Sötét háttérkép a belső térben

Jelenleg a befejező anyagok piaca sokféle tapétával van ellátva. Az üzletek nemcsak a klasszikus, finom és kellemes színeket vagy népszerű csíkokat árulnak, hanem a sötét színű eredeti példányokat is, amelyek minden fogyasztótól messze távolodnak.

Ilyen óvatossággal magyarázható az a tény, hogy az apartmanok és a magánházak többsége biztos abban, hogy a sötét dekoráció sötét és depressziós lesz. Valójában a helyes megközelítéssel ennek a színnek a háttérképe átalakíthatja a belső teret és igazán fényűzővé teheti.

11 fénykép

Előnyök és hátrányok

A sötét felület nem mindig „érzékel” és nehéz az érzékelésre. Számos belső térben ez a tervezési megoldás nem csak szerves, hanem igazán gyönyörű! A lényeg az, hogy felelősségteljesen kezeljük a festmények kiválasztását és a belső tárgyak elhelyezését.

Mint minden más befejező anyag, a sötét háttérképek előnyei és hátrányai is vannak.

előnyei:

 • A sötét háttérképek nem ragaszthatók a falak minden felszínére, és a belső falak részletessége. Ilyen megoldás különösen harmonikusnak tűnik, ha az együttes túl világos és még „szemvágó” színekben készül. Például hófehér alapon egy sötétebb árnyalatú tapéta betűje úgy tűnik, mint egy mentőkötél, amely hígítja a túlzott fehérséget.
 • Az ilyen befejező anyagokat gyakran használják napfényes helyiségekben. Ezekkel a vászonokkal kissé semlegesítheti az obszesszív természetes fényt, amely a nap folyamán gyakran megnyomja a szemet.
 • Ha felelősségteljesen közelít a sötét vászon kiválasztásához és beillesztéséhez, akkor vizuálisan megváltoztathatja a szoba szerkezetét. Például, hogy tágasabbá tegye, vagy fordítva, enyhén csökkentse. Természetesen, hogy növelje a szobát segítségével a sötét háttérkép egy kicsit nehezebb. De ehhez kapcsolatba léphet a tapasztalt tervezőkkel.
 • A sötét vásznok elrejthetik a falak hibáit és szabálytalanságait. Ez különösen igaz a látványos texturált opciókra, vagy a kis nyomatokkal rendelkező háttérképre.
 • Meg kell jegyezni, hogy az ilyen befejezések sokoldalúsága. A sötét háttérképek sok stílusban nagyszerűek, a klasszikusoktól kezdve a piszkos és pompás barokkig. Ez azt jelenti, hogy majdnem minden együttes számára a legjobb választás lesz.

Van egy ilyen fali dekoráció és annak hátrányai:

 • A sötét háttérképeket nem ajánljuk túl kicsi helyiségekben ragasztani, mivel vizuálisan még közelebb hozhatják őket. Ha mégis úgy döntött, hogy a falakat egy kompakt helyiségben ragasztja be ilyen vászonokkal, készítsen különféle díszítő elemeket, például tükröket, hogy vizuálisan bővítse a helyet. Ez a technika nem mindig működik, mivel nagyban függ a helyiség közvetlen tervezésétől.
 • A tervezők határozottan javasolják, hogy ne alkalmazzanak ilyen díszítést, ha a szoba nem a napsütötte oldalon található. Az ilyen kialakítás ahhoz a tényhez vezethet, hogy a belső tér túl komor és élettelen lesz.
 • Sötét vásznon, különösen a papírváltozatoknál, minden károsodás észrevehetőbb lesz. Először is a szakadt helyekre vonatkozik. Természetesen egy ilyen probléma soha nem szembesülhet, ha jobb és sűrűbb anyagokat vesz fel, és gondosan kezeljük őket.

típusok

Ma már különböző típusú háttérképeket árusítanak üzletekben. Fontolja meg őket részletesebben:

 • Papírt. Az ilyen lehetőségek a legolcsóbbak és a környezetbarátak, mivel 100% cellulózot tartalmaznak.Elég egyszerű ahhoz, hogy ragasztja őket, és az ilyen ruhadarabok árnyalatai rendkívül gazdagok. Ezek a lehetőségek azonban nem tartanak sokáig, könnyen elszakadnak és nem moshatók.
 • Gyapjú. Valójában ezek ugyanazok a papírmásolatok, de sűrűbb bázisuk van szőtt szálakkal. Ennek a kompozíciónak köszönhetően a nem szőtt befejező anyagok megbízhatóak és tartósak. Ezen kívül tökéletesen lélegezhetők, így soha nem fognak megjelenni a penész vagy a gomba. Az ilyen háttérképek egyes fajtái elrejthetik a falak hibáit.
 • Vinyl. Az úgynevezett tapéták, amelyeknek speciális bevonata van habosított vinilből, a papíralapra vagy egy speciális nem szőtt alapra. Ezeket a vászonokat lehet mosni, így különböző helyiségekre vásárolnak. Ezek a befejezési lehetőségek is tartósak és sűrűek, így elfedhetik a falak hibáit. Emellett a vinilverziók sokáig szolgálnak, és sok év után sem veszítik el vonzó megjelenésüket.
 • Akril. Ezek a fajták a tapéta nagyon hasonlítanak a vinil, de használják akril permetezés a fedőréteg. Ezek az anyagok vékonyak, de levegőbe engednek (ellentétben a vinil-másolatokkal), így felhasználhatók az óvoda vagy a hálószobában.
 • Üvegszálas. Az ilyen festmények ma vadon népszerűek. Viszonylag nemrégiben jelentek meg, de már sikerült megnyerni a fogyasztók elismerését. Az ilyen tapétákat nagyon hosszú ideig szolgálják, és rendkívül tartósak. Nem félnek a mechanikai károsodástól. Sajnos, ezek a vásznok ugyanabban a verzióban kerülnek bemutatásra, és a rajzok kiválasztása rájuk nagyon korlátozott.
 • Textil. Ezeknek a költséges, de nagyon szép háttérképeknek van egy nem szőtt vagy papíralapú alapja, amelyet egy szőtt bevonatra alkalmaznak. Ezeknek a termékeknek a gyártásában általában a pamut, a len és a selyem is használatos. Minden anyag gyúlékony. Ezek a háttérképek valóban luxusnak tűnnek, de ragasztáshoz és a mosáshoz nem a legegyszerűbb gyakorlat.

Színek és minták

Tekintsük a vonzó sötét árnyalatok fő spektrumát:

 • Black. Tökéletesen kombinálható a belső részletekkel, kiemelve az együttes eleganciáját. A tökéletes kombináció fekete, rózsaszín, bézs és tejszerű árnyalatokkal.
 • Brown. Ez a szín árnyalatokban gazdag. Hasonló színekkel ellátott háttérképek használhatók minden fal beillesztésére és az ékezetes zóna kiemelésére. Ilyen belső terekben a legjobb megjelenésű bútorok természetes színek.
 • Red. Ez a szenvedélyes szín az egyik legerősebb. Sötét színekben óvatosan kell használni. Javasoljuk, hogy a sötétvörös tapétát kontrasztos fehér vagy bézs vászon kombinálja.
 • Sötét olajbogyó. Ezeket a lehetőségeket a természetes tárgyak szerelmeseinek kell címezni. Öko-stílusban és klasszikusan is alkalmasak.
 • Blue. A sötétkék háttérképek kiváló minőségű világítást igényelnek. Leggyakrabban a déli oldalra néző ablakok díszítésére használják.

A sötét háttérképek nem csak monofonok. Az ilyen látványos vászonokat gyakran gyönyörű nyomatok és érdekes minták egészítik ki.

Ezek lehetnek például:

 • nagy kontrasztú színekkel és nyomatokkal rendelkező kompozíciók, amelyekben kis virág található;
 • rendszeres és absztrakt formák és vonalak;
 • absztrakció;
 • érdekes képek monogramokkal;
 • természeti tájak: hegyek, erdei bozótok vagy a csillagos ég;
 • klasszikus képek egy ketrecben;
 • jó régi szalag;
 • arany feldolgozás.

Textúrák és anyagok

A következő anyagokat használják a modern színes háttérképek készítéséhez:

 • cellulóz;
 • közbélés;
 • vinil;
 • akril;
 • üvegszálas;
 • ruhával;
 • fém.

Textúra tapéta lehet nagyon különböző.

Például ma texturált dombornyomott ruhák különösen népszerűek, amellyel könnyen elrejtheti a falak hibáit.Igaz, az ilyen modellek drágábbak, mint például a sima termékek. A piacon a háromdimenziós képekkel, 3D-s kompozíciókkal, fényes és látványos dombornyomással is vonzó példányok találhatók.

Kombinációs szabályok

Sötét háttérképeknek tökéletesnek kell lenniük a belső térben, és ehhez szakszerűen össze kell hangolni a többi felületet és a belső elemeket.

Minél sötétebb a szoba, annál könnyebb a bútor.

Tehát a sűrű, fekete ruhák nagyszerűek lesznek a hófehér tárgyakkal együtt. Az ilyen együttesek esetében is meg kell felvenni a fényfüggönyöket. Fehér, halvány őszibarack, bézs, krém vagy tejtermék lehet.

A mennyezetre és a padlóra vonatkozóan ajánlott könnyű anyagokat készíteni. Lehet például lágy barna, hamu vagy bézs laminátum. Ráadásul felülete matt és fényes is lehet. Ezen kívül a fekete díszítéssel tökéletesen ellentétes lesz a belső háttérképekkel. Az ilyen fényes megoldásokat a legmodernebb belső terekben használják.

A szobában lévő ajtók és díszlécek nem egyesíthetők a sötét háttérképekkel. Ezek lehetnek fények, vagy a tónusoktól eltérő hangok.

A kombinált lehetőségek is lenyűgözőek és vonzóak. Például fényes virágmintával rendelkezhetnek, és egy sötét, monokróm félig alul. Az ilyen függőleges vászonokat sok együttesben használják, és nagyon élénknek és frissnek tűnnek. Ezenkívül a háttérkép többféle textúrát is kombinálhat.

Az ilyen opciók ideálisak a merész tervezési megoldások rajongóinak.

stílusok

A sötét háttérképek organikusan néznek ki sok stílusban. Például:

 • utántöltő a "garázs" stílusú tetőtérben lehet monofonikus vagy tégla és kő utánzata. A legsikeresebb lesz a sötét szürke, barna, fekete vagy tompa hamu árnyalatok.
 • A minimalizmus stílusa A szigorú és érett színek egyszerű, monokróm tapéta a legmegfelelőbb. Ezek lehetnek sötétkék, fekete, sötétkék vagy sötétvörösek.

A minimalista együttesben ne használjon sötét vászonokat fényes nyomatokkal vagy mintás kompozíciókkal.

 • Hi-tech stílus hasonló árnyalatok is használhatók. Ilyen belső térben megfelelő üvegszálas és fémezett változat lesz.
 • A művészi orientáció fényűző és elegáns együttesében (barokk, rokokó, birodalom) A bordó, sötétlila, fekete és sötétkék vászonai nagyszerűek lesznek. Ezek lehetnek monofonikusak vagy luxus nyomatokkal és aranyozással díszítettek.

Hogyan válasszuk ki?

A sötét háttérképek kiválasztásához a lehető legsúlyosabb és felelősségteljesebb megközelítést kell alkalmazni, hogy az ilyen befejező anyagok belseje szép legyen, ne legyen komor:

 • Ne feledje, hogy egy kis szobában túl sötét háttérkép (különösen, ha minden falra illesztik) nem fog nagyon harmonikusnak lenni, mert korlátozzák a helyet. Ezt a hatást csak a nagy fali tükrökre vagy tükrös ajtókkal ellátott szekrényekre lehet utalni. Az ilyen részletek vizuálisan bővíthetik a teret.
 • Nagy helyiségekben a sötét háttérképek látványosabbak lesznek, de megfelelően meg kell győzni őket, és be kell vinni az együttesbe a megfelelő dekorációval és világos bútorokkal, hogy az eredmény egy „élénk” és vendégszerető belső tér.
 • A sötét háttérképet csak egy falra ragasztja egy világos szobában. Az ilyen belső terek érdekesek, harmonikusak és egyáltalán nem tűnnek homályosnak.
 • Ne felejtsük el a világítást. A sötét háttérképekkel rendelkező szobákhoz gondosan válassza ki azokat a készülékeket, amelyek kiemelik a helyet.
 • Ha igazán hűvös és kiváló minőségű vászonra vágyik, jobb, ha tartós és megbízható vinil, nem szőtt, akril és üvegszálas modelleket választ.A papír tapéta jobban megfelel az alacsony forgalmú helyiségeknek, mivel könnyen széthúzható. A konyhában vagy a folyosón való ragasztáshoz nem ajánlott a textilopciók, mivel gyorsan szennyeződnek és szagokat szívnak fel.
 • Ne felejtsük el a belső tér alapvető stílusát. Ebben minden elemnek (beleértve a falak díszítését is) átfednie kell egymással, és harmonikusan egyesítenie kell egyetlen kombinációban.

Gyönyörű ötletek a belső térben

Sötét háttérképet lehet választani a csarnok számára. Például lehet texturált fekete vászon nagy aranyozott virágnyomatokkal. Ez a fali dekoráció arany borostyán csempézett padlóval és puha őszibarack feszített mennyezettel, süllyesztett lámpákkal legyőzhető.

Sötét szürke háttérképek fekete mintákkal díszíthetik a falat a szürke kanapék előtt, és felakaszthatják a TV-t. Töltse fel a padlót és a mennyezetet fehér színű, függőleges függönyöket az ablakokon, és havas fehér padló lámpákat helyezzen a kanapék közelében.

Egy szokatlan szobában sötét falakkal, barna padlóval és sötét bútorokkal kell megrendelni a fényt: márvány padlószőnyeg, nagy fehér festmények fekete kerettel, háromszög alakú fehér csillár, dekoratív monokróm párnák és vázák / ételek csillogó kristályokkal. Ezek a részletek szükségesek ahhoz, hogy a sötétben levő jegyzeteket hígítsuk.

A megfelelő háttérkép kiválasztásával kapcsolatban lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba