Az aspen bélése: az előnye és hátránya

Különböző helyiségek díszítése taposógéppel meglehetősen gyakori gyakorlat. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez az anyag számos fontos finomsággal rendelkezik, figyelmen kívül hagyva azt, ami tönkreteheti a falpanel benyomását és károsíthatja a fogyasztó érdekeit. A különböző faanyagok közül az egyik vezető helyet az aspen foglalja el.

Különleges jellemzők

Ez a keményfa fajta komoly versenytársa a tűlevelű fának. A költség viszonylag megfizethető, míg a fa vizuális szerkezete nem túl zavaró, mint a szaga.

Az aspen bélés sűrűsége kb. 490 kg / cu. m.

Az aspen bélés előállítása kevésbé különbözik más hasonló fa termékek gyártásától.

A következő lépésekre oszlik:

 • a nyersanyagok tulajdonságainak értékelése és osztályozás szerinti megoszlása;
 • szárítás;
 • az arcfelületek feldolgozása a teljes egyenletesség érdekében;
 • hornyok alkalmazása, hajtogatás;
 • rossz termékek kivágása;
 • a kiadott áruk csomagolása a kategória szerint.

Kizárólag a vélemények áttekintésével kitalálhatja, hogy mely termékminőség és mely nem felel meg a szükséges követelményeknek. Úgy tűnik, ez sokkal nehezebb. Célszerű olyan termékeket választani, amelyek megfelelnek a GOST 8242-88 követelményeinek, de a gyártás nagy része sajnos egyéni műszaki feltételekre vált. Függetlenül attól, hogy az osztálytábla-osztály, nem lehet egyetlen féregjárat vagy gomba jelei.

előnyök

Az aspen faanyag alacsony hővezető képességgel rendelkezik, és szinte nem reped, jól alkalmazható a különböző feldolgozási módokra, sőt hajlításra is. Könnyen polírozható és festhető. Az anyag viszonylag könnyű, vonzó fehér vékony szálakkal. A feldolgozás egyszerűsége a csomók minimális számához is kapcsolódik. A megfelelő feldolgozás függvényében az objektumok erősek és tökéletesen ellenállnak a rothadásnak.

Az Aspen aktívan elnyomja a bakteriális szervezetek és a mikroszkopikus paraziták fejlődését - ideális választás minden fürdő és szauna számára.

Javul a reuma, a hörgők és a tüdőgyulladásos betegek állapota.még a dizentéria. Fontos megjegyezni, hogy ez még mindig nem helyettesítheti a teljes kezelést, és minden ilyen intézkedést össze kell hangolni az orvosokkal.

hiányosságokat

Csak egy nyilvánvaló probléma merül fel az aszfával - annak hajlamát a középső rész rothadására. A problémát nagyon egyszerű megoldani, csak 35-40 éves korú fatörzsek építéséhez kell használni (az idősebb rothadás aktívabb). Minden más nehézség a munka rossz minősége és a kezelési szabályok betartásának hiánya. Fontos figyelembe venni, hogy a hibátlanul magas minőségű nyár nagyon ritka, ezért költsége magasabb, mint sok más fafajnál.

faj

Az egyes nyárfafajok közötti különbségek az alábbiak miatt merülnek fel:

 • a növekvő régió nedvességtartalma;
 • tökéletes feldolgozás;
 • fajták;
 • termékek mennyiségét.

Az orosz bélés különbözik az idegen termékektől abban a tekintetben, hogy nincsenek hosszúkás hornyok a hátsó részén, amellyel a szellőzés és a kondenzvíz felszabadulása biztosított. Az euroliningra jellemző 0,8 cm-es gerincek és hornyok növelése segít csökkenteni a magas hőmérséklet és páratartalom hatására kialakuló rés kockázatát, ezáltal növelve az ízületek szilárdságát. Az európai bélés a munka végén válogatás, speciális filmbe csomagolva (többnyire 10 darab egy csomagban).

"Extra" fajta A legmagasabbnak tekinthető, hogy illeszkedjen a fali panelhez, hogy ne legyen egyetlen hibája vagy akár egy csomó. Az Extra minőségű tulajdonságok lehetővé teszik bármilyen faszerkezet kialakítását, és esztétikusan tökéletesek lesznek. Az A csoportban a szabványok lehetővé teszik a csomók jelenlétét és a szokásos színezőanyagok színkülönbségét, de a mechanikai és fogyasztói tulajdonságok is elég jóak.

B fokozat közbenső helyzetben van az A és C fő típusok között, viszonylag jó, és viszonylag kevés pénzért értékesítik. A B kategória tartalmazza a második osztályú fát, a lapok felszínén bizonyos számú szaggatott és csomózott területet engedélyeznek. A repedések néha elfogadhatóak, a csomóknak nem szabad kiesniük, de mégis gyorsított károsodást okozhatnak a fali panelen.

C fokozat Rendkívül alacsony nyersanyagigénye van - az ilyen faanyag a bomlás és a rothadás megnyilvánulásait, számos repedést és fogazott területet tartalmazhat, amelyek egyértelműen rendellenesek a területen. Az ilyen döntések díszítésében nem alkalmazhatók az egyetlen használat - eszközök és kiegészítők a munkához.

  A termoozin (azaz a hőkezelt aspen) ideális a fürdők és szaunák belsejében, mivel a szokásosnál jobban ellenáll a jelentős hőnek. Ezért megnövekedett költsége indokolt. Az előkészítés folyamán a nyersanyagot hosszabb ideig 200 ° C feletti hőmérsékleten tartják, sőt gőzzel is kitéve.

  Ennek eredményeként:

  • a fa nedvessége csökken;
  • sűrűség nő;
  • csökkenti az új nedvességrészek levegőből történő felszívódásának intenzitását;
  • a duzzanatot megakadályozza a nedves közeggel való állandó érintkezés.

  Nehéz megtalálni egy alkalmasabb anyagot a gőzfürdő előállításához és befejezéséhez, mint a hőkezelt nyár. A szokásos típusú anyagokkal ellentétben nem rothad, és így az egyetlen jelentős hátrányt veszíti el. A kiváló minőségű feldolgozással a fa elveszíti az illóolajokat, ezért növeli tűzállóságát. Azonban a lédús és gazdag aromák hívei, jobb, ha nem használják ezt a fajta fát díszítésre, mert nem ad szagot. Ezen túlmenően, a szokásosnál is óvatosabban kell kezelnie a termosztátot, mivel viszonylag törékeny.

  méretek

  A aspen bélés tipikus méretei:

  • 1,25–1,5 cm vastagságú;
  • a használt szélesség 8,7–8,8 cm;
  • szélesség tövisekkel - 9,5-9,6 cm;
  • tipikus hossza - 100-300 cm.

  4 méteres béléshosszúságot használnak rendkívül ritkán, és csak akkor, ha technikai vagy tervezési okokból indokolt.

  Telepítési szabályok

  A szaunák és fürdők befejezése során a burkolatot vízszintesen vagy függőlegesen helyezik el. A második esetben gyakran olcsó, rövidített táblákat használnak, amelyek ízületeit a polcok vagy egy dekoratív elem elrejtik. Pénzt takaríthat meg, ha az alacsonyabb minőségű anyagot láthatatlan helyeken használja, mint a nyilvánvaló területeken.

  A befejezés első lépése egy hőszigetelő réteg létrehozása a mennyezeten és a falakon. - erre a célra a bazalt pamutot 50-100 mm-es réteggel használják. A hővédelem vastagságától függően megváltoztathatja a szoba egészének termikus tulajdonságait. A pamutgyapot elhelyezése szükséges a faanyag résekben, amelyek keresztmetszete 50x50 vagy 100x50 mm, a fólia fölött egy fóliát helyeznek el, amely tükrözi a hőt, és az ízületeket öntapadó szalaggal kezelik.

  Ezután a munka egy jól vágott csík keretével kezdődik, amely 10-20 mm vastag tömítésekre van helyezve. A legkényelmesebb a falburkolatok rögzítése a bilincsekre, amelyek körmökkel vagy csavarokkal vannak rögzítve. Miután befejezte az előkészítő munkát, a sarkokban és a falak és a mennyezetek metszéspontjaiban belső sarkokat és filéit készítettek. Szükség esetén fröccsenés és külső sarkok használhatók.

  A szerelőlapok bélés technológiája bármilyen szögből lehetővé tesziDe a szakemberek úgy vélik, hogy a legjobb, ha a bal lejtőkről indul.A nagyméretű helyiségek díszítéséhez ajánlatos a spliced ​​bélést venni, amely a technikai paraméterek tekintetében nem különbözik a szokásos, de sokkal szélesebbtől. A festési aspen blokkok nem szükségesek. A természetes lakkok, amelyek az anyagot a nedvességtől és a gőztől is megvédik, elegáns megjelenést nyújtanak ezeknek az építményeknek.

  A faépületekben a burkolatot közvetlenül a mennyezetre vagy a falakra kell szerelni. A téglaszerkezetek belső térfogatát csak az állványrúddal lehet lefedni, ugyanez vonatkozik azokra az esetekre is, amikor egy rejtett gőzáram készül, vízszigetelés és hőszigetelés. A függőleges és az átlós rögzítés jobb, mint a vízszintes, mert ebben az esetben a víz gyorsabban ürül, és nem áll stagnálni a résekben.

  A nyárfa bélés használata nem szünteti meg a léc burkolt részeinek és szerkezeteinek kötelező impregnálását antiszeptikus készítményekkel és hidrofób készítményekkel. Ezt nemcsak a telepítés előtt, hanem annak befejezése után, valamint az azt követő időszakban - legalább 6 havonta egyszer kell elvégezni. Ajánlatos speciális géleket vagy folyadékokat használni, amelyek nem adnak idegen szagokat jelentős hőmérsékleten és megnövekedett páratartalom mellett.

  Az asszony költségét a fajta és a hosszúság határozza megés az anyagszükséglet kiszámításakor figyelembe kell venni, hogy a csomagokon feltüntetett terület 9% -kal haladja meg az igazán hasznos lefedettséget. Azaz, hogy befejezze a fal méretét 5 négyzetméter. m, 5,5 m2-re tervezett anyagot kell használni. A többi térfogatot a vágás során, valamint a bélés esetleges hibái miatt pazaroljuk.

  A saját kezével az asztafalburkolatok telepítése viszonylag egyszerű, de ha segítségért fordul a szakemberekhez, a munka gyorsabban és hatékonyabban történik. E haszonhoz képest a megnövekedett fizetés nem lesz ilyen nagy.

  Az eurolining telepítése előtt az eredeti csomagolásban, száraz és tiszta helyen tárolja. Ugyanakkor meg kell akadályozni a hirtelen hőmérséklet- és napsugárzást. Az anyagnak a környezetbe való előzetes „függőségét” 48 órán keresztül csomagolás nélkül érik el. Távolítsa el a porszemcséket és a szennyeződést a bélésszükségletből egy teljesen száraz ruhával, csak alkalmanként nedves anyagot alkalmazhat. A munka megkezdése előtt meg kell győződnie arról, hogy a helyiség levegője nem hidegebb, mint +5 fok, és a páratartalma legfeljebb 60%.

  A telepítés előtt ajánlott festeni a nyárfa burkolatot, mert egyszerűbb és megbízhatóbb - a festékbevonat réteg egyenletesen és erősebb lesz.

  A aspen clapboardról lásd a következő videót.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba