Akusztikus gipszkarton: típusok és jellemzők

Az akusztikus gipszkarton feladata a zajszűrés. Ez egy fontos árnyalat, ami magában foglalja a helyiség akusztikai teljesítményének javulását, és nem célja, hogy elkülönítse más hangokat a lakáson kívül. Az ilyen anyagok különböző típusai saját műszaki jellemzőkkel rendelkeznek.

Az építőanyag jellemzői

A hangszigetelt gipszkarton egy olyan innovatív bevonat, amely viszonylag nemrégiben jelent meg az építési piacon. A falakhoz és a partíciókhoz optimális hangszintet hoz létre.

Ez a hatás egy speciális perforált bevonószerkezet kialakításával érhető el.melynek hátulja egy különleges, nem szőtt anyag. A száraz hangnyílások belsejében elfojtottak. Az akusztikus gipszkarton bármilyen színtartományban kapható, de többnyire klasszikus fehér, szürke és fekete tónusok, így az anyag a belső színárnyalat függvényében választható.

A termék fő célja alapján - a hanghullámok falakból való visszaverődésének akadályozásának megteremtése, az ilyen gipszkartonlapok burkolatra alkalmazhatók:

 • próbaórák;
 • oktatási és tudományos közönség;
 • tárgyalók;
 • zenei intézmények;
 • mozik és koncerttermek.

Az apartmanokban és magánházakban az ilyen hangszigetelés akkor fontos, ha otthoni felvételi stúdiót hoz létre, ha van házimozi vagy professzionális zenei berendezés.

Az innováció egyszerre több problémát old meg:

 • csökkenti a visszhang visszhangját;
 • csökkenti a szobában levő háttérzajokat;
 • megakadályozza a visszhang megjelenését.

A hangszigetelésnek köszönhetően az alacsony frekvenciák és az emberi beszéd könnyebben érzékelhetőek. Ezenkívül a vakolás önállóan is elvégezhető egyszerű eszközökkel és szakképzett személyzet meghívása nélkül.

Akusztikus gipszkarton típusok

A gipszlemezek jellemzői a lyukak alakjában és elrendezésében vannak, valójában a rezonátorok, amelyekbe a hanghullámok csapdába esnek és ennek eredményeként az anyag elnyeli őket.

Ezek a kritériumok határozzák meg a GCR különböző típusait:

 • a perforáció kerek, és a lyukak átmérője 0,8 cm;
 • a négyzet alakú lyukaknak 1,2 cm-es oldala van;
 • kaotikus, diffúz vágás kerek lyukakkal különböző paraméterekkel rendelkezhet - 0,8-21 cm.

Gyakran előfordul, hogy egységenként állandó perforáció vagy blokk van különálló csoportok formájában a lemez oldalfelületein.

A hangszigetelt gipsz modellek eltérhetnek egymástól és élük. Ezek az „FC” - lapok hajtogatott (alakú) és „PC” - egyenes élekkel. Néhány lap érdekes részlete a különböző élek kombinációja. Tehát a 2PK / 2FK gipszkartonnak két alakos és egyenes éle van.

A perforáció típusa közvetlen hatással van a gipszkarton minőségére és megjelenésére.

Műszaki paraméterek

Ha a szokásos gipszkarton méretét és hangszigetelését veszi igénybe, azok jelentősen eltérőek:

 • az akusztikus lemezek szélessége 118, 8 és 120 cm között változik;
 • a különböző lapok hossza 199,8 és 240 cm között változik;
 • a súly is eltérő lehet - 8,8 - 9,5 kg.
 • a vászon nélküli gipszkarton standard vastagsága 12,5 mm;
 • Az anyag sűrűsége 650-730 kg / m3.

A technológiai vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a legnagyobb hangelnyelés 500-2000 Hz közepes frekvencián történik, és az indexe 0,85. Minden típusú gipszkarton panelen 0,55.Ebből a szempontból a kerek lyukakkal rendelkező szétszórt lemezek legkisebb eredményei 0,45.

Kiderül, hogy a gipszkarton akusztikus indexe a perforáció típusától függ. De az anyag bármilyen méretére és súlyára a hangszigetelési együttható értéke 0,2 <>

Népszerű védjegyek

Ma három márka a legmagasabb minőségű és népszerű termékekből áll:

 • Hangelnyelő gipszkarton "Knauf" - a környezetbarát nyersanyagok alapján létrehozott, lakó- és lakóépületek minőségi bevonata. Az anyagot különböző formájú és méretű élek jellemzik, ami lehetővé teszi még az ívelt bázisok zökkenőmentes bélését.
 • Hangszigetelt lap Gyproc AKU-vonal egyértelmű előnyei vannak a hasonló termékekkel szemben, mivel kifinomult éllel rendelkezik. Ennek köszönhetően a teljes kialakítás felesleges sűrítés nélkül készül, és könnyű, anélkül, hogy túlterhelné a felületet.
 • Rigiton lemezek - kiváló minőségű, sokoldalú anyag Dániából. A dekoratív-akusztikus termék egyedi perforált kialakítású, kiküszöböli a varratok megjelenését, a lehető legnagyobb mértékben elnyeli a zajt, optimális szilárdsággal és tartóssággal rendelkezik. Festhető és javítható. Ezenkívül a Rigitone Air lapok légtisztító funkcióval vannak ellátva.

Egy termék megvásárlásakor tisztában kell lennie azzal, hogy hogyan készülnek a GKL hangelnyelő lapok.

A mennyezet és a panelek telepítése

Az akusztikus tulajdonságokkal rendelkező termékeket a mennyezet és a falak felépítésére használják.

A lemezek felszereléséhez ugyanazt az eszközt kell igénybe venni, mint a hagyományos gipszkartonlemez sarokcsiszolóhoz, keskeny alakú spatulához, építési szinthez, reszelőhöz és hálóhoz az őrléshez. Szükséges továbbá: fúró, mérőszalag, műanyag cső, gipszkarton kés, kézi, töltött dugattyús pisztoly

A csapágykeret horganyzott profilokból készül. Erősített és kombinált felfüggesztési opciókat, kétszintes "rákokat" is használnak. Fontos, hogy a lemezek közötti csatlakozások végei a profil közepén legyenek. A lapokat eltolás nélkül helyezik el. Ha a tervezést nagy területre tervezték, 15 m-enként deformációs vágásokat készítenek - a terhelés csökkentéséhez szükségesek.

A kerület mentén egy 1 cm széles, lezárt csíkot hagynak, és a szokásos HL-t dekoratív, vízszintes szalag formájában helyezik el. Egy ilyen fríz a lapok tetejére helyezhető.

Szükséges ajánlások

A meglehetősen egyszerű munkafolyamat ellenére Szükséges bizonyos szabályokat követni, amelyek segítenek elkerülni a rossz minőségű lemezeket, és ez viszont hatással lesz a zajszűrésre:

 • emlékeznünk kell arra, hogy egy felületre nézve azonos szélű és perforált lapokat használnak;
 • a panelek közötti illesztések serpyanka és más típusú erősítőszalag használata nélkül gittek;
 • A munka előtt a gipszkarton lapjait enyhe ferdén vágják, hogy jobban tartsák a megoldást, és ne mozogjanak;
 • a lemezek között 3-4 mm-t kell hagyni;
 • Először is, az önmetsző csavarok hornyai egy gittzel vannak kiképezve, és csak szárítás után bezárják a varratokat és polírozzák őket;
 • az eljárás során kívánatos a perforáció helyének szabályozása - a lyukaknak azonos szinten kell lenniük;
 • a rögzítőcsavarokkal történő rögzítés után lehetőség nyílik a varratoknak egy gittel történő áthaladására, a felesleg eltávolítására, és a csavarfejek a vegyülettel lezárva.

Lehetőség van a panelek festésére olajfestékkel, de jobb, ha víz emulzióval végezzük.

Ne használjon mész- vagy szilikon alapú festékvegyületeket, mivel ezek a megoldások negatív hatással lehetnek a gipszkarton szerkezetére.

A pozitív vásárlói vélemények azt mutatják, hogy a jól ismert gyártók által elismert termékek valóban jelentősen csökkentik a "belső zajt", és az irigylésre méltó tartósság jellemzi. Ezen kívül jól néz ki, függetlenül a szobák stílusától és kialakításától.

Az akusztikus gipszkarton egy modern zajelnyelő bevonat, amelyre jellemző, hogy nincs mérgező anyag és biztonságos.

Könnyen telepíthető, a kívánt színben bármilyen színezőanyaggal festhető. A kész bevonatoknál a varratok gyakorlatilag láthatatlanok. Ha ehhez az anyaghoz kell a mennyezetet vagy a falakat meggyújtania, akkor ez valóban valós. Egy speciális szalaggal megerősítéshez - serpyanka, mindig van lehetőség arra, hogy egy folyamatos bevonatot készítsen ízületek nélkül.

Az akusztikus gipszkarton telepítésével kapcsolatos részletekért lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba