Hogyan kell rögzíteni a falburkolatot?

Napjainkban a befejező anyagok köre igen változatos. Kiváló minőségű és szép termékek választhatók külső és belső használatra is. Különösen érdemes kiemelni egy ilyen népszerű anyagot bélésként. Ma megnézzük, hogyan kell helyesen rögzíteni.

  Különleges jellemzők

  A fából készült anyagokkal díszített szobák hihetetlenül kényelmesek és vendégszeretőek. Ez az oka annak, hogy sok vásárló választja az ilyen tervezési lehetőségeket.

  Az ilyen vonzó teljesítmény érdekében különféle bevonatokat használhat., a különleges fa panelektől a laminált faig. Azonban az egyik legnépszerűbb és keresett elismert különböző típusú bélés. Ez az anyag nem ritka - könnyen megtalálható a szaküzletekben.

   A fa kvalitatív bélése megkülönbözteti a lenyűgöző élettartamot. A gyártók szerint az ilyen termékek zökkenőmentesen szolgálhatnak 15-20 évtől anélkül, hogy elveszítenék az eredeti megjelenést.

   A falburkolatok tartóssága nagyban függ a lakástulajdonosok megfelelő gondozásától. Az ilyen bevonatokat időről időre speciális antiszeptikus készítményekkel kell kezelni. Ezek szükségesek ahhoz, hogy a természetes anyagot gomba vagy penész megjelenése ellen védjük. Nem titok, hogy a fa a különböző rovarok kedvenc "edénye", de speciális impregnálások használatával elfelejthetjük ezeket a problémákat.

   Általában a bélést hasonló módon dolgozzák fel a gyártás szakaszában. Azonban az idő múlásával az anyagnak továbbra is öngondoskodnia kell. Szerencsére a boltok sok olyan megfelelő terméket és lakkot értékesítenek, amely a fal burkolatot kiváló védelemben részesíti a negatív külső tényezőkkel szemben.

   Előnyök és hátrányok

   A bélés jogosan elismerten az egyik legkeresettebb anyag. A fogyasztók úgy döntenek, hogy ilyen finomságot érnek el, mivel nemcsak harmonikus és természetes megjelenése van, hanem számos más pozitív tulajdonság.

   • A bélés fő előnye a környezetbarát. Jelenleg nem minden befejező anyag büszkélkedhet ilyen minőséggel. A bélés nem bocsát ki veszélyes és káros anyagokat, még akkor sem, ha magas hőmérsékleten van.
   • A burkolat tökéletesen sima és kellemes az érintőfelülethez.
   • Ilyen fa panelek telepítéséhez nem szükséges szakemberek bevonása. Az ilyen anyagok rögzítése önállóan történhet, az egyszerű utasítások betartásával.
   • Sok fogyasztó tudomásul veszi az ilyen befejező anyagok kellemes, fás aromáját. Ennek köszönhetően a szobában kialakított tulajdonság leírhatatlan hangulatot teremt.
   • A kiváló minőségű falburkolatok ellenállnak a mechanikai sérüléseknek és az erős ütéseknek. Nem olyan könnyű megtörni vagy megsérülni.
   • A bélés nem márkaanyag, de ha a felszínén szennyeződés jelenik meg, akkor nem lesz szükség nagy erőfeszítésre annak eltávolítására.
   • Érdemes megjegyezni a bélés kiváló szigetelő tulajdonságait. A helyiség, ahol ilyen finomság van, mindig kényelmes mikroklímát tart fenn.
   • A bélés hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. A hasonló anyagoknak köszönhetően jelentősen csökken az idegen zavaró zajok hallhatósága a szobában.
   • A clapboard alatt elrejthetjük az olyan láthatatlan elemeket, mint a vezetékek és a különböző kommunikációk.
   • Ez a kivitel nem csak egy ország- vagy vidéki házban használható, hanem egy normál városi lakásban is.
   • Lehet, hogy nem csak a falakat, hanem a mennyezetet is befejezzük. Az ily módon díszített átfedések nagyon esztétikusan szépek és szépek.

   Természetesen a fali panelnek vannak hátrányai. Akkor is meg kell ismerkednie velük, ha ezt az anyagot szeretne utalni otthonának kialakításában.

   • A falburkolat telepítéséhez gyakran szükséges keret. Az ilyen telepítési struktúrákat leggyakrabban a mennyezet befejezéséhez kell alkalmazni. A keret akkor is elengedhetetlen, ha a szoba falai túl egyenetlenek és észrevehető cseppek vannak.
   • A fali panel hátránya annak a ténynek tulajdonítható, hogy nem tűzálló. Természetesen ez a minőség akkor korrigálható, ha az anyagot különleges eszközökkel kezelik, de még akkor sem, ha az ilyen nyersanyagok 100% -ban nem gyúlékonyak.
   • Az évek során a bélés megváltoztathatja geometriai paramétereit. Leggyakrabban az ilyen alakváltozások akkor fordulnak elő, ha a tulajdonosok helytelenül gondoskodnak a kárpitozásról vagy helytelenül összeszerelik.
   • A bélés nem nevezhető olcsó anyagnak. Ráadásul sok fogyasztó elég drága.
   • A fentiekben említettük, hogy a védőlemezeket rendszeresen speciális védőanyagokkal kezeljük. A legtöbb fogyasztó ezt a tulajdonságot a hátrányok számának tulajdonítja.

   típusok

   Többféle bélés van. Különböző anyagokból készülnek és eltérő teljesítménytulajdonságokkal rendelkeznek. Fontolja meg őket részletesebben.

    faipari

    A legnépszerűbb bélés fából készült.

     A gyártás folyamata meglehetősen bonyolult és több szakaszban történik. Az ilyen befejező anyagok megfelelő minősége elérhető Csak akkor, ha szigorúan betart egy bizonyos technológiát:

     • először előkészítik a szegélylemezt;
     • ezután különleges ipari módon szárítjuk;
     • további munkát végeznek a vágott hornyokon;
     • akkor a fa bélés gondosan csiszolt;
     • minden gyártási folyamat végén a kapott paneleket mindig rendezik.

     A falburkolatok tulajdonságai nagymértékben függenek a fa típusától, amelyből készült.

     A aspen

     Az Aspen lapok világos árnyalattal rendelkeznek. A kompozíciókban gyakorlatilag nincsenek helyek. Az ilyen anyagok jó hőszigetelő tulajdonságokkal büszkélkedhetnek, ezért gyakran használják őket belsőépítészetben.

      Az Aspen clapboard fürdőkádakba vagy szaunákba is beépíthető. Természetesen ilyen esetekben lehetetlen elfelejteni az anyag kiváló minőségű feldolgozását, hogy ne rothadjon.

      A lucfenyőből

      Általában a bélés előállításához használt északi lucfenyő. Meglehetősen sűrű és kemény fa van. Ilyen befejező anyagokkal nemcsak a lakás falai díszíthetők, hanem a mennyezet is.

       A lucfenyő bélése nem fél a nedvességtől és a nedvességtől. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy idővel megváltoztatja a színét és sötétebbé válik.

       A fenyőből

       A fenyőfűrészlap az egyik leggyakoribb. Ez olcsó, de kiváló minőségű, így sok fogyasztó választja.

        A fenyőfűrészlapot egy gyönyörű természetes szerkezet jellemzi, amely idővel sötétebb lesz.

        Tölgyből

        A tölgy bélés drága, de nem befolyásolja népszerűségét. Egy ilyen befejező anyag nem esik rothadásnak és könnyen feldolgozható.

         A tölgyfalburkolatok fő előnyei a csodálatos szín és szerkezet. Ezzel a díszítéssel átalakíthatja a belső teret, így gazdagabbá és szilárdabbá válik. Szakértők azt mondják, hogy a tölgy bélés szükségszerűen önteni és pácolni kell.

         keményfa

         A keményfa szőnyegek gyakorlatilag nem bocsátanak ki kátrányt, és alacsony sűrűségűek.Ilyen jellemzők miatt a fürdő vagy a szauna előtt biztonságosan használható.

          A falburkolatok keresztmetszete eltérő lehet.

          • Szabvány. Az ilyen panelek standard tüskehornyú reteszelő rendszerrel vannak ellátva. Rendszerint a burkolatban lévő csapok mindig valamivel rövidebbek, mint a hornyok. Ez azért szükséges, hogy a fa erős repedése esetén az anyag ne alakuljon át. A szabványos keresztmetszetű panelek jó hang- és hőszigeteléssel rendelkeznek.
          • "Calm". Ellenkező esetben az ebben a szakaszban lévő paneleket „kollektív gazdálkodónak” nevezik. Kerek sarkai vannak. Ezek az anyagok nagyon szépek és rendezettek.
          • Bélés. Az ilyen fafajú fajták hosszabb hornyokkal rendelkeznek, így a felület teljesen másképp jelenik meg.
          • Softline. Az ilyen befejező anyagoknak lekerekített ferde és hosszú hornyai is vannak.

          A fa bélése osztályokra oszlik.

          • "A". Ez az osztály magas minőségű paneleket tartalmaz. A kis csomókat néha a felületükön látják, de nem esnek ki. Ezeken az anyagokon is találhatunk néhány apró repedést és repedést. Az A osztályú bélés a belsőépítészetben biztonságosan használható.
          • "B". Az osztályú lécek hossza 1,5 m. A felületükön legfeljebb 3-4 csomó lehet. Az ilyen típusú béléscsövek apró gyanta zsebekkel és nem áthidaló résekkel rendelkeznek. A szakértők nem javasolják az ilyen anyagok használatát belső burkolathoz.
          • "C". Az osztályba tartozó anyagok nem kiváló minőségűek. Rendszerint háztartási épületeket vágnak, amelyek számára a tervezés nem olyan fontos. Ilyen léceknél észrevehető csomók kieshetnek, és gyakran áthaladnak. Színük messze nem szabványos.
          • "Extra". Az extra osztályú bélés ideális befejező anyag. Az ilyen panelek felületén nincsenek hibák.

          fém

          A fa helyett fém falburkolatot használhat. A leggyakrabban az ilyen anyagokat úgy kezelik, amikor meg kell rendezni a bázist, amely magas páratartalmú körülmények között van. Az ilyen panelek nem félnek a negatív külső hatásoktól, és megvédik tőlük azokat az alapokat, amelyekre telepítve vannak.

          Sok fogyasztó megállítja a választást a fémbélésnél, mivel gyakorlatilag korlátlan élettartammal rendelkezik. Nem igényel bonyolult és rendszeres ellátást, ami az egyszerűségéről szól.

           A Metalboard jó, mert nagyon gazdag színskálában jelenik meg. Ezenkívül ez a kikészítő anyag különböző szerkezetű lehet.

           A fémlemezek előnye, hogy nem gyúlékonyak, és nem tartják fenn az égést. Ezek a tulajdonságok nem büszkélkedhetnek a népszerű fapadlóval.

           Az ilyen anyagok környezetbarátak. Összetételükben nincsenek veszélyes vegyületek az emberi egészségre. Ön is telepítheti a metalboardot. Ezenkívül ez az anyag a falra és a mennyezetre is felszerelhető.

           műanyag

           Ha a fém és a fa bélésfajták túl drágaak, akkor meg kell keresni a megfizethetőbb műanyag opciókat. Az ilyen bevonatok polivinil-kloridból készülnek. Ez az anyag biztonságos az emberi egészségre, ezért nem kell aggódnia a háztartás egészségéről.

            Általában a PVC bélésszélessége 10 cm, a faelemek hasonló paraméterekkel rendelkeznek. Emellett a műanyag panelek nemcsak beltéri, hanem külső lakberendezési célokra is használhatók.

            A műanyag bélés nem csak monofonikus, hanem többszínű is. Egyes üzletekben több eredeti anyagot találhat érdekes nyomatokkal vagy mintákkal. Különösen népszerű ma a természetes fát imitáló panelek.

            Külső kivitelben ajánlott speciális fagyálló bélés használata.A gyártásához speciális műanyagot használnak, kiegészítve a szükséges adalékokkal. Ez a befejező anyag könnyen elvisel mind az alacsony, mind a magas hőmérsékletet.

            A kültéri munka műanyag bélése nem büszkélkedhet olyan széles választékban, mint a különböző színek. Itt általában nyugodt tónusok monokróm változatait, valamint a fa bevonatokat használjuk.

            A PVC bélés előnyei:

            • hő- és zajszigetelő tulajdonságok;
            • tűzbiztonság;
            • a magas hőmérséklet ellenállása;
            • nem érzékeny a mechanikai sérülésekre;
            • nedvesség áteresztőképessége;
            • kis súly;
            • demokratikus költségek (különösen a természetes faanyagokkal összehasonlítva);
            • elfogulatlanság.

            Nem szükséges rendszeresen gondoskodni a drága szerszámok használatáról. Emellett nagyon könnyű eltávolítani a szennyeződéseket és a port.

            Fali előkészítés

            A falburkolatok telepítése előtt (főleg ha fa) a falakat magas színvonalon kell előkészíteni. A vásárlás után a bélést legalább egy napig száraz helyiségben kell elhelyezni. Ott kell állnia és a szobahőmérsékletre kell állnia. Csak ezután elkezdheti vágni a befejező anyagot, hogy a kívánt hosszúságot adja. Ha elhanyagolja ezt a munkamenetet, a panelek nem szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

            Ami magukat a falakat illeti, jó gőzgátat kell biztosítaniuk. Ehhez először meg kell szegezniük a léceket. Szélességük nem lehet kevesebb, mint 3 cm, ezeket az elemeket 1 m-es lépésekben kell szegezni, majd a polietilénből, fóliaból vagy tetőfedőből készült fóliát kell rögzíteni és rögzíteni a rögzített lécekre. A jobb szellőzés érdekében kis nyílásokat kell kialakítani a gőzvédő felső és alsó részén.

             Ezt a szakaszt nem lehet szigorúan kötelezőnek nevezni, de a szakértők azt javasolják, hogy ha olyan helyről beszélünk, amelyről magas a páratartalom.

             Ezután magas minőségű ládát kell építeni a fa lamella alatt. A 20x40 cm-es keresztmetszetű léceket csavarhúzóval kell rögzíteni. Kövesse a 40-50 cm (vízszintes) lépést. Állandóan ellenőrizze az összes alkatrész beszerelését a szerelési szinten.

             Sínek segítségével a fali burkolatok telepítése előtt megfelelően illesztheti a falat. Így a táblák sokkal könnyebben kapcsolódnak az alaphoz. Ezen túlmenően, egy hasonló keret felépítéséhez biztosítani kell azt is, hogy az átfedés és a faszerkezet közötti rés szellőztessen.

             Ha a falaknak nincs sík felülete, akkor valami extraet kell tennie a léc alatt. A nagyobb vastagságú ládát is felépítheti. Béléshez a legmegfelelőbb rétegelt lemez, fa tömb vagy ék. A ládát hosszú csavarokkal és dübel-szegekkel kell rögzíteni. Az alsó léceknek 5 cm-re kell visszahúzódniuk, mivel ezen a területen egy lábazat lesz. Ugyanezt a francia bekezdést kell követni a szerkezet felső részén, mivel egy lábazat lesz, de már egy mennyezet is.

             A ládát az ajtó vagy az ablaknyílások körül kell felszerelni. Az ilyen formatervezési minták nemcsak fa, hanem fémből vagy műanyagból készülnek.

             Ha nem szerelt be gőzgátat az alapra, a ládát közvetlenül a falra kell szerelni. Ha jelen van:

             • ha a gőzáramot rögzítő léceket függőlegesen rögzítették, a léc részeit vízszintesen kell felszerelni, és fordítva;
             • a rácsnak a gőzfedél elhelyezéséhez való rögzítését hosszú csavarokkal kell végezni.

             A megjelenő "ablakokban" fűtőt kell helyezni. A szakértők azt ajánlják, hogy vásároljanak erre az ásványgyapotra. A szigetelést polipropilén tárcsával kell rögzíteni, hogy az idővel ne zsugorodjon.

             Lehetőség van egy újabb gőzgátló réteg felhelyezésére a szigetelésre.A durva oldallal a szigetelőréteghez kell csatlakoztatni.

             műszerek

             A keret és a burkolólap burkolólap felszereléséhez az alábbi eszközöket kell használni:

             • csavarhúzó;
             • perforátor a szükséges fúvókákkal;
             • épületszint;
             • kalapács;
             • bunkó;
             • szúrófűrészhez;
             • elektromos tűzőgép;
             • fából készült sarkok;
             • önmetsző csavarok;
             • szerelőpisztoly;
             • körmök
             • profil (a kerethez);
             • zárójelbe.

             Szerelési módszerek

             Összességében két fő lehetőség van a bélés felszerelésére. Ezek irányban eltérnek egymástól. Fontolja meg őket részletesebben.

              függőleges

              A függőleges rögzítő bélés így történik:

              • A kezdőpont a sarokban található. Ehhez használjon körmöket, amelyeket ezután egy dekoratív sarok alá rejtenek. Ha nincs ilyen elem, akkor egyszerűen „megharaphatja” a kupakokat az oldalsó vágókkal. A körmöket a lehető leggondosabban és óvatosabban fogjuk meg.
              • Mindig ellenőrizze, hogy helyesen helyezte-e el a falpanel függőleges fektetését - a hibák esetleg azt eredményezhetik, hogy a következő lamellák egyre jobban megfordulnak.
              • A rögzített részt csuklópántokkal kell rögzíteni. Ezután folytathatja a többi léc telepítését. Ezeket azonban először be kell illeszteni a hornyokba, és csak ezután rögzíteni kell.
              • Minden öt elemben meg kell vizsgálni a felület síkságát egy síkban és vízszintes helyzetben.
              • A végső lamellát a kívánt méretre kell helyezni.

              vízszintes

              Ahhoz, hogy a bélés vízszintes elhelyezését tegye lehetővé, a következő szabályokat kell betartani:

              • Ebben az esetben a Lamellát meg kell erősítenie a mennyezetről. A horonynak lefelé kell mutatnia. Ha a befejezés hasonló a lekerekített naplóhoz, akkor a hornyot felfelé kell felszerelni, hogy elrejtse a csatlakozási pontokat.
              • Az alkatrészeket össze kell kötni, mint a függőleges beépítési módban. Ne feledje, hogy a tábla megbízhatóbb rögzítése érdekében kockára kell vágni.
              • Fokozatosan lefelé haladva a lamellák sokkal kényelmesebbek lesznek a csapok segítségével. Nagyon fontos, hogy a kalapácsot úgy kell kalapálni, hogy ne sértse meg a falburkolat arcát.

              Az anyag mennyiségének kiszámítása

              A bélés kiválasztásakor meg kell értenie a szükséges befejező anyagok mennyiségét. Általában a fa lamellák költségét négyzetméterben jelölik (kevésbé köbméterben). Ebben az esetben azonban egy elemi matematikai számítás nem fog működni, mivel olyan paraméterek, mint a lamellák hossza, a ház mennyezetének magassága, az ajtó és az ablaknyílások méretei befolyásolják a kvadrátort.

               Kétféle módon lehet kiszámítani a bélés mennyiségét.

               • Intuitív. Ezt a módszert követve számítsuk ki azt a felületterületet, amelyet a lamellákkal megtervezni kíván. Innen ki kell számítani a nyílások méretét. Adja hozzá az eredményhez 10-30% hulladékot. Ez a számítási módszer egyszerű, de nem a legpontosabb.
               • Matematika. Ez a számítási módszer szigorúbb. Ehhez meg kell számítania a lamellát a darabonként, figyelembe véve a hosszát és szélességét, valamint a nyílások méretét. A számításhoz a felületi hosszúság paramétert a lamellák szélességével kell megosztani. Így meghatározhatja a bélés szükséges számát. Minden számítás eredményeként meglehetősen pontos értéket kaphatunk. Ebben az esetben a hulladék nem haladhatja meg a 10% -ot.

               Tippek és trükkök

               Ha úgy döntesz, hogy tapsd meg a faladat, akkor Néhány egyszerű iránymutatást kell követni:

               • A telepítés során győződjön meg róla, hogy nincsenek csúnya rések a lamellák között. Ezeket a hibákat el lehet kerülni, ha folyamatosan figyelemmel kíséri a fektetési anyag szintjét.
               • A szükséges anyagmennyiség kiszámításakor ne feledkezzünk meg az olyan elemekről, mint az ajtók és ablakok. Körülük körül kell építeni egy keretet. A fali panel lejtőit saját kezűleg is fel lehet építeni.A legfontosabb dolog az, hogy tartsuk be a megfelelő dimenziós paramétereket.
               • Ha frissíteni szeretné a helyzetet, akkor a saját kezűleg a különböző emeleten különböző geometriai mintákat kell létrehoznia. Ehhez be kell tartania a lécek elrendezésének számos lehetőségét.
               • Télen a falburkolatok készítése nem ajánlott. Az ilyen munka jobb, ha elhalasztja a nyarat vagy a tavaszt, úgyhogy az anyag nem deformálódik.
               • Ha úgy dönt, hogy egy lapátlapot készít a befejezéshez, amely egy lekerekített napló alakú, akkor egy horonygal felfelé kell állítania. Ez szükséges az egyes részek dokkolásának elrejtéséhez.
               • Sok felhasználó bízik abban, hogy a bélés csak fémprofilra szerelhető. Természetesen az ilyen konstrukciók felhasználhatók, de alkalmasabbak azokban az esetekben, amikor a szobában lévő mennyezet túlságosan erős szabálytalanságokkal és cseppekkel jár.
               • Eredetileg az átlós kárpitlapot látja. A keretet azon a kereten kell elvégezni, amelyben a rackek egymáshoz közelebb helyezkednek el.
               • A telepítés után a fali panel rendszeres karbantartást igényel. Ehhez szükség van egy alapozóra fa, antiszeptikus vegyületek, bioolaj, alkid lakk, antipirin, tűzálló réteg és egyéb hasonló anyagok előállítására. A szakértők szerint a falburkolatok feldolgozását a közvetlen telepítés előtt kell elvégezni.
               • A megfelelő anyag kiválasztásakor vegye figyelembe az osztályát, mivel ajánlatos a lakótereket néhány lamellával és más melléképületekkel lebegni más lamellákkal. Természetesen a belső bélés esetében a legjobb az „extra” osztályú legmagasabb minőségű anyagok használata.
               • Foglalja előzetesen az összes szükséges eszközt. A csavarokat csavarhúzóval kell csavarozni, mivel ez a legkevesebb időt vesz igénybe. Azonban ne felejtsük el a pontosságot. Ügyeljen arra, hogy ne sértse meg a befejező anyagot.
               • A magas páratartalmú területeken a burkolatot úgy kell elhelyezni, hogy a lamellák ne kerüljenek be a hornyokba. Ennek a technikának köszönhetően az anyag nem deformálódik.
               • Ne érintse meg a hornyokat kalapáccsal. Ez komoly anyagi kárhoz vezethet.

               A videofelvételben ismertetjük, hogyan rögzíthetjük a fapadlót különböző típusú igénylőkhöz.

               Comments
                szerző
               Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

               Bejárat

               Nappali

               hálószoba