A gipszkarton összetevőinek megválasztása

 A gipszkarton összetevőinek megválasztása

A gipszkarton egy sokoldalú befejező anyag, amelyet különböző építészeti szerkezetek befejezésére és létrehozására használnak, kiegészítő hangszigetelésként szolgál. A telepítéshez azonban szükség van egy speciális összetevő arzenáljára, amelyek céljaikban változatos. Ahhoz, hogy helyesen válasszuk ki a szükséges részleteket, el kell ismerni a fő funkciókat és funkciókat.

A gipszkarton felszereléséhez szükséges alkatrészek

Ha a tervezett munka nem korlátozódik a gipszkarton lapok egyszerű bélésére, akkor létre kell hoznia egy keretet, amelyhez az anyagot csatolni fogják, mert jelentős súlya van. Ez a láda vegyes profilokkal, összekapcsolt rögzítőkkel van felszerelve.

A gipszkarton fő alkatrészei:

 • gipszkarton profilok;
 • fémelemek összekötése;
 • kötőelemek.

Azonnal meg kell állapítania, hogy minden alkatrésznek tartósnak és tisztességes minőségnek kell lennie a tervezés tartósságának és megbízhatóságának biztosítása érdekében. Ugyanakkor érdemes figyelmet fordítani a termékek súlyára, hogy ne hozzon létre felesleges terhelést.

A további munka alapja egy erős keret, így a professzionális kézművesek azt javasolják, hogy ne takarítsák meg a rackprofilok vastagságát.

Általában az alkatrészek szabványos gyári méretekkel rendelkeznek, de egyes esetekben egyedi megrendeléssel is megvásárolható.

Gipszkarton profilok

A gipszkartonnal való munkavégzéshez a legtöbb esetben horganyzott acélból készült fémprofilokat használnak, amelyek funkcionális terhelésükben különböznek. A hideghengerlés során keletkeznek, és hosszanti bordákkal vannak ellátva az erő növelése érdekében. A profil standard hossza 3000 mm, bár a gyakorlatban más méretekből készülnek - 2700 és 6000 mm között.

A termékek több típusra oszlanak:

 • Az állványprofil egy U alakú keresztmetszetű csatorna formájában van, és ívelt polcai vannak. Ez a mag fő eleme - függőleges állványként használják. A hátoldalán lévő speciális hornyok biztosítják a gipszkarton lapok csatlakoztatását. Az oldalsó hornyok csavarokhoz szükségesek. A szokásos mélység 50 mm, szélessége 50-100 mm.
 • A profilvezető U alakú, és alapul szolgál a rack-termékek irányához. Ugyanolyan szélességű, mint a szélessége, de magassága 40 mm. Szerelt elemek párban.
 • A mennyezeti elemek burkolólapokhoz, egyszintű és többszintűek. Formájukban hasonlóak az állványra szerelt alkatrészekhez, ugyanolyan merevítőkkel és ívelt polcokkal rendelkeznek. Valójában ezt az anyagot gyakran használják gipszkarton falakhoz. Szélességük 60 mm, mélysége 27 mm.
 • A mennyezettel párosítva gyakran 27 mm széles és 28 mm mélységű mennyezeti vezetőprofilt használnak.
 • A külső és belső sarkok megbízhatósága érdekében a sarokrészek szükségesek a deformáció megelőzése érdekében.

A profilokat falakhoz, valamint válaszfalak kialakításához használják. Ez utóbbi esetben a profil kiválasztásakor fontos figyelembe venni a szerkezet magasságát. Minél nagyobb, annál szélesebb és vastagabb a fém. Az ilyen termékeket, ha szükséges, egy vágókerékkel, darálóval vagy speciális ollóval lehet rövidíteni.

Kiegészítő keret rögzítés

A vezetők és az állvány alkatrészek szilárd csatlakoztatásához kiegészítő elemek szükségesek.

Ebből a célból összekötő rögzítőket használnak, amelyek egymással merőleges irányban vannak. A telepítéshez csavarok szükségesek. Egy hosszirányú csatlakozót használnak a profilok meghosszabbítására. Ezeket az elemeket felfüggesztett mennyezetek és egyéb szerkezetek létrehozásához szükséges.

A gipszkarton beépítésénél különleges hely egy "rák" - ez egy horganyzott fémből készült összekötő alkatrész, amelynek keresztmetszete hajlított lábakkal van ellátva, ami lehetővé teszi a rész rögzítését a profilra. A további lábak furatokkal vannak ellátva a rögzítőcsavarokhoz. A csatlakozó a felületre és a felfüggesztésen keresztül, a segédfuratoknak köszönhetően, a közepén és a közepén található. Ez a tétel képes elviselni a 20 kg vagy annál nagyobb terhelést.

"Rák":

 • Egyszintű - funkcionálisan úgy tervezték, hogy az azonos síkban lévő profilokat a szoba nagy területével összekapcsolja, ha a termékek hossza nem elegendő. Leggyakrabban a mennyezeti szerkezetben lévő teherhordó szegmensek meghosszabbítására szolgálnak, amelyek egymásra merőlegesek. Vastagságuk nem több, mint 0,06 mm. Nagy terhelés esetén a csavarokkal további rögzítés érzi magát.
 • Kétszintű termékek - a függőleges, a különböző alkatrész-szintekhez képest derékszögben rögzítve. A kétoldalas rögzítés biztosítja a szerkezet szilárdságát.

A gipszkarton mennyezeti burkolattal való összekapcsolására közvetlen felfüggesztést alkalmaznak. Fémlemez speciális vágásokkal és perforációkkal. A rész egyik oldala a mennyezethez van rögzítve, a másik a profilot egy bizonyos magasságban rögzíti. Akár 40 kg terhelésnek is ellenáll. A horgony-felfüggesztés ugyanazt a funkciót is ellátja, ha a közvetlen elem hossza nem elegendő. Legfeljebb 25 kg / m2 ellenállhat. m.

kötőelemek

Bármilyen típusú fémprofil és csatlakozóelem további stabilitást és tartósságot igényel.

A gipszkarton lemezek telepítése során főként a következőket használják:

 • Önmetsző csavarok - ezek az alkatrészek relevánsak a gipszkarton és a fémfelületek összekapcsolására. Különböző esetekben van olyan érzés, hogy piercing vagy fúrási termékeket használunk (például LB és LN). Ezek kicserélhetőek egy kevésbé masszív kupakkal ellátott mosógéppel. Ha egy réteg gipszkarton van elhelyezve, akkor 25 mm hosszúságú rögzítők alkalmasak, nagyobb számú réteggel - 40 mm.
 • A felfüggesztésekhez horgony ékre van szükség, ez a legjobb megoldás, ha mennyezetre kerül. Ez a rögzítő szilárdan tartja a tömeget és ellenáll a korróziónak.
 • A dübel-szög téglára, betonra, kőalapokra rögzíthető. A kiváló minőségű rögzítéshez fúrót kell használni, amely után a patront egy kalapáccsal behelyezik és kézzel fogják.

A falakkal szemben a polimer dübelek általában polipropilénből vagy nejlonból származnak, a mennyezet felépítéséhez fémrészeket használnak, amelyek nagyobb erőt biztosítanak.

Hasznos ajánlások

A gipszkarton építése hosszú ideig tart, Szükséges figyelembe venni néhány árnyalatot:

 • A profil kiválasztásakor fontosak a hosszúság és a szélesség jellemzői, mivel a gyors és egyszerű telepítés attól függ;
 • vékony fém alkatrészek nem tudnak ellenállni a szerkezet súlyának, így a hosszú távú működéshez a termékek szélességének pontos kiszámítása szükséges;
 • nem lehet olyan anyagokat vásárolni, amelyek még a legkisebb rozsda nyomaival sem rendelkeznek, a legjobb, ha horganyzott acélt választanak;
 • a gipszkarton telepítéséhez nem ajánlatos építési szegeket vásárolni, mivel károsítják a gipszkartonot;
 • figyelmet kell fordítania a rovására - világosnak és kifejezettnek kell lennie;
 • Burrs, tompa csúcsrögzítők, csomók a dugókapcsokon - ezek a rossz minőségű áruk hibái és jelei.

Ha ismeri ezeket a funkciókat, elkerülheti a munkahelyi csalódást.Nem árt megkérdezni a minőségbizonyítványról - ez a komponensek minőségének további garanciája, és biztosítja a szoba sikeres fejlesztését.

A gipszkarton profiljának kiválasztásához olvassa el az alábbi videót.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba