Polycotton: jellemzők, összetétel és hatókör

A Polycotton az egyik legnépszerűbb keverékszövet-típus, amelyet széles körben használnak az ágynemű és az otthoni textíliák varrására.

Mi az?

A Polycottont modern kombinált anyagnak nevezik, amely szintetikus és természetes szálakból áll, amelyet az elmúlt század közepén találtak fel az USA-ban, és gyorsan népszerűvé vált az egész világon.

A pamut és a poliészter keverésével a technológusok higroszkópos, lélegző és tartós anyagot kaptak, amely elnyelte mindkét szál legjobb tulajdonságait. A szintetikus anyagok jelenléte a színezés során élénk színek kialakulásához vezetett, és a pamutfonalak jelenléte lélegzővé és kényelmessé tette az anyagot. Emellett a poliészter anyagának köszönhetően nem zsugorodik, és sokkal olcsóbb, mint a természetes pamutból készült szövet.

A szintetikus szálak jelenléte nem teszi lehetővé a szövet ráncosodását, és a természetes szálak garantálják a hipoallergén és a környezetbarátságot.

Szövetösszetétel

A pamut és a poliészter aránya polycottonban nem állandó. Négyféle anyag van, amelyek mindegyikének saját jellemzői és költségei vannak. Például, a 65% pamutból és 35% szintetikus anyagból álló anyag a legdrágább. Ennek oka a természetes szálak nagyon magas tartalma, ami az anyagot a lehető legközelebb állítja a természetes pamutszövetekhez.

A következő A típust a poliészter és a pamut egyenértékű aránya jellemzi. Jó szellőzés és nagy szilárdság jellemzi őket. Költsége egy kicsit olcsóbb, mint az előző típus, de nehéz költségvetési lehetőségnek nevezni.

A harmadik és negyedik típusú szövetek az olcsó anyagok közé tartoznak, ezért különösen népszerűek a fogyasztók körében. Az egyik 35% pamutot és 65% szintetikus anyagot tartalmaz magas kopásállósággal és elég jó légáteresztő képességgel rendelkezik.

A második a leginkább költségvetési típusú anyagok és összetételében a természetes szálak mindössze 15% -a és 85% -a mesterséges. Az anyag könnyen mosható és nagy ellenállóképességgel rendelkezik. Az ilyen anyagból készült termékek tartóssága kissé alacsonyabb lesz, mint a 100% szintetikus tartalmú termékeké, azonban az előző típusokhoz képest ez a vászon tartósabbnak tekinthető.

Előnyök és hátrányok

A stabil fogyasztói igény és a polycotton nagy népszerűsége ennek az anyagnak számos fontos előnye.

  • A szövet tartóssága és hosszú élettartama kedvezően különbözteti meg a teljesen természetes ruhákat.
  • A színárnyalat és a színezőanyag tartóssága lehetővé teszi, hogy ruházati és ágytakarók gyártására használják.
  • A szövet alacsony zúzhatósága lehetővé teszi a polycotton termékek tisztán megjelenését. Ez az anyag tulajdonsága különösen értékes a sportruházat és ágynemű gyártásában, amely a mosás után nem vasalható.
  • A polycottonból származó dolgok nem zsugorodnak és nem alakulnak át az írógép rendszeres mosásából. Ezen túlmenően a termékeket gyorsan mosni és gyorsan szárítani.
  • A polikottonok magas higiéniája az anyag kiváló higroszkóposságának és a levegő szabad mozgásának képességének köszönhető.
  • A vegyes szövet kényelmes költsége kedvezően különbözteti meg a sok természetes vászontól.

Azonban a nyilvánvaló előnyök mellett a Polycottonnak vannak hátrányai.Alapvetően a jelenlétüket a szintetikus szálak jelenléte magyarázza, mivel a kvantitatív tartalom növekszik, a hibák egyre hangsúlyosabbak. Például, A nagy mennyiségű poliészter allergiás bőrreakciókat okozhat.

Ezen túlmenően, a szöveten végzett gyakori mosás után a pelletek képződnek, ami természetesen nem növeli az esztétikáját és vonzerejét.

A polycotton termékek hajlamosak a statikus elektromosság felhalmozódására, és ennek következtében port és kis mechanikai törmeléket (szálak, szőrszálak és haj) vonzanak.

A fenti hátrányok gyakran az oka annak, hogy nem vásárolnak polycotton ágyneműt. Az árkülönbség ellenére a fogyasztók gyakrabban részesítik előnyben a 100% -os pamutréteget, amely nem elektrifikál, lélegzik, teljesen higroszkópos, és nem okoz allergiás reakciókat.

Ha azonban olyan termékeket választ, amelyek alacsonyabb arányú poliészterrel rendelkeznek, és nem haladják meg a teljes térfogat 50% -át, akkor előfordulhat, hogy nem észlelnek különös különbséget a polikotton és a természetes anyag között.

Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a gyapot, amely még alacsony százalékban is jelen van, képes az anyag magas higiéniai tulajdonságait biztosítani. A magas szintetikus anyagot tartalmazó szöveteket a borítók, konyhai törölközők, abroszok és függönyök varrására kell használni.

típusok

A Polycotton-t több jellemző szerint osztályozzák, melyek közül a legfontosabb a szövés típusa.

E kritérium szerint a szöveteket három típusra osztják.

  1. Egyszerű szövés a szálak klasszikus elrendezése, amelyben a lánc és a vetülék felváltva van összekötve. Az eredmény egy sima, kétoldalas szövet.
  2. Anyag fonás típusú szövéssel azt a ruhát mutatják be, amelyben egy kacsa minden szálán 2-3 alapanyag van. A szálak ezen elrendezése következtében egy szálon át lehet váltani, és átlós hemeket alakíthatunk ki a szöveten.
  3. Szatén szövésű szövet A fonalszövéshez hasonló technológiát használnak, azzal a különbséggel, hogy az egyik vetülékszál két-három, és egyszerre négy láncfonal terjed. Ennek eredményeképpen a lépés két vagy több szálra vált, így egy sima arccal és enyhén durva belső vászonot alkot.

A polycotton megkülönböztetésének következő kritériuma a festés típusa. Ez az attribútum a vászonok fehérítettek és színezettek. Az elsők az Ivanovo városában található szövésgyárban készülnek, és tiszta fehér színükkel vannak megkülönböztetve. A fehérített polycottonból varrott ágyneműt széles körben használják a szállodai és üdülőhelyi üzletekben.

A sima színű vászonok színe mélyen egyenletes, és az otthoni ágyneműkészletek gyártásában nagy igény van.

Hol használják?

A polycotton használata elég széles. Az ágynemű varrásához használt sima vagy egyszínű ruhát, például matrachuzatot, párnahuzatot, ágytakarót, lepedőt és paplanhuzatot. A fehérített szövet elengedhetetlen a szállodák, kórházak, szanatóriumok és az utasok hosszú távú vonatainak ágynemű szabására.

A poliészterfonalok összetételében jelenlévő fehérnemű könnyen fehéríthető és jól ellenáll az ilyen típusú mosoda számára szükséges termikus antibakteriális kezelésnek.

A színes színű ruhadarabokat is aktívan használják ágynemű és otthoni textíliák varrására, és ebben a szegmensben a legkeresettebb termékcsoportnak tekintik. A Polycotton jó a foltok készítéséhez. Ennek oka a szintetikus szálak jelenléte, amelyek megakadályozzák a tűk nagy lyukak képződését a szőrtelenítés során.

A foltos anyag nagyon népszerű és elengedhetetlen a borítók, takarók és matracok varrásához.

Az ágynemű vagy az otthoni textíliák önálló gyártása során azonban bizonyos szabályokat kell követni egy bizonyos típusú polycotton használatára vonatkozóan.

A ruházat, beleértve az 50% szintetikus anyagot, nem ajánlott gyermekkészletek gyártásához. Ennek oka az anyag alacsony higroszkópossága és rossz szellőzése.

De a függönyök, matracfestők, abroszok, szalvéták és konyhai kötények, amelyeket az ilyen anyagból varrtak, a megnövekedett szennyeződéssel, hosszú élettartammal és a gyorsan lemosható képességgel fognak jellemezni. És fordítva - a magas gyapottartalmú szövetek ideálisak ingek, blúzok, sportruházat, ruhák és gyermekágyak készítéséhez. Az ilyen termékek nem akadályozzák meg a nedvesség eltávolítását a testből, és lehetővé teszik, hogy lélegezzen.

Kezelési utasítások

Annak ellenére, hogy a polycotton termékek egyáltalán nem igényelnek gondoskodást, be kell tartani néhány szabályt ezek kezelésére. Ezért az új fehérnemű használata előtt ajánlatos hideg vízzel öblíteni, és minden további mosást vízben, 40 ° C-nál nem magasabb hőmérsékleten végezni.

A sima festett anyagokat nem ajánljuk klórtartalmú szerekkel fehéríteni, különben fennáll a színvesztés és a termék vonzerejének elvesztése.

A centrifugálási dolgokat alacsony fordulatszámon kell elvégezni, és a polikottont ajánlott a fűtőberendezésektől és a közvetlen napfénytől távolítani. Szárítás előtt a terméket jól meg kell rázni és kiegyenesíteni - ez lehetővé teszi, hogy vasalás nélkül végezze el a ruhát, és tiszta megjelenést adjon a szövetnek. Ha mégis felmerült a szükséglet, hogy a dolog legyőzze, akkor a vaskapcsolót „selyem” módra kell állítani.

Vélemények

Általában a fogyasztók jól reagálnak a polycottonra. A természetes anyagokkal összehasonlítva alacsony, a vasalás nélküli költség és a képesség. A sportolók megjegyzik, hogy a magas szintetikus tartalmú pólók könnyen használhatók. Súlyos edzés közben a pamut ruházat, bár gyorsan elnyeli az izzadságot, hosszú ideig nedves marad.

Éppen ellenkezőleg, a szintetikus gyorsan kiszárad, és a tréning végén vagy az osztályok szünetei után nem ad kellemetlen érzést a nedves ruháknak.

Figyelmet kell fordítani a jó mosási eredményre is. Ha a gyapottermékek gyakran fehérítést igényelnek, és néha további áztatásra is szükség van, a magas szintetikus anyagot tartalmazó szöveteket azonnal meg kell mosni. A hátrányok között rossz szellőzés és pelletek képződése áll fenn. És egyetlen termék sem biztosított a megjelenésüktől, függetlenül attól, hogy milyen finom a törlése. Idővel, még a legmagasabb minőségű dolgok is.

Néhány hiányosság ellenére a polycotton egy nagyon jó minőségű és népszerű modern anyag.

A polycottonról lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba