Száraz keverékek: típusok és jellemzők

 Száraz keverékek: típusok és jellemzők

Sok évszázados építési megoldásokat készítettek közvetlenül azokon a helyeken, ahol velük dolgoztak. Ez azonban számos kényelmetlenséget és problémát okoz, mivel nagyon nehéz fenntartani a pontos arányokat és a keverési technológiát.

Végtére is, az igazi építési helyszín körülményei meglehetősen messze vannak a szabványtól, függetlenül attól, hogy mennyire keményen próbálják fenntartani a tisztaságot és a rendet.

Különleges jellemzők

Néhány otthoni kézműves és még az amatőr építők is csodálkoznak abban, hogy miért is szükségük van száraz keverékekre, ha meg tudják csinálni saját ismerős megoldását.

Az otthoni megoldásokhoz képest az ipari gyártás száraz keveréke számos fontos előnnyel rendelkezik:

 • nincs szükség az összes komponens önadagolására és az idő eltöltésére;

 • az arányok kezdetben helyesek és megfelelnek a szabályoknak;

 • korlátozható víz hozzáadására és alapos keverésre.

De még ezek a három körülmény sem merítik ki a száraz keverék érdemeit. Gyakran előfordul, hogy tíz és még több száz kilogramm habarcs szükséges a padlózat esztrichének feltöltéséhez. Meglehetősen könnyű a cementet, a mészet stb. Vásárolni, de rendkívül nehéz megvásárolni a szükséges mennyiségű kiváló minőségű homokot. A legtöbb esetben a beszerzők nagy tételekben értékesítik, és a független bányászat gazdaságilag veszteséges. A második és az azt követő emeleteken lévő lakásokban vagy más helyiségekben végzett javításokhoz a hagyományos cement- és homokpadló meglehetősen nehéz. Ha száraz keverékeket készít, csökkentheti az átfedések terhelését.

Lehet, hogy egy nehezebb befejező anyagot helyezünk a tetejére, vagy csökkenthetjük az alap szilárdságának követelményeit. Igen, és a súlyok csökkentése, amelyeket fel kell emelni a padlóra és a ház körül szállítani, csak plusz lesz. Nincs szükség speciális betonkeverők és keverők használatára, vízmentes kombinációból oldatot készíthet a padlók nagy műanyag tartályban történő öntéséhez elektromos fúrók fúvókáin. Ugyanakkor a keménység és a hordozható terhelés 0,5 cm-es száraz esztrichje megegyezik a cement és a homok klasszikus változatának 3 cm-esével. A speciális adalékanyagok csökkentik a bevonat száradási idejét, és biztosítják az esztrichek önszinteződését anélkül, hogy szükségük lenne rá további munkára. A gyártók létrehozták a száraz és nedves helyiségekhez igazított keverékeket durva és végleges befejezés céljából.

Típusok és specifikációk

A jelenleg rendelkezésre álló száraz megoldások széles választéka ellenére mindegyik két alapkategóriába tartozik - a cement- vagy gipszcsoport. Az első csoport a finom frakció cementén alapul, de ez nem jelenti azt, hogy homogén. Tehát, ha a keveréket egy aljzatra készítjük, töltőanyagként bővített agyagot vagy gránitlemezeket használnak. Az ilyen anyagok segítenek a padló 3-4 cm vastagabbá tenni.

A vázszerkezet azonban nem alkalmas a legtöbb arcanyag elhelyezésére, és így a felületeken a befejező keverékek rétegei készülnek.

Padlóburkolat padlóval agyaggal
Befejező bevonat

Az esztrich utolsó részeinek elkészítéséhez finom cementet és gondosan kiválasztott lágyítószereket használtunk. Az ilyen keverékek alkalmazásának fő célja egy nagyon sima és rendkívül sima alap kialakítása, amelyen könnyű lesz még egy laminátumot vagy linóleumot is elhelyezni.A gondosan válogatott recept és a gyártási technológiák szigorú betartása a végső igazításhoz csak 1 cm-es réteget kap.

Az önszintező vegyület előállításához rendkívül finom töltőanyag-frakciókat használnak - a részecske átmérője legfeljebb 0,03 cm, és még ez sem elég, speciális összetevőket kell használni, amelyek a csatoló szintjét eredményezik. A javítási munkák során gyakran készítenek összekötőt egy meleg padlóhoz, ez a feladat különleges követelményeket támaszt az anyaggal.

Ennek:

 • műanyagból;

 • jó hőátadás;

 • ellenálljon a szilárd terhelésnek.

A gipszkeverék, ellentétben a betonnal, gyorsan szárad, és kevesebb költséggel jár. Ugyanakkor a hőszigetelés és a zajvédelem szintje teljes mértékben megfelel a fogyasztók igényeinek. A gipsz habarcs előállításához kis átmérőjű töltőanyagokat és különböző ásványi eredetű szálakat készítünk, amelyek jelentősen növelik a szerkezet szilárdságát. A probléma csak egy: a gipsz alapú keverék nem tekinthető vízállónak. Teljesen elfogadhatatlan a helyiségek használata, ahol a páratartalom átlag feletti.

A száraz esztrichet faanyagra és betonra helyezik. A nedves munkák elvégzésének szükségessége eltűnik, és még nem kell várni, amíg a padló üzemkész. Összehasonlításképpen: egy tipikus homok esztrich vagy nedves keverék 25 napig szárad, a gipsz alapú kombinációk 15 napon belül száradnak. Az idő lejárta előtt elfogadhatatlan az elülső fedél beszerelése, egyszerűen blokkolja a vízáramlást, és kellemetlen következményekkel jár.

A kültéri használatra szánt habarcskeveréknek szükségszerűen tartalmaznia kell olyan anyagokat, amelyek növelik a hideg ellenállást. A bevonat jelenlétében nem csak nyugodtan elviseli a kemény télet, hanem a hideg évszakban is alkalmazható. A keverékek többségében ezt vagy a sóoldatot alkalmazzák erre a célra.

Ami az általános besorolást illeti, az építők és az eladók megkülönböztetik a következő száraz keverékek típusait a lehetséges munka típusától:

 • gitt;

 • vakolás;

 • padlóállás;

 • védő (az időjárás negatív hatásának megállítása);

 • szerelvény;

 • falazat;

 • dekoratív;

 • primer;

 • vízszigetelés.

A cement és a gipsz mellett számos polimer, mész és még összetettebb kombináció is alkalmazható kötőanyagként. Sokféleségük lehetővé teszi, hogy ilyen kétértelmű és még ellentmondásos tulajdonságokat biztosítsunk.

A vízszigeteléshez használt száraz keverékek segítenek a felszín alatti és felszín alatti szerkezetek kialakításában, megakadályozva a nedvesség negatív hatását az alapanyagokra. Ennek az anyagnak a behatoló változata cement bázist, aggregátumot és különféle adalékanyagokat tartalmaz. Az anyag porózus szerkezete lehetővé teszi az adalékanyagok számára, hogy nagyon könnyen érintkezzenek a fő alkotórészekkel a bevonaton. Az eredmény tartós és hidrofób réteg.

A vízszintes felületek vízszigeteléséhez kapilláris száraz keverékre van szükség. A szolgáltatás ideje gyakorlatilag korlátlan, összehasonlítható a fal működési idejével. Az injekciós készítmények segítenek kiküszöbölni a már megjelenő hibákat. A Mix M200 falazat kialakítására és betonfalak javítására alkalmas, az építőelemek varrásaival. Használható burkolólapok vakolat készítésére is. Az anyag kémiai alapja a portlandcement és a mosott folyami homok.

A mészcementalapon a praktikus jellemzőinél jóval meghaladó keveréke meghaladja a gipsztárcát, ellenálló a gombák és a repedések egy kicsit, jól alkalmazható a fára. Az építők ezt az anyagot plaszticitásuk és hosszú szárítási idejük miatt értékelik.

A kezdeti szintezéshez használt cementkeverék agyagos törmelékkel, durva homokkal vagy gránitlemezekkel van feltöltve.Az ilyen kombinációk lehetővé teszik, hogy a fűtőberendezés fölé húzóréteget hozzunk létre, de a kibővített agyagkeverék kivétel ez alól. A linóleum vagy a szőnyeg elhelyezéséhez a befejező réteget fel kell tennie, a cserép közvetlenül a durva tömegre helyezhető. Az udvarokban és a kirakodásokban az ilyen esztrichek önfedő lehetnek.

duzzasztott agyag kavics
Durva homok
Gránit morzsa

fogyasztás

Az 1 m3-es oldatfogyasztás attól függ, hogy az arányok milyenek lehetnek egy adott típusú keverékhez. Ebben az esetben nem fontos, hogy a kompozíciót használják-e a padlózat esztrichének kitöltésére, vagy egy teljes értékű betonblokk létrehozására. Fontos: a cement mennyisége sem számít, nem befolyásolja a hangerőt. A cementrészecskék rendkívül kicsiek, és belépnek az egyik homokszemcsét választó résekbe.

Ahhoz, hogy M500-as habarcskategóriát kapjunk egy M500-as kötőanyaggal, 25% cementet és 75% homokot kell bevinni. 1 cu. m homok tömege 1,4 tonna, ami azt jelenti, hogy a cement mennyisége 350 kg lesz. A teljes tömeg 1,75 tonna.

cement
homok

Ez azonban egy átlagos érték, és ezenkívül kizárja a víz hozzáadását.

A keverék súlyosságát a homok és a cement aránya határozza meg., valamint a töltőanyag frakciója (minél nagyobb a részecskéi, annál nehezebb a habarcs). Természetesen minél vastagabb a létrehozott réteg, annál több zsákot kell használni az építőanyagokból. A számítás viszonylag egyszerű, amikor a tömeg ismert, csak 50 kg-tal kell megosztani (a zsák kapacitásának standard értéke). A tömítőelemek száraz keverékeinek fogyasztását a gyártói utasításoknak megfelelően határozzák meg, minden összetétele sajátosságai szerint szigorúan egyedi.

gyártók

Az építőanyagok gyártására szolgáló üzemek a szakemberek és az amatőr építők által előre jelezhető keresletre reagáltak, és a száraz keverékek számára számos lehetőséget nyújtottak a piacra. A problémák elkerülése érdekében azonban csak a vezető gyártók által előállított minőségi készítményeket kell vásárolni.

Mark Knauf különböző kifogástalan hírnév. A német konszern termékcsaládja a gipsz és a cementből készült termékek, néhány opció kiterjesztett polisztirol granulátumot tartalmaz. A német keverékek segítségével rendkívül vékony bázisokat tölthetünk be, amelyek vastagsága 0,2-1,5 cm.

Egy másik híres márka CeresitA világ minden tájáról híres, és számos lehetőséget kínál.

A vezető orosz gyártó "Basis"amely egyszerre kétféle keveréket tesz lehetővé a merüléshez. Az egyik ilyen típus szükséges a padlófűtés előkészítéséhez, a másik pedig a vékony padló alapja lehet.

keverékek "Volma" külsőleg sokrétű, de mindegyikük belső fürdőszobai és homlokzati homlokzati munkákhoz készült.

A keverék összetételének megváltoztatásával a technológusok bizonyos tulajdonságokat adhatnak, amelyek lehetővé teszik:

 • az épület belsejében vagy kívülre vágja;

 • előkészítse a felületet a befejezéshez;

 • erősítse a falakat;

 • normál mikroklímát biztosít a házban.

Minden márkás termék "Volma" gipsz alapú és 7 napig szárított. A speciálisan kiválasztott adalékanyagoknak köszönhetően nagyon tartósak és alaposan tapadnak a felülethez.

A szín általában fehér, szürke vagy szürke.

A vállalat termékei "Hercules" Szibériában gyártott és teljes mértékben figyelembe veszi az orosz éghajlat minden részletét. Segíteni fog egy esztrich építésében, javítani és törölni mindenféle varrást, kiküszöbölni a deformációt és a lyukakat. A gyártási folyamatban modern adagolóberendezéseket, gondosan kiválasztott anyagokat és technikákat alkalmaznak az évek során. A cég létrehozta a vakolatok, gipsz- és polimer alapú vakolatok, falazatok és szigorító cement kompozíciók, alabástrom, vízszigetelő és javító keverékek gyártását. Ezen anyagok bármelyike ​​tökéletesen tolerálja a víz hatását, a mechanikai feszültséget és elég rugalmas.

A márka alatt "Stone Flower" Az M200 száraz jelzéssel ellátott szerelési és falazat keverékek készülnek. Ezt a kompozíciót portlandcement és száraz homok alkotja.

Az alkalmazás célja:

 • téglafektetés;

 • a varratok tömítése és a velük kapcsolatos problémák kiküszöbölése;

 • betonöntő lépcsők;

 • padlójavítás.

A használt keverék könnyen tolerálja a hideget, a vízzel való érintkezést és egyéb káros tényezőket. A fejlesztők nagy hatékonyságot és plaszticitást értek el. Az üzemeltetés során az optimális hőmérséklet-tartomány +5 és +30 fok között van. Kiváló tapadás a cement-mész, cement-homok alapok, beton és minden tégla esetében.

A festés alkalmazása és alkalmazása

A száraz habarcs elkészítéséhez és üzembe helyezéséhez szigorúan a receptre van szükség, amelyet a gyártó fejlesztett ki. A munkához 70-80 fokig melegített víz szükséges, a folyadék mennyiségét egyedileg kell meghatározni. Ciklikus vagy folyamatos berendezés használatához szükséges keveréshez. Szükséges egyértelműen elkülöníteni az oldatokat könnyű és nehéz csoportokban. A filmösszetétel úgy van kialakítva, hogy megvédje a fő szerkezetet a felszínen lévő víz hatásától, áthatolva a teljes térfogatban.

A száraz keverék kézi keverése teljesen lehetséges, de egy speciális keverő sokkal megfelelőbb., ez időt és energiát takarít meg. Ezért a professzionális építők mindig csak ilyen berendezéseket használnak, amelyek lehetővé teszik számukra a munka gyors elvégzését. Otthon vásároljon egy elektromos fúrót keverővel (egy speciális fúvóka habverő formájában). A szerszámot a tökéletes tisztaság ellenőrzése után kell megtenni.

Építési keverő
Elektromos fúró keverővel

Munkavégzéskor öntsük fel a vizet, és csak akkor öntsük a száraz keveréket a tartályba.

Miután megvárta a por leülepedését, elkezdenek közepes sebességgel keverni a készítményt. Nagyon fontos, hogy a fúrót vagy a keverőt erősen tartsa, hogy a szerszám ne szakadjon ki. A keverési folyamat során mind a vizet, mind a keverék új részeit adhatjuk hozzá, ami lehetővé teszi a sűrűség és a műanyag tulajdonságainak változtatását.

A vízemulziós színező készítményeket általában száraz keverékekhez alkalmazzuk hosszú hajú hengerekkel. A sarkok és az ízületek kezeléséhez ecseteket kell használni. A festést szűk ecsettel állíthatja be. A festéssel kapcsolatos munka a saroktól kezdődik, a mennyezeten pedig a falról, amely a bejárattól legtávolabbi sarokba esik.

A vízalapú festéket három rétegben alkalmazzuk:

 • párhuzamos az ablak fényével;

 • annak derékszögben;

 • az ablak felé.

tippek

A padlóhoz gyakran használják a száraz építési termékeket, mivel ez az egyik legegyszerűbb módja a szerkezet összehangolásának és megerősítésének. A cement alapú keverékek a legjobban teljesítenek, a gipsz valamivel rosszabb. Kizárólag szűk körű feladatok megoldása érdekében célszerű finom frakcióból és mészkőből kvarchomokat használni. A durva nyakkendő kialakítása rendkívül egyenlőtlen alapon nagy frakcióra van szükség. Ha a meghibásodási hibák viszonylag kicsi, ajánlatos 0,5 mm-ig terjedő részecskéket használni.

A fapadlót ajánlott a keverék szintetikus üvegszál bevonásával. A vásárlás előtt ajánlatos a gyártás pontos dátumát megismerni, mivel még a legjobb műanyag csomagolás, a belsejében lévő műanyag réteggel sem védhető a nedves anyag tartalmától. Célszerű, hogy ne vásároljanak több mint 3 hónapos pénzt, majd szinte garantáltan rosszabbak lesznek, mint a közelmúltban szállítottak. Az erősen deformált felületekhez és a durva rétegek készítéséhez ajánlott a cementszintező gépek.

A gipsz nem fogadható el olyan területeken végzett munka esetén, ahol magas a víz koncentrációja, valamint ahol a padló felülete jelentős stresszhatást mutat. A padló nagy területeinek kitöltéséhez professzionális kéziszerszámok szükségesek. Az ilyen területeken végzett munkálatok olyan szakaszokban készülnek, amelyeket legfeljebb 1 cm-es varratok választanak el egymástól.Legalább két embernek kell dolgoznia, mert a kész megoldások gyorsan száradnak.

A durva réteg elhelyezése előtt az alapot tisztítsa meg a portól és a szennyeződéstől.

A szobának bútoroktól és idegen tárgyaktól mentesnek kell lennie. A bázis építési porszívóval történő tisztítása után alapozni kell. Amikor az aljzat intenzíven elnyeli a primer alapozót, két átfedő réteg szükséges. Szigorúan elfogadhatatlan a felesleges mennyiségű víz bevezetése és az idegen anyagok száraz keverékéhez való hozzáadása, amelyeket a gyártó nem tartalmaz.

A kiegyenlítő vegyületeket legfeljebb 85-90% -os nedvességtartalom mellett kell felhordani +5 és + 25 fok közötti hőmérsékleten. Soha ne fogyasszon több száraz keveréket 1 négyzetméterenként. m a gyártó által megadott szintig. A durva hiba a durva alapzat hibáinak befejezéséhez és javításához szükséges befejező anyagok használata. Ha a bevonat száraz, a cementrétegben nemkívánatos üregek jelenhetnek meg.

A ház vagy lakás falainak összehangolásának megkönnyítése érdekében horganyzott sínből készülő gipszjelzők és szigorúan rögzíthetők az építési szint jelzése szerint. Ahhoz, hogy a falra helyezett keveréket szintre állítsuk, szükséges a fémszabály.

Egy másik módszer is van: a falakon műanyagból készült megerősítő hálót ragasztanak, ami megkönnyíti a réteg kialakulását is.

A megfelelő száraz keverék kiválasztásához három fő körülményt kell figyelembe vennie:

 • a munkavégzés feltételei;

 • görbületi és felületi megkönnyebbülés;

 • egy adott termék költsége (amelyet a márka is befolyásol).

Minél nagyobb a cement osztályszám, annál erősebb lesz a keverék. De lehetséges, hogy a falakat egy házban vagy lakásban fedezzék fel viszonylag gyenge M150 kategóriájú cementekkel. Egy betonfelületen, amely nem fedett erősítő hálóval, legfeljebb 2 cm-es keverék alkalmazható, és ha a fal téglából készül, ez az érték legfeljebb 2,5 cm.

A feladatok megoldásához rendkívül fontos a száraz keverék gondos kiválasztása. Ha betartja az alkalmazási és előkészítési szabályokat, garantálhatja a kritikus pillanatok kizárását. A legkisebb kétség és a képességeikbe vetett bizalom hiányában helyesebb fordulni a szakemberekhez.

Hogyan lehet megkülönböztetni az eredeti száraz keveréket a hamisítványtól?

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba