A fa falburkolat kiválasztása

 A fa falburkolat kiválasztása

A mai napig egyre népszerűbbé válik a fa burkolólap burkolása. Mielőtt elkezdené, tudnia kell, hogyan kell megfelelően szegezni, és hogy melyik rögzítőelemet válasszon. Olvassa el az alábbi kérdésekre adott válaszokat.

Különleges jellemzők

A falburkolatok univerzális felületű anyagok, bármilyen típusú felületre történő felszerelése nem jár különleges nehézségekkel. A működési tulajdonságok jellemzői lehetővé teszik a fa bélés használatát szinte minden esetben.

Előnyök és hátrányok

A falburkolatok egy praktikus és megbízható anyag, amely nagy előnyökkel jár, és hátrányai a bevonat további feldolgozásával kompenzálhatók.

A bélés pozitív tulajdonságai számos jellemzőt tulajdonítanak.

 • Teljesen természetes termék. Nem mérgező, nem okoz allergiás reakciókat, nem éget ki mérgező anyagokat.
 • Kellemes illat. A fajtól függően a fa különleges szagot bocsát ki, ezáltal kitűnő légkört teremtve, amely pozitívan befolyásolja a lakosok egészségét és hangulatát.
 • Nagyszerű megjelenés. Esztétikai szempontból a fa vászon textúrája vonzó megjelenésű. A különféle minták, színek és árnyalatok széles választéka a fafajok sokféleségéből áll, lehetővé teszi, hogy egyedi belsőépítészetet hozzon létre, és teljes mértékben kielégítse a legszebb ízét.
 • Megfizethető ár.
 • Álcázás kommunikációs vonalak. A padló alatt a gáz- és fűtőcsövek, a vezetékek, az elosztóegységek és más tárgyak tökéletesen elrejtenek.
 • Nagy gőzáteresztő képesség. Szellőztető falakat biztosít a helyiségek "légzése" és a nedvesség hiánya miatt.
 • Egyszerű telepítés. A burkolólapkal díszített felület nem igényel gondos feldolgozást, a panelek könnyen méretre vághatók. A termékeket a lamelláris módszerrel rögzítik - egymás számára, és tökéletes személyzet nélkül szerelhető fel, feltéve, hogy megismerik a technológiát.
 • Tartósság. Az impregnálások megfelelő kiválasztásával és időben történő gondozásával a fából készült bélés akár 50 évig is működtethető.
 • További kivitelezés. A falburkolat felülete bevonható különböző típusú befejező anyagokkal: festék, lakk, művészi dekoráció stb.
 • Alacsony nedvességállóság. A kettős minőséget pozitív szempontból természetes nedvességszabályozónak tekintik, amikor a fa felemelkedésekor felesleget vesz fel, és amikor leeresztik, a nedvesség visszaáramlik a levegőbe.
 • Kiváló hő- és zajszigetelés.

A fa bélés gyenge tulajdonságai:

 • gyenge nedvességállóság;
 • a hirtelen hőmérsékletváltozások sérülékenysége;
 • magas gyúlékonyság;
 • a szerkezet deformációjának lehetősége.

A fa hátrányai kompenzálhatók azzal, hogy az anyagot impregnálással kezeljük az adott helyzetben lévő negatív hatásokból, például hidrofób keverékkel, amikor a fürdőszobában használják. Ezenkívül a nedvességállóság szintje változik a fa típusától függően, amelyet szintén figyelembe kell venni az anyag kiválasztásakor.

Fő anyagjellemzők

A bélés jellemzőinek jobb megértése érdekében érdemes megismerkedni az anyag alapjellemzőivel, amelyből készült - fa.

A minőség fő paraméterei több mutató.

 • Erő.Olyan tulajdonság, amely a fa mechanikai terhelés ellenállóképességét jellemzi. A szilárdság a panel és a fafajok vastagságától függ. A lamellák kiválasztásakor figyelembe kell venni a működésük sajátosságait, és a megfelelő választást kell választani.
 • Keménység. A keménység növekedésével a feldolgozási folyamat, például a panelek vágása bonyolult, azonban ez a tulajdonság közvetlenül befolyásolja a felület azon képességét, hogy ellenálljon a hozzá kapcsolódó objektumoknak, például egy TV-készüléknek.
 • Nedvességállóság. Meghatározza azokat a körülményeket, amelyekben egy adott fafajta használható, és az impregnálással fokozható.
 • Grade. Meghatározza a nyersanyagok minőségét, amelyekből a burkolat készül. A főbb szabványok - az európai DIN és a GOST, a gyártónak rendelkeznie kell saját besorolási kritériumokkal, így ismernie kell az általános különbségeket.
 1. "Premium", "Extra", "Premium". A termék tökéletes szerkezete hibák nélkül, például csomók vagy repedések, a szín vagy az érdesség heterogenitása csak a deszka hátoldalán lehetséges.
 2. "A osztály". Megengedettek az 1 cm-es átmérőjű csomók, amelyek nem haladhatják meg az 1 métert méterenként, kicsi, esetleg megtöltött repedések. Kisebb hibák a hátsó oldalon.
 3. "B osztály". Csomók, amelyek átmérője nem haladja meg a panel szélességének egyharmadát, mennyiségileg - 4 db / méter. Lehet, hogy üreges gyanta zsebek, kisebb repedések.
 4. "C osztály". Minden bélés, amely nem felel meg a fenti kritériumoknak. Jelentős számú és erős hibák, a színes foltok és más hibák monotóniájának megsértése.
 • Viseljen ellenállást. Fontos minőség, amikor a felületekkel állandóan érintkező szobákat, például fürdőt vagy edzőtermet díszítenek.
 • Tűzállóság Meghatározza a fa gyújtási sebességét, impregnálással módosítható. A tulajdonság akkor fontos, ha olyan helyeken használják, ahol nyílt tűzforrás van, például fürdőkben vagy kandallók közelében.
 • Esztétikai jellemzők.
 • Terápiás hatás.

típusok

A fa bélésnek két fő osztályozása van: az anyagtól, amelyből készült, és a feldolgozás során rögzített formában.

Termelési anyag

A bélés különböző fafajokból készül, és meghatározza a termék fő működési és esztétikai jellemzőit. Továbbá az anyag meghatározza a bélés árkategóriáját: a ritkább a fa, annál drágább a léc. A főbb típusok a következők:

lombhullató

 • Linden fa Nagy szilárdság, kellemes textúra és szín, amely idővel sötétebb lesz. A tartósság javítása és a megjelenés megőrzése érdekében impregnálással kell kezelni. Alkalmazható magas páratartalmú helyiségekben.
 • Alder. Kiváló nedvességállóság és magas tannin-tartalom jellemzi, amelyet a melegítés során bepárol a levegőbe. Minőségét széles körben használják a szaunák és fürdők befejezésében. Gyönyörű árnyék, magas hő- és zajszigetelés. Az élettartam meghosszabbítása érdekében impregnálással kell kezelni.
 • Oak. Elit fajta keményfa között. Nagy szilárdság, kiváló esztétikai és teljesítménytulajdonságok. Főként belső burkolathoz használatos.

egzotikus

Értékes vörös sziklák csoportja, többnyire őshonos a trópusokon. Kiváló esztétikai tulajdonságú fát használnak a belsőépítészeti kivitelben.

toboztermő fa

Jellemző jellemzője az egész csoport magas nedvességállósága.

 • Luc. Lágysággal és plaszticitással rendelkezik, könnyen feldolgozható, lekerekített formában állandóan hajlítható. Nagyon alacsony felületi érdesség. Szép, de alacsony kulcsú textúra. A gyenge pontok a következők: nagyszámú csomó, gombafertőzésre való hajlam és bogarak jelenléte, a tűlevelűek egyik legstabilabb része. Gyakran további feldolgozásnak vetik alá a gyártás során. A lucfenyő táblák belső és homlokzati munkákhoz is használhatók.
 • Pine. Az egyik leggyakoribb anyag a béléshez. Az erő és a könnyedség széles skáláját ötvözi. A jó textúra és a szín, valamint a kellemes illat kiváló hangulatot és kényelmet biztosít a kedvező áron.

A hátrányok közé tartozik a gyanta lehetséges felszabadulása, még speciális kezelés után is, akár 10 évig. Az alacsony sűrűség még a kisebb hatások mellett is hozzájárul a lécek felületének károsodásához.

 • Vörösfenyő. Magas szilárdság, hasonló a tölgyhöz, a smolizatsii folyamatától kezdve az összes paraméterben kitűnő teljesítménymutatók, ami meghaladja a többi puhafa minőségét. Kiváló hőszigetelés, a fajta illékony termelést, természetes antioxidánsokat és az idegrendszert megnyugtató anyagokat tartalmaz. A gyantafa a paraziták természetes gyógyszere, ami csökkenti a további feldolgozás költségeit. A kiváló textúrát kellemes vörös színárnyalat jellemzi, amely idővel nem fakul ki. Ennek a fajta mínuszának a magas ára.
 • Cedar. Különleges jellegzetes szaga van a fa nagy gyanta tartalmának köszönhetően. Az anyagot nem vetik ki, és nagy sűrűségű. A jó hőszigetelés a tartóssággal kombinálva van, mind a belső terekben, mind a homlokzatok befejezésében, feltéve, hogy hidrofób keverékkel van impregnálva.

Tartalmaz továbbá tuyaplicint, egy természetes antiszeptikumot, amely segít megnyugtatni az idegrendszert és enyhíti a fáradtságot. Ezen túlmenően a fajta sajátos illata visszatartja a szúnyogokat. A hátrányok, mint a vörösfenyő, a cédrus bélés magas ára.

A gyártás formája szerint

A feldolgozás során a lamellák egy bizonyos formát kapnak, amely meghatározza a reteszelőszerkezet sajátosságait, és ennek megfelelően a termék és annak megjelenését.

A közelmúltban népszerűvé váltak a tégla termékek.

 • "Standard" ("Nyugodt"). A sima és nagyon sima felületet fafelé hasonlítja.
 • "Euro bélés". Hasonló a standard formához, de a csomópontnál egy 15 mm széles hornyot hagy. A magasabb minőségi előírások betartása mellett.
 • "Softline". Hasonló a normál nézethez, de több lekerekített sarkával rendelkezik, ami a kész felület specifikus megkönnyítését eredményezi.
 • Landhouse (vidéki ház). A hosszanti hornyok és enyhén domború élek jellemzik.
 • „Az amerikai”. Különleges vízszintes szerelési módszerrel rendelkezik. Jellegzetes bevonatot képez átfedő lamella elrendezéssel, amely segít megvédeni a paneleket a felszín alatti csapadék behatolásától.
 • "Block házak". A fal, melyet ilyen faburkolattal díszítettek, hasonlít a faház falához.
 • "Fa tapéta." A belső munkák újfajta bélésmintája utánozza a faház falát. Alkategóriák:
  1. "Wave";
  2. "House";
  3. „Dombornyomott”;
  4. "Kefével";
  5. „Menetes”.

méretek

Egy bizonyos formán kívül a lécek más dimenziós formátumban is végrehajthatók. Az európai termékek toleranciáját a DIN, a hazai gyártó - GOST - minőségi szabványai szabályozzák.

A szabványok a következő értékeket tartalmazzák.

 • "Standard bélés". Az ilyen termékek vastagsága 12 és 40 mm között van, szélessége 76 és 200 mm között, 20 cm és 6 méter között. Spike - 4-5 mm. Jellemzője elég jelentős súly.
 • "Euro bélés". A pontosabb méretek 13, 16 és 19 mm vastagságúak, 80, 100, 110, 120 mm szélességűek, hossza 50-6 méter, 8–9 mm-es tüske.

Lehetséges hibák: 0,7 mm vastagság, szélesség 1 mm, hosszúság +/- 5 mm, Spike +/- 5 mm.

Ötletek befejezése

A bélés a folyamatos sima béléshez használható, ugyanakkor meglehetősen szép környezetet teremt, különböző tervezési technikákhoz is használható.

 • A nyitott tér érzésének növelése érdekében a falakat és a mennyezetet nézve össze kell illeszteni a matt textúrát és a lakkozott termékeket.
 • A falburkolatok festése olajfestékekkel saját kezével, művészi textúrát érhet el az eredeti mintával. Ez a módszer a kreatív emberek körében széles körben elterjedt.
 • A clapboard segítségével különböző alakzatokat hozhat létre, helyben szalagokat alkalmazva, nem pedig folyamatos bevonatot.
 • A "japán feldolgozás" magában foglalja a minták létrehozását egy fúvókával, egy további nyílással olajfestékkel, amely az égés által létrehozott textúrát mutatja.
 • Kiváló kombináció: pasztell színekkel festett fa bélés, világos, kontrasztos mennyezeti felület, például lila vagy savas zöld.
 • Érdekes ötlet, hogy a fából készült bélés és a sötét árnyalatok fitoplitjainak kombinációja, a kifejezett faanyaggal különböző kombinációkban.
 • A fali burkolatok alá helyezheti a lámpákat, miközben kis hézagokat hagy a fény behatolására. Az ilyen díszítés hangulatos, nyugodt, békés légkört teremt.
 • Az egyes zónák befejezése a clapboard segítségével fokozza a szoba kellemes hangulatát. Használjon jobb, rózsaszín, kékes, pasztell és más puha árnyalatú, világos, de nem fülbemászó bútorokat.
 • A tetőtérben jó választás az, hogy a falburkolatokat mennyezeti síkokra és falakra szereljük. Az ilyen kialakítás nem olyan túlterhelt, mint a „fából készült szoba” szilárd felülete.

Ha egy műanyag ajtót kell lezárnia, akkor a fehér bélés a legmegfelelőbb.

Gyönyörű példák a belső térben

A tej- és kávéfestékek kontrasztos kombinációja kombinálódik a különböző formájú bélés használatával. A szoba zónában van, a kétszínű belső tér nagyon lenyűgöző és eredeti.

A fali burkolat és a hullámszerű mennyezetű világítóberendezéseket elrejtő átlátszó panelek harmóniája egyedülálló eredetiséget és mélyen ideális a drága tervezői javításoknak.

A kontrasztos színek kombinációja megváltoztatja a tér vizuális észlelését, az erkély eredeti díszítése nagyszerű hangulatot teremt egy csésze kávé vagy tea fogyasztása közben.

Milyen hibákat kell elkerülni a fa bélés telepítésekor, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba