Finomságok telepítik a gipszkarton aljzatait

A gipszkartonból készült falak előnyei vitathatatlanok: mind a hőállóság, a zajszigetelés, mind a környezetbarát, továbbá a szerkezet optimális ára és sebessége. A kezdeti szakaszban a legtöbb esetben elektromos falra szerelhető, kapcsolók és aljzatok vannak felszerelve. A dugaszolóaljzatoknak a gipszvezeték falába történő szerelésének eljárása nem különbözik jelentősen a beton vagy tégla falaihoz való rögzítésüktől. Azonban a gipszkartonnak van néhány sajátossága, és ezt figyelembe kell venni a munka elvégzése előtt.

Különleges jellemzők

Természetesen a gipszkarton aljzatok telepítése sokkal könnyebb más anyagokkal összehasonlítva, de minden érdeme szempontjából hiányosságok is vannak. Különösen rendkívül könnyű összeomlani, és amikor megmunkálunk, nem szabad hagyományos csavarokat használni.

A gipszkarton használatakor is elfogadhatatlan az ütőhangszerek használata. - Minden munkát fúróval és egy speciális szerszámmal végzünk (pl. Kések vagy fűrészlapok).

Amikor a gipszkartonba szerelhető dugaszolóaljzatokat használ, speciális telepítési dobozokat kell használni, amelyeket podrozetnikami (csészék) neveznek. A gipszkarton falakra szerelt szerelődobozok a beton kiegészítőktől eltérően különleges rögzítőelemek jelenlétében különböznek, amelyeket a gipszkartonhoz nyomnak.

A gipszkarton fiókokat a fentiekben említettek szerint speciális szerelési módszerrel állítják elő. Külsőleg úgy néz ki, mint egy műanyag pohár. Az elülső oldalon 4 csavar található. Két közülük a többiek felett vannak. Szükségük van arra, hogy a kivezető nyílás acélszerkezetét rögzítsük.

Más alsó részén található csavarok felelősek az alátét beszereléséért a gipszkartonba. Az üveg alján szakosodott nyomótalp található. Helyüket ezek a csavarok szabályozhatják. A csavar lábát a gipszkartonhoz húzza meg. Ez az eszköz biztosítja az alsó oldal megbízható telepítését, és garantálja, hogy az aljzat nem indul ki a falról az első alkalomra.

A gipszkarton két vezetékezési és kimeneti módszert gyakorolt:

 • az építési szakaszban;
 • a befejező munkálatok színpadán.

Főzési eszközök

Ahhoz, hogy a folyamat könnyen és gyorsan folytathassa, aggódnia kell a segédeszközökkel:

 • A fő eszköz egy speciális koronával ellátott elektromos fúrógép, amely nem csak felgyorsítja a folyamatot, hanem könnyebbé teszi az összes munkát. A szokásos korona átmérője 68 mm.
 • Mérőszalag a jövőbeli üzletek elhelyezkedésének mérésére.
 • Az építés szintje a telepítés helyességének ellenőrzésére.
 • Jelölő vagy ceruza jelölésre.
 • Phillips csavarhúzó - az aljzat rögzítésére és a foglalat magának rögzítésére. Ő is rögzített elektromos vezetékek.
 • Egy egyszerű indikátor annak megállapítására, hogy van-e feszültség a vezetékeken.

Hely kiválasztása

A kapcsolók és aljzatok helyének meghatározásakor nemcsak az utasításokat és az építési előírásokat kell követni, hanem az aljzatok célját is. Más szóval, a háztartási készülékek jövőbeli helyszínei: hűtőszekrény, osztott rendszer, TV, stb. Szerves részét kell képezni a szoba általános dekorációjába.

Napjainkban, amikor az aljzatokat telepítik, sokan használják az európai építési szabályokat, amelyek ajánlásai figyelembe veszik az aljzatok távolságát a padlótól:

 • a padló szintjétől bármelyik szobában - 30 cm;
 • a konyha munkaterülete felett (munkalap) - 120 cm;
 • mosógéphez vagy mosogatógéphez - 100 cm;
 • kapcsolókhoz - 80 cm (a serdülőkor kezek szintje);

A rögzített elektromos vezetékeknek az ajtó és az ablaknyílások közötti távolsága nem lehet 10 cm-nél kisebb.

Alapvetően ez az elrendezés kényelmes, de időnként el kell térni ezen elvektől.

Például a konyhai aljzatok (általában kettős vagy hármas) rendszerint közvetlenül a munkalap fölé vannak szerelve. Egy ilyen elrendezés lehetővé teszi a készülékek gyors csatlakoztatását és leválasztását anélkül, hogy újra meghajlana. A konyhában található elektromos aljzatokkal párhuzamosan telepíthetünk egy vízcsapot.

Hasonlóképpen indokolt az akvárium mögötti aljzat magas telepítése, mivel több elektromos készüléket (világítás, kompresszor rendszer, szűrő) kell csatlakoztatni, és jobb, ha magasabbra helyezzük, hogy a vezetékek ne feküdjenek a padlón.

Hogyan kell telepíteni?

Az eljárás a következő:

Lyukak készítése aljzatokhoz

Mielőtt csatlakoztatná a gipszkarton csatlakozót, fúrjon egy lyukat az üveg számára:

 • egy ceruza segítségével megtervezzük azt a helyet, ahol a foglalat lesz rögzítve;
 • elektromos fúrót vagy csavarhúzót készítenek a gipszkartonon;
 • a korona akut szegmense a megjelölt jel közepére kerül;
 • egy lyukat gondosan fúrnak (ha nincs fúró, akkor a fűrészlapok is használhatók);
 • a kapcsolók furatai is elkészültek.

BE MEGJEGYZÉS! Ha ezen a helyen egy foglalatblokk telepítését tervezik, akkor a függőleges vonalak 72 mm-es távolságban helyezkednek el. Csak annyira van szükség, hogy az almunkások leüljenek úgy, ahogy kell, a tartós él nem átfedik egymást.

A lyuk elkészítése után elkészítették az anyagokat és az összes szerszámot, elindíthatók a szerelési munkák. A telepítési technikától függően a munkamenet különböző. Ha az elektromos kábel a falon van rögzítve, akkor csak az aljzat felhelyezése és csatlakoztatása szükséges.

És ha feltételezzük, hogy az elektromos vezetékek áthaladnak a mólón kívül, a gipszkartonba egy hornyot vágnak, egy elektromos vezetéket tartanak és rögzítenek egy gyorsan keményedő vegyülettel (például alabástrom). A vezetékek végei a kívánt helyen jelennek meg a kívánt helyen.

EMLÉKEZTETŐ! A gipszkarton falán lévő aljzat felszerelésekor ügyeljen arra, hogy legalább 10 cm-es elektromos vezetéket szállítson, de ajánlatos többet hagyni.

A szerelési aljzatok alábbi szakaszai:

 • Felszereljük a dobozt. Az üveg felszerelése előtt vágja le a lyukat a huzalok hátoldalán egy késsel. Ha megnézzük az üveg burkolatát, 4 csavart láthatunk, melyek közül kettő szükséges a kimenet rögzítéséhez, és 2 - a távtartó lábak szabályozásához. Először az elektromos vezeték lyukából eltávolítjuk és az üvegen keresztül húzzuk őket. Ezután rögzítjük az üveget a gipszkartonba, rögzítve a csavarokkal az ellenkező oldalról a rögzítőfülekkel.
 • Shpaklyuem. Általában az aljzat telepítése és a rendszer használhatóságának vizsgálata után ez az elsődleges befejezés fordulata. Már csak azután, hogy a gitt kezdeti és végső rétegei megszáradtak, elvégezzük az aljzat következő telepítését.
 • Csatlakoztunk a kimeneti elektromos áramhoz. A csatlakoztatás előtt győződjön meg róla, hogy nincs-e feszültség a vonalban (standard jelzővel ellenőrizheti). A „föld” és a „nulla” fázisokat a csatlakozóház megfelelő érintkezőire csatlakoztatjuk, és erősen húzzuk meg a vezetékeket úgy, hogy az elektrokontaktusok egy idő után ne lazuljanak meg, és a műanyag ház nem kezd olvadni.
 • Szerelje fel a kimenetet egy üvegbe. A foglalat üvegbe van szerelve és megfelelő fogaskerekekkel rögzítve. Ezután telepítjük a műanyag keretet és az előlapot.Ellenőrizze a falra való illeszkedést; szükség esetén lazítsa meg a fogaskerékpárnákat és állítsa be.

Az elektromos csatlakozóaljzat telepítése

Bizonyos esetekben egy jól ismert, rejtett elektromos vezetékkel rendelkező aljzat helyett felszíni elektromos aljzatokat használnak. Számukra nem szükséges lyukakat fúrni a falakba és telepíteni a szerelődobozokat (szemüvegeket). Igen, és a vezetékek önmagában nem a gipszkarton építése alatt állnak.

Ez a módszer esztétikai szempontból nem túl vonzó. Felső típusú aljzat - masszív. A falak mentén húzódó vezetékek nem adnak következetességet a szoba belsejéhez. Néhány epizód esetében azonban ez indokolt, különösen akkor, ha a GCR-konstrukció és a betonfal közötti távolság túl kicsi - kevesebb, mint 45 mm, és nincs ütés.

Egy másik kábelezés, a külső és a felső aljzatok modelljeit gyakran használják tervezési ötletekben, amikor a tetőtér, a retro vagy a gőz-punk stílusát díszítik. Ilyen esetekben speciális tűzálló elektromos vezetékek használhatók stabil, nem éghető szigetelésben. Lehetnek hullámos hüvelyben is.

A vezetékek rögzítése a falra klipek segítségével történik, és az aljzatot csavarokkal csavarozzák a gipszkarton elemi eleméhez, mint egy pad. Ennek az elrendezésnek az az előnye, hogy bármikor megváltoztathatja az elektromos háztartási készülékek és aljzatok helyét.

tippek

A gipszkarton aljzatok telepítése a lehető legpontosabban történt, Javasoljuk, hogy tartsa be az alábbi ajánlásokat:

 • Figyelembe kell venni az üres helyet a gipszkarton és a fal fő felülete között (legalább 4,5 cm legyen, és az üveget szabadon kell helyezni az alapba). A bázis alapját egy ütővel vagy vésővel mélyítheti.
 • Még a szerkezet a gipszkartonról történő felszerelésének szakaszában, a foglalat tervezett telepítése helyett, nem zavarja a vezetékek küldését 20-30 cm-es margóval.
 • Több eszköz telepítésekor az aljzatok megfelelő jelöléséhez és telepítéséhez használja az épület szintjét.
 • A szerkezet belsejében lévő vezetékeket csak az elektromos vezetékek védelmére lehet használni a lehetséges mechanikai hatásoktól (hullámos hüvelyben) annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék a károsodást a telepítés vagy üzemeltetés során.
 • Ne feledje, hogy lyukak létrehozásakor olyan fémprofilt találhat, amelyen a GCR alapul. Ennek megakadályozása érdekében használjon erős mágnest. Csatlakoztassa a falhoz, és fusson a felületen, így megtudja, hogy van-e fémprofil a mennyezet mögött.
 • Ha azonban kapcsolatba került a fémszerkezettel, akkor ne essen kétségbe. Mivel nem szükséges áthelyezni az aljzatok furatait egy másik helyre. A profil töredékét, amely megakadályozta a munkát, ollóval vágják a vason, vagy egy egyszerű vésővel kivágják (hajlítják).
    • A javítások elvégzése után, valószínűleg minden alaposan kiszámított. De egy bizonyos idő elteltével szükség lehet egy további kapcsoló telepítésére, meg kell függesztenie egy képet, vagy meg kell változtatnia a fali lámpák helyét. És akkor a véletlenszerűen lefektetett vezetékek nagy problémát jelenthetnek. Mivel egy perforátor vagy elektromos fúró, biztonságosan károsíthatja a rejtett vezetékeket és rövidzárlatot okozhat. Az ilyen meglepetés elkerülése érdekében a vezetékeket a padlóval párhuzamosan kell elhelyezni, néhány fordulatot hozzáadva 90 fokos szögben. Javasoljuk, hogy rögzítse a fektetési sémát: vázolja fel a tervet, vázlatot, vagy csak készítsen képet legalább a telefonról. Aztán néhány év múlva bármilyen akadály nélkül és kétség nélkül fúrhatod a falakat anélkül, hogy az elektromos vezetékekre nézve nemkívánatos következményekkel járna.

    A gipszkarton falában lévő aljzat felszerelése elég egyszerű, és saját kezűleg is elvégezhető. A fenti javaslatoknak megfelelően a legmegfelelőbb és a lehető leghamarabb végre kell hajtani egy olyan eljárást, mint az elektromos aljzatok beszerelése a GCR falába.

    A hátsó ajtónak a gipszkartonba való kiválasztásához és telepítéséhez lásd a következő videót.

    Comments
     szerző
    Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

    Bejárat

    Nappali

    hálószoba