A fali díszítőlap finomságai

A modern építési és javítási technológiák folyamatosan javulnak, sok új anyag jelenik meg. A GCR, az OSB, a műanyag igény van, és széles körben használják, de a fa még mindig nem adja fel saját pozícióit. A bélés különösen népszerű és népszerű, a mennyezet, a falak, az ablakok és az ajtók lejtőinek lefedésekor gyakorolják. Az anyag belső és külső munkákhoz használható.

Jellemzők és cél

A bélés természetes és környezetbarát anyag. Pozitív jellemzői a következő jellemzők.

 • Szép megjelenés. A soha nem ismétlődő eredeti fa minta lehetővé teszi egy rendkívül érdekes befejezőanyag létrehozását. A színek, árnyalatok és kontrasztok sokfélesége lehetőséget ad arra, hogy saját projektjeikben aktívan alkalmazza a tervezőket. Ezzel az anyaggal nem csak a lakóterületek belső megjelenésének megváltoztatását, hanem bármelyik otthon homlokzatát is vonzóbbá teheti.
 • Viseljen ellenállást. Mindenféle védőszerrel alaposan átitatott lapok, a kezelt felület több mint egy tucat éven át szolgál. A lapok szorosan illeszkednek egymáshoz, amikor a burkolás során rendkívül erős felületet eredményez, amely tökéletesen védi a belső vagy külső falakat a negatív tényezők hatásától.
 • Egyszerű telepítés. Még azok is, akik semmit sem tudnak az építésben, elvégezhetik a fektetést. A telepítés egyszerűsége erősen vonzza a fogyasztókat, hiszen a minimális idő eltöltése a befejezés legfontosabb szabályainak megszerzéséhez jelentős összegeket takaríthat meg a szakemberek javadalmazására.
 • Jó hangszigetelés. A fali panel és a házfal közötti telepítése során jelentéktelen légréteg keletkezik, amely ellensúlyozza a harmadik fél hangjainak behatolását és biztosítja a csendet a házban.
 • Megfizethető ár. Az anyagköltség viszonylag széles tartományban változik, ami lehetővé teszi a leggazdaságosabb választási lehetőség kiválasztását. Azt is meg kell jegyezni, hogy a fektetés nem igényel alapos előkészítést, ami segít csökkenteni a befejező munkák becslését.

A bélés szinte univerzális termék.különböző felszíni típusok burkolására használják, a falaktól a mennyezetig. Használható a fürdőszobában az apartmanban, a kádban, a szaunában, az irodahelyiségben, a rönkházakban, a faluban, a keretben, a téglaházakban vagy a gázbetonból készült épületekben. Lehetőség van a burkolólap tetejére, mivel a használt nyelv és hornyos csatlakozás lehetővé teszi, hogy a bélés egyfajta monolit bevonatot kapjon.

Típusok és jellemzők

Bélés lehet fa, MDF (fa hulladék), valamint PVC (műanyag bélés).

Fa

A fa bélés az egész bélés őse, amely nem vesztette el népszerűségét. A fa bélését széles körben használják az épületek külső és belső bélésében. Különösen tisztességesnek tűnik a folyosón vagy a szaunában. Természetesen annak érdekében, hogy a fali panel élettartama hosszú legyen, még a magas páratartalmú helyeken is, a megfelelő fafajok, például hárs vagy éger. Más fafajok (fenyő, lucfenyő) alkalmasak elfogadhatóbb hőmérsékleti feltételek mellett.

Ez az anyag is eltérő lehet. Többféle profil létezik.

 • Standard profil - az elülső oldal egyforma ferdén, mind a horony oldalán, mind a tüske oldalán. Ebben az esetben a profil külső sarkai és szélei egyenesek, és kissé durvaak.
 • Profil "soft line" névvel a bélelt felületet egyenletesebb megjelenésűvé teszi, a lekerekített ferde szögek segítségével. A márka nyugodt bélése is sima. A „soft-line” -al ellentétben azonban egy sekélyebb horony és egy rövidebb tüske van, ami jelentősen csökkenti az anyag teljesítményét, mivel a profilzárak a hőmérséklet és a páratartalom ingadozásakor kikapcsolódhatnak.
 • Ha a szabványos profil a hátoldalán hornyokat is készít, akkor az úgynevezett bélés. Az ilyen hornyok úgy vannak kialakítva, hogy megakadályozzák a kondenzátum felhalmozódását a rögzített profil mögött, mivel a levegő tömegei keringenek az alap és a profil között.
 • Bélés "amerikai". A tömörfa virtuóz másolása miatt a legsikeresebb helyettesítő a tömörfa. A kereslet elfogadható költségekhez vezet, ami lényegesen alacsonyabb, mint a tömb költsége. Népszerűsége a sajátos kialakításnak is köszönhető, amely sikerült megragadni a tervezők szívét, valamint a magas páratartalom és a csapadék hatásai ellen, ami lehetővé teszi a külső díszítéshez.

Az MDF-ből

Ez az anyag tulajdonítható a fa, de viszonylag. A termelés alapanyaga apróra vágott fahulladék vagy fapor. A nyersanyag speciális hőkezelésének köszönhetően elég erős és viszonylag könnyű anyag jön létre, amelynek ökológiai jellemzői lehetővé teszik a gyermekek és hálószobák használatát is.

Az MDF profiljának kétségtelen előnyei szinte korlátlan színtartomány. Mivel nemcsak a fa mintáit, hanem a kő, a márvány és más anyagok rajzát is képes külső módon reprodukálni, a profil különösen népszerű a szerény anyagi gazdagsággal rendelkező emberek körében.

Az MDF-ben bélelt falak hangulatosak és stílusosak.

műanyag

A műanyagból vagy a panel PVC-ből származó profil erős versenyzője az első két típusú bélésnek. Gyakran a műanyag változatot viszonylag alacsony költsége, kis súlya és még mindig ugyanolyan könnyű üzembe helyezése és megbízhatósága miatt választják.

Biztonságosan használják mind a külső, mind a belsőépítészetben. Bár ez az anyag környezetbarát és szinte minden helyiségben használható, fel kell ismerni, hogy az ilyen anyag nem ad bizonyos kényelmet a szobabelső számára. A falak jól látszanak (vagy néhány részükből), az erkélyen vagy a fürdőszobában bélelt műanyag béléssel. Azonban a nappaliban vagy a hálószobában egy ilyen kialakítás kicsit kényelmetlen lehet. Ahol a PVC panelek különösen vonzóak a mennyezeten, akkor csak a közös helyiségekben, mint például a konyha, a fürdőszoba, a folyosó.

A PVC panelek mennyezetre és falakra történő telepítésének eldöntésekor ügyeljen arra, hogy ne legyen nyílt láng, vagy csak valami forró, mivel az ilyen anyagok szabadon deformálódnak a magas hőmérsékletektől, elveszítik a színt, és nem állíthatók vissza javítás.

méretek

Közvetlenül meg kell jegyezni, hogy a hagyományos és eurolining méret különbözik. A szokásos profil hosszát, vastagságát és szélességét a gyártó határozza meg.

A tipikus méretekre jellemző faanyag a legnagyobb igény.

 • A legrövidebb 0,2 méteres hosszúság, a legnagyobb hossza 6 méter. Az ilyen méretek vonzóvá teszik azok számára, akik a fürdő, az erkély vagy a nappali lefedését kívánják elvégezni.
 • A profil szélessége 76-200 mm lehet. Ez a méret lehetővé teszi a kiváló minőségű furnér készítését a házon belül és kívül is.
 • A lemez vastagsága 12 és 40 mm között, a tüske mérete 4-5 mm.

Ha a fa profilokat hossz szerint elemezzük, akkor két osztályba sorolhatók: hosszúak a burkolatokhoz, rövidek - a tetőburkolatok burkolásához. A rövid táblák olcsóbbak, mivel az üresek a hosszú táblák gyártási maradványaiból készülnek.

A bélés mérete 1,5 és 6 méter hosszú lehet. A vastagság 13,16 és 19 mm lehet. A bélés szélessége 80, 100, 110 és 120 mm. Ez a szélesség tökéletes a nagy terek lefedésére. Thorn-méret - 8 mm-től 9-ig.

Az Euromask esetében az alábbi eltérések megengedettek:

 • hossza +/– 5 mm;
 • vastagság 0,7 mm;
 • szélességben - egy milliméter;
 • a tüske mérete +/– 0,5 mm lehet.

A telepítés finomságai

Általában az alaplap burkolásához a keretek fából készültek, a hordozóprofilok távolsága 40 és 60 cm között, és az alrendszer galvanizált fémprofilokból is készülhet, csak a csapok helyett szorítók rögzítéséhez (magas páratartalmú vagy eloxált helyiségekhez) Fémcsavarokat vagy szegecseket kell használni, LN 9 mm-es kis kupakkal.

A lécek vertikálisan és vízszintesen is irányíthatók. Vízszintes irányban a hátsó oldalon lévő kompenzációs csatornák tökéletesen eltávolítják a nedvességet (a gőzkabinok számára nagyon jó), és a burkolat vízszintes irányában a csatorna (kiváló homlokzatok számára) megakadályozza a nedvesség behatolását a zárba.

Azt kell mondanom, hogy a vízszintesen szerelt fa burkolólapok fa és fém válaszfalak fedésére alkalmasak. Néha közvetlenül az állványokon van a keret épületeinek falai. Jó dekoratív hatást lehet kivonni, ha a lapok átlósan vannak felszerelve, bár nehézségek merülnek fel a vágás és az anyag gazdaságos használatának tervezése során.

Jobb, ha a kiegyenlítő résbe (10 mm-ig terjedő) építőelemekbe helyezik a préselő lapokat. A szerelés után a csomópont külső és belső sarkai fadarabokkal vannak borítva. Hasonlóképpen ezekhez a célokhoz juta, kender vagy len kötél is használható, amely kiválóan kombinálva van a fával, és megbízhatóan tömíti a technológiai réseket, mivel mindenféle görbe felületet ismételten megismétel.

épülethomlokzat

Annak érdekében, hogy a homlokzatot vízszintes irányba lehessen végezni, ajánlatos a munkát alulról felfelé végezni. Az első heveder le van szerelve, és fel van szerelve a ládára. A második panelt úgy helyezték el, hogy a tüske az első horonyba kerüljön, majd azt is be kell szerelni a ládába. Minden további panel azonos módon van felszerelve.

A falburkolatok rögzítése a lécre csavarokkal, körmökkel, konzolokkal történhet építési tűzőgép, valamint speciális rögzítők. Nem sérülne meg, hogy a rögzítőelemek áthaladnak a horonycsíkon, amikor a táblát rögzítik, akkor láthatatlan lesz. Minden panel telepítésekor szigorúan ellenőrizni kell a helyének pontosságát - párhuzamosan kell állnia a többi táblával. A torzulások és eltolások nem megengedettek. Fontos, hogy a táblák szigorúan ugyanabban a síkban helyezkedjenek el, vagyis ne legyen magasabbak vagy alacsonyabbak egymáshoz képest.

Az ajtó- és ablaknyílásoknál a falak, a speciális szegélylécek, a profilszög és a lécek használata történik. A második lehetőség a homlokzat alapjára merőleges csíkcsíkok telepítése. A táblákat függőleges helyzetben rögzítik és rögzítik. Fali kötések esetén két csíkot használnak, amelyek a megfelelő szögben helyezkednek el. Az ajtók és ablakok nyílásai ugyanúgy készülnek (az övsík lefedi a meredekséget, a második pedig egy sávszélességet).

Bizonyos esetekben kettős keretet kell használni az euróhozatalhoz.Számára a rudak két rétegben vannak szegezve, a teteje merőleges az aljára. A keret megerősítése nagy homlokzatokra van szükség, ahol a burkolat saját tömege nagy, és a tartószerkezet terhelése megnő.

A fali panel lakkozását és festését a telepítés befejezése után kell elvégezni, és a védőeszközöket mind a belső, mind a külső felületen el kell végezni a telepítés előtt.

A homlokzat burkolásakor a falburkolatok más anyagokkal együtt használhatók. Ez kifejezettebb megjelenésűvé teszi a ház megjelenését. Használhatja a különböző színek bélését is.

Belső kivitel

A táblát természetesen közvetlenül a mennyezetre vagy a falra lehet szegezni, de csak azzal a feltétellel, hogy sima és fából készült, ami nagyon ritkán történik. Általános szabályként először a felületen kerül kialakításra a keret (a lécek rögzítve vannak), majd az elülső anyag be van szegezve. Van egy kis, de nagyon jelentős árnyalat. Ha a falburkolatot függőleges helyzetbe kell szerelni, akkor a síneket körülbelül 0,5-1 méteres lépésekben vízszintesen a falra kell csomagolni. Ha a burkolathoz vízszintes helyzet van kiválasztva, a lécek függőlegesen vannak elrendezve.

Ez azért van, hogy a keret megbízhatóbb tapadást biztosítson. Természetesen a falnak simanak kell lennie, mert a keretben lévő minden lécnek ugyanazon a szinten kell lennie. Ehhez meg kell használnunk egy mérleget és szintet a munka során. Az előkészítő munka befejezése után folytathatja a vágást. A szakértők azt javasolják, hogy kezdjenek a sarokról, és rake-re mozogjanak a rake-re.

Olyan területeken, amelyek nem igényelnek hibátlan szépséget (különösen a melléképületeket és a háztartási helyiségeket), használhatók rögzítésre és körmökre. Természetesen nem közönséges körmök, de speciálisak kis kupakkal.

Csak a középen legyőzheted a deszkákat, de egy tisztességes megjelenéshez jobb, ha a résekben lévő csapokat kalapálják, akkor aligha lesz észrevehető. De ha azt szeretné, hogy a felület szép esztétikai megjelenésű legyen, jobb rögzíteni a speciális zárójeleket.

ajánlások

A szabályok betartásához szükséges rögzítő bélés. Ebben a szakaszban nem lehetnek hiányosságok vagy hibák, különben a bélés törékeny lehet, és nem tart sokáig.

A lécek és az alap között (fal, homlokzat, mennyezet és hasonlók) 1-2 cm-es szellőztető mérőnek kell lennie. Gyakran előfordul, hogy szereléskor figyelmen kívül hagyják, és a szellőztetés helyét hőszigeteléssel zárják. A normál szellőzéshez a beépített fedőlap és a szellőztető réteg között üres helyet kell hagyni. Ha ez nem történik meg, az anyag nedves lesz, reped, kanyarodik.

Ha a munka során nincs hely a szellőzéshez, a burkolatot el kell távolítani. A szigetelés jelenlétében 2 mód van a szellőztető rés létrehozására: eltávolíthatja a szigetelés egy részét, vagy „növelheti” a keretet, ezáltal növelve az alap és a bőr közötti távolságot.

Az euró-vasúti lécek kiegyenlítésénél a saját kezük felállításakor nagyon óvatosan kell eljárnunk. Annak érdekében, hogy ne roncsoljuk meg az anyagot, amikor a végeiket kopogtatjuk, szükség van az ütközési erő helyes kiszámítására. Tulajdonképpen a horony szétszerelésének félelme miatt nem szokatlan a szereléskor, a lécek kis eltérések maradnak. Ezt nem szabad megengedni - az anyagnak tökéletesen simán kell illeszkednie, pontosan párhuzamosan a kezdeti rúddal. Ellenkező esetben a ferdén csak akkor növekszik, mert az egész bélés görbe lesz.

Ha a táblák már ferdén vannak felszerelve, meg kell találni azt, amellyel az eltérés következett. Minden lerakás után szerelje fel. Ezután az egyenetlen rúd igazodik, és a bélés először fel van szerelve.

Fűtéskor a fa kitágul, és lehűl, amikor lehűl.A méreteinek átalakulásának kompenzálása érdekében, amikor a bőrt a kontúrja mentén helyezi el, több milliméteres helyet tartanak fenn. Ha a telepítés rés nélkül történik, és a lapok a falakkal szemben vannak, a bőr idővel deformálódik. A hiba kiküszöböléséhez le kell szerelnie a lábazatot, és enyhén vágja le a csíkokat a szélekről. Tehát, amikor a falakra néznek, az extrém lécek nem érhetnek el 5-6 mm-es szöget. Ugyanez - a mennyezetekkel és a padlókkal való ízületekkel.

Gyakran a fal burkolatát rögzítik a kerethez szorítók segítségével. (speciális konfigurációjú zárójelek). Eközben a szokásos zárójelek csak akkor használhatók, ha szükséges a belső és a száraz helyiségek lerakása. A külső burkolatok, valamint a magas páratartalmú helyiségek lefedésekor jobb, ha körmöket vagy csavarokat használnak. Az ilyen epizódok szabványos zárójelei nem nagyon biztonságos illeszkedést biztosítanak, és a bőr deformálódik, amikor a fa nedves lesz, és éles hőmérséklet-ingadozások hatására is.

Ha a magas páratartalmú szoba vagy homlokzat burkolata nem nagyon erős zárójelekkel történik, meg kell erősíteni a rögzítéseket. A legegyszerűbb megoldás a körmök vagy csavarok rögzítése. Meg kell jegyezni, hogy ebben a helyzetben a kupakok a bőr felszínén lesznek láthatóak. Ha ez elfogadhatatlan, akkor a panelt el kell távolítani, és megbízhatóbb rögzítőelemekkel újra kell felszerelni.

Az előírásoknak megfelelően az eurolining felszerelést a felszerelés után védőfelszereléssel kell ellátni. Valójában ez nem mindig történik meg, általában az anyag speciális bevonat nélkül hajtja végre funkcióit. Az eredmény a gombák gombák megjelenése a felszínen. Ha a fának nem volt ideje romlani, a lehető leghamarabb szükséges védőanyagot alkalmazni. Ha a gomba már kialakult, a lapok felületét speciális gombával kell kezelni, majd védeni kell. Bizonyos esetekben a védőfelület alkalmazása előtt a felületet csiszolják, hogy eltávolítsák az elkényeztetett fát.

Bélés példák

 • Úgy véljük, hogy a falburkolatok alkalmasabbak fürdőkádra vagy nyári házakra, mint egy lakás és egy ház. Az ilyen téves elképzeléseket sikeresen megcáfolta azok a tervezők, akik harmonikusan illeszkednek a fa furnérhoz különböző stílusokban és irányokban.
 • Belső bélés a belső térben harmonikusan kombinálva tapéta, csempe, vakolat. A textúrák professzionális kombinációjával elegáns és elegáns belső teret hozhat létre.
 • A bélés a skandináv stílusú belső rész szerves részét képezheti. Ebben a kialakításban összhangban van a mesterséges vagy természetes kővel és a mennyezeten található nagy gerendákkal.
 • Bárki, aki szerelmes Provence-ba, minden bizonnyal illeszkedik az anyag falaihoz a természetes színekből. Ebben a kiviteli alakban a fa és a gipsz összekapcsolása, valamint a durva lapok padlói jól néz ki.
 • Egy másik, természetes fa furnér használatát igénylő stílus az orosz. A tömbházakkal szegélyezett falak rönkfalaknak tűnnek.
  • Lehetőség van bélés alkalmazására és hi-tech stílusban. Ebben a kiviteli alakban a semleges fehér vagy szürke színekkel festett anyagokat a telített tartozékok háttereként használjuk.
  • A minimalizmus rajongói valószínűleg szeretik a bélés kombinációját a kerámia és a kő szigorú béléssel.

  Hogyan kell egy falat burkolólapkal borítani?

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba