Festék vakolaton: hogyan válasszon?

Az építőanyagok gyártói a festékek és lakkok széles választékát kínálják a vakoláshoz. A festett felület minősége és működési ideje függ a megfelelő termékválasztástól.

Hogyan válasszunk ki egy megfelelő festéket a gipszhez, és hogy az anyagnak milyen jellemzőit kell figyelni, és ezt a cikkben tárgyaljuk.

Jellemzők

A vakolat festésének folyamata meglehetősen egyszerű, de számos fontos pontot tartalmaz, amelyek jelentősen befolyásolják a végeredményt.

Szükséges megérteni, hogy a festést csak az összes többi vakolatsal végzett eljárás befejezése után, de a felület teljes szárítása után is meg kell kezdeni.

A szakemberek legalább 24 órát várnak a vakolat felhordása után, különben fennáll a felület deformálódásának veszélye.

A festést megelőző bevonatot egy keverékkel kell feltölteni. A különböző töltőanyagok alkalmazása esetén az árnyalatban különbözõ nyomok nem festhetnek át még több réteg festék alkalmazása után is. A foltok egyenetlen töltés után is megjelenhetnek.

Először is fontos, hogy az eszközök elkészítésével vigyázzunk a közelgő eljárás kényelmére, amely nélkül senki nem kezd el dolgozni. A kényelem érdekében a legjobb, ha hosszú hengerű görgőket, valamint speciális tüskékkel ellátott tálcát használunk.

kinevezés

A homlokzatok díszítésére és a falak belsejében lévő falak festésére különböző festékek kerülnek felhasználásra, mivel ezek követelményei eltérőek.

A vakolat festéke két típusra oszlik - belső és külső munkákhoz. Teljesen lehetséges, hogy mindegyiket saját kezűleg alkalmazzuk, anélkül, hogy kézművesek segítségét kérnék, ezáltal jelentősen megtakarítva a költségvetést.

Belső munkához

A lakberendezés vakolatának festése a belsőépítészet fontos eleme. A mennyezet és a falak burkolatának minősége a megfelelő választástól függ. Jelenleg nagy számú vonat van a piacon, de nem könnyű őket navigálni. A beltéri anyagok esetében a gőzáteresztő képesség és a szemcsék fontosak.

Ezeket a festéktermékeket tartósan tartják a készítményben található gyanta miatt. A szárítás után képződött film védi a pigmentet.

Nagyon kényelmes, ha a vakolt felületre speciális, nem csepp festéket alkalmazunk.. Például a mennyezet festéséhez az ideális anyag lesz. A festékhez egy speciális zselé került hozzáadásra, ami sűrűbbé és egyenletesebben oszlik el a felületen.

A belső munkához szükséges anyag kiválasztásakor fontos figyelembe venni néhány tényezőt, mint például a helyiség nedvességtartalma, hőmérséklet-változások, ultraibolya sugárzásnak való kitettség. Például egy garázsban vagy pincében lévő falak esetében a legjobb, ha szilikát- vagy vízemulziós vegyületeket választunk.

A homlokzathoz

Nem minden festék alkalmas külső munkára. Meg kell felelnie a következő követelményeknek:

 • Nagy szilárdság;
 • Kopásállóság;
 • Ellenáll a napfénynek;
 • Vízálló;
 • Nedvességállóság;
 • Fagyállóság;
 • Tűzállóság;
 • Az anyag gazdaságos fogyasztása.

A bevonat fő célja a vakolat teljesítményének javítása.

A kiváló minőségű festék vastag állagú, és keverés közben fokozatosan folyékonyvá válik.. Ez szükséges a készítmény egységes alkalmazásához.

A vásárlás előtt gondosan meg kell vizsgálnia a termékek csomagolására vonatkozó információkat.A festékek a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a környezetbarátságtól és az eltarthatóságtól eltérőek.

A mai napig az alábbi külső festék a külső munkákhoz:

 • szilikát;
 • Alapuló cement;
 • akril;
 • Szilikon;
 • Lime.

A felszíni homlokzati anyagok fényesek és mattok. A fényesnek világos és telített színe van, a matt különbözik a korlátozásnak, de tökéletesen elrejti a vakolat hibáit.

faj

Mint már említettük, a vakolaton sokféle festék van. Az oldatok összetétele védőréteggel borítja a vakolt felületet, ezáltal erősíti a vakolat vagy a cement vakolat. Bizonyos tényezők alapján a festéket egy vagy több alapon választják ki.

Vízemulziós festék

Ez az egyik legnépszerűbb, és számos fontos előnnyel rendelkezik:

 • Megfizethető ár;
 • A különböző színek és árnyalatok lehetővé teszik a tökéletes választás lehetőségét minden belső tér számára. Például vásárolhat színező és fehér festéket, és saját kezűleg készítheti el a kívánt árnyalat összetételét;
 • Könnyű festés. Minden festési munka önállóan elvégezhető.

De ennek az anyagnak van néhány hátránya:

 • Alacsony nedvességállóság. Magas nedvességtartalmú körülmények között a felszínen leválnak a leválasztások;
 • A bevonatot nem szabad megtisztítani és mosni.

Akril mosható festék

Tartalmaz egy akril kompozitot, amely ellenáll a kedvezőtlen külső tényezőknek. A bevonat tartós és ellenáll a deformációnak. A megoldás vízalapú, így könnyen le lehet mosni a kezét és a szerszámokat. Használható magas páratartalmú helyiségekben.

A festett felület jól nedves szivaccsal mosható, melynek köszönhetően a szín és a tisztaság sok éven át marad.

Szilikát festék

Az ilyen típusú megoldás saját funkciókkal rendelkezik:

 • A csapadék ellenállása;
 • Az ultraibolya sugárzás hatására nem romlik, így a homlokzat hosszú ideig fényes marad;
 • Gőzáteresztő képesség

Szilikon festék

Ez a faj a nagy szilárdsága és a legjobb teljesítménye miatt ismert. A szilikon festékkel festett felület megakadályozza a port és a nedvességet. A homlokzat korlátlan számú alkalommal mosható anélkül, hogy aggódnia kellene a lefedettséggel. Az ilyen megoldások egyetlen hátránya a magas ár.

Alkid- és olajfestékek

Ennek alapján a színezékek telített árnyalatokban, tartós rétegben és tartósságban különböznek, de minden előnnyel rendelkezik a hátrányokkal. Ezek közé tartozik a magas anyagköltség, a kellemetlen szag és a magas fogyasztás.

Ha fémfalak vannak a falakon, akkor speciális festékeket kell felvenniük, mint például elektromosan vezető és tűzálló.

Alaptípus

A festékek és lakkok gyártói a modern dizájn trendjeit tekintve különböző hatású festékeket termeltek. Így lehetővé vált a szerkezeti minták lapos falakon és mennyezeten történő alkalmazása.

Egyedülálló kivitelezés van - velencei vakolat. Kizárólag beltérben használják. Kőből, például malachitból vagy gránitból készült utánzással készül. Kétféle velencei vakolat van - megkönnyebbülés és sima.. A megkönnyebbülés kis granulátumot tartalmaz, ezért a felület texturálódik. A sima is lehetővé teszi, hogy elérje az eredeti játékot. Ennek köszönhetően a benyomást vizuálisan teszi, hogy a fal tiszta márványból készül.

A velencei vakolat bármilyen színűre festhető. A legjobb eredmény érdekében egyszerre néhány árnyalatot használhat. A festés elengedhetetlen feltétele - ideális esetben vakolt felület.

Eladáskor a vakolat hatására gipsz található. Elrejti a bevonat egyenetlenségeit. Ez a típusú gipsz is színes lehet.Ahhoz, hogy a felületre egyetlen festékréteg alkalmazása után szép hatást érjünk el, nedves szivaccsal kezeljük.

A texturált vakolat színezése néhány árnyalattal rendelkezik. Abban az esetben, ha texturált és sima elemeket egyesítenek a vakolt falon, akkor textúrázott munkával kezdenek dolgozni. A sima tapaszokat a maradék felület szárítása után festjük.

Ha ezt a tényt nem veszik figyelembe, akkor a teljes bevonat festésénél a vakolat laza részei elcsúsznak és tapadnak a sima elemekhez. A második festék réteg alkalmazása esetén ez a szabály nem szükséges.

Ahhoz, hogy a felület ragyogjon, a méhviasz a festett vakolatra alkalmazható.

Hogyan kell kiszámítani az anyagot?

Az egyik fontos pont a festék kiválasztásakor a vakolatra - az anyagfogyasztás kiszámítása.

A homlokzati festék fogyasztásának kiszámítása 1 négyzetre. m, egyszerű matematikai számításokat kell végrehajtania. Kezdetben meg kell találni a ház minden falának területét, és meg kell szorozni a számukkal. Ezután vonja le az ajtó- és ablaknyílások teljes területét a kapott falrészről. A végeredményt a csomagoláson feltüntetett áramlási sebességgel megszorozzuk az anyaggal. Több réteg rajzolása esetén az eredményt megszorozzuk a számukkal.

Hogyan kell jelentkezni?

Ha a gipsz alkalmazása után az alap törékeny volt, akkor fontos, hogy erősítsük meg egy színtelen alapozóval. Ezután folytassa a falak festésének folyamatát. A festékdobozok jól keverhetők, szükség esetén hozzáadva színt. Egy láthatatlan területen vizsgálati festést végzünk annak megállapítására, hogy a kapott szín megfelelő-e.

Ezután egy hengerrel vagy ecsettel a vakolt falakat két rétegben fedik le, hogy az összes mélyedés és szabálytalanság kerüljön a készítménybe.

Ha az oldatot hengerrel alkalmazzák, akkor a festést az alulról felfelé hajtják végre. Ha kefével, akkor függőleges vagy vízszintes irányban. A festés befejezése után a falat hagyja megszáradni.

Gyönyörű példák

A közelmúltban a vakolatot csak a falak kiegyenlítésére használták. Most a belsőépítészet tele van gyönyörű példákkal a vakolt felületek festésére.

Az egyik gyakori alkalmazás a vakolat két színben történő festése. Ehhez kombinálhat két semleges színt, például fehér és fekete.

A belső színátmenet nagyon szépnek és stílusosnak tűnik, ha ugyanazon színpaletta különböző árnyalatait kombinálják.

Gyakran élénk színeket választanak az alapréteghez, mint például a telített türkiz vagy a bordó, és a második réteg arany és bronz.

Először is, egy hangot alkalmazunk a felületre egy hengerrel, ami 2-3 órán át szárad. Egy idő elteltével a második alkalmazandó, alig érinti a bevonat kiálló részeit.

A festés folyamatának egyszerűsítése érdekében hozzáadhatja a kiválasztott árnyalat gipszszínének oldatához.

Az eredeti ötlet a víz alapú festék vakolatának létrehozására vár rád a következő videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba