Lehet-e festeni a tapétát és hogyan kell csinálni?

A falak díszítésére a tapéta a leggyakoribb anyag. A festmény tapéta modern megjelenése valódi áldássá vált a lakások tulajdonosai számára. Ilyen tapéta lehet festeni, és nem egyszer. Mindez lehetővé teszi, hogy megváltoztassa a szoba színérzetét, és ezzel egyidejűleg jelentősen megtakarítsa a pénzt.

A lefedettség jellemzői és típusai

Ma már többféle tapéta van, amelyekből csak a vinil és a nem szőtt anyag alkalmas színezésre.

Ha a második opció mindenfajta festésre alkalmas, akkor az első típusnál felmerülhetnek néhány kérdés. Az ilyen tapéta két rétegből áll: papírból vagy nem szőttből (alaplemez) és PVC fóliából (felső réteg).

A szokásos, hogy megkülönböztessük a főbb típusú vinil tapétákat:

 • Hab. Ezek a háttérképek sűrűbb felső réteggel rendelkeznek, jobban ellenállnak a színezőanyagnak.
 • Lapos. Az ilyen tapétákat vékony felső réteg jellemzi, amely összetételében más anyag lehet (például selyemszálak). Ezeket forró bélyegző technikák alkalmazásával állítják elő, jó díszítőanyag, és nem igényelnek további változásokat a festés formájában.
 • Sűrű vagy nedvességálló. Ez a típus sűrűbb PVC fóliával rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy ellenálljon a felület nedves tisztításának. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a festék nem tud az anyag közepére jutni, és a felületen keményedni nem tud.

A papíralapú háttérkép azonnal eltűnik a festés kiválasztásakor. A papír alapja megduzzadhat, és ennek következtében a tapéta deformációja és hámlása következik be. A nemszőtt alapanyag viszont jobban ellenáll a nedvességnek és a színezőanyagoknak. A nem szőtt alap nem teszi lehetővé a tapéta deformálását, és lehetővé teszi a festék egyenletes elhelyezkedését a felületen.

A fentiekből következik, hogy a tapétát lehet festeni, de csak egy nemszövött alaplemezen.

Ezek a háttérképek az alábbi előnyökkel rendelkeznek:

 • Erősség, amelyet nagy sűrűségű háttérképpel érünk el. Ez megnehezíti a felület deformálását és károsodását.
 • Nagy nedvességállóság. Elviselik a nedves tisztítást.
 • Ellenáll a napfénynek. Ez a tény lehetővé teszi, hogy sokáig mentse színét, és ne fakuljon.
 • Széles választék. A sima és dombornyomott felületű háttérképek is megtalálhatók. Különböző mintákkal és különböző színekkel rendelkező fajok.
 • Jó tartás bármely felületen. A beton falakra is ragaszthatók.

Ez a fajta anyag hátránya a rossz levegő vezetőképessége. Ez hátrányosan befolyásolhatja a falakat vagy a mennyezetet, ha ezeket a tapétákat a gombák előzetes kezelése nélkül beillesztik. Általában a vinil tapéták jó választás a színezéshez. Ennek figyelembe kell vennie néhány árnyalatot.

A festés árnyalatai

A tapéta színezésének folyamata a következő munkafázisokból áll:

 • A megfelelő eszköz a festéshez.
 • A megfelelő festék kiválasztása.
 • A falak megfelelő előkészítése.

A festéshez a vinil tapétához görgő és kefék szükségesek, amelyek halom magassága változhat. Monokróm festéshez ajánlatos közepes méretű hengeret használni. Ez rövid idő alatt nagy felületet fest. A felszíni megkönnyebbülés kiemeléséhez vagy a kép rajzolásához használjon különböző szélességű és stencil keféket. Ezek lehetővé teszik a kép pontosabb és pontosabb átadását.

A festék kiválasztásához több tényezőt is figyelembe kell venni:

 • A festéknek nem szabad mérgezőnek lennie, mivel a munkát beltérben végzik.
 • A tapéta színezésére csak egy olyan vizes oldószer használható, amely nem zavarja vagy deformálja a tapéta szerkezetét.

Ezen tényezők alapján a díszítésre legmegfelelőbb anyagok:

 • vízfesték;
 • akril festék;
 • latex festékek.

A vizes emulziós festéket a hálószobában vagy a gyermekszobában lehet legjobban használni, mivel segítségükkel a nyugalmi és puha árnyalatokat kapják. A felület matt lesz, ami lehetővé teszi, hogy ne hagyja a kéznyomokat, ez különösen fontos a gyermekszobában. Az ilyen festéssel történő festés egyetlen hátránya a nedves tisztítás további tilalma.

Az akril festék lehetővé teszi a felület nagyon gyorsan száradását, átlagosan 4-5 óra alatt. Ezért a leggyakrabban azok közül kerülnek kiválasztásra, akik időben korlátozottak a javításra. Ez a festék jól illeszkedik, és a felület lágy fényes megjelenésű. Ebben az esetben egy ilyen falat meg lehet tisztítani nedves ruhával.

Latex színezékeket leggyakrabban a fürdőszobában, a konyhában és a folyosókban használják, mivel azok moshatók. Szintén nem szívják fel a piszkos, olajos foltokat, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy gyorsan és egyszerűen töröljék ki a felületről. Az ilyen festékfalak fényes megjelenésűek. Ilyen festék alkalmas minták és rajzok alkalmazására.

Mielőtt elkezdené festeni a tapétát, meg kell ragasztani a falhoz.

Ahhoz, hogy erős és eredményes eredményt érjünk el, a falat megfelelően elő kell készíteni:

 • Először el kell távolítania a régi tapétát, és fedeznie kell a repedéseket, ha vannak ilyenek.
 • Az elvégzett munka után fontos, hogy a falakat egy alapozóval kezeljük. Lehetővé teszi, hogy ne őrölje a régi festék, beton részecskéit. Egy másik megoldás az alapozáshoz lehetővé teszi egy speciális film létrehozását a falak felületén, ami növeli az adhéziós hatást. Ez lehetővé teszi, hogy az oldat vagy a vinil anyag következő rétegei jobban és szilárdabban megszilárduljanak a felületen.
 • Fontos szempont a falnak a penész és a gombák speciális megoldásával történő kezelése. Miután az összes finomságot és árnyalatot figyelembe vesszük, közvetlenül a háttérkép színezéséhez lehet lépni.

A regisztráció folyamata

A tapéta színezésének folyamatát hagyományos és alternatív módon lehet megközelíteni.

Ebben a tekintetben a következő lehetőségek jelennek meg:

 • A háttérkép külső színezése.
 • A régi háttérkép újranyomtatása.
 • Varázslatos oldal színezése.
 • Kombinált festési módszer.

A tapéta ragasztása a falra. Ehhez a legjobb a ragasztó használata nehéz anyagokhoz vagy speciális a nem szőtt alaplaphoz.

Miután a falak „öltözöttek”, meg kell adni őket, hogy alaposan szárítsák meg (1-2 nap). Ezután az anyag felületét zsírtalanítják, a szennyeződést és a port eltávolítják. Csak ekkor elkezdheted festeni a felületet, amit a legjobban egy hengerrel végezhetsz.

A folyamat ugyanaz, mint bármely más felület festése. Ha szükséges, tegyen egy második réteget, várjon, amíg az első réteg teljesen száraz lesz (kb. 2-3 óra).

Újra festeni a régi vinil tapéta nem nehéz, csak meg kell tisztítani a felületet a por és zsírtalanítani. Ezt a szokásos szappanos vízzel lehet elvégezni. Áztassa a rongyot egy ilyen oldatba, és alaposan törölje le a falakat. Ha a falak szárazak, elkezdheti a színváltozást. Ez a módszer nem különbözik a felület hagyományos festményétől.

Az egyetlen dolog, amit figyelnie kell a fal anyaga eredeti színére. Sötét árnyalat esetén nem valószínű, hogy a felületet átfestjük radikálisan világos tónussal.

Jobb, ha egy telítettebb színt használ, és próbálja meg játszani a felület fényességének kontrasztján. Ha a falak eredetileg mattak voltak, akkor az átfestés során jobb, ha sűrűbb festékkel a felületre fényesítjük.

A rossz oldal színezése a színek megváltoztatásának modern módja. Ehhez a festés nemszövött alapnak van kitéve.A falak beillesztése előtt a rossz oldalt a kívánt festékkel kell bevonni, és hagyni kell megszáradni. Ezután a falra ragaszthatja őket.

Ezután elhagyhatja a falat ebben az állapotban, és egy idő után megjelenik a szín. És a festéket a külső felületre helyezheti, és anélkül, hogy megszáradna, törölje le nedves ruhával vagy rajzoljon képet. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy szokatlan és térfogati hatást érjünk el a falon.

A kombinált színezés módja a leginkább időigényes, de az eredmény látványos és lenyűgöző. Ehhez a dombornyomott tapéta vagy a mintával ellátott anyag festékkel van borítva, majd a megkönnyebbülés vagy a minta részleteit vékony ecsettel rögzítik.

Ehhez a módszerhez a legjobb a kontrasztos színek és a festék típusa. Ha a főfesték matt hatású, akkor jobb, ha a mintákat fényes festékkel festjük.

A tapéta színezése ma nem szokatlan. Ez inkább egy belső eljárás a belső dekoráció módosítására. Csak a kívánt és tartós eredmény esetén csak az összes árnyalatot kell figyelembe venni.

A háttérkép megfelelő festéséről a következő videóból tanulhat.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba