Festés bélés a házban különböző színekben: eredeti ötletek

Ha unatkozik a falak festékével és tapétáival, és új és friss megoldásokat kell találnia, akkor figyelmet kell fordítania a belső és a fa panelek természetes és gyakorlati trendjeire. A legnépszerűbb megoldás a bélés - sima, durva vagy hullámos felületű, és tökéletesen alkalmas falusi díszítésre egy vidéki házban vagy fürdőben.

Jellemzők

A bélés egy modern lakberendezés kialakításához használható egy panel lakásban, valamint az erkélyek, a loggiák és a nyitott teraszok díszítésekor.

A fa bélésnek számos előnye van:

 • környezetbarát anyag;
 • a szoba vizuális geometriájának beállítása;
 • egyszerű és gyors telepítés;
 • szilárdság és mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállás;
 • nincs szükség a falra és a mennyezetre a falpanel felszerelése előtt;
 • tartósság és praktikusság;
 • tökéletesen kombinálható más természetes és mesterséges anyagokkal: kő, csempe, textil, bőr, tapéta;
 • elrejti a falak és padlók hibáit;
 • lehetővé teszi, hogy elrejtse a vezetékeket és egyéb kommunikációkat;
 • kiváló hő- és hangszigetelő anyag;
 • Lehetőség van a falak színének és kialakításának megváltoztatására többször.

Az anyagnak vannak hátrányai is. A fő hátránya a magas költség és tisztességes terhelés a falon. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a fa környezetbarát anyag, de hajlamos a rothadásra, így a bélés megfelelő ellátást és karbantartást igényel. Először is, a deszkákat festék- és lakktermékekkel, valamint egyéb speciális faanyag-készítményekkel kell kezelni, mivel védő tulajdonságokkal rendelkeznek, és segítenek a mechanikai hibák és egyéb károk megelőzésében.

A festékek típusai

Gyakran előfordul, hogy a lakástulajdonosok elfáradnak a belső fa árnyalatairól, és meg akarják újítani a falak színét a falburkolat festésével. Minden fa termék két típusra osztható: dekoratív és védő. Némelyik belsőépítészetre van tervezve, a második pedig az élettartam növelésére.

A fa összes forrása több kategóriába osztható, amelyek mindegyike külön problémákat old meg.

 • Védőeszközök Külső és belső díszítésekhez is használható. Az ilyen eszközök nevéből kitűnik, hogy a felületet különböző típusú hatásoktól kell védeni: penész, nedvesség és ultraibolya sugárzás. Az ilyen vegyületek több fokú védelmet nyújtanak és lassítják az anyag öregedési folyamatát. Például az UV-védelem megvédi a természetes fás mintázatot és harcol a színek elszíneződésével és a sötétedéssel. Ilyen vegyületeket kell használni a fal burkolatának védelmére az erkélyen, a teraszon vagy bármely más, közvetlen napfénynek kitett területen. Fafelület feldolgozásakor szükség van egy kis termékréteg alkalmazására - ehhez nedves kefe használható.
 • Tonizálószerek és foltok. Ezek az anyagok vékony réteget képeznek a felületen, és sötétebb árnyalatot adnak. Az ilyen vegyületek nem rendelkeznek védő tulajdonságokkal. Ezeket akkor választják ki, amikor szükséges, hogy a fa "leheljen". A színezőszer szerkezete maga is gyengén vagy erősen pigmentálható: minél gyengébb a kompozíció, annál erősebb a fa mintázat. Így lehetséges a felület festésének mértéke. A foltokkal kezelt felületet lakkozni kell, különben a lapok piszkosak lesznek.
 • Lac. Ezt az anyagot a ház belsejében lévő fa feldolgozásában használják. A felület matt, félig matt vagy fényes, valamint pigmentált színt adhat. Ha a lakkot egy vásárlóval keverjük össze, akkor a szerkezet egységes árnyalatot kap, amelyet egy rétegbe lehet helyezni. De a szakértők azt javasolják, hogy az első réteg átlátszó legyen, majd színező pigmenteket adjon hozzá. A vízalapú lakkok vékony filmet képeznek, ugyanakkor a szennyeződések és a por nem szívódik fel. Az akril lakkok a leginkább ártalmatlanok, és két funkciót látnak el egyszerre: védő és dekoratív. Egyes lakkok összetételében a gyártók az ultraibolya sugárzástól védőelemeket adnak hozzá. Hasonló eszközöket ajánlunk a nyári dachában vagy fürdőben.
 • Festék. Ez a kompozíció sűrűbb textúra, amelyen keresztül a természetes fás minta nem látható. Az anyag védi a felületet a mechanikai tényezőktől, gombáktól, rovaroktól, napfénytől, vegyi anyagoktól, nedvességtől és tűztől. A festék sok csoportba van osztva, latex, olaj és akril. A festés előtt a szakértők azt tanácsolják, hogy egy alapozót vagy egy színtelen lakkot használjanak fa számára, amely lehetővé teszi az egyenletes és sima árnyalatot. Ugyanúgy, mint a vízalapú festék esetében, ha alkalmazzák, megtartja a textúrázott mintát, és sűrű réteggel nem fest rá, mivel ebben az esetben néhány terület festetlen vagy foltok jelennek meg. Ez a fa teljesen természetes reakciója, mivel a porózus felület nem mindig egyenletesen elnyeli a festéket.
 • Az olaj. Ez az átlátszó vagy pigmentált anyag gyorsan felszívódik a fa szerkezetébe, és nem képez filmt a felületen. A fa matt vagy enyhén fényes felületet kap. Ugyanakkor az olaj védelmet nyújt a szennyeződés, nedvesség, por és gombás károsodás ellen. A pigmentált készítmények segítik a természetes fás textúra és textúra hangsúlyozását.
 • Viasz alapú termékek. Ezek hagyományos és hatékony módja a fa védelmének, sőt a lakk kiváló helyettesítőjének. A gyártók három változatban kínálnak viaszot: szilárd, folyékony és víz. Az utolsó kettő készen áll az alkalmazásra, és a szilárd viaszot a használati utasításnak megfelelően használat előtt kell melegíteni. Ezt megelőzően azonban a fát előzetesen elő kell készíteni és előkészíteni, különben a viasz egyenetlenül fekszik.
 • Szárító olaj Ez a kompozíció nemrég elvesztette népszerűségét. Kezdetben a lenolaj kellemes aranyszínű árnyalatot ad a fának, de 2-3 év elteltével a felület sötétebbé válik és elkezd ragadni. A modern gyártók vegyes kompozíciókat kínálnak a fafelületek befejezéséhez mind a házon belül, mind a házon belül. Lehetséges megkülönböztetni a tonizáló hatású impregnálásokat és a védő tulajdonságokkal rendelkező festékeket és az összetételükben viaszos olajokat.

tervezés

Sok lakástulajdonos nem szeret festeni a falburkolatot és megőrzi a természetes mintát. De az eredeti megjelenés kiterjesztése érdekében a fa még mindig érdemes feldolgozni, különben a falak sötétebbek vagy kék árnyalatot kaphatnak. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a fa szürke árnyalatától, először meg kell csiszolni a felső réteget, majd kezelni a felületet, hogy megvédje a napsugaraktól.

A kék árnyalat nyomtatása nehezebb lesz - ehhez biológiai anyagokat kell használni. A klór és az aktív oxigén segít a feladat kezelésében. A feldolgozás után a felületet védőszerkezettel kell impregnálni, majd vastag vagy áttetsző festékkel festeni.

  A természetes fából készült árnyék harmonikusan kiegészíti az összes belső teret, így a falak festhetők. A színezési módszerek széles választéka lehetővé teszi, hogy egy exkluzív bevonatot hozzon létre. Ehhez fontos kiválasztani a megfelelő színt. Ne felejtsük el az egyszerű szabályokat: a világos árnyalatok vizuálisan kibővítik a teret, és sötétek, éppen ellenkezőleg, a szobát kisebbre teszik.

  Az alábbiakban néhány ajánlást és tippet talál a megfelelő szín kiválasztásához.

  • A konyha belseje nagyon meleg és nyugtató árnyalatú: sárga, narancs, rózsaszín és őszibarack.
  • A nappali nagyszerűen mézes-arany színű, természetes fa mintával kombinálva. A belső tér világos árnyalatokkal vagy fényes és szemet gyönyörködtető színekkel hígítható.
  • A szekrényhez természetes fa színeket választhat. Ebben az esetben a tölgyfa jól néz ki, de ugyanakkor a világításnak átgondoltnak kell lennie a szobában. Szintén hűvös hangok segítenek a munka hangulatának hangolásában.
  • A hálószobában jobb, ha fa árnyalatokat vagy világos és semleges színeket használ. A fehér szín is jól néz ki, amikor a hálószobában falakat díszít.
  • Az óvodában bármilyen színt használhat, de a pszichológusok azt tanácsolják, hogy adja fel a világos és telített színeket - jobb, ha nyugodt és mérsékelten fényes árnyalatokat választ. Nemcsak különleges játékos hangulatot hoznak létre, hanem segítenek a gyermeknek pihenni és aludni és pihenni.
  • A festett szürke és kék bélés nedvességérzetet és hidegérzetet teremt, így ezek a árnyalatok bölcsebbek a napsütötte szobákban.

  A burkolatot különféle módon lehet felszerelni.

  • Függőlegesen. Lehetővé teszi, hogy vizuálisan emelje fel a mennyezetet. Ez a technika különösen jól használható világos árnyalatokkal kombinálva.
  • Vízszintesen. Segít vizuálisan nyújtani a falat és létrehozza a kibővített tér hatását.
  • Átlósan. Speciális dinamikát hoz létre a belső térben, és látványos hangsúlyt fektet a falra vagy a mennyezetre.
  • Váltakozás. Egy különleges technikával hozza létre a különleges varázst. Például a falra különböző számok rajzolhatók: halszálkás, lépések és egyéb kombinációk, amelyek lehetővé teszik, hogy fantázia tulajdonosát hozza létre.

  stílus

  A bélés bevonatának kiválasztásánál fontos, hogy elsősorban a kialakítandó terv stílusára és általános elképzelésére összpontosítsunk. Az impregnálás és a lakkok alkalmasak a természetes fás mintázat megőrzésére. A régimódi faárnyalat tökéletesen alkalmas vidéki stílusra vagy Provence-ra.

  A klasszikus angol stílus elképzelhetetlen a fa használata nélkül. Egy egyedülálló és kifinomult stílus újbóli létrehozásához használhatja a falburkolatot, amelyet alulról fel kell szerelni a fal egyharmadára vagy közepére, és a felső részét tapéta vagy festék díszíti.

  A bélés harmonikusan illeszkedik egy modern és divatos, high-tech stílusba, de ehhez szükséges, hogy a falburkolatokon fémrészecskékkel vagy gyöngyházzal festett munkákat végezzenek.

  A fa világos árnyalatai tökéletesen kombinálhatók vonzó ökológiai stílussal. A természetes mintázat tisztasága és megőrzése fényes zöldekkel kombinálva egyaránt megfelelő és harmonikus egyaránt egy városi lakásban és egy vidéki házban.

  Skandináv stílusban a burkolatot is használhatjade ebben az esetben minden táblát fehérre kell festeni.

  Bizonyos esetekben több szín kombinációja megfelelő, ha egyetlen falat festünk. Például az alsó rész sötét árnyalattal és a felső fénygel borítható, és két különböző színt is felvehet a vízszintes vagy függőleges csíkok kiemelésére. Gondoskodni kell arról, hogy a színek ne egyesüljenek a különböző színek határán. Ehhez maszkolószalagot és vékony keféket kell használnia - akkor egy egyszerű falat valódi művészeti tárgyává alakíthat.

  Hogyan kell festeni?

  Lehet, hogy a házban bélést bármilyen színben festhet. Ehhez használhat bármilyen típusú festéket - ebben az esetben minden függ a dekoratív igényektől és a szoba jellemzőitől.

  Az alábbiakban egy lépésenkénti útmutató a saját kezű bélés festésére.

  • Minden lemezt ellenőriznek és rendeznek. Egyenetlen, repedezett vagy ívelt bélés kerül feldolgozásra, és a befejezésre alkalmatlan részeket a szín vagy a lakk tesztelésére használják.
  • A válogatás után a deszkákat a szennyeződésektől megtisztítják és speciális géppel csiszolják. Ha nincs ilyen eszköz, használhatja a rendelkezésre álló szerszámokat: egy fából készült rúdpapír.
  • A primer és védőszereket szórópisztollyal vagy hengerrel kell felhordani.
  • Egy nedves és fűtetlen szobában a szakértők azt ajánlják, hogy csak az összes oldalt kezelt fát használják fel, hogy az anyag ne veszítse el eredeti megjelenését. A teljes szárítás után folytathatja a dekoratív felületet: festék vagy lakk bevonat.
  • Ahhoz, hogy a helyiségben a legjobb eredményt elérjék, a tervezők határozottan javasolják, hogy minden részletet feldolgozzanak. Ehhez polírozzuk, festjük meg és szárítsuk meg az összes deszkát, és csak akkor lépjünk tovább a telepítésre.
  • A bevonatot ecsettel vagy hengerrel kell felhordani a központi rész teljes bélésén. A festéket gondosan őröljük és árnyékoljuk, hogy egyenletes árnyékot kapjunk. Ehhez két kefe szükséges: közepes vastagságú és keskeny formátumú. A festett felületnek teljesen száraznak kell lennie, így a lemezeket néhány percig félretesszük.
  • A teljes szárítás után ismét megismételheti a felület csiszolásának lépését. Ezután egy vagy több festékréteget alkalmazunk - mindez attól függ, hogy milyen hatást szeretne kapni. A rétegek által felvitt festék hosszabb, mint egy vastag réteg, de az utóbbinak minél vékonyabbnak kell lennie. Ezután a bélés ismét kiszárad.
  • Ha festeni a kész felületet, majd a táblák között marad a nyers területek, így jó festék az ízületek nem fog sikerülni. Ez a befejezési módszer csak színes frissítés esetén érvényes.
  • A régi bélés festése munkaigényes folyamat, amely megfelelő előkészítést igényel. Ha néhány helyen a falakon a festék eltört, akkor meg kell szabadulnia tőle. Ehhez egy épület hajszárító segítségével felmelegítheti a falfelületet, és eltávolítja a felső lakkozott vagy festett réteget. Ezután a falburkolatot meg kell őrölni és újra alapozni.

  Idővel minden védőbevonat elveszíti tulajdonságait.ezért rendszeresen újra kell impregnálni a táblákat égésgátlókkal és baktericid szerekkel, valamint a felületet különféle lakkokkal is lefedni. Habzásgátlót használnak a fa tűz elleni védelmére, a bevonat élettartama legfeljebb 5 év, ezért ebben az időszakban a felületet egy szerszámmal kell kezelni.

  A kezdeti alkalmazás során a szakértők azt is tanácsolják, hogy egy kis fát használjon. A kompozíciót a felületre ecsettel vagy szórással két rétegben alkalmazzuk. A teljes szárítás után a mintához használt lemez kezelt részét tűzre kell állítani - a felületnek nem szabad égnie és füstölnie, és 30 másodperc múlva feketere és elszenesedésre kell fordulnia. A baktericid vegyületek segítenek elkerülni a gomba fertőzését és harcolni a meglévő formával.

  Gyönyörű példák

  A modern tervezők széles körű gyakorlati és innovatív megoldásokat kínálnak. A bélés nemcsak a vidéki ház klasszikus belső terében néz ki, hanem egy modern hálószobában is. Kiváló példa a természetes faszerkezetek kombinációjára könnyű sima falakkal.

  A falburkolat nemcsak vágásokkal és táblákkal, hanem fa mozaikokkal is elkészíthető.

  Szintén érdekes és szokatlanul néz ki a különböző vastagságú lapok kombinációja. Egyértelműen látható például, hogy a hálószobában a széles lapok között vékony lemezek vannak behelyezve, míg az összes lap különböző árnyalatú.

  A belső burkolatok belső felülete és szerkezete eltérő lehet. Például a falon levő hullámok opciója - a megkönnyebbülés tovább fokozható.

  Az óvoda falán biztonságosan rajzolhatsz karaktereket vagy hősöket. Az ilyen falfestmények nagyon eredetinek fognak tűnni, és minden bizonnyal felkeltenek a gyerekekkel. Csak a befejező tapintásnak kell lennie színtelen lakk vagy festék bevonatának - ez megvédi a képet a sérülésektől és a kopástól.

  Az eredeti rajzokat nem csak a gyerekszobában lehet alkalmazni a falakra - a szokatlan és kétértelmű festmények a falon lehetővé teszik, hogy a hálószobát valódi művészeti tárgyává alakítsa.

  Ha úgy dönt, hogy a falburkolatot kis erkélyen használják, akkor a táblákat vízszintesen kell kitölteni. Ez az egyszerű technika vizuálisan bővíti a helyet, különösen, ha könnyű és semleges árnyalatokat használnak.

  A tetőtér belső terének díszítése során érdemes durva és polírozott lapokat választani - tökéletesen kiegészítik az ipari ipari belső teret.

  A videóban bemutatott bélésfestés folyamatáról további információkért.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba