A szellőztető visszacsapó szelepek jellemzői és beépítési jellemzői

 A szellőztető visszacsapó szelepek jellemzői és beépítési jellemzői

A szellőztető visszacsapó szelep a szellőztető rendszer fontos eleme, és széles körben használják a kipufogógáz- és szívó-kipufogógáz-típusokban. A készülék használata megbízhatóan védi a helyiséget az idegen szagoktól, és kellemes tartózkodást biztosít.

Miért merül fel a fordított tolóerő?

Az ellátási és kipufogórendszerek működésének elve a bejövő és kimenő levegő mennyiségének egyenlőségén alapul. A bejövő levegőtömegek számának csökkenése esetén a tolóerő felborulásának hatása van, aminek következtében a kipufogó szellőzőcsatornából a levegő visszatér a helyiségbe. Az áramlások áramlási zavarának oka gyakran a beömlő szellőzés eltömődött nyílása, a műanyag ablakok beszerelése, valamint a beáramlás intenzitásáért felelős mechanizmusok törése vagy kopása.

Azonban lehet, hogy fordítva fordulhat elő, amikor a légtömegek intenzív kiáramlása okként jelentkezik, ami gyakran akkor fordul elő, amikor a füst és égéstermékek kilépnek a kályhák és kandallók kéménycsövén. Ha a kémény jó állapotban van, a forró keverék nagyon intenzíven jön ki, és a beszívó rendszer nem tud megbirkózni. Ennek eredményeképpen a kipufogócsatornában túllépték a tolóerőt, és a kipufogó levegő az ellenkező irányba húzódik.

Továbbá a fordított tolóerõ hatás akkor következik be, amikor a csatorna több ága egy közös szellõztetési csatornához van csatlakoztatva. Ebben az esetben gyakran kialakul egy egyenlőtlen nyomás, ami az áramlások fordított abszorpciójához vezet. Gyakran előfordul, hogy egyetlen csővezetékhez csatlakozik a kerítés több pontja, amelyek közül az egyik kényszer kipufogógázzal van ellátva.

A ventilátor működése következtében a levegőnyomást nemcsak a szellőztetőcsatorna irányában, hanem a kerítés többi pontjához is hozzák létre, amelyek nem rendelkeznek kipufogógáz-elhelyezett eszközökkel. Ez a hatás gyakran megfigyelhető a régi csatornákban, ahol közös csatornák vannak, amikor az egyik szomszéd erős kapucnivalot telepít. Ennek eredményeképpen a közös csatornából származó szennyezett levegő intenzíven vezet be olyan helyiségbe, amely nem rendelkezik ilyen eszközökkel.

A fordított tolóerő kialakulásának másik oka lehet a környezeti feltételek változása. Például a szomszédos épületek lebontásával vagy építésével történt mentesség megsértésével a szél megváltoztathatja az irányát és elkezdhet fújni a kipufogócsatornába. Így, függetlenül attól, hogy mi az oka a megfordított tolóerőnek, előfordulásának első jeleinél szükség van arra, hogy a rendszert egy visszacsapó szeleppel felszerelje, amely képes semlegesíteni ennek a hatásnak az összes negatív aspektusát.

Mi ez és mi az?

A visszacsapó szelep egy eszköz, amely a csatorna kimenetére van szerelve, és egy házból és egy fedélből áll. A ház viszont egy dekoratív ráccsal van ellátva, amely lefedi a szerkezet belső részeit és rögzítőelemeit. A szelep képes a kimenő levegő nyomása alatt megnyílni, és áramlás hiányában visszatér az eredeti helyzetébe.

A visszacsapó szelepek standard méretekben kaphatók, és kompatibilisek minden típusú légcsatornával. Az eszközök gyártására szolgáló anyag főleg műanyag. Vannak fémmodellek is, de hatókörüket gyakran korlátozzák egy adott helyiség páratartalom-mutatói.Bár a horganyzott és krómozott termékek korrózióálló bevonattal rendelkeznek, a műanyaggal együtt használhatók fürdőszobákban, zuhanyzókban és konyhákban is.

A visszacsapó szelep működési elve a következő: a szennyezett levegő elhagyja a helyiséget, és a padon keresztül jut az eszköz testébe, megnyomja a fedelet és kinyitja. Amint a kiáramlás nyomása leesik, a csappantyú bezárul, és a por, az idegen szag és a kis rovarok szilárd gátaként szolgál. Ezenkívül a legegyszerűbb csappantyú szelep használata jelentősen csökkenti a szomszédos helyiségből vagy az utcáról érkező külső zajszintet. A készülék a csővezeték belső vagy külső végére van szerelve, és kényszerlevegő keringtetésű rendszerekre szerelve a ventilátor mögött van.

faj

A szellőztető berendezések modern piacán négy típusú visszacsapó szelep van, amelyek mindegyike saját tervezési jellemzőkkel, valamint erősségekkel és gyengeségekkel rendelkezik.

 • Egyoldalas szirom gravitációs típusok. Az eszközök egy testből és egy levélből állnak, amelyeknek a nyílása a légnyomás miatt van, és a zárás a saját gravitációjának köszönhető. Gravitációs kerek szelepet használnak a természetes levegő keringtetésű rendszerekben, a levél nyitásának alacsony ellenállása miatt.

Az egyajtós modellek két változatban kaphatók. Az első típust olyan termékek képviselik, amelyeknek az a tengelye van, amelyre a rúd nyugszik, a szakasz középpontjához képest eltolva, a második pedig az ellensúlynak a készülék belsejében vagy azon kívül történő megkülönböztetése. Ennek az az előnye, hogy képes arra, hogy olyan rendszerekre telepítsen, amelyek nem rendelkeznek kényszer kipufogógázzal, és a hátrányok közé tartozik, hogy a készüléket szigorúan függőleges vagy vízszintes helyzetben kell rögzíteni. Ellenkező esetben az ellensúly süllyed, és nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség a fedél kinyitásához.

 • Tavaszi kettős pillangó modellek. Szerkezetileg ezek a szelepek két redőnyből állnak, amelyek erős tömegnyomással összeomlanak, és a rugók levegőáramlás nélkül visszaállítják a szárnyakat eredeti helyzetükbe. A "Pillangók" csak kényszer kipufogógáz-rendszerekben használhatók, és a természetes szellőzési körülmények között hatástalanok.
 • Szelep zárszerkezettel. Ennek a készüléknek a működési elve a gravitáció erején alapul, és kissé hasonlít az egyoldalas lapkakészülékek működésének elvére, azzal a különbséggel, hogy az egyik szárny helyett több elemet használnak egymás mögött. Az ilyen típusú termékek fémből készülnek, tökéletesen elviselik a negatív hőmérsékletet, és a szellőztetőcső külső részén történő felszerelésre szolgálnak.

A membrán típusú szelepek különösen érzékeny szerkezetek, és a legkisebb légmozgásnál képesek megnyitni. A szelep szerepében vékony membránt használnak, melynek nyitása nagyon kevés erőfeszítést igényel. A membránmodelleket úgy tervezték, hogy olyan természetes szellőzésű szellőzőrendszerbe szereljék fel, ahol a kényszerkeringésű rendszerekbe történő beépítéshez további merevítők telepítése szükséges. Ellenkező esetben a vékony membrán gyorsan megformálódik az erős tapadás hatásától, és a laza illeszkedés miatt a levegő szivárog.

Az eszközök besorolásának következő kritériuma az az anyag, amelyből készülnek. Ennek alapján két eszközcsoport létezik: műanyag és acél.

 • A leggyakoribb modellek műanyag. Az ilyen termékek nem tartoznak korróziónak, könnyen szerelhetők, hosszú élettartamuk és alacsony áruk között különböznek. A műanyag eszközök hátrányai közé tartozik az alacsony ellenállás a negatív hőmérsékletekkel és az elégtelen szerkezeti szilárdság.
 • Horganyzott acél eszközök sokkal erősebb, mint a műanyag társaik, és jól tolerálják az alacsony hőmérsékletet. Ezenkívül a fémmodellek nagy élettartamúak és nagy teljesítményű, nagynyomású levegőtömeget tartalmazó kapucnivalokba szerelhetők.

Egy másik fontos jellemzője, hogy a visszacsapó szelepek különböznek, a vezérlési módszer. E kritérium szerint a modelleket manuális és elektromosra osztják. Az első beállítás egy karral vagy szeleppel történik, míg az utóbbi elektromos hajtással van felszerelve, és egy közeli elektromos áramforrást igényel.

A szelepek alakja is változik. A készülékek kerek és téglalap alakú kivitelben kaphatók, ami megkönnyíti a csövek bármilyen típusával való kombinálását.

 • kerek A háztartási modellek keresztmetszete 100, 120, 125, 150 vagy több milliméter, ami megfelel a szellőzőcsatornák legtöbb átmérőjének. A bevásárlóközpontok és a termelési üzletek erőteljes kapukban használt ipari eszközöket 1000 mm átmérőjű gyártással gyártják.
 • Négyszögletes és négyzet alakú A modelleket gyakrabban használják különböző vállalatok nagy teljesítményű létesítményeiben, és sokféle méretben is gyártják.

Ezen túlmenően a visszacsapó szelepek a telepítési módszerrel különböztethetők meg - a készülékek mind függőleges, mind vízszintes síkban, valamint átviteli teljesítményben is felszerelhetők, ami azt mutatja, hogy mennyi levegőt képes az eszköz egységnyi időegységre áthaladni. Különböző eszközök és biztonsági osztályok. A háztartási és ipari modellek mellett robbanásbiztos vagy belsőleg biztonságos szelepek vannak. Ilyen termékek a B1, B1A és B1B osztályú robbanásveszélyes zónák szellőztetőrendszerei, amelyekben a robbanásveszélyes keverékek mozgását feltételezik. Az eszközök képesek elviselni az 1500 Pa nyomást az áramlás sebességénél, amely 6-20 m / s-ig terjed.

Hogyan csináld magad?

A kipufogó- és szellőztetőberendezések modern piaca az olcsó szelepek széles választékát kínálja, így a készülék önálló gyártása csak abban az esetben indokolt, ha a szellőzőrács vagy a ventilátorcsatorna nem szabványos alakú és méretű. Ilyen esetekben gyorsabb és jövedelmezőbb, ha az eszközt saját kezével készítjük, nem pedig az erőfeszítéseket és pénzt az adapterek készítéséhez. A legegyszerűbb az önfelszedő eszköz egylapos szelep, ahol egy műanyag vagy vékony fémből készült merevlemez, egy karton- vagy poliészterfólia lapot használnak.

 • Tehát egy természetes légcsatornával ellátott visszacsapó szelep gyártásához szellőztető rácsot kell venni, egy vastag kartonhoz kell rögzíteni, ceruzával vágni és kivágni. Ezután meg kell mérni a levegőnyílás magasságát és szélességét, és a kapott téglalapot a karton üres közepére kell rajzolni.
 • Továbbá, a húzott ábra felső oldalának közepétől az alsó oldalára merőlegesnek kell lennie, mindkét irányban 7 mm-rel visszahúzódnia, és két pontot kell húzni az első ponttal párhuzamosan. Ennek eredményeként a téglalapot egy függőleges áthidaló két részre osztja, amelyen a két lengéscsillapító szabad oldala később pihen.
 • Ezután meg kell vágni a téglalap mindkét oldalát anélkül, hogy megérintené a jumperet. Egy műanyag ablakkeretre emlékeztető alaknak kell lennie.
 • Ezután két téglalap alakú darabot vágunk ki a poliészter filmből, amelyek mindegyikének a nagysága egy nagy karton üres. Ezután a keret külső oldalrészeihez ragasztva vannak, hogy a zárt állapotban a központi áthidalón fekszenek. Külsőleg a kialakítás két ablakkal ellátott ablakra hasonlít, a keretnek a karton üresen játszott szerepe és a redőnyök szerepe két téglalap alakú filmmel történik.Rögzítse a szárnyat a kerethez ragasztószalag vagy tűzőgép segítségével.
 • Miután a tervezés elkészült, csavarokkal kell csatolni a szellőzőcsatorna végén lévő falhoz. A szelepet úgy kell elhelyezni, hogy a ragasztott szárnyak a csatorna felé nyúlhassanak.
 • Ezután meg kell nyitnia az ablakot, és ellenőrizni kell a szelep működését. Ha helyesen végezzük el, a légáramlás megnyitja mind a „karton ablak” szárnyát, mind szabadon belép a csatornába. A tesztelés után a műanyag rácsot a kartonszelep tetejére önmetsző csavarokkal csavarják.

Egyszerűbb mód. Ehhez a film szárnya közvetlenül a szellőzőrács hátsó oldalához van ragasztva. Ezzel a kialakítással azonban a fóliát a műanyag rács oldalsó oldalaihoz ragasztószalag segítségével rögzítjük, amely idővel elveszítheti tulajdonságait és leállhat. Ezért az előnyös megoldás a redőnyök ragasztása a karton felületéhez.

Hogyan működik a telepítés?

Annak érdekében, hogy a fali szellőztető nyílást visszacsapó szeleppel felszereljük, meg kell állapítani, hogy a döntött vonóerő hatása nem fordul elő a fürdőszoba fürdőszobájának, a fürdőszobának és a konyhai kihúzható eszközöknek bármilyen kombinációjára. Ezért, ha a szellőztetőrendszerbe egy póló van beszerelve, amely a levegő beszivárog minden pontjából, és egy közös csatornába vezet, akkor minden kimenetnek szelepekkel kell rendelkeznie.

A visszacsapó szelepek elhelyezésének fontos feltétele, hogy szabad hozzáférést biztosítson számukra. Ezt a követelményt az jelenti, hogy rendszeresen tisztítani kell az eszközöket a tapadó zsíroktól és a portól. Ha az eszközöket csak ritkán tisztítják, vagy nem szabadítják fel őket a szennyeződésektől, akkor a tapadó betétek miatt a szelepek nem fognak szorosan illeszkedni a szelephez, és az eszköz hatástalan lesz.

A szellőzőcsatorna kimenetén egy visszacsapó szelep telepítése folyékony szegek vagy önmetsző csavarok segítségével történik. A második lehetőség sokkal előnyösebb a gyakorlati szempontból: ha meg kell tisztítania a készüléket, könnyen ki tudja csavarni, és a feldolgozás után is könnyen elhelyezhető. A szelep rögzítésekor ellenőrizni kell, hogy a készülék teljesen elzárja-e a csőnyílást.

A szennyezett levegő kényszerelt eltávolításánál a szelepek beszerelésekor a készülék a ventilátor mögötti szellőzőcsatornába kerül.

 • Ehhez távolítsa el a ventilátort, helyezze be a szelepet a csatornába, és jelölje meg a rögzítés helyét.
 • Ezután a szelepet ismét eltávolítjuk, és a kijelölt helyeken fúrjon lyukakat a rögzítőkhöz.
 • Ezután a szelepet ismét behelyezzük a szellőzőcsatornába, és a fúrt lyukakon keresztül jelöljük meg a falfelületen lévő rögzítési pontokat. Ezután a csapok megjelöléséhez fúrott és előkészített csavarokat használjon.
 • Ezután a visszacsapó szelepet a szellőztetőcsatornába telepítik és rögzítik, és kitölti a készülék és a csatorna felülete közötti rést szilikon tömítőanyaggal. Egyes modellek nem igényelnek további csatlakozásokat, és már felszereltek egy gumi tömítőgyűrűvel, amely hozzájárul a csatorna és a szelep szorosabb összekapcsolásához.
 • A telepítés utolsó szakasza a ventilátor telepítése és a rendszer tesztelése.

A külső redőny típusú szelepek telepítése ugyanezen elv szerint történik. Az ilyen eszközök kiválasztásának egyetlen feltétele a gyártási anyag és a további funkciók megléte. Ezek közé tartoznak az anti-vandál eszközök, amelyek megakadályozzák a vakok károsodását vagy károsodását, valamint a hővisszanyerő funkció jelenléte. Ez utóbbi opció különösen fontos a kültéri modelleknél: megakadályozza a szelep jegesedését és hozzájárul a téli időszakban történő megfelelő működéshez.

A visszacsapó szelep helyes választása, megfelelő telepítése és időben történő karbantartása hozzájárul a lakás hatékony védelméhez a kellemetlen szagoktól, a háttérzajtól és a portól. Ez lehetővé teszi a levegő minőségének jelentős javítását a szobában, és kényelmes mikroklíma kialakulásához vezet.

Hogyan készítsünk saját kezével egy visszacsapó szelepet, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba