Vörösfenyő bélés: az előnye és hátránya

Az építőanyagok gyártásához nyersanyagként különböző fafajokat használnak, mivel a természetesség biztosítja a termék hosszú élettartamát, feltéve, hogy megfelelően gondoskodik róla. A természetes nyersanyagokat a fogyasztók és a fejlesztők, köztük a külföldi és a hazai vállalatok igénylik.

Különleges jellemzők

A szibériai vörösfenyő fűrészáru előállításához nem sokkal régebben kezdett szerezni - korábban a tűlevelű fajták iránti nagy kereslet. Azonban a kiváló teljesítményjellemzők és az esztétikai fellebbezés miatt a vörösfenyő nagyon népszerűvé vált. Ma egy fafajta bélése építőanyag, amelyet széles körben használnak különböző helyiségek belső és külső befejezéséhez.

előnyök

Az ilyen nyersanyagok pozitív jellemzői számos egyedülálló tulajdonságot tartalmaznak, a fa különleges növekedési körülményei miatt.

A gumi jelenléte a nyersanyagban gazdagítja a fát és különleges tulajdonságokat ad.

 • Ellenáll a rothadásnak és a mikroorganizmusok káros hatásainak. A bio-rezisztencia a legmagasabb a más gyártási fajtákhoz képest.
 • A legtöbb rovar esetében a gumi veszélyes, így nem károsítják a fát. Ezért a termékek nem igényelnek kártevőktől kötelező kémiai kezelést, ami sok más anyag szükségessége.
 • Az anyag a nedvesség miatt nem deformálódik, ami lehetővé teszi a vörösfenyő használatát a szaunák és fürdők elrendezésében. Sőt, a vörösfenyő az egyetlen fa, amely nem veszíti el a vízben lévő tulajdonságait, hanem éppen ellenkezőleg, még erősebbé válik.
 • Bebizonyosodott, hogy a füst, amelyet a fa használat közben kienged, jótékony hatással van az emberi egészségre - fokozzák az immunitást, csökkentve a gyakori megfázás kockázatát. A fitoncidek antiszeptikus tulajdonságokkal és kellemes aromával telítették a beltéri klímát.

Az anyag összetételéből adódóan a vörösfenyőhöz tartozó jellemzők mellett számos más előnye is van.

 • A termékek nagy szilárdsága, amely a következő adatokból áll: nyújtás és tömörítés, hajlítás a fa szálak mentén, keménység és egyéb jellemzők. Ezekben a mutatókban jelentősen különbözik a fenyőtől és a cédrustól, mert a fenti jellemzők szerint nagyon hasonlít a tölgyfához, amely a legtartósabb anyag.
 • Kiváló tűzállósági szint, amely két alkalommal meghaladja a fenyő azonos tűzállósági szintjét.
 • A fa vonzó megjelenése, még a juhar vagy a bükkhez képest is, amely a fa keresztmetszetének kitűnő áttekintésében fejeződik ki. Ennek köszönhetően a vörösfenyő padlólap vizuálisan nagyon hasonló a kanadai tölgyhez. A vörösfenyő nem idővel kékre vált.
 • A termékek hosszú élettartama.
 • Magas hőszigetelési teljesítmény, amely lehetővé teszi a fali burkolatot a meleg időszakban, hogy hideg legyen, télen pedig meleg maradjon.
 • Az anyag színsémája sokféle opcióval rendelkezik, így a külső vagy belső munkához szükséges árnyékot nagyon könnyű kiválasztani. A palettán 12 szín található, melyek az arany arany árnyalatától a vörös-barna színig terjednek.
 • A fa kora csak növeli a nyersanyagok pozitív tulajdonságait, és a természetes színe tetszetős a nemességével, ami miatt nem szükséges sürgősen korrigálni a színező készítmények segítségével.

Lehetőség van a vörösfenyő bélés természetes árnyékának megőrzésére speciális olajokkal vagy fa viaszokkal készült termékek feldolgozásával, és a lakkozáson alapuló festékkészítményekkel beállíthatja a kívánt tónusot.

hiányosságokat

A fajta hátrányai közé tartoznak a két szubjektív és feltételes tulajdonság.

 • A termékek magas ára. A bélés és az egyéb vörösfenyő fűrészáru lenyűgöző beszerzési költséget igényel, de a nyersanyagok tartóssága és kiváló minőségi mutatói többet érnek, mint amennyit megéri.
 • Szegény minőségű termékek, amelyek az anyag feldolgozása és szárítása során keletkezett hibákból erednek. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy ez a fajta fa a kátrányos nyersanyagokhoz tartozik, ami a gyártási folyamat szigorú betartását igényli egy speciális szerszámmal, mivel a megfelelő szárítás csökkenti a nyersanyagok repedésének kockázatát.

faj

A vörösfenyő bélés használatának tartománya meglehetősen lenyűgöző - magában foglalja az épületek és a helyiségek külső és belső díszítését is különböző célokra. Ezért az anyag hatóköre alapján megkülönböztethetjük fő típusait.

A bélés valójában körülbelül 20 mm vastagságú burkolólap. Fésűvel és horonnyal rendelkező fésűvel van ellátva, melynek köszönhetően a lapok egymáshoz vannak csatlakoztatva. A termelést úgy végezzük, hogy a fát maró- és reysmusovye gépekkel kezeljük, és a nedvességtartalmat műszaki szárítással állítjuk be.

A termékeket a késztermék minősége alapján fajtákra osztják.

Vannak ilyen fajták:

 • nyugodt;
 • csiszolt tábla;
 • bélés;
 • tömbház;
 • Amerikai.

Bélés nyugodt

Az első típus egy rendszeres fa. Az eszközprofil bélés nyugodt jellemzői lehetővé teszik a befejezést minimális ízületekkel. A különleges kompozícióval festett termékek ideálisan illeszkednek a helyiség belsejébe, melynek köszönhetően a különböző felhasználási esetekben nyugodt bélés látható: garázskapuk, padlólap, ablakkeret elrendezése.

Az ilyen típusú fa előnyei a következő jellemzők:

 • a termék lenyűgöző szélessége, ami csökkenti a felületen lévő kötések számát;
 • a termékek tömörsége más anyagokkal kombinálva;
 • a nem szabványos szobákkal való munka képessége;
 • a lemez hátulján lévő hornyok jelenléte, amely szellőztetést és kondenzvíz kifolyást biztosít;
 • az első sima bevonat;
 • kényelem és könnyű telepítés.

Szükség esetén speciális szerszámok használatával érdekes megkönnyebbülést állíthat be.

A bélés előállításához nagyon szigorú követelmények vannak. Osztály szerint az anyag A, B, C, "Prima" és "Extra" osztályba sorolható. Ez az elválasztás a csomók, repedések, gyantazsebek, feldolgozási hibák és egyéb mutatók jelenlététől függ. A fogyasztói vélemények azt mutatják, hogy az "Extra" fajta más termékekhez képest magasabb minőségű.

Csiszolt bélés

A csiszolt bélés a sajátos szerkezete miatt figyelemre méltó: a tábla elülső részén van dombormű, aminek következtében az anyagból készült bevonat vonzereje nő. Nemcsak régen kezdték használni a munka befejezésére, de sajátos textúrájának és speciális technológiák használatának köszönhetően beállítható, hogy a textúrát egy 3D hatás utánzásával fejezze ki. A felület kialakításához fogmosás, patinálás és öregedés viasz és festék használatával történik. Lehetőség van az anyag textúrájának beállítására saját kezűleg, de érdemes figyelembe venni, hogy a vörösfenyő tisztítása meglehetősen munkaigényes folyamat.

Hasonló termékek népszerűek a retro, országos és Provence-i stílusú szobák belső dekorációjában. Ezeket különböző épületekhez és helyiségekhez is használják: teraszok, irodák, nappali szobák.

Euro bélés

A modern felszereléseken alapuló bélés, a termék helyes geometriája miatt van szükség. Az amerikai termékek mérete eltér: általában ez utóbbi kisebb. Az "Extra" bélés népszerű a csiszolt sík felület miatt, amely nem rendelkezik csomóval vagy bármilyen más hibával.

C fokozat

A C fajta lehet csomók és sekély repedések, néha kontrasztos foltok vannak. Azonban, annak ellenére, hogy ez a fajta a legújabb osztály, az ilyen táblák tökéletesek különböző helyiségek vagy épületek befejezéséhez, például gazebók készítésekor. Általában a vörösfenyő bélését védőfólia kötegekben tárolják és szállítják, amely védelmet nyújt a nedvességtől és a szennyeződéstől, miközben megőrzi a termékek megfelelő megjelenését.

Amerikai nő

Az amerikai az ék alakú kialakításában figyelemreméltó, aminek következtében a telepítés befejezése után a termékek egymásra helyezése hatással van. Ez a tulajdonság növeli a befejezés élettartamát, mivel az elemek ízületeinek megbízhatósága megvédi a külső tényezők káros hatásait. Az amerikaiak ideális megoldást jelentenek a külső falak díszítésére. Amikor a falburkolat fűrészáru kiválasztására vonatkozó kérdés az amerikai bélés mellett döntött, figyelembe kell venni a fafajta minőségét: minél magasabb a minőség, annál jobb a minőség. A legmagasabb minőség az "Extra" vörösfenyő bélésnek tekinthető.

Blokkház

A blokkház egy fedélzet, amelyet a leggyakrabban kültéri díszítéshez használnak, a termékek félkör alakú arccal. Ez a konfiguráció lehetővé teszi a lekerekített napló kiváló minőségű utánzását. Az ilyen falburkolatokkal díszített szerkezet fényűzőnek látszik, mivel a külső kialakítás egy fából készült keretre hasonlít.

A blokkházat nemcsak a vidéki falak külső falai felé fordítják - a panelek az épületek egyéb anyagokkal, valamint a házak belsejében lévő felületekkel kombinálják a falakat és a mennyezetet. A rusztikus stílusban készült helyiségek belsejében az ilyen bélés csak az, amire szükségünk van. A vörösfenyő bélésblokkháza hő- és hangszigetelést biztosít a szobában. A külső munkákhoz felhasznált anyagot speciális vegyülettel kell kezelni - ez megnöveli a termékek élettartamát, és megvédi őket a nedvességtől és az ultraibolya sugárzástól.

A vörösfenyő nem tartozik értékes fafajokhoz, ezért a tölgyből vagy mahagóniából készült termékekhez képest költsége megfizethetőbb. Az esztétikai fellebbezés és a kiváló minőség azonban nem rosszabb, mint a termékek drágább analógjai.

A szibériai vörösfenyő megbízhatósága és tartóssága az évek és a történelem során teszteltMivel ez a fajta fa cölöpök eredeti erődítményekként szolgálnak különböző típusú épületekhez Velencében, a Sheremetyev-palota és sok más jelentős épület épült ebből a fáról.

méretek

A bélés-nyugalom gyakran a következő dimenziókkal rendelkezik:

 • vastagság - 14 mm;
 • szélessége - 85-140 mm.

Az egyes megrendelések alapján egyes gyártók 20 mm vastagságú termékeket gyártanak.

A két szabvány szerint gyártott bélés és brashirovannye termékek: Európai és hazai. Az első szabvány meghatározza a termék paramétereit: hossza - 0,4-6 m, szélessége 80-140 mm, vastagsága 12,5 mm.

A méret alapján nyilvánvalóvá válik, hogy a bélés hosszúsága két típusra oszlik: hosszú, leggyakrabban díszítésre használt, és rövid, ami a tető túlnyúlásánál ajánlott.

Az amerikai vörösfenyő, mint építőanyag, nagy és kis változatban kapható. A kis panelek szélessége 0,6-0,9 mm, keskeny 14-20 mm-es és 22-28 mm széles vastagságú bordákkal.

A legnagyobb nézet a következő dimenziókkal rendelkezik: szélessége - 0,9-1,4 mm, keskeny bordák vastagsága 16-28 mm és széles - 28-40 mm.

A blokkház vörösfenyőből készült, vastagsága 28 mm, szélessége 135 mm, hossza 2-4 m. A méretek a gyártótól függően változhatnak.

A kiválasztott terméktípusok méretét ismerve kiválaszthatja a legmegfelelőbb megoldást a szükséges anyagok előzetes számításával.

Példák kész épületekre

A bélés már régóta elpusztította a sztereotípiákat, amelyek a hibás állításokra vonatkoztak, hogy az anyag állítólag elfogadható opció csak az országépületek díszítésére. Ma, főleg a szibériai vörösfenyőből készült falburkolatok népszerű tervezői nyersanyaggá váltak, amelyet széles körben használnak a lakóépületek és a nyilvános épületek belső és külső kialakítására.

A szoba kialakítása, melynek falai és mennyezetei békés, világos színekkel díszítettek, a bútorok és a falak jelenléte ellenére a szabad és légtér légkörét állítja be. Érdekes megoldás lenne a kétemeletes házak hasonló kialakítása, amely a mennyezet felszínét fa-csiszolókkal és egy hatalmas csillárral díszíti.

A verandával vagy fedett terasszal, ahol a díszítés sötét színű lapokból készült, fonott bútorokkal kombinálva, a falakhoz és a mennyezethez igazítva, rusztikus stílusban ad otthont, amely melegen és melegen melegíti meg a szobát természetes és környezetbarát termékek díszítésével.

A falfal burkolatának használatára vonatkozó információkért lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba