Hogyan válasszuk ki az euróversenyet?

 Hogyan válasszuk ki az euróversenyet?

Bélés - környezetbarát anyag a díszítéshez, amely különböző fafajokból készül. Megfelelő gondossággal, nevezetesen: időben történő lakkozás vagy festés, ez az anyag átlagosan 15-20 évig tarthat.

Mi az?

A ragasztott bélés a kezdeti alkalmazási terület miatt kapta meg a nevét: a vonatszállító autók befejezése. Kezdetben vékony fából készült lécek voltak, de manapság mindegyik sín speciális zárral van felszerelve a könnyű telepítéshez. A fa továbbra is népszerű anyagnak számít az építőiparban - a külső és belső helyiségek díszítésében, valamint a házak és bármely szerkezetek építésében is megtalálható. A fa egyik fő előnye a nedvesség felhalmozódásának és elpárologtatásának képessége, ezzel párhuzamosan a hőmérséklet és a páratartalom grafikonjai lágyabbá válnak.

A bélés, mint díszítő anyag, számos előnnyel rendelkezik:

 • kényelmesen szerelhető a jól átgondolt rögzítőelemek és az alkatrészek egymáshoz való csatlakoztatása révén;
 • a színek, méretek és anyagok nagy választéka, amelyből maga a panel készül;
 • könnyű súly;
 • széles körű alkalmazás;
 • demokratikus érték.

gyártás

A bélés gyártása szakaszokra van osztva, és szélezett lapok kibocsátásával kezdődik. A fűrészüzem segítségével a szükséges tisztasági pontok és méretek megfelelnek a szükséges tisztaságú anyagoknak: a fa kéreg és a mag törzse között. A következő lépés a szárítás - az anyag geometriai méreteinek és stabilitásának pontossága attól függ. A szárítás során minden mikroorganizmust elpusztítanak, mind a belső felületen, mind a felszínen, a felesleges nedvességet eltávolítják, ami csökkenti az anyag súlyát és egyszerűsíti további feldolgozását.

A végső szakasz az elülső oldal végső feldolgozása és a szélezés, ezután tökéletesen sima és egyenletes lapot kapunk. Egyes gátlástalan gyártók gyakran elhanyagolják ezt a színpadot, nem zavarják a kiváló minőségű polírozást és a csomókat, amelyek kieshetnek. Szintén a tisztességtelen gyártók gyakran nem szárítják meg a táblát, ami miatt a vevőnek óriási problémái vannak: a bélés a geometria megváltoztatását, hajlítását, illetve a további felhasználást nem teszi lehetővé.

Típusok és jellemzők

A bélés lehet klasszikus, fából készült, és teljesen más osztályú anyagokból, például műanyagból vagy MDF-ből készült. Műanyag bélés. Ezzel az anyaggal használt befejező fajtát panel befejezésnek is nevezik. Ez a fajta befejező anyag rendkívül ellenáll a nedvességnek, nagyon könnyű az analógokhoz képest, és nem veszíti el a megjelenését a napfény hatására, azonban az alacsony hőmérséklet hatásai miatt gyakran törékeny lesz, és rendkívül könnyű károsítani a panelt.

A műanyag burkolatok 2-3-szor szélesebbek, mint a hagyományos fából készült változat. Ez egyszerűbbé teszi a belső és külső szögek körüli hajlítás lehetőségét - csak egy kis mennyiségű merevítőt kell vágni a panel belsejéből és melegíteni. Ezen túlmenően az ilyen anyagnak bármilyen mintája lehet stilizált fa, vagy bármilyen minta vagy akár egy egész kép is, amely a panelekről lesz hajtva.

Mindazonáltal emlékeznünk kell arra, hogy a műanyag nem környezetbarát anyag, ezért gondosan válassza ki a kiváló minőségű paneleket, hogy ne kerülhessenek a levegőbe ártalmas anyagokba a nap és a hőmérséklet csökkenése miatt.

MDF bélése. Az MDF panelek egy teljesen környezetbarát és tiszta befejező anyag, ami jó verseny a műanyag panelek vagy a klasszikus fa burkolatok számára.

A megnyomásával előállított MDF panelek kicsi és száraz faforgácsok magas hőmérsékleten, nagy nyomással, a formáláshoz. Az anyagot a fa, lignin természetes anyagának elkülönítésével kötik össze. Ennek következtében az MDF egy teljesen biztonságos anyag, amely nem bocsát ki káros anyagokat, mivel gyártása nem használ epoxigyantákat.

Az ilyen típusú termékek jellemzőitől különféle minták és stilizációk figyelhetők meg a különböző anyagok esetében.

Bélés fa - a leggyakoribb típusú befejező anyag. Ő volt az első, aki belépett az építési termékek piacára.

A fából készült bélésnek sok stílusa van, de megjelenése két típusra osztható:

 • sík elülső panelrel;
 • egy lekerekített előlappal, amely a sáv szerkezetét utánozza.

A fafajok:

 • Az aspen - könnyű, keményfa, amely nem hajlamos repedésekre, kis súlyú.
 • Fenyő - közepes erősségű fa, meglehetősen nehéz, sárgás és néha vörös. Idővel, egy kicsit sötétebb. Speciális eszközökkel történő feldolgozás esetén a fenyő bélése tökéletesen ellenáll a gombáknak és a penésznek, valamint a rovaroknak.
 • Vörösfenyő - tömörfa, gyakorlatilag nem változtatja meg a méretét külső tényezők hatására, a színek változhatnak: a világosszürke és a vörösbarna között.
 • A cédrus nagyon tartós és drága fa. Kellemes illatú és hasznos gyantákkal rendelkezik, amelyek gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek.
 • Luc - világos sárga fa, a fenyőhöz hasonló tulajdonságokkal, de kevésbé gyakori.
rezgő nyárfa
Fenyőfa
vörösfenyő
cédrus
lucfenyő

Az anyag előnyei és hátrányai

A legjobb tulajdonságok közé tartozik a vörösfenyő, fenyő, valamint cédrus, luc és aszalt bélés. A tűlevelű fából készült bélés mindenfajta befejezéshez használható: külső és belső. Az anyag azonban keményfából készült, csak belsejébe való beépítésre alkalmas, mivel nem tolerálja a nedvességet.

A tűlevelű fák mindig nagy mennyiségű természetes gyantát és olajat tartalmaznak., melynek következtében magas páratartalom mellett használhatók, és ellenállnak a penész képződésének. Ez az anyag alkalmas belsőépítészetre, de nem használható szaunák és fürdők bélelésére - a magas hőmérséklet miatt a gyanta felszabadul, így az anyag ragadós réteggel van borítva, és önmagában is meggyulladhat. Ezért, mielőtt szaunában vagy fürdőben tűlevelű lapkával szembesülnének, a táblákat el kell szabadítani a tar-tól - ez az eset áll fenn néhány európai országban.

A keményfa, mint a hárs, éger, tölgy vagy hamu, élettartama rövidebb, de nem tartalmaz nagyszámú gyantát, és ezért nem bocsát ki őket, ami miatt fürdőkben és szaunákban használható. A keményfa bélése rendszeres és időszerű feldolgozást igényel, különben a felület elveszti a megfelelő megjelenését, és feketére vált. Hozzá kell tenni, hogy fürdők és szaunák esetében csak kis sűrűségű fát használhatunk, mivel a hő kisebb, és ennek megfelelően felmelegszik.

Bélés 1 m2-es csomagolásban kerül forgalomba. A fémhálót általában körbevágják.

méretek

Meg kell jegyezni, hogy az eurolining és a közönséges bélés különböző méretű, ami gyakran szerepel a gyártók weboldalain található táblázatokban.A közönséges bélés méreteit közvetlenül az anyag gyártója határozza meg, azonban a legnépszerűbbek, amelyek a szabványos paraméterekké váltak.

A falburkolatok méretei nagymértékben eltérhetnek:

 • vastagság - 12-40 mm;
 • szélesség - 76 és 200 mm között;
 • tábla hossza - 20 cm-től 600 cm-ig;
 • csúcsmagasság - 4-5 mm.

Az eurolining méretei

A szabványosított paraméterek az eurolining jellemzői:

 • vastagság - 13, 16, 19 mm;
 • szélesség - 80, 100, 110, 120 mm;
 • tábla hossza - 50-600 cm;
 • tüskés magasság - 8-9 mm.

  Lehetséges hibák:

  • vastagság - legfeljebb 1 mm;
  • szélesség - legfeljebb 1 mm;
  • hossza - legfeljebb 5 mm;
  • csúcsmagasság - 0,5 mm-ig.

  Meg kell említeni, hogy a rövid bélésű táblák sokkal alacsonyabb árat képviselnek. Ez azért van, mert a kis hosszúságú részletek gyakran a hosszú táblák végső feldolgozásának maradékai. Ennek oka, hogy a végső feldolgozás folyamatában a hosszú részeken elhullott csomókat észlelhetünk, amelyek eltávolíthatók, mivel használat közben kieshetnek - ez megmenti a bélés minőségét.

  Mik a különbségek a fajták között?

  A különböző bélésfajtákban használt díszítésben. Az alábbiakban az egyes osztályok leírása található.

  4 osztály van:

  • "Extra" osztály;
  • A osztály;
  • B osztály;
  • C. osztály

  A kategóriában "Extra" belép egy világos színű táblára, csomók teljes hiányával. Az ebben az osztályban levő fedélzeten nincsenek repedések, zsetonok és egyéb hibák. Az ilyen típusú termék nedvességtartalma 12-14% -kal nem haladhatja meg vagy lehet alacsonyabb a standard értéknél. Az "Extra" osztály az anyag legmagasabb minőségét jelenti - könnyen használható a lakóterek befejezéséhez. A táblák rendkívül gondosan feldolgozottak és kellemes megjelenést tartalmaznak hibásan.

  az "A" osztály Tartalmazza a világos színű lapokat, amelyek felületén csomók lehetnek kis mennyiségben, gyantaszemek, repedések és forgácsok. Jelenlétük azonban nem befolyásolja jelentősen a fórum erősségét. Az anyag nedvességtartalma 12-14% -kal nem haladhatja meg a standard értékeket. Belsőépítészeti használatra is alkalmas.

  az "B" osztály sötét színű lapok, amelyek gyakran csomók, zsetonok, repedések és egyéb hibák jelenlétére jellemzőek. Ugyanakkor számuk nem lehet több, mint 20%. A műgyanta telkek méretei nem haladhatják meg a 15 cm-t, az ebben az osztályban lévő anyag nedvességtartalmának pedig 12-14% -os eltéréssel kell rendelkeznie.

  az "C" osztály A legkülönfélébb minőségű, színes színű táblák belépnek. A hibák a teljes fedélzeti terület 30% -át foglalhatják el. Ennek az osztálynak az anyaga nincs befejezve, így a telepítés beltérben nem kívánatos. Ez a típusú bélés külső díszítésre szolgál.

  Bélésprofilok típusai

  Meg kell említeni, hogy csak a fából készült bélés sokféle profilt tartalmaz - a többi típus szabványos profilban készül.

  Profil típusa "Standard". A tábla elülső oldala sík, és szélei kb. 30 fokos szögben vannak. A lemezek szélei különleges "hornyos" hornyokkal és ívekkel rendelkeznek, amelyek egymás között megbízható kapcsolatot biztosítanak. Ugyanakkor a tüske magassága valamivel kisebb, mint a horony mélysége, annak érdekében, hogy kompenzálja a termikus tágulást, és figyelembe vegye a termelési hibákat, valamint lehetőséget ad a különböző tételek lemezeinek egymáshoz rögzítésére.

  Profil típusa "Nyugodt". Ez a fajta fa falburkolatok a klasszikustól eltérnek a lapok lekerekített sarkaitól. A termék többi része teljesen hasonlít a szabványos változathoz, de jobban néz ki, mint a klasszikus tapéták éles szélével.

  Profil típusa "amerikai". Az ilyen típusú profilnak van egy elülső része ferde szélekkel, ezért a telepítés mutatja, hogy a fektetőlapok átfedik egymást.

  Bélés. A szokásos, ismerős béléssel ellentétben az "euró" vastagabb tüskével rendelkezik, amely nagyobb megbízhatóságot és tartósságot garantál a működés során.Ezenkívül a telepítés után az euró bélés szilárd mintázatot alkot, és nem kaotikus, mint a klasszikus változat esetében. Ez az anyag nagyon könnyen felhelyezhető, és szükség esetén saját kezűleg, akril festékkel festhető.

  Ezt az anyagot az európai DIN szabvány szerint gyártják. Az Eurostandard kötelezi a gyártót, hogy tartsa be a faanyag nedvességére és minőségére, a tábla geometriájára és a végső polírozás és feldolgozás alaposságára vonatkozó szigorú követelményeket. Az eurolining lapokon két hátlapon lévő horny vagy horony található, amelyek a kondenzátum leeresztésére szolgálnak, és a bőr és a fal közötti tér szellőzésére szolgálnak. Ez megvédi a táblát és a lécet a bomlástól és a gomba vagy penész megjelenésétől.

  Ezek a hornyok némileg segítik a lapokat, hogy ellenálljanak a hőtágulásnak és az anyag geometriájának változásainak a nedvesség ingadozása miatt.

  Tippek a kiválasztáshoz

  A termék kiválasztása előtt először a bélésanyagról kell dönteni, a fa bélés már régóta megalapozott a piacon, mint megfizethető és megbízható anyag a lakberendezéshez. A fa pozitív tulajdonságaiból érdemes megemlíteni a jó hang- és hőszigetelést, valamint a termékkel való munkavégzés kényelmét. A falburkolatok széles körű alkalmazási területtel rendelkeznek: a fürdők és a nappalik belsejében és kívül is burkolják.

  A fa bélése különböző fafajokból készülhetennek megfelelően mindegyiknek szétválasztása van. A fa falburkolatok kiválasztásánál csak az euro-bélésre kell figyelni. A fő különbség a minőség. A vastagabb zár, a fa magas követelményei és nedvességtartalma, valamint a felületkezelés az eurolining minőségét a szokásos opcióval összehasonlíthatatlanná teszi. Ha azonban meg kell menteni a költségvetést, akkor a klasszikus bélés is jó választás. Az anyag kiválasztásakor azonban figyelemmel kell kísérni a minőséget, valamint készen kell állnia a rosszul összekötő vár, a durva felület, a csomó csomók és a nedves helyiségben esetleges repedések formájában fellépő nehézségekre.

  A falburkolatot bilincsek segítségével kell rögzíteni. A Kleimer egy konzol, amely körmökkel vagy csavarokkal rögzíti a ládát, és a bélészárat az aljzathoz préseli, de nem mereven rögzíti a táblához. Ez lehetővé teszi a falburkolatok méretének megváltoztatását a hőtágulás és a páratartalom miatt, és függőlegesen mozogni, ami garantálja a megbízható rögzítést és a jövőbeli repedések vagy külső hangok hiányát.

  Különösen érdemes megemlíteni a bélés kiterjedését, mint a befejező fürdők és szaunák. A puhafa lapátot a fürdőkben ritkán használják, mivel a gyanták felszabadulhatnak, de segít az agresszív körülmények, például a hőmérséklet és a nedvességcseppek, valamint a gombák és a mikroorganizmusok ellen. Szaunákban és fürdőkben leggyakrabban éger- vagy mészköveket használnak - ilyen fa nem termel semmilyen gyantát. A keményfából készült bélés az anyag porózus szerkezete miatt rövidebb élettartammal rendelkezik, de ugyanezen porozitás miatt ez a fa magas hőmérsékletnek is ellenáll.

  A műanyag panelek nem olyan régen megjelentek a piaconde jó hírnevet szerzett. Ezek nem alkalmasak külső díszítésre, de nagyszerűek a loggiák és a fürdőszobák vagy zuhanyzók számára. Mivel a műanyag nem érzékeny a vízre, a panelek ellenállnak a páratartalomnak, és érzéketlenek a napfényre is. Ellentétben a fával, a műanyag falburkolatok bármilyen mintázattal vagy mintázattal rendelkezhetnek, amely megismétli a fát vagy a kőzetet. Csak a rossz minőségű paneleket vigyázzon, amelyek a legkisebb hőmérséklet-csökkenés következtében rendkívül törékenyek, mivel a gyártó a műanyag minőségére ment.

  Az MDF bélés laminált, furnéros és festett. A laminált opciók PVC fóliával vannak borítva, alacsonyabbak az áruk, és kopásállóbbak, mint a furnérozott, melyeket prémium fa furnérral fednek. A festett panelek, amint azt a neve is jelzi, egységes színnel rendelkeznek. Általában ez jó alternatíva az előző opciókhoz. Az MDF falburkolatoknak mindenféle előnye van egy fából készült változatnak, és széles színválasztékban készül. Ilyen alternatíva alkalmas az egész lakás számára - mind a konyhában, mind a folyosón használható, falburkolatokban vagy mennyezeti burkolatokban.

  Győződjön meg róla, hogy az anyag kiválasztásakor figyelemmel kíséri az anyag minőségét: a termék felülete sima és sima, egyenletes szín, barnulás és repedések nélkül. Ne bízzanak a kiállítási mintákban, mivel a minta lehet egy másik féltől, vagy a falburkolat fűtetlen és nedves helyiségekben tárolható. Sajnos nem lehet pontosan megismerni az anyag tárolásának minőségét, így opcionálisan megvásárolhat egy vagy két anyagcsomagot, és megnézheti, mi történik vele a telepítési helyen.

  gondoskodás

  A bélés gyakorlatilag nem igényel gondoskodást - elegendő, ha a telepítés során figyelmet fordítunk rá: ha a bélés előállításához használt anyag fát, akkor lakkkal vagy festékkel kell bevonni. Más típusú bélés nem igényel ilyen manipulációkat.

  Fontos tudni, hogy nem szükséges a fa fali panelet szükségtelenül nedvesíteni a tisztítás vagy tisztítás során - a fa könnyen elnyeli a nedvességet. Semmilyen körülmények között nem szabad a csiszolóanyagokat használni a panelek tisztításához - ez károsíthatja a tervet.

  Gyönyörű példák a befejezésekre

        Az "amerikai" profillal ellátott, fából készült tapétával rendelkező épület külső díszítése stílusos és szép.

        A szauna hársfalú burkolattal történő befejezése egy drága furnér opció, amely azonnal jelzi a vendégeknek a szobatulajdonos állapotát.

        A belsőépítészet belső kialakítása műanyag belső PVC panelekkel nagyon stílusos és hangsúlyozza a szoba alapvető kialakítását. Fehér színnel kombinálva ez a helyzet még vonzóbbá válhat.

        Az eurolining kiválasztásakor el kell kerülni, hogy milyen hibákat kell elkerülni, a következő videóból tanulhat.

        Comments
         szerző
        Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

        Bejárat

        Nappali

        hálószoba