Műanyag festékek: kompozíciók és színek

Gyakran előfordul, hogy különböző műanyag termékek, amelyek hosszú ideig szolgálják a mestereiket, elveszítik eredeti megjelenését. Látható repedések jelennek meg a felületükön, az objektumok túlságosan unalmasak. Sokan nem tudják eldönteni, hogy melyik festék a legjobb, ha új réteget alkalmaz a műanyagból készült dolgokra.

Különleges jellemzők

A mai napig az építőipar számos különböző típusú festéket tartalmaz a műanyag számára. A választás attól függ, hogy milyen dolgokat fogsz festeni, és milyen alkalmazást fog kapni. Végtére is, minden egyes fajnak saját előnyei és hátrányai vannak.

Sokan úgy gondolják, hogy a műanyag termékek otthonról történő festése nagyon egyszerű. De valójában nem ez. Ez a bevonat kiválasztásától és az alkalmazástechnikától függ, hogy az alkatrész mennyi ideig tart. Nem szabad elfelejtenünk, hogy figyelni kell a műanyag típusára. Ennek az anyagnak minden különálló típusa rendelkezik saját kivételes jellemzőivel.

Meg kell jegyezni, hogy bizonyos típusú műanyagokat nem lehet festeni.

A polipropilén vagy polietilénből készült tárgyak hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Az ilyen anyagokból származó festék egyszerűen elmozdul. Ezért szinte lehetetlen bevonatot alkalmazni polietilénből készült fém-műanyag csövekre.

Az autóipari műanyagok különleges figyelmet érdemelnek. Az ilyen anyagok bizonyos típusai esetében a festék előtt szükséges egy speciális alapozó-koncentrátum első rétegét alkalmazni, más típusok esetében ez az eljárás teljesen opcionális. Napjainkban a szakértők jelentős számú lehetőséget kínálnak arra, hogy meghatározzák, milyen típusú anyagot kell bevonni más közbenső rétegekre.

Típusok és összetételek

Ekkor a szakértők a különböző típusú műanyag festékek széles választékát kínálhatják a fogyasztóknak. Mindegyikük különböznek egymástól jellemzőikben és összetételükben.

Ezek a következők:

  • Vízálló akril zománc;
  • Spray festék;
  • Vinil festék;
  • Szerkezeti festék;
  • Matte puha tapintású festék.

Vízálló akril

Ez a fajta anyag a legjobb megoldás a műanyag számára. A zománc minden szükséges tulajdonsággal rendelkezik. Azt is meg kell jegyezni, hogy nagyon egyszerű alkalmazni. Az akril víz alapú festék az egyik legellenállóbb. Az ilyen bevonatot gyakran fényes, fényes színárnyalattal láthatja.

aeroszol

A közelmúltban sok fogyasztó inkább ezt a bevonatot részesíti előnyben. Ez a festék tökéletes a felszínre. A különböző típusú aeroszolok sokféle árnyalatú műanyagot kaphatnak (fényes, arany, ezüst). Fontos megjegyezni, hogy az ilyen anyagok bizonyos típusai antisztatikus tulajdonságokkal rendelkeznek.

vinyl

Meg kell jegyezni, hogy ez az anyag a leginkább környezetbarát. Egy másik fontos jellemző az alacsony költség. Ugyanakkor a vinilfesték nem nevezhető kopásállónak. Teljesen instabil a nedvességgel, a szélkel és számos más külső tényezővel szemben.

szerkezeti

Az ilyen bevonatot leggyakrabban az autóipari műanyagokra használják. Ez a festék kissé durva texturált felületet eredményez. Ezzel könnyen elrejtheti a karcolásokat és repedéseket.

Az ilyen alkalmazás az alkatrészt tartósvá és ellenállóvá teszi a külső tényezők (szél, nedvesség) ellen.

Puha tapintás

Ez a matt festék kiválóan alkalmas műanyag termékekhez. Nagyon könnyen alkalmazható. Az ilyen anyag kellemes matt árnyékot adhat műanyagnak. Érdemes megjegyezni, hogy ez az alap meglehetősen kellemes. A leggyakrabban az ilyen típusú bevonatot utcai lámpák, néhány mobiltelefon, távcső tervezésére használják.

Ma az építőanyagok piacán teljesen különböző színezőanyagok találhatók:

  • Tapintható. Műanyag termékekre való felhordás után egy ilyen összetétel lehetővé teszi, hogy kellemes, bársonyos alapot hagyjon a felületen. Ez a bevonat lehetővé teszi a szokatlan matt árnyalat részleteit. A puha tapintású festéknek általában tapintható alapja van, amelyet széles körben használnak különböző anyagok díszítésére.
  • Por. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen összetételű festék nem alkalmas minden típusú műanyagra, de csak azoknak, akik magas hőállósággal rendelkeznek. Végül is, a porbázisú bevonatot speciális kamrákba kell felhordani megfelelően magas hőmérséklet hatására. Leggyakrabban hasonló anyagot használnak a hajók, hajók és gőzhajók készülékeinek festésére, hogy még nagyobb szilárdságot és ellenállást biztosítsanak a külső mechanikai sérülésekkel szemben.
  • Csiszolószilárdság. Az ilyen készítmények alapja speciális poliuretán gyanták, amelyek további anyagokat adnak hozzá. Különböző adalékok lehetővé teszik, hogy az anyag még erősebbé és szilárdabbá váljon. Általában az ilyen bázisú festéket nehéz terheléseknek kitett tárgyakhoz használják.
  • Strukturális. Ez a kompozíció ideális a karcolások és károsodások észrevehető részeihez. Végül is, a hasonló vegyületekkel rendelkező festékek világos felületet adnak a felületeknek, amellyel könnyedén elrejtheti az összes hibát. Ezek a bevonatok nagyon kényelmesek az otthoni tárgyak díszítésére.

szín

Napjainkban a szakértők a szokatlan színek széles skáláját ajánlhatják a fogyasztóknak. Az ilyen bevonatok segítségével szinte bármilyen dolgot lehet díszíteni. A legeredetibb és legérdekesebb lehetőségek az arany, barna, fekete, ezüst, bronz, ezüst festék.

Sok tervező azt javasolja, hogy használjon olyan festéket, amely a felületre króm hatású, amikor a műanyagból készült dekoratív elemeket díszíti. Az ilyen anyagok tökéletesen illeszkedhetnek számos belső terembe, és ez a bevonat gyakran használatos az autóipari termékekben.

Vannak festékek, amelyek lehetővé teszik, hogy más árnyalatú ezüstöt adjon. Ők is használják az autóipari alkatrészek tervezésére.

kérelem

Gyakran a műanyaghoz használt festéket króm részekre használják. Az ilyen bevonatokat leggyakrabban különböző aeroszolok képviselik.

Az ablak- és ablakpárkány dekoráció leginkább aeroszolokkal történik. Ez az alkalmazás elég hosszú ideig tart. Ugyanaz az alapja az üvegszál festésére. Emlékeztetni kell arra, hogy mindenféle zománc nem jó választás az ilyen termékekhez.

A PVC termékek a vízálló akril zománc festésére a legjobbak.

Meg kell jegyeznünk azonban, hogy a főfesték alkalmazása előtt az alkatrészt speciális alapozó réteggel kell lefedni, különben a termék felülete gyorsan elveszíti eredeti megjelenését.

Melyiket választani?

Ma sokféle műanyag festék van. De nem szabad elfelejtenünk, hogy minden egyes műanyag típushoz megfelelő saját bevonatfajta alkalmas. Ezért az elemek festése előtt részletesen tanulmányozzuk azt az anyagot, amelyből az alkatrész készült, valamint a bázis összetételét, amelyre alkalmazni kívánja.

A vízalapú akril zománc legjobban alkalmas habosított PVC-hez. Ennek a kompozíciónak a segítségével egy műanyag dolog még ellenállóbb lehet a sérülések ellen. Ez az alap az ablakkeretek és az ablakpárkányok festésére is tökéletes.Szárítás után ez az anyag általában egy fényes, fényes árnyalatot ad a műanyag felületnek.

Az autóipari elemek fedezésére és tárgyak létrehozására a tükör hatására sok szakértő tanácsot ad az aeroszolok és a permetezés használatára. Ma lehetővé teszik, hogy gyönyörű bronz, ezüst és arany árnyalatokat festjenek. Az ilyen bevonatok kiválóak a műanyagon. Gyakran előfordul, hogy ezt a festéket légfúvókával permetezzük.

Néhány műanyagból készült autóalkatrész esetében a puha tapintású matt festék is nagyszerű. Leggyakrabban arra szolgál, hogy elrejtse a felületen mindenféle sérülést és karcolást.

Meg kell jegyezni, hogy ez a keret is ideális megoldás a díszítéshez. Végül is ez a bevonat kellemes és szép matt színt teremt.

Hogyan festhetünk műanyagot spray-vel, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba