélye elég magas. Magánházakban, ahol a kiterjesztésekben például az asztalos vagy a kerámia mini-műhelyek találhatók, hasznosak lesznek a GKLVO lapok is.

Annak érdekében, hogy még mindig megtalálják ezt a fajta gipszkartonot a boltban, a fejlesztők érdekes jelölővel rendelkeztek - kombinálták a színtulajdonságokat és a vízlepergető és tűzálló lapokat. Így a felszíne halványzöld színű, vízálló jelölővel ellátott kartonhoz. Ellenkezőleg, a felirat világos színű, mint a tűzálló változatban. Mindenesetre, ha összezavarod, nyugodtan kérdezd meg az eladó tanácsát. Gyorsan megtalálja a megfelelő lehetőséget, mert a teljes funkcionális spektrummal rendelkező univerzális gipszkarton megválasztása még a főváros üzleteiben sem olyan nagy.

A gipszkarton a telepítés helye szerint a következő kategóriákba van osztva.

 • Fal vakolat - a legnépszerűbb lehetőség. Elvileg, ha megfelelően vágjuk, akkor szinte bármilyen többé-kevésbé egyenes felületre lehet felhordani. Ez a lap kiválóan használható partíciók telepítésekor, mind irodákban, mind egy kis nappaliban. A vastagsága különböző funkcióktól függ, például tűzállóságtól, de az átlagos GCR lap vastagsága 10-13 mm.
 • Mennyezeti gipszkarton nem sokban különbözik a falaktól, különösen a karton vagy a textúra összetételétől. A fő jellemzője a design könnyű változata a különböző anyagokkal való töltés és az erő és az egyéb mutatók növelése érdekében, mivel a mennyezet egyszerűen nem ellenáll a nehéz lapoknak. A mennyezeti változatnak vékonynak kell lennie, hogy a rögzítőelemek után is biztonságosan lehessen vágni a világítóberendezések későbbi behelyezéséhez. A mennyezeti lap átlagos vastagsága 8-10 mm.
 • Nem olyan gyakori, de nem kevésbé népszerű, mint az előző két név. íves gipszkarton. A név önmagáért beszél - ezt a fajta befejező anyagot különböző irányokban kell hajlítani, hogy csavart formában lehessen elhelyezni az ív, a fülke és más görbület, vagy egyszerűen egy nem szabványos alakzatban.

Egy olyan lap, amely különböző formájú, leggyakrabban erősítő szálakat tartalmaz., aminek következtében elhajolhatod, és ebben a helyzetben fagyaszthatod. Valójában szinte minden ívelt gipszkarton tűzálló, így ára jelentősen magasabb, mint a normál mennyezet vagy fal. A gyakorlat azt mutatja, hogy a kis helyiségeknek csak egy hasonló típusú felületre van szükségük, így az íves gipszkarton a szokásos kis lapok mellett vásárolható meg, 1-2 méter hosszú. Természetesen a hajlításhoz az anyagnak nem túl vastagnak kell lennie - legfeljebb 6-7 mm.

A boltokban a legnépszerűbb megrendelések egy normál HL lista 1,2 x 2,5 méteres paraméterekkel. A súlya körülbelül 30 kg. Ezt az információt figyelembe kell venni a gipszkartonra való utazáskor - hívjon partnert, és teherautót béreljen, vagy megrendeljen egy boltot.

műszerek

A lakó- vagy kereskedelmi létesítményekben a gipszkarton telepítéséhez nincs szükség komplex szakmai eszközökre. Elég, ha már van egy eset a mezzanine-ban minden házi „minden kereskedés” mezzaninján. Ez a gipszkarton vitathatatlan előnye - könnyű telepítés és minimális felszerelés.

Győződjön meg róla, hogy szükség van a következő eszközökre.

 • Fűrész vagy fűrész. Alkalmas fa és szintetikus polimer anyagok vágására. Ilyen fűrész szükséges ahhoz, hogy a teljes GCR lapokat a szükséges méretű és alakú különálló darabokra osztjuk. A szokásos fűrészlapon kívül jobb, ha a lemezfajtánál felhalmozódik, mivel kényelmesebb lesz hosszú és egyenes vágásokat készíteni, elválasztva a gipszkarton részeit egymástól.
 • Elektromos kirakós és fúrógép. Az első szerszám szükséges összetett alakú részek kivágásához, különösen, ha nem puha gipszkarton lapok, hanem egy fémkeret részei. A fúrógépnek a lapokat a kerethez kell rögzítenie és egymással összekapcsolni. Ha lehetséges, a száraz keverékek keveréséhez speciális fúvókát vásárolhat a fúrógépen, mivel ragasztó nélküli keret nélküli szerelésre van szükség.
 • csavarhúzó már ismerős eszközévé vált minden lakásban. Szükséges a rögzítők rögzítése a gipszkarton alkatrészeinek rögzítésekor a keret összeszerelése idején, leggyakrabban fémprofilokból. Elvileg ugyanazok a manipulációk végezhetők fúróval és csavarhúzóval, de a csavarhúzó lágyabb, így a meglehetősen törékeny gipszkartonszerkezet megszakításának esélye többször is csökken.
 • kés Jobb, ha egy speciális konstrukciót készítünk, hogy a vágás után a részek széleit vágjuk le. Ha azonban nem akar több pénzt költeni, használjon egy jól élesített szokásos konyhakés vékony hosszú késsel.
 • Rulett. Alkalmas mind az automatikus, mind a lézeres. Csak a szokásos fémeket használhatja, amely alkalmas a profil jelölésére és különálló részekre történő vágásra.
 • Építés Plumb Ez nem kötelező, de nagyon kényelmes a munka során a GCR lap helyének ellenőrzése a falak telepítésekor.
 • Festék ecset, különböző formájú görgők és egy univerzális spatulák - minden, ami szükséges a primer megfelelő alkalmazásához a gipszkarton telepítése után.
 • Közvetlenül őrölt keverék vagy akril gittszükséges ahhoz, hogy a felső réteget egy gipszkarton lapra vigyük fel annak érdekében, hogy előkészítsük a lakk, festék, tapéta vagy dekoratív vakolat bevonatát.
 • Műanyag tartályok nagy kapacitású, ahol az alapozó vagy a ragasztó keveredik. Kívánatos, hogy minden egyes keveréktípushoz egy különálló eldobható tartály legyen, ami nem bánja el a szemét.
 • Csiszoló kendő a szabálytalanságok csiszolásához, hogy minden következő réteg zökkenőmentesen és hiányos legyen, mert a jövőben ez mind a szerkezet szilárdságát, mind a penészgomba képződését érinti a rossz habarcs helyén.
 • szigetelésközvetlenül a fal és a gipszkarton lapja között helyezkednek el a szigetelés és a hangszigetelés céljára szolgáló válaszfalak vagy fali dekoráció kialakítása során. Mindkettő ásványi anyag lehet, amelyet kifejezetten a gipszkarton és a hagyományos üveggyapot kölcsönhatására fejlesztettek ki.
 • Rack és vízszintes profilok, zárójelek, rögzítők és csavarok - feltétlenül nélkülözhetetlen dolgok fémkeret telepítésekor és egyes GCR lapok egymáshoz illesztése során.

Hogyan kell kiszámítani az áramlást?

A javítási munkák megkezdése előtt meg kell mérni a kész helyiségek területét, hogy ne vásároljon extra lapot. A falak területének, valamint a mennyezetnek a kiszámítása hagyományosan történik - a felület hosszát megszorozzuk a magassággal. Ablak és ajtók nem igényelnek befejezést, így először ki kell számítaniuk a teljes területüket ugyanúgy, majd kivonni a teljes falat a területről.

A gipszkarton leggyakrabban egész lapokban kerül értékesítésre. - ezt figyelembe kell venni az ún. Általában legfeljebb egynegyedét veszik igénybe a helyiség szükséges helyének, úgyhogy ez nem eredményezi, hogy van egy hatalmas drága GKL lap, amely aztán egyszerűen nem tárolható. Ha azonban van egy hely a nem szabványos alak javítására, vannak olyan kerekítések vagy fülkék, amelyekre nem lehet pontosan kivágni a szükséges alakzatokat az első alkalommal, jobb, ha a munkát a tartalék gipszkarton segítségével újra meg tudja változtatni.

A megvásárolt anyag mennyiségének kiszámításakor általában azt feltételezik, hogy a szinte minden lap szélessége standard - 1200 mm. Itt csak a hossz, a súly és a vastagság változhat. Hosszúságban a lap két méterről három méterre növekszik fél méteres lépésekben. A gipszkarton lemez vastagságát a funkcionális tartozékoktól függően választjuk - 6 mm alkalmas az ívek, lejtők és egyéb nem szabványos elemek befejezésére, ahol a gipszkartonnak hajlítania kell. A 9,5 mm vastagság ideális a mennyezetre - nem teszi az egész szerkezetet nehezebbé, hanem védi a szomszédok zajától. A falak esetében leggyakrabban 12 mm vastagságú lapot vásárolnak, amely a szigetelés bélésszel együtt megtartja a hőt és jó hangszigetelést hoz létre.

Mint már említettük, az anyag egy része a szemétbe kerülhet., ha rosszul vágott lapok, vagy helytelenül kiszámítják a méreteket. Az önmetsző csavar is leeshet, és tönkreteheti egy darab lapot, így 1-5 méterrel jobb, mint amennyire szüksége van a szoba átfedésének minimalizálásához. Például a 28x27 mm-es szabványos szelvénykerettel ellátott vízszintes profilok 4 darabra vannak szerelve a keretgerendák minden egyes metszéspontjára - kettő a tetején és kettő az alján. Ezek a profilok a fő testből és a ostorokból állnak, amelyek teljes hossza megegyezik a szoba kerületével, kétszerese.

A gipszkarton keretszerkezetének egy másik eleme az állványra szerelhető profilok, amelyeknek 27x60 mm-es része van. Ezek a falak teljes hosszában, az egyes részek között körülbelül 500-600 mm távolságban vannak felszerelve. Annak érdekében, hogy helyesen számítsuk ki a szükséges számú ilyen alkatrészt, meg kell osztani a fal hosszát 0,4-rel, és szorozni kell a szoba magasságával.

Minden állványprofil esetében átlagosan 5 zárójel van betakarítva, de minden esetben további 10-15 darabot vásárol. Az ilyen rögzítőelemek egy része elveszhet a szállítás és a javításra való felkészülés során, és egyesek egyszerűen beszorulhatnak a telepítés során.

Az önmetsző csavarok a fő fogyóanyagok, ezért jobb, ha alaposan megvásárolják őket. 20 négyzetméteres szobában. m vásároljon meg legalább 400-500 db. Napjainkban, még a regionális üzletekben is, szinte mindenhol ilyen apróság, így szükség esetén mindig gyorsan megvásárolhatók.

Amikor a keret nélküli szerelvény a gipszkarton falakhoz és mennyezethez rögzítésre van szüksége, speciális építési ragasztót kell használni. A fogyasztását 1 négyzetméter alapján számítják ki. m falra, és minden egyes ragasztó típusra egyedi. A csomagoláson általában a használati utasítás rövid leírása található. Még akkor is, ha csak a fal egy kis részét kívánja befejezni, fel kell töltenie egy második zsákból. Nem szokatlan, hogy a kézművesek helytelenül terjesztik a gyorsan beállítható ragasztót, vagy nincs időjük használni, és aztán el kell dobniuk a terméket.

Szoba elrendezése

Mielőtt elkezdené a gipszkarton telepítését, meg kell jegyezni a fal vagy a mennyezet síkjában, ahol milyen elem lesz, mint a gyermekek alkalmazásában.Az egyes lapok határai és a köztük lévő kötések helyei egyszerű ceruzával rajzolhatók. Azt is jelzi az ajtó- és ablaknyílások kontúrjait, ahol a gipszlapot rögzítik.

A keret megfelelő telepítéséhez jobb, ha először jelöljük meg a határokat.ahol minden vízszintes és függőleges gerenda lesz. Ez a jelölés egy egyenes vonal, amely egymástól távol van, leggyakrabban 50-60 cm-es lépésekben.

A hely jobb felismeréséhez használhat olyan eszközt, mint például elektronikus vagy lézeres mérőszalag. Automatikusan méri az éltől a szélig terjedő távolságot, ha a fal egyik végéhez csatolja, és a másik irányba mutat a gerenda irányába, és segít elkerülni a hibákat a szükséges anyagok kiszámításakor.

váz

A gipszkarton lemezek szerelésének legkedveltebb módja az, hogy a gipszkarton lapokat előregyártott és beépített keretre helyezzük. Fő előnye a keret nélküli módszerhez képest az a képesség, hogy tökéletesen összekapcsolja a lapokat egyenetlen és ferde felületeken is, elrejtve az összes érdességet. Ezen túlmenően a keret és a gipszkarton között meglehetősen nagy rés alakul ki, ahol elektromos vezetékek, világítóeszközök és egyéb berendezések elhelyezése rejtett formában lehetséges, amelynek belseje nem látható a ház utasai számára. Ugyanezen résen gyakran egy belső szigetelő vagy hangszigetelő anyagot helyeznek el.

A fal és a burkolóanyag közötti távolság már egy kis területet szűkíthet. szobák egy kis sokemeletes épületben. Ez a probléma egy olyan vidéki házban vagy lakásban, ahol elegendő terület van, és egyáltalán nem tűnik problémának. Igen, és a gipszkarton bevonat egy részének megváltoztatása vagy javítása, eltávolítva a keretből, könnyebb, mintha egy lapot a ragasztóra szerelt falról próbálna szakítani. Ha a szomszédok elárasztják a vizet, és a víz átfolyik a gipszlemezeken, akkor az egyetlen módja annak, hogy gyorsan helyreállítsuk a megfelelő ház külső felületét, hogy javítsák a lapok keretszerkezetét, amely gyorsan elválik a falról.

A keretek két fő típusból állnak - fémből és fából. Összeszerelési technológiájuk azonos - a fa tömbök vagy fém gerendák egymással együtt rácsot alkotnak. Az első anyag minden bizonnyal környezetbarátabb, és áron olcsóbb lesz, de mégis nem olyan népszerű, mint a fém. Az a tény, hogy a fa a tűzálló, nedvességálló és gombaellenes impregnálás további feldolgozását igényli. Azonban ezekkel az óvintézkedésekkel együtt egy ilyen keretrendszer egyszerűen csak a gipszkarton burkolat előtt rothad.

Ha van egy vágy, hogy rejtett vezetékeket telepítsen a fa rudak között, akkor a vezetékeket egy további védődobozban kell elrejteni, ami végül meglehetősen drága lesz a költségvetés számára. De a leginkább kényelmetlen helyzet akkor fordulhat elő, ha a szobában éles hőmérsékletkülönbség van, mert a fa hajlamos az ilyen helyzetekben bővülni. A fal káros körülmények között duzzad, és a gipszkarton elkezd lemaradni a keret felszínétől. Gyakran egy ilyen félreértés megtalálható a dachai kunyhókban, ahol a tulajdonosok ritkán jönnek - a ház a hidegben télen állt, majd az emberek megérkeztek - ivottak, és a folyamat megkezdődött.

A fa keretek összes fenti hátránya nem jelenti azt, hogy semmiképpen sem szabad azokat telepíteni. Megfelelő összeszereléssel, a szükséges vegyületek feldolgozásával, és ami a legfontosabb, a száraz fafajok sikeres kiválasztásával, nem derül ki kevésbé kopásálló keret, amely évtizedekig képes a gipszkarton tartására.

Tehát itt az ideje, hogy közvetlenül a keret telepítéséhez lépjen. Ez a folyamat több szakaszra osztható.

 • A helyiségek előkészítése a telepítéshez, azaz a bútorokból való felszabadítás, a padlóburkolat védőfóliával, a korábbi rétegek falainak tisztítása tapéta vagy vakolat formájában.A keret gerendák olyan struktúrák, amelyek szinte teljes helyet foglalnak el egy szobából, így azok behozatala a helyiségbe megnehezíti a szerelésektől eltérő manipuláció létrehozását.
 • Ha a vezetékek és a vezetékek formájában kialakított egyéb kommunikáció a keret alatt a falba varródik, akkor a telepítés előtt meg kell húzni, csomagolni és esetleg tárolni a dobozban.
 • A szabályok szerint először mind a felső, mind az alsó fém gerendákat vagy profilokat vízszintes irányban kell elhelyezni. A csavarok segítségével ezeket a profilokat közvetlenül a szoba kerületén helyezzük el. Az első gerenda a falról a falra megy, és az azt követő gerendák a szomszédosakhoz kerülnek. A felső profilt a mennyezetre csavarozzuk, az alsó pedig a padlóra.

A legjobb módja annak, hogy mindkét U-alakú profilt pontosan rögzítsük, az az, hogy az építőköteget egy rögtönzött vonalzóvá húzzuk. Figyeljünk arra is, hogy a felső profil hosszirányú középvonalából mentálisan leengedett-e a vízvezeték. Ideális esetben egybe kell esnie az alsó gerenda azonos vonalával - ez azt jelenti, hogy minden helyesen van beállítva, eltérések és ívelt vonalak nélkül.

 • Most függőleges profilokat lehet rögzíteni felülről - akár a fal mellett is, öncsavaros csavarok segítségével, vagy a falról további zárójelekkel elválasztva. Mindez a fal laposságának mértékétől függ - ha szinte egyenes, vagyis 5-10 mm-en belül szabálytalanságok merülnek fel, akkor a vízszintes és függőleges fémrudakat majdnem az alaphoz közelítjük. Ha a fal egyenetlen, vagy egy dőlésszög alá esik, jobb, ha a gerendákat függőleges helyzetben rögzítjük.

Ne csavarja ezeket a további részeket a mennyezet vagy a padló közelében. - a konzolokat legalább 300-600 mm-re kell felemelni a szélétől. Az egymáshoz közel, ne képezze őket - kövesse a minimális 10 cm-es lépést.

Az utolsó szakasz az állványprofilok telepítése, amelyek méretét a padlótól a mennyezetig terjedő távolságra kell beállítani, előzetesen mért és egyenlő részeket vágva a darálóba. Minden gerendát speciális U-alakú tartókkal rögzítünk lábakkal, amelyek önálló csavarokkal egyetlen kivitelben vannak csavarozva. A tartók lábai az egyik végén a vízszintes és függőleges profilokat ölelik meg, a másik pedig a falhoz van kötve. A tartók felesleges és kiálló részei a ragasztás után speciális ollóval vághatók.

Keret nélküli minták

A kis méretű lakásban mindenki nem engedheti meg magának, hogy gipszkarton falakra nagy méretű keretet telepítsen, és sok hasznos helyet eszik a bútorok számára. Az alacsony mennyezet nem is keretszerkezetet jelent, mivel egyszerűen ésszerűtlennek tartják a csillár rögzítését olyan szinten, ahol a fejét meg lehet érinteni. Ilyen esetekben csak illeszkedjen a keret nélküli gipszkarton telepítéshez, amikor a lap közvetlenül a falhoz vagy egy vékony aljzathoz van rögzítve.

A gipszkarton szerkezete a falakhoz és a mennyezethez közvetlenül kapcsolódhat, attól függően, hogy melyik ragasztó belül lesz - a fal és a lap között.

A legnépszerűbb módszer a lapok ragasztása az építési ragasztóval. Száraz keverék formájában kerül forgalomba, amelyet közvetlenül a telepítés előtt hígítanak. A ragasztó elég gyorsan megkeményedik, így a készítmény hígítása előtt szükséges a szükséges szerszámok elkészítése - keverőpálca vagy egy speciális fúvóka a vetőgépen, valamint egy eldobható tartály.

A fal egyenetlenségének mértékétől függően a ragasztót különböző technológiákkal alkalmazzák. Például, ha a felület szinte sima, vagy akár 10 mm-es apró hornyok vannak, akkor a ragasztót alkalmazzuk, mint egy szokásos dobozban. Először vékony csíkkal kell elmosni a lap kerülete körül, majd néhány körkörös alkalmazást a központban pontozni.Amikor a fal durva szeme látható, vagyis körülbelül 20 mm-es térfogatban, a ragasztót a kerület köré szétvágjuk egy vastag réteggel félkör alakú formában.

Ha a szobában a falnak nyílt potholes vagy megsemmisülése van, akkor jobb, ha ugyanazzal a gipszkarton vágott darabjának betétjeit beilleszti, majd szerelje fel a főlapot. Ha a nagy szabálytalanságok nem csak egyszer találhatók meg, hanem az egész felületen eloszlanak, akkor szükség van egy tartalék termény teljes csíkjának rögzítésére, egy átlagos lyukméret és a 20-30 cm-es szalagok közötti távolság.

A második legnépszerűbb módszer a hab készítése. Ez az opció jobban megfelel a fából készült falaknak, mivel a két anyag érintkezése kevésbé valószínű, hogy a fa megduzzad, különösen, ha a hab alacsony tágulási együtthatóval rendelkezik.

A gipszkarton keret nélküli telepítésének bármely módszerével a műveletek algoritmusa a következő.

 • A falak előkészítéséhez, vagyis a festék vagy a vakolat korábbi rétegeitől való eltávolításhoz, speciális alapozóval történő impregnáláshoz, jobb víz alapú alapon.
 • A szoba gondos mérése után vágja le a kívánt méretű gipszkarton lapokat, számolja őket. A falakhoz hasonlóan a gipszkartont egy alapozóval kell áztatni, és hagyjuk megszáradni.
 • 1-2 óra elteltével habot vagy ragasztót kell felhordani mindkét felületre, óvatosan alkalmazva a csatlakozást más részekre. A lapokat a falra nyomva, tartsa őket ebben az állapotban, amíg a ragasztó megszárad. Az ilyen műveletet legalább négy kézben kell elvégezni, vagy a ragasztáson túl a megbízhatóságot, hogy a részeket a csavarokkal rögzítse az élek mentén.
 • A keményítés után a sarkokban kiálló hab- vagy ragasztó darabokat egy speciális késsel lehet vágni és a felületet csuklós és szabálytalan területeken csiszolni.

felszerelés

Annak érdekében, hogy a falakat gipszkartonra vigyék, nem kell annyi készség és szerszám - csavarok, állványra szerelhető profilok és csavarhúzó a főkészletből. Az előkészített lapokat a helyiség méretére kell vágni, hogy ideális esetben a falat a padlótól a mennyezetig fedezhessük el, és egy elem nélkül, középen. Jobb, ha egy partnerrel dolgozunk, hogy a lapot néhány méter hosszú legyen. Az ajtó- és ablaknyílásokkal szemben a legkényelmesebb, ha az egyik személy egy lapot kinyomtat a kívánt lyukba, a második pedig egy ablak vagy ajtó körvonalait, majd mindent a vonal mentén.

A HL lapok egyszerű összeszerelése több lépésben történik.

 • Az első lap, amikor a gipszkarton burkolatát telepítik, egyértelműen a helyiség sarkában van elhelyezve, az ellenkező fal, a padló és a mennyezet széleihez ragaszkodva. Ha az első az, hogy befejezzük a falat egy ablakkal vagy ajtóval, akkor a szóban forgó lapot a tér sarkaihoz nyomják, mint a támaszoknál.
 • A lapot a keret részleteihez igazítva és szorosan rá kell nyomni, először csavarokkal kell rögzíteni a felületet a függőleges profilhoz. A csavarhúzónak nem a legerősebb módra kell állítania, hogy a csavar beütése közben ne sértse meg a megfelelően vékony gipszkartonot. Jobb, ha a kupak nem kisebb, mint 1 mm a lap felületén. A csavarozott elemek közötti távolságnak kb. 20 cm-nek kell lennie - ez az optimális rés 120 cm-es szabványos lapszélességgel.
 • Miután megbizonyosodott arról, hogy a lemez szorosan illeszkedik a szinuszokba, és hogy megtartja magát a függőleges állványprofilokon, ugyanúgy kell csatlakoztatnia a gipszkartonot az önmetsző csavarokkal ellátott vízszintes jumperekhez.
 • A második és minden további lapot szorosan össze kell szorítani a szomszédos lapokhoz, és a helyük szigorú vízszintes helyzetében kell elhelyezni a már telepített lemezekkel való vizuális összehasonlítás alapján, és nem csak a vízvezeték mentén.
 • Az ablakokat és az ajtókat ugyanazzal az algoritmussal, mint a szokásos falakkal kell burkolni, de az előre kalibrált és kivágott formák alapján.Az utolsó pillanatban lehetséges és még szükséges az ajtó lejtőinek varrása, mivel ez finom dekoratív felületnek tekinthető.
 • És itt vannak telepítve a GKL lapok, de ez nem jelenti azt, hogy a javítás véget ért. Elvégre még mindig szükségünk van az összes szabálytalanságra és ízületre, valamint a csavarok csavarozásának helyére, lehetőleg megerősített üvegszálak hozzáadásával. Ez a fajta know-how lehetővé teszi, hogy elkerüljék a földrengésektől és az ízületek egyéb rezgéseitől való eltérést. Ez is segít a rácsnak, hogy a fal belső duzzanatát éles hőmérsékletcsökkenéssel megfékezze. Miután a megbízhatóságra felhordottuk az első gittréteget, jobb, ha sima kendővel simítjuk, és a szárítást követően még egyszer alkalmazzuk.
 • Ha nem csak a falak külső szépsége fontos, hanem a felmelegedés is, akkor a gipszkarton elhelyezése előtt egy speciális szigetelőanyagot kell elhelyezni a keret hiányosságaiban. A leggyakrabban használt ásványgyapot vagy üveggyapot - mivel ezek az anyagok jó hangszigetelésre alkalmasak. Speciális helyiségekben, például hangfelvételi stúdiókban vagy tánctermekben a teljes hangszigeteléshez speciális szintetikus anyagokat vásárolnak - párnákat, és szokásos szigetelésként rögzítenek.
 • A második vakolatréteg alkalmazása után újra fel kell síkolni a felületet a csiszolópapírral, majd a külső díszítéshez csempék, mozaikok, tapéták, festmények és egyéb elemek formájában kell eljutni.

Befejező munka

A gipszkarton telepítésének utolsó szakasza egy finom felület. De mielőtt tapétákat ragasztanánk, vagy dekoratív vakolatot használnánk, szükség van egy GCR lap elkészítésére.

Kezdetben többször dörzsölje a dörzsölő ruhát, mint egy sima lapfelületen.és a lemezek ízületeinek fokozott irányítása, az érdesség, a forrasztott csavarok vagy a felszínre jutó felesleges ragasztó. Ezután vízzel szemben ellenálló és gombaellenes funkciókkal ellátott alapozóréteget kell felhordani, és hagyja, hogy a keverék száraz legyen és legalább egy napig felszívódjon.

A ragasztót tapéta beillesztésére használják, és a különálló tapétaburkolatok ízületeinek helyét előre jelzik. Ha a külsőt díszítő vakolat díszíti, akkor általában összetételében már tartalmaz ragasztókat, így nem kell semmit kevernie.

Ha csak a befejező elemeket kívánja festeni, akkor célszerű ezt a festéket több szakaszban alkalmazni, hogy minden réteg legalább 5-6 órán át száradjon.

Tippek és trükkök

Könnyen felszerelhető önmagában egy gipszkartonból készült falat vagy mennyezetet, de annak érdekében, hogy semmit sem fizessen túl, és ugyanakkor válassza ki a megfelelő minőségű anyagot otthonának, Számos ajánlás van.

 • Lakó- és állandóan fűtött helyiségek esetében egy normál GCR lapot fog tenni - jellemzői elég hosszúak lesznek. Környezetbarát és alacsony toxicitási szintje lehetővé teszi, hogy még az óvodában is felszerelhető legyen.
 • A magas páratartalmú és gomba kialakulására hajlamos szobák, mint például fürdőszoba vagy konyha, jobb, ha nedvesség ellenálló gipszkartonot használnak, bár a szokásosnál többet fizet
 • Ha a magánházban saját kazánház vagy kazánház van, akkor egy ilyen helyen jobban tűzálló gipszkartonnal kell dolgozni, és ne féljen a hőmérséklet változásoktól.
 • Ahol nagy mértékben fektethet egy univerzális GKLVO lapra, így a padlásra van szükség. Ha egy félig nyitott vagy enyhén mázas típusú helyiség, akkor hőmérsékleti csökkenés, magas páratartalom és gomba lesz. Továbbá, bármely telepítő azt tanácsolja, hogy hozzon létre egy jó réteg ásványi szigetelést.
 • Amikor a padlótér csak egy kicsit tesz lehetővé, jobb, ha a gipszkarton bevonat keretszerkezetét mindenhol használjuk, mivel ez az egyetlen lehetőség, amellyel a lapok későbbi leszerelése a legkisebb kárral történik.

Előnyök és hátrányok

A giposkartonnak mint befejező anyagnak számos kétségtelen előnye van:

 • Az alacsony ár a természetes anyagokkal szemben.Szóval, az épületben tárol egy GCR lapköltséget néhány száz rubeltől több ezerre, funkcionális céljától függően.
 • Ez az anyag könnyen telepíthető, nem igényel speciális képzést a mester és az összetett eszközökből. A 20-30 négyzetméteres szoba egy nap alatt történő díszítésére csak 2 fő lesz.
 • A gipszkarton sima felülete szinte bármilyen díszítéssel, akár tapéta, vakolat vagy festék, további befejezésére alkalmas.

A mínuszok közül az alábbi lehet:

 • A gipszkarton azon képessége, hogy kis helyiségekben enni fog a fal kiemelkedő keretének köszönhetően.
 • Keret nélküli telepítés esetén árvíz esetén vagy egyéb okok miatt, amelyek a lapok szétszerelését igénylik, azokat a gyökerekkel meg kell szakítani a hasznosítás lehetősége nélkül.
 • A gipszkarton viszonylagos törékenysége csavarokra történő vágás és szerelés során. Az egyes részek modellezésénél azonban a különböző formák és hajlítás képessége inkább az előnyöknek tulajdonítható.

Mindenki az ízlésük, a képességeik és a pénztárcája alapján választja ki a javítás befejező anyagát. Azonban a gipszkarton univerzális opciónak nevezhető a legnagyobb előnyökkel, nagyon szerény költséggel.

További javaslatok a gipszkarton telepítésével kapcsolatban az alábbi videóban találhatók.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba