Hogyan válasszunk ki egy fehér alapozót a tapéta számára?

Ha úgy dönt, hogy otthoni javításokat végez, és fali dekorációként választja meg a tapétát, akkor a falakon ki kell töltenie egy alapozót, amely biztosítja az illesztést, és segít a tapéta és a fal közötti összeköttetés javításában is. És természetesen nagyon fontos kitalálni, hogy melyik primer használható.

Mi az?

A tapéta alá tartozó fehér alapozó (más néven primer) egy speciális alap, amely lehetővé teszi, hogy könnyen és megbízhatóan ragassza a tapétákat a falakra. Olyan folyadék, amely a falakra való fóliát képez. Ez köszönhetően a shell háttérkép sokkal jobb és gyorsabb ragadni.

A fehér alapozó számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek javítják a befejező munkák minőségét:

 • ez az anyag képes elég mélyen behatolni a feldolgozandó anyagba, feltöltve az összes mikrokockát;
 • fehér alapozó használatával igazíthatja a fal színét, különösen fontos, ha a világos árnyalatok háttérképét választja;
 • Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy jelentősen leegyszerűsítse a tapéta ragasztását, mivel a befejező anyag sokkal jobban kapcsolódik a falak felületéhez;
 • a fehér alapozó szárítási folyamata minimális időt vesz igénybe, és növeli az anyagok tapadását is;
 • a primer szintén erősíti a feldolgozandó anyag felületét;
 • a szerszám növeli a felület mechanikai sérülését;
 • antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik - megakadályozza a penész és a falak gombásodását.

Ennek az eszköznek a kiválasztásakor nagyon fontos figyelembe venni azt a felszínt, amelyen a felületet alkalmazzák, a szoba nedvességét, a tapéták minőségét és típusát. A megfelelően kiválasztott fehér alapozó 100% -os sikert garantál a tapéta ragasztásában.

faj

Sokféle fehér primer eladó, ezért fontos megérteni és megérteni, hogy melyik opció az Ön számára.

A céltól függően a következő típusú fehér alapozó van:

 • alkid - vasbetonból, betonból, fémből vagy fából készült felületek feldolgozására használják;
 • poliuretán - jó alkalmazni az erős porszórásnak és a gyenge felszívódásnak kitett felületek feldolgozására;
 • akril - ideális tégla, gipsz, fa, valamint farostlemez és forgácslap feldolgozásához;
 • latex - a porózus szerkezetű felületek feldolgozására lett kifejlesztve;
 • szilikát - univerzális megoldás, amely bármilyen felületre alkalmazható. Az egyetlen kivétel a gipszet tartalmazó anyagok.

Szintén fehér alapozók vannak osztva:

 • vízalapú termékek - univerzális alapozók;
 • gombaellenes szerek;
 • korróziógátló keverékek;
 • a káros baktériumok növekedését megakadályozó primerek;
 • szigetelő hatású primerek;
 • anyagok, amelyek mélyen behatolnak az anyagba;
 • beton érintkező eszközök.

Az antiszeptikus primerek megakadályozzák a penész léziók előfordulását és terjedését. Ezért ez az eszköz kiválóan alkalmas magas páratartalmú szobákban - fürdőszobában és konyhában.

A tapéta alatt levő alkid alapozó keverék megakadályozza a korrozív folyamatok előfordulását, és az erősség alapját is adja. Ez a fajta talaj a legjobb választás azoknak a felületeknek, ahol fémelemek vannak. Az alkid primerek fa- és üvegfelületekre, valamint rostlemezekre és forgácslapokra is felhasználhatók. Ez az eszköz tökéletesen megtartja az erős hőmérsékletcsökkenést - a legalacsonyabbtól a legmagasabbig.Ezért az eszközt nemcsak apartmanokban, hanem fűtetlen helyiségekben is használják - például raktárakban.

Akril festék-alapozó - sokoldalú lehetőség, és ezért - a legnépszerűbb és leggyakoribb. Ez az eszköz ideális a fal felszínének elkészítéséhez tapéta ragasztásához. Ez a primer keverék nagyon gyorsan szárad, csak várjon két órával az alkalmazás után. Egy másik plusz az, hogy szinte nincs szaga.

Ha nem szőtt tapétát vásárolt, akkor a falak alapozójának pontosan akrilnak és fehérnek kell lennie.

A szilikát alapozó ideális felületek festésére.

A tapéta ragasztása előtt kívánatos, hogy a következő primerek egyik változatát kezeljük: univerzális, alkid, akril vagy latex.

Főzési funkciók

Struktúrája szempontjából a felhasználásra kész primer lehet folyékony és vastag. És eladáskor már megtalálható a kész változatban, vagy por formájában, amelyet vízzel külön kell hígítani.

Fontos, hogy az önfelszívó keverék megfelelő konzisztenciát érjen el. Ha a termék túl folyékony, lehet, hogy az alkalmazás heterogén. Ezért nagyon fontos, hogy szigorúan betartsák a primer előkészítésének utasításait, amelyeket az egyes termékek gyártója biztosít.

Hogyan kell kiválasztani és alkalmazni?

A primer kiválasztásához és alkalmazásához bizonyos szabályok vannak:

 • a tapéta alapozójának kiválasztásakor ügyeljen a falak típusára, a tapéta típusára és minden más tényezőre, amelyek befolyásolhatják az anyag választását;
 • Ha már talált egy megfelelő típusú alapozót, kérje meg az eladót, hogy adjon neked egy szippantást, mielőtt megvásárolná. Meg kell győződnie arról, hogy nem illik a ragasztóhoz, mert egyébként valószínűleg hamis;
 • a szükséges mennyiségű primer anyag kiszámításakor abból kell kiindulni, hogy körülbelül 0,15 l primer keverékre lesz szükség négyzetméterenként;
 • csak jó minőségű talajt szereznek, mivel a javítás minősége és tartóssága attól függ;
 • a falakhoz való primer alkalmazása után meg kell várni, hogy teljesen megszáradjon;
 • Alkalmazzon primert legalább két rétegben.

A második réteg alkalmazása előtt hagyjuk teljesen megszáradni.

Vélemények

Az interneten sok véleményt találhat a különböző gyártók különböző típusú primerjeiről. Ezért, mielőtt bármilyen pénzt vásárolna, olvassa el a vele kapcsolatos munkát.

Általánosságban elmondható, hogy a felhasználók nagyon elégedettek azzal a döntéssel, hogy a falakat a tapéták ragasztása előtt prímeljük. Sokan megosztják tapasztalataikat, és azt írják, hogy a primer keverék használata nélkül a tapéta sokkal rosszabb. Egy másik kellemetlen pillanat, amit sokan megjegyeznek - ha a világos színű háttérképet választja, és nem előkészítette a falakat, a fal ragyoghat és megváltoztathatja a tapéta árnyalatait - például, hogy a fal dekoráció sötétebb legyen. A fehér alapozó használata - a felhasználói élmény szerint - teljesen megoldja ezeket a problémákat.

A primer keverékek gyártói közül sokan dicsérik az "Optimax" eszközöket. Azt írják, hogy kiváló konzisztenciájuk van és egyenletesen alkalmazzák a falak felületét. A tapéta ragasztásához ezen alapozó tetején, sok ember véleménye szerint is nagyon egyszerű, míg a befejező bevonatok nagyon szilárdan és biztonságosan vannak a falhoz rögzítve.

Mindent az alapozóról: típusok, hibák, anyagok titkai és tippek a szakembertől, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba