Gipszkarton: a befejezések jellemzői és típusai

Az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb befejező anyag a gipszkarton. Különböző célokra használható: a szintező falaktól a többszintű mennyezeti szerkezetekig. Részletesebben vizsgáljuk meg ennek az anyagnak a jellemzőit, és vizsgáljuk meg annak jellemzőit.

Mi az?

A gipszkarton egy építőanyag, amely tökéletesen lapos lap, amely két rétegből készült, speciális kartonból és magból áll. A második komponens szilárd gipsz tésztából áll, különböző töltőanyagok hozzáadásával. Ezenkívül a gipszkarton ragasztókat és habosítószereket tartalmaz, amelyek kifejezetten gipszhez vannak tervezve.

A leggyakrabban ezt az egyszerűen használható anyagot az egyenletes bőrek rendezésére használják., könnyű válaszfalak és mennyezetek (egyszintű és többszintű). A gipszkartonba gyakran különböző szerelvényeket telepítenek, és ez nem csak egy közönséges reflektorfény, hanem egy teljes csillár is lehet.

A gipszkarton alapokra való felfüggesztéshez szükséges túl nagy és nagy készülékek nem ajánlottak, mivel nem tudnak ellenállni a lenyűgöző terheléseknek.

Különleges jellemzők

Egy ilyen népszerű anyag, mint a gipszkarton, praktikus. Különböző célokra használható: ez a hajlékony nyersanyag segítségével önállóan készíthetünk különféle mintákat nagy összegek elköltése nélkül, és nem szabad sok időt tölteni rajta.

A gipszlemezek nemcsak belső használatra, hanem külső díszítésre is felhasználhatók, például lehet egy magánház homlokzatának kialakítása, és kiváló minőségű vízálló gipszkarton segítségével létrehozhat egy nagyon szép és eredeti kompozíciót, amely átalakítja az otthon külső részét.

A gipszkarton előnye és hátránya, amit érdemes megismerni, mielőtt megvásárolná.

Először is nézzük meg közelebbről, milyen előnyökkel büszkélkedhet a befejező anyag.

 • A gipszkarton lapok tökéletesen sík felületűek, ezért megvásárolhatók a durva felületek szintezéséhez. Ez lehet a padló, a mennyezet és a falak. A lényeg az, hogy minden munkát helyesen és hatékonyan készítsünk el a gipsz telepítésének alapjaira.
 • A gipszkarton magas hővezető képességgel rendelkezik. Például egy olyan szobában, ahol falak vannak kiegészítve gipszkarton lapokkal, kényelmes mikroklímát és optimális levegő hőmérsékletet tartanak fenn.
 • Ez a befejező anyag különböző minták készítésére használható.
 • A gipszkarton másik előnye a környezetbarát: a háztartások számára teljesen biztonságos, mivel nem tartalmaz mérgező vegyületeket.
 • A GOST szerint készült anyagok tűzállóak (nem égnek, és nem támogatják a lángot).
 • A gipszlemezek kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.
 • Ez a befejező anyag a gőzáteresztő képességet is megkülönbözteti. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a különböző baktériumok nem szaporodnak felszínén, és a penész vagy a gomba nyomai nem jelennek meg.
 • A gipszkarton olcsó, így szinte minden vevő számára megengedheti magának.
 • Ennek az anyagnak a beszerelésénél nem csak a keretet használhatjuk, hanem ragasztóval és akár építőhabbal is lehet rögzíteni.
 • A gipszkarton szigeteléssel kombinálható. Emellett léteznek olyan típusú panelek, amelyek megvédik a szigetelt vászonot a negatív külső tényezőktől.
 • A gipszkarton lapokkal nagyon egyszerű dolgozni, mert ehhez nem szükséges külön drága eszközök.
 • A gipszkarton segítségével megvalósítható a nem szabványos tervezési ötletek.
 • Ez a befejező anyag nem idézi a kellemetlen és erős szagokat.
 • A GKL könnyen feldolgozható: festhető, tapétával, lapokkal és más népszerű anyagokkal készíthet.
 • A boltban vásárolt gipszkarton azonnal felhasználható a javítási munkákhoz: nem igényel speciális képzést.

Annak ellenére, hogy számos előnye van, a gipszkartonnak saját gyengeségei vannak.

 • Ezt az anyagot nem ajánlott magas páratartalmú helyiségekben telepíteni. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy az ilyen körülmények között a gipszkarton idővel lelassul és a nedvességgel való túltelítettség miatt összeomlik. Még a kiváló minőségű lemezek is, amelyek érintkeznek a vízzel, idővel deformálódnak.
 • A gipszkarton elkezdhet összetörni. Nem ajánlott a nehéz tárgyakat (lámpákat, festményeket, virágcserepeket) egy gipszlemezbe szögezett körömre akasztani. Ellenkező esetben a rögzítők egyszerűen leeshetnek a bázisukból.
 • Ügyelni kell arra, hogy ne sértse meg a gipszlemezeket, mivel ezek nem erősek.
 • A gipszkartonlemezeket merev szerkezet jellemzi, és ezért nem ellenállnak a sokkoknak vagy a rázkódásoknak.

Mik azok a típusok?

Egy ritka fogyasztó tudja, hogy többféle fajta gipszkarton van a piacon. Mindegyiknek megvan a maga sajátosságai, valamint előnyei és hátrányai. Fontolja meg őket részletesebben.

Először is meg kell vizsgálni, hogy ennek az anyagnak a kategóriái léteznek.

 • GCR - Ez egy egyszerű szürke gipszkarton, ami univerzális. Csak olyan helyiségekben használható, ahol a páratartalom eltérő. A nedvesség és a nedvesség elleni védelem, valamint az anyag tűzálló tulajdonságai hiányoznak.
 • gipszkarton - a gipszkarton lapok zöld színűek. Nagyon ellenállnak a nedvességnek. Az ilyen befejező anyagok biztonságosan használhatók a konyhában, a WC-ben vagy a fürdőszobában.
 • GKLO - Ez a rövidítés a tűzálló gipszkartonhoz tartozik, amelynek jellemzőit az alábbiakban tekintjük.
 • GKLVO - ez a név a gipszkarton lapjai, fokozottan ellenállnak a nedvességnek. Ezek kombinálják az olyan anyagok hasznos tulajdonságait, mint a GKVL és a GKLO.

Most már részletesebben vegye figyelembe az összes gipszkarton tulajdonságait.

fal

Ez a befejező anyag kifejezetten magánházban vagy lakásban történő padlóburkoláshoz készült. A fallap színe általában szürke, és a jelölés kék festékkel történik.

felső

Jelenleg a mennyezeti gipszkarton nagy a kereslet. A mennyezetre szerelt gyönyörű és háromdimenziós szerkezetek előállítására szolgál. Ezzel az anyaggal egyszerű egyszintű és többszintű doboz alakítható ki.

boltív

A legvékonyabb és legkönnyebb a gipszkarton ívelt lapjai. Az ilyen jellegzetes jellemzőknek köszönhetően az anyagok lehajthatók, anélkül, hogy félnek a repedések és egyéb károsodások kialakulásától. Továbbá a közvetlen telepítés előtt nem szükséges vízzel permetezni további plaszticitás érdekében.

Ezzel a rugalmas befejező anyaggal szép oszlopokat készíthet., belső ívek, féldrágakövek, fülkék, valamint az eredeti, lekerekített vagy ovális alakú falak. Az íves gipszkarton vastagsága 6,5 ​​mm, ez a szám középszerű, így ezek a lapok leggyakrabban két rétegben vannak felszerelve.

Akusztikus (GKLA)

Ez egy hangszigetelő és perforált anyag, ami meglehetősen ritka. Az akusztikai lapok jellemzője, hogy felületük nagy számú kis lyukkal rendelkezik.Átmérőjük 1 cm, a lap hátoldalát hangszigetelő bevonat egészíti ki, mint pl.

Ez a fajta gipszkarton leggyakrabban a mennyezeti és mennyezeti befejezésekor használatos a felvételi stúdiókban, speciális zenei szobákban, szivattyúterekben és más helyeken, ahol magas minőségű hangszigetelésre van szükség.

Lángálló

GKLO (dekódolás - tűzálló gipszszállemez) - ez a nem éghető anyag is ellenálló és nagyon kopásálló. Az ilyen befejező anyagok elengedhetetlenek azokon a helyeken, ahol a tűzbiztonság fokozott követelményei vannak. Például egy ilyen gipszkarton lehet a kémény vagy a kandalló.

Ezen túlmenően, tűzálló gipszet gyakran használnak bélbányákban. Az ilyen lemezek magjában jelentős számú szál és speciális adalékanyag szükséges a megerősítéshez.

Nedvességálló

Ez a fajta gipszkarton kevésbé szeszélyes és praktikusabb. Nagy nedvességtartalmú helyiségekben kell felszerelni. Ennek az anyagnak van egy magja és kartonja, amelyet egy szokatlan összetétel jellemez, melynek köszönhetően nem fél a nedvességtől.

Emellett a nedvességálló anyagban különleges antiszeptikus adalékanyagokat figyeltek meg, amelyek megvédik a penész és a penész megjelenésétől.

Nedvességálló és tűzálló

Ez a fajta gipszkarton az egyik legpraktikusabb és kopásállóbb, mert a gipszkarton és a gipszkarton hasznos tulajdonságait ötvözi. Gyakran foglalkoznak a magas nedvességtartalmú termelési területek és a tűzbiztonság magas követelményeivel.

laminált

Az ilyen gipszkarton egy új generáció befejező anyagának tekinthető. A Németországban kifejlesztett legújabb technológiák szerint készül. A laminált lapok alapja egy speciális fonott gipszkarton.

Ez a high-tech anyag tartós, könnyű karbantartás, gyors és egyszerű telepítés és csavarok hiánya.

A laminált gipszkarton is dekoratív, mivel nagyon jól képes különböző anyagokat utánozni: fa, természetes kő, tégla, különböző típusú szövet. Egyszerűen festett, hasonló megjelenésű lap nem büszkélkedhet.

front

Homlokzati gipszkarton panelek kiváló munkát végeznek nemcsak a ház díszítésével, hanem a szigeteléssel, valamint a kedvezőtlen külső tényezőkkel szembeni védelemmel. Ehhez ezek az anyagok megfelelő szerkezetűek - a homlokzati panelek első rétege speciális hidrofób eszközökkel van impregnálva. Ez a kezelés megvédi az alapot a nedvesség behatolásától.

Sok fogyasztó választja a homlokzati gipszkartonot, mivel az energiamegtakarító bevonat szerepet játszik, megállítva a meleg levegő és a szigetelő rostok elvesztését. Ez az anyag elég könnyen felszerelhető, és tűzbiztos. Ez olcsó és nem igényel bonyolult ellátást.

megerősített

Ez a fajta gipszkarton gyakran a padlóra kerül. Egy speciális megerősítő réteget tartalmaz, amely üvegszálból áll. Összetétele miatt ezt az anyagot gipszszálnak is nevezik. Ebben az esetben a kartonréteg mindkét oldalán erősítés történik, amely biztosítja a panelek nagy szilárdságát.

A gipsz-megerősített gipszkarton hátsó és hátsó oldala különleges anyaggal - vízlepergető, és az anyag vízállóvá és tartósabbá teszi.

A megerősített gipszkarton ellenállhat a lenyűgöző terheknek, mivel kifejezetten a padlóra készült. Ezenkívül polírozott és különböző impregnálásokkal van bevonva, amelyek megvédik az anyagot a krétától. Ezeknek a lapoknak az élettartama azonban nagymértékben függ a helyes telepítéstől.

méretek

A különböző típusú gipszkartonok különböző műszaki jellemzőkkel és méretparaméterekkel rendelkeznek:

 • fali panelek: szélesség - 1,2 m, hossza - 2,3 m, 2,5 m, vastagság - 12, 5 mm;
 • a mennyezet anyaga csak a vastagságban különbözik, 9,5 mm-es;
 • a nedvességálló lapok hossza 2,3 m, 2,5 m, szélessége - 1,2 m, vastagsága pedig 12,5 mm;
 • a tűzálló gipszkarton lapok paraméterei lehetnek: hossza - 2 m, 2,5 m, 3 m, az ilyen anyagok szélessége és vastagsága továbbra is szabványos és 1,2 m vagy 12,5 mm;
 • íves gipszkarton nagyon kis vastagságú - 6,5 mm.

A belső válaszfalak gyártásához ajánlott gipszkarton lemezek használata, melyeket nagy vastagság jellemez - 14-21 mm. Az ilyen anyagok magas hangszigeteléssel rendelkeznek. Nem félnek a lenyűgöző terhelésekről és a mechanikai sérülésekről.

Természetesen a gipszkarton lap különböző hosszúságú lehet, mint a fenti paraméterek. Tehát néhány modern vállalat rövidebb paneleket gyárt. Kicsit többet fizetnek, mint a hagyományos opciók, de velük dolgozni sokkal könnyebb. Az ilyen lapokat leggyakrabban a WC, a fürdőszoba, a folyosó vagy a folyosó mennyezetének tervezésében használják.

A legtöbb gipszkartongyártó gyártó továbbra is betartja a három fő szabványt:

 • 3000х1200 mm;
 • 2500х1200 mm;
 • 2000x1200 mm.

szín

A gipszkarton minden típusának saját színe van:

 • standard gipszkarton szürke;
 • nedvességálló - zöld, és a jelölés kékre kerül;
 • tűzálló anyag rózsaszín vagy világos szürke, piros jelöléssel;
 • a nedvességálló és tűzálló gipszkarton zöld színű és piros jelöléssel rendelkezik.

Szükséges szerszámok és kiegészítők

A gipszkarton használatakor különféle alkatrészeket kell használni, nélkülük, még a legegyszerűbb javítási munkák esetén is. Az egyik legfontosabb a fémprofilok, alkalmazásuk során erős és megbízható keretet szerelnek össze, amelyet ezután gipszlemezekkel borítanak.

Ezek a szükséges elemek három típusra oszthatók:

 • falakhoz és válaszfalakhoz;
 • mennyezet;
 • speciális útmutatók.

A falak és válaszfalak befejezésére tervezett fémprofilok vezetékek és állványok.

 • Az útmutató fajták különleges UD jelöléssel rendelkeznek. Ezeket az alkatrészeket kiváló minőségű rögzítőállványokhoz és vezetőkhöz használják a gipszkarton keretéhez.
 • A lefolyóprofil a gipszkarton lemezek beszerelésére szolgáló fő sín szerepét tölti be, amelyre a teljes bevonat rögzítése történik. Ezek az elemek CD-vel vannak jelölve.

Szűkebben összpontosítottak a speciális útmutatók. Például vannak olyan speciális állványok, amelyeket csak ajtókhoz terveztek, amelyekhez az egész bejárati rendszer csatlakozik.

Vannak speciális ívelt opciók is, amelyek testre szabhatók a kívánt konfigurációhoz.

Ezeknek a komponenseknek a kombinációja, amely speciális anyaggal van rögzítve, meglehetősen erős és megbízható keretet biztosít. Egy jól kialakított konstrukció könnyen ellenáll a jelentős terheléseknek, valamint a teljes gipszburkolat súlyának. Rendszerint a vezetők cinkkel vannak kezelve, amely megvédi őket a korróziótól és a lassú lerombolástól, ami a keretet szinte örökkévalóvá teszi.

A gipszkartonnal való munkavégzéshez meg kell adni a többi szükséges alkatrészt.

 • Közvetlen felfüggesztések. Ezek a gipszlemezek keretének fő elemei, és négyszögletes lemezek. Ezeket az alkatrészeket a kerettartók csapágypadlóval való csatlakoztatásához szükséges.
 • CD vezető csatlakozók (másik név - "rákok"). Ez az elem a profil végeinek egyszintű síkban való csatlakoztatásához szükséges.
 • Kétszintes csatlakozók. Ezek szükségesek a keret sínek keresztmetszetéhez.
 • Horgony felfüggesztések. Ezeket az alkatrészeket a gipszkarton alapjaira szükség van. Általában ezeket a mennyezet befejezésekor használják.A horgonyzárak fő feladata, hogy az alapot közvetlenül átfedéssel csatlakoztassa.
 • Profilhosszabbítók. Ezek az elemek kissé hosszabbá teszik a keret síneket. Be kell szerelni a profil belsejébe és csavarokkal rögzíteni.
 • Szögcsatlakozók. Ezek az alkatrészek T alakúak is lehetnek. Ezeket az elemeket meg kell oldani, ha merőleges csatlakozást hoz létre a profil egy másik sínhez.

A gipszkarton lemezek kezeléséhez különféle eszközökre lesz szükség:

 1. vezeték nélküli - használható a keret rögzítésére, például a falra;
 2. fúró - ez a szerszám szükséges a keretnek a falra, a mennyezetre vagy a padlóra való megbízhatóbb felszereléséhez, elegendő erővel kell rendelkeznie az ilyen munkákhoz;
 3. elektromos fúró;
 4. bolgár hasznos a profilozott részek vágásához és a kapott szerkezet felesleges részeinek levágásához;
 5. körfűrész vagy elektromos kirakós játék hasznos a gipszkarton vágásához;
 6. elektromos olló elengedhetetlen a fém vágásához, ha nagy szerkezetet kell építeni gipszkarton panelekkel;
 7. gázszerelő pisztoly az automatikus szerelőcsavarokhoz szükséges, ami időt takarít meg a telepítés tervezésében.

A kéziszerszámoktól a gipszkarton használatakor:

 • speciális kések gipszkartonhoz;
 • késfűrész a gipszkartonhoz;
 • kalapács;
 • rögzítőprofilok;
 • profillapasztó;
 • gyalugép;
 • szegély sík;
 • tűgörgő.

A GLA lapokkal való együttműködés során más eszközökre lehet szükség, amelyek jelentősen leegyszerűsítik és felgyorsítják a telepítési folyamatot:

 • egy olyan eszköz, amely az átlapolásra helyezi a hangsúlyt, ami egy speciális zárral ellátott kar, és segít abban, hogy a panelet a megfelelő függőleges helyzetben tartsa;
 • Szállító fogantyúk - ívelt acélfogantyúk, amelyek a gipszkarton lapok biztonságosabb szállításához szükségesek;
 • a pontos mérésekhez szükséges mérőszalag;
 • épületszint;
 • szerelőszalag;
 • gipszkarton lapok;
 • speciális korbácszsinórok;
 • futók vagy táblák fémprofil beállításához;
 • sarok és ceruza vagy jelölő;
 • tömítőszalag;
 • gitt a gitt sarokhoz gipszkarton.

Minden szerszámnak és alkatrésznek magas színvonalúnak és megbízhatónak kell lennie, különben a kialakítás nem tart sokáig, de deformálódhat.

Ne felejtsük el, hogy a kiváló minőségű és vonzó gipszbefejezés egyik fő szerepe egy erős és megbízható keret, ezért minden alkatrészt különösen felelősségteljesen kell kiválasztani.

Saját kezek kiválasztása és befejezése

Egy vagy másik bázis befejezése gipszkarton segítségével teljesen lehetséges. Az összes szükséges eszközt és alkatrészt felsoroltuk a fentiekben, így önmagában a gipszlapok kiválasztásához csak ésszerű megközelítésre van szükség.

A megfelelő panelek kiválasztása elsősorban attól függ, hogy milyen körülmények között helyezkednek el.

 • Fürdőszoba, medence vagy WC esetén ajánlott kivételesen nedvességálló anyagot szerezni, mivel a szokásos gipszkarton ilyen körülmények között gyorsan meghiúsul.
 • A konyhában érdemes drágább kályhákat választani, amelyek nedvességállóak és tűzállóak.
 • A hálószobában vagy a nappaliban egy egyszerű gipszkarton használható. Szükséges a lehető leggondosabban kezelni, mivel ez meglehetősen törékeny, de olcsó és hosszú ideig tart.
 • A folyosón és a folyosón normál és nedvességálló anyag. Mindez attól függ, hogy ezek a területek hogyan használhatók a házban vagy a lakásban.

Javasoljuk, hogy az anyagot csak egy megbízható és jól ismert gyártótól vásárolja meg: ne keressen olcsó gipszkartonlapot, mivel ez az anyag már olcsó.A túl alacsony ár jelezheti a termék gyenge minőségét, az ilyen lapok nem tartanak sokáig, és hamar használhatatlanná válnak, így el kell utasítania a túlzott megtakarítást.

Annak érdekében, hogy a gipszkarton a lehető leghosszabb ideig tarthasson, és esztétikailag kellemes legyen, kövesse az alábbi lépéseket. Fontolja meg a telepítési lépéseket a fali dekoráció példáján.

Először meg kell jelölni a falakat egy szinttel és egy speciális ceruzával vagy jelölővel. Meg kell rajzolni a fémprofil rögzítésére szolgáló vonalakat. Ami a méretet illeti, azokat mérőszalaggal vagy nagy vonalzóval kell eltávolítani.

A képzett mesterek a profilokhoz speciális gumi szalagokat ragadnak a telepítés előtt másképpen ezeket az alkatrészeket talpoknak nevezik. Ebben az esetben a tömítések szerepét töltik be. Az előre bélelt vonalak alapján szükséges a keret rögzítése. Ehhez meg kell fúrni a kívánt méretű mennyezetbe és padlóba lyukakat. Ezeknek a műveleteknek a profilját nem kell elvégezni, mivel a szükséges lyukaknak először is jelen kell lenniük.

A függőleges profilokat konzolokkal vagy hagyományos csavarokkal kell rögzíteni a vezetőkben, amelyeket már a mennyezetre és a padlóra kell felszerelni. A függőleges részek telepítése 0,5-1 cm-es lépésekben történik, a rögzítőprofiloknak pedig a lehető legerősebbnek és megbízhatóbbnak kell lenniük, mivel ez befolyásolja a gipszkarton rögzítési minőségét. Gyakran a gipszkarton fektetése különféle szigetelési vagy hangszigetelő lapokon történik, mint például hab vagy ásványgyapot.

A gipszkarton segítségével nem csak a falakat lehet igazítani, hanem elrejti a csúnya vezetékek és a fal mögötti különböző kommunikációkat is. A huzalozást a lapok telepítése előtt meg kell tenni, különben el kell távolítani őket.

A képkocka szakszerű előkészítése és telepítése után közvetlenül a gipszkarton panelek beszereléséhez juthat. A kiváló minőségű és megbízható rögzítéshez használjon csavarhúzót, ezzel az eszközzel való munka sokkal kevesebb időt vesz igénybe és kevesebb energiát igényel. A gipszfelületek beszerelését a kiegyenlítéssel kell kezdeni. Ne feledje, hogy ehhez elő kell vágni a lyukakat a podozetnikov számára és a helyet az izzók telepítéséhez.

A gipszlemezek szélei simabbak és tisztábbak voltak.

Miután gondosan összehangoltuk, a gipszkarton lapjai telepíthetők a keretre. Jobb, ha csavarokkal rögzítjük őket, ezeket a részleteket 20-25 cm-es lépésekben kell rögzíteni, ha a mennyezeten lezáró ablak vagy ajtó van, akkor egy darab gipszkartonot kell rögzíteni ezen elemek szélei mentén. Szükséges, hogy a lapot alaposan és megfelelően rögzítse az alaphoz.

Sok otthoni mester azt gondolja, hogy mennyi időt vesz igénybe a gipszkarton telepítése a keretre. Először is, minden attól függ, hogy melyik helyiségben van a befejező munka. Ha nagyon tágas szobából beszélünk, akkor 2-3 napig tarthat a GLK lapok összeszerelése.

Az összes gipszkartonlemez telepítése és rögzítése után az ilyen aprófóliákat szerelje fel, mint aljzatok, kapcsolók és világítótestek.

Amikor a legnehezebb és időigényesebb marad, akkor folytathatja a befejezést, a legnehezebb pillanat, mint általában, a lapok közötti kötések elrejtése. Ehhez ajánlott egy gitt használata, de ezt megelőzően külön erősítő szalagot kell csatlakoztatni a nem esztétikai elemekhez.

Amikor az összes ízület láthatatlanná válik, közvetlenül a gipszkarton befejezéséhez mehetsz végig: itt mindent csak a vágyaidtól és preferenciáinktól függ. Ez az anyag festhető és tapétázható, díszítő kövekkel, téglákkal és sok más dekoratív bevonattal.

A fürdőszobában és a WC-ben

A gipszkarton telepítése a fürdőszobában és a WC-ben történik. Természetesen Ehhez válasszon nedvességálló lemezeket, amelyek nem félnek a nedvességtől és a nedvességtől.

 • Az ilyen helyiségekben először elő kell készítenie a falakat a gipszkarton telepítéséhez.
 • Ha a ládák nélküli lapok beszereléséről beszélünk, akkor először meg kell szüntetnünk a falakon lévő összes lyukakat és repedéseket. Ez segít a szokásos cementben.
 • Ezt követően az alapot fertőtlenítőszerrel és alapozó keverékkel kell kezelni (nedvesség ellenálló).
 • Ezután szükség van egy hengerre, hogy ragasztót alkalmazzon a falakra és a gipszkarton lapokra.
 • Minden alkatrészt és illesztést óvatosan vízállóvá kell tenni.
 • A ragasztás után menjen végig a befejező vízálló gitt.

Hogyan telepíthetünk fémlemezeket a gipszkarton lapokra, amelyeket korábban már figyelembe vettünk.

Azonban a gipszkarton a fürdőszobában nem csak fal- vagy mennyezeti dekorációra használható, hanem arra is használható, hogy:

 • maszkoló dobozok elrejtése csövek;
 • dekoratív doboz vagy fürdő képernyő;
 • Gipszfürdők elkészítése a jövőbeni burkolatokhoz - a csempe vagy a kerámia cserépet a gipszkartonra ragaszthatja;
 • Zárja be a fürdőszobát és a konyhát elválasztó ablakot.

Ezen túlmenően, a fürdőszobában található gipszkarton falain rögzítheti az öltözőasztalt, a mosogatót és a szekrényt tükörrel. Természetesen ezért ajánlatos könnyebb elemeket választani.

A folyosóra

A gipszkarton sokoldalú anyag, ezért biztonságosan használható a folyosón, Ebben a szobában leggyakrabban a házigazdák funkcionális öltözővel rendelkeznek.

 • Egy ilyen szerkezet gyártásához a vezetőket a falakhoz, a padlóhoz és a mennyezethez kell rögzíteni.
 • Ezután meg kell erősítenie a racket, amelyhez csatolt gipszlapok kerülnek. Ezen elemek között legalább 60 cm-es távolságnak kell lennie.
 • Ne felejtse el megjelölni az ajtó részeit.
 • A kialakításban szükség van olyan megerősítő állványok készítésére, amelyeken az ajtók fel vannak szerelve. Szükséges, hogy a keret ne legyen deformálva a súlyuk alatt.
 • Ezután a szerkezet egyik oldalát gipszkartonnal kell burkolni. Ebben a szakaszban a hab belsejébe vagy a szárnyra szerelhető, amely hangszigetelő lapként működik. A burkolat egyik oldalának telepítése után menjen a másodikra. Elválasztva azt feltételezhetjük, hogy a munka szinte befejeződött.
 • Most már át lehet tölteni a szekrény feltöltését és öltözködését.

Egy hálószoba

A hálószobákban a gipszkarton minták nagyon gyakoriak. Segítségükkel nemcsak egy többszintű mennyezetet hozhat létre, hanem egy kényelmes, optimális méretű küszöböt is, vagy egy speciális, rejtett függönyrudat, amely kifejezetten függönyökhöz készült. Az utóbbi esetében tehát meg kell határozni annak a résnek a mélységét és szélességét, amelyen a függönyök és a függöny kerül elhelyezésre, valamint meg kell mérni ezen részek helyzetét a felső és alsó síkban.

A falon és a mennyezeten megjelölt jelölőkön két vonalt kell legyőzni (speciális bevonatú szálakon). 20-25 cm-es mélyedést kell fenntartani, majd a jelölést követően a kerethez rögzítőprofilokat kell rögzíteni, csavarok és műanyag dübelek használatával. Ezt követően a keretrészek közvetlen rögzítésére van szükség: tágabb profilt kell behelyezni a doboz belsejébe. A külső lapra rögzíteni kell az önfúró csavarokkal az átlapoláshoz rögzített akasztókkal.

Most, a törött vonalon néhány furatot kell fúrni, és beilleszteni a műanyag dübeleket a felfüggesztések telepítéséhez és a második széles profil rögzítéséhez.

Ha az összes szükséges elemet telepítette a kerethez, akkor a vakolat vakolatra ugorhat. Ehhez a kereten keresztül rögzíteni kell egy csíkot a csavarokra. Azonban ne felejtsük el a szükséges vakok előkészítését a száraz vakolat területén.Ezeket a mennyezeten kell elvégezni, ahol a profil függőleges szakaszai vannak telepítve. A csavarokat 20 cm-es lépésekben kell csavarni.

A függőleges csíkok telepítéséhez szüksége lesz egy alapra, amelyhez a gipszkarton csatlakozik. Az adatgyűjtési adatokat a rés mélysége alapján kell elvégezni. Például, ha ez a paraméter 10 cm, akkor elegendő lesz a vezető és a mennyezeti profil oldalainak csatlakoztatásához. Hagyja, hogy a vezető végei 20-30 cm-re nyúljanak ki a profil végeinél, természetesen a fülkék méretei mindenképpen lehetnek: mindegyik opcióhoz megfelelő méretű profilokat választhat.

Ezután folytassa a falrekesz összeállításához. A gipszcsíkot előre elkészített alapokra kell csavarni. Ez kényelmesebb a padlón, mivel nagyon kevés a szabad hely a fal és az összeszerelési hely között, ami megakadályozza a szerszám, például csavarhúzó használatát. A gipszszalagot le kell vágni, kis szélességet kell hagyni, mert akkor a mennyezeti lábazat is hozzá lesz ragasztva.

Most már közvetlenül eljuthat a kapott fal telepítéséhez. A közvetlenül a padlóra szerelt részt a vízszintesen rögzített gipszkarton szélén kell elhelyezni. Hasonlóképpen, be kell gyűjtenie a rést, amelyre csak egy profil (útmutató nélkül) elég. Ezeket az elemeket a gipszkarton építéshez is csatolni kell.

A munka utolsó szakasza az eredményül kapott doboz befejezését fogja eredményezni. Szögletes részleteket, valamint olyan területeket kell kitölteni, ahol a vakolat burkolatát csavarokkal rögzítették. Ezután összeszerelheti a keretet, és egyetlen vagy többszintű.

tetőtér

A gipszkarton gyakran a tetőtér bélésére szolgál. Ebben az esetben a ház tetőjének műszaki állapotától függ. Ha sok kívánnivalót hagy maga után, akkor az első esővel a falon díszítésre lesz észrevehető foltok. Ezért a gipszkarton telepítése előtt meg kell javítania a tető károsodását.

Szintén fontos szerepet játszanak a gerendák és a szarufák. Ellenőrizni kell a megbízhatóságot és az erőt, és győződjön meg róla, hogy nem kezdnek elrepedni vagy repedni. Ne felejtsük el, hogy minden fa alkatrészt fertőtlenítő szerekkel kezelnek.

Ebben az esetben a gipszlemezeket alumíniumból készült klasszikus keretre is fel lehet szerelni.

 • Először meg kell mérni azt a helyiséget, amelyben a gipszkarton telepítését tervezi. Számítson ki mindent, és vásárolja meg az összes szükséges elemet.
 • A ládát a falaktól kezdve kell felszerelni. A jövő építésének elrendezését a mennyezetre és a padlóra is át kell helyezni.
 • Most a kerület mentén telepíteni kell a keretvezetőket. A profil minden szakaszát legalább 3 ponttal kell biztosítani. A rögzítők legnagyobb távolsága a mérő.
 • Most a sínen kell felszerelni a racket a fémcsavarokra, majd rögzíteni kell a kereszttartót. Ebben a szakaszban kommunikációra van szükség.
 • Ezután a keretben a cellákat szigetelni kell.
 • Ezután 20-25 cm-es lépcsővel telepíthetjük a gipszkartonokat, végül pedig a szokásos módszer szerint befejezzük az anyag befejezését.

Tippek és trükkök

A gipszkarton lapok beszerzésénél mindig vegye figyelembe az otthoni mikroklímát, valamint azt a felületet, amelyre telepíteni kívánja őket. Ez attól függ, hogy milyen anyagokra van szükség - vízálló, tűzálló vagy hétköznapi. Különös figyelmet kell fordítani a gipszkartonkeret gyártására, stabilitása és megbízhatósága befolyásolja a felület tartósságát és esztétikai jellemzőit.

A vastag gipszkarton esetén is óvatosan kell kezelni, hogy ne sérüljön meg és ne törje meg. A legtöbb esetben az érintett részek javítása nem lehetséges.

Vásárlás után gipszkarton kell tárolni egy száraz és meleg szobában, ami jobb zárni.A helyiség hőmérséklete nem csökkenhet 10 fok alá. Az anyag nem ajánlott túl közel a fűtőberendezésekhez vagy akkumulátorokhoz. A felületen, amelyen a gipszkarton tárolásra kerül, tökéletesen laposnak kell lennie.

Gyártók és vélemények

A nagyszámú gyártó a gipszkarton megkülönbözteti a következő cégeket.

 • Gyproctól. A megfizethető ár, a praktikusság és a kis súly miatt a fogyasztók választják a vállalat termékeit. A gipszkarton hiányosságaiból ez a beszállító hangsúlyozza a törékenységét és finomságát.
 • DANOGIPS. A gyártó gipszkartonja nagyon népszerű. A vásárlók beszélnek a rugalmasságáról és a könnyű telepítésről. Ebből az anyagból gyönyörű ívek vannak, amelyek nem félnek a nedvességtől.
 • Knauf. A vállalat termékértékelése vegyes. Néhány vevők elégedettek voltak a minőségével, míg mások azt állították, hogy ez az anyag törékeny, és nem felel meg a megadott jellemzőknek. Például néhány fogyasztó, aki nedvességálló burkolatot vásárolt, megjegyezte, hogy szó szerint „a pornak” nő a páratartalom fokozódása a szobában.

Sikeres példák és lehetőségek

     Létrehozhatsz nagyon érdekes és szép konstrukciókat a szobákat osztó gipszkartonból. Lehetnek hullámszerű vagy lekerekített formájúak. Gyakran előállítanak kis polcokat vagy fülkéket, amelyekben különböző díszítőelemeket helyeznek el.

     Ez az anyag látványos és eredeti, szokatlan formájú mennyezetet eredményez.Ezek a tervek különösen vonzóak, ha LED rejtett szalaggal és spotlámpákkal egészítik ki a kerületet.

     A falak gipszkartonja segíthet a rések kialakításában. Különböző formájúak lehetnek. Gyakran nemcsak dekorációt, hanem különféle berendezéseket helyeznek el: televíziók, sztereók és más hasonló tárgyak.

     A gipszkarton telepítésének technológiájáról további információt az alábbi videóban talál.

     Comments
      szerző
     Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

     Bejárat

     Nappali

     hálószoba