Portlandcement: műszaki jellemzők és alkalmazás

 Portlandcement: műszaki jellemzők és alkalmazás

Jelenleg a portlandcementet a cementkötésű cementkötőanyag leggyakoribb típusának tekintik. Karbonátos kőzetekből készül. Gyakran a beton gyártásához használják. Ma részletesen meg fogjuk vizsgálni, hogy milyen technikai jellemzők vannak a jelen anyagban, és hogyan alkalmazható.

Mi az?

Mielőtt megvizsgálnánk egy ilyen anyag, mint Portland-cement jellemzőit és jellemzőit, érdemes kitalálni, hogy mi az.

A portlandcement cement., ami egy speciális hidraulikus és kötőanyag. Nagyobb mértékben szilikát-kalciumból áll. Ez a komponens körülbelül 70-80% -át teszi ki az ilyen cementösszetételnek.

Ez a típusú cementhabarcs a világ minden táján népszerű. Nevét a Nagy-Britannia partján fekvő szigetről kapta, mivel a Portland sziklái pontosan ugyanolyan színűek.

Előnyök és hátrányok

A portlandcement erősségei és gyengeségei.

Kezdetben érdemes megfontolni, hogy milyen előnyökkel rendelkezik ez az anyag:

 • Meg kell jegyezni a portlandcement kiváló szilárdsági jellemzőit. Ezért használják leggyakrabban monolit vasbeton szerkezetek és más hasonló tárgyak gyártásában.
 • A portlandcement fagyálló. Nem fél az alacsony hőmérsékletektől. Ilyen körülmények között az anyag nem deformálódik, és nem repedik.
 • Ez az anyag vízálló. Nem érinti a nedvességgel és a nedvességgel való érintkezést.
 • A portlandcementet akkor is fel lehet használni, ha nehéz talajviszonyok esetén alapot építenek. Ilyen körülmények között szulfát-rezisztens oldatot használunk.
 • A portlandcement számos fajtája létezik - minden vásárló választhatja ki a legjobb megoldást. Vásárolhat gyorsan keményedő vagy közepes keményedési kompozíciót.
 • Ha igazán jó minőségű Portland cementet vásárolt, akkor ne aggódjon a későbbi zsugorodás és deformáció miatt. A szerelés után nem képez repedéseket és más hasonló károkat.

A portlandcementnek kevés hátránya van. Általában alacsony minőségű megoldásokhoz kapcsolódnak, amelyek most már sokan tárolódnak.

Ezek között szerepelnek:

 • Teljes edzés közben az alacsony minőségű anyag deformációnak van kitéve. Ezt a munka során figyelembe kell venni. Minden zsugorodó varrást is figyelembe kell venni.
 • Ez a megoldás nem nevezhető környezetbarátnak, mivel összetételében a természetes mellett számos kémiai összetevő is van.
 • Óvatosan kell eljárni a Portland Cementrel, mivel az érintkezés kémiai égést és irritációt okozhat. A szakértők szerint az anyaggal való hosszú érintkezésben tüdőrákot lehet keresni.

Sajnos ma sok vásárló a portlandcement rossz minőségű megoldásaival szembesül. A terméknek meg kell felelnie a GOST 10178-75 szabványnak. Ellenkező esetben a keverék nem lehet olyan erős és megbízható.

Termelési jellemzők

A modern portlandcement összetételében mész, gipsz és speciális klinker agyag található, amely speciális feldolgozáson ment keresztül.

Az ilyen típusú cementet korrekciós komponensek egészítik ki, amelyek javítják az oldat műszaki jellemzőit:

 • biztosítsa neki a megfelelő sűrűséget;
 • meghatározza a megszilárdulás egy vagy másik sebességét;
 • az anyagot ellenállóvá tegye a külső és az ember által okozott tényezőkre.

Az ilyen típusú cement előállítása kalcium-szilikátokon alapul. A beállítási beállításhoz gipszet használnak. A portlandcementet egy speciális keverék nagy mennyiségű kalciummal történő égetésével állítják elő.

A portlandcement gyártása során nem lehet karbonátos kőzetek nélkül. Ezek a következők:

 • kréta;
 • mészkő;
 • szilícium-dioxid;
 • alumínium-oxid.

Gyakran a gyártási folyamatban gyakran használnak ilyen komponenst is. Agyag és karbonát sziklák kombinációja.

Ha részletesen megvizsgáljuk a portlandcement gyártási folyamatát, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy a szükséges alapanyagok őrlése. Ezt követően bizonyos arányban megfelelően keverik és kemencékben tüzelnek. Ugyanakkor az 1300-1400 fokos hőmérséklet-szabályozást fenntartjuk. Ilyen körülmények között a nyersanyagok égetése és olvadása biztosított. Ebben a szakaszban a terméket klinkernek nevezik.

A késztermékek beszerzéséhez a cementösszetételt újra összeomlik.majd vakolattal keverjük össze. A kapott terméknek szükségszerűen el kell érnie az összes ellenőrzést annak minőségének megerősítéséhez. A bizonyított és megbízható összetételnek mindig van a megfelelő minta megfelelő tanúsítványa.

A kiváló minőségű portlandcement előállításához többféleképpen is használhatja azt:

 • száraz;
 • semi;
 • egyesített;
 • Nedves.

A leggyakrabban használt száraz és nedves termelési módszerek.

nedves

Ez a termelési lehetőség portlandcement létrehozását jelenti egy speciális karbonát komponens (kréta) és egy szilikon elem hozzáadásával.

A vas-kiegészítőket gyakran használják:

 • pirithéj;
 • átalakító iszap

Ügyelni kell arra, hogy a szilikonkomponens nedvességtartalma ne haladja meg a 29% -ot, agyag pedig 20% ​​-ot.

Nedves ez a tartós cement gyártási módszer, mivel az összes komponens csiszolása a vízben történik. Ugyanakkor a kimeneten töltés keletkezik, amely víz alapú szuszpenzió. Általában nedvességtartalma 30% és 50% között változik.

Ezután az iszapot közvetlenül a kemencében égetik. Ebben a szakaszban a szén-dioxid szabadul fel belőle. A megjelent klinker golyókat gondosan őröljük, amíg nem válnak pornak, amit már cementnek is neveznek.

közepes száraz

Félszáraz gyártási módszer esetén olyan komponenseket használnak, mint a mész és agyag. A standard rendszer szerint ezeket a komponenseket összetörik és szárítják. Ezután összekeverik, újra összetörik és különböző adalékanyagok segítségével állítják be őket.

A termelés minden szakaszában agyag és a mész granulálódik és kalcinálódik. Elmondható, hogy a félszáraz gyártási módszer alig különbözik a száraztól. Ezeknek a módszereknek az egyik különbsége a zúzott nyersanyagok mérete.

száraz

A portlandcement gyártásának száraz módszere a leggazdaságosabbnak tekinthető. Jellemző tulajdonsága abban rejlik, hogy a termelés minden fázisa olyan nyersanyagokat alkalmaz, amelyek kizárólag száraz állapotban vannak.

Egy vagy másik cementgyártási technológia közvetlenül függ a nyersanyagok fizikai és kémiai tulajdonságaitól. A legnépszerűbb az anyaggyártás, különösen a forgó kemencék. Ebben az esetben olyan alkatrészeket kell használni, mint agyag és mész.

Amikor az agyagot és a mészet egy speciális zúzógépben teljesen összetörik, a kívánt állapotig szárítják. A páratartalom nem haladhatja meg az 1% -ot. Az őrlés és szárítás tekintetében ezeket egy speciális szeparátorgépben hajtják végre. Ezután a kapott keveréket ciklon hőcserélőbe helyezzük, és nagyon rövid ideig - legfeljebb 30 másodpercig - ott tartjuk.

Ezt követi egy olyan szakasz, amelyben az előkészített nyersanyag közvetlen égetése történik. Ezt követően a hűtőszekrénybe kerül. Ezután a klinker „mozog” a raktárba, amelynek körülményei között gondosan őröljük és csomagolják. Ebben az esetben a gipszkomponens előkészítése és minden további elem, valamint a klinker jövőbeli tárolása és szállítása ugyanúgy történik, mint a nedves gyártási eljárásnál.

vegyes

Ellenkező esetben ezt a gyártási technológiát kombinálják. Ezzel az iszapot nedves módszerrel nyerjük, majd az így kapott keveréket speciális szűrőkkel szabadítjuk fel a felesleges nedvességtől. Ezt a folyamatot addig kell végrehajtani, amíg a nedvességtartalom 16-18%. Ezt követően a keveréket pörkölésbe helyezzük.

Egy másik lehetőség van a vegyes keverékű cementgyártásra. Ebben az esetben a nyersanyagok száraz előállítására van szükség, amelyet ezután vízzel (10-14%) hígítunk, és ezt követően granuláljuk. Szükséges, hogy a granulátum mérete ne haladja meg a 15 cm-t, csak ezt követően kezdik el a nyersanyagot.

Mi különbözik az egyszerű cementtől?

Sok fogyasztó kíváncsi, mi a különbség a portlandcement és a közönséges cement között.

Azonnal jeleznie kell, hogy a klinkercement a klasszikus megoldás egyik altípusa. Általában beton gyártására használják, és ez elengedhetetlen a monolit és vasbeton szerkezetek építéséhez.

Először is, a két megoldás közötti különbség a megjelenésükben, a teljesítményjellemzőikben és a tulajdonságaikban van. Tehát a Portland cement jobban ellenáll az alacsony hőmérsékleteknek, mivel speciális adalékokat tartalmaz. Az egyszerű cement esetében ezek a jellemzők sokkal gyengébbek.

A portlandcement színe világosabb, mint a hagyományos cementé. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a festék jelentősen megtakarítható az építési és befejezési munkák során.

Kémiai összetétele ellenére a portlandcement népszerűbb és igényesebb, mint a szokásos cement. Az ő szakértői azt javasolják, hogy az építési munkákban használják, különösen, ha nagyszabásúak.

Típusok és jellemzők

Többféle típusú portlandcement van.

 • Gyorsan száradó. Ezt a kompozíciót ásványi anyagokkal és salak komponensekkel egészítik ki, ezért teljesen megszilárdul az első három nap alatt. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a zsaluzatban a monolit expozíciós ideje jelentősen csökken. Érdemes megjegyezni, hogy a gyorsan száradó portlandcement szárítás folyamata növeli a szilárdsági jellemzőit. Gyorsan száradó keverékek jelölése - M400, M500.
 • Normál esetben keményedés. Az ilyen portlandcement összetételében nincs olyan adalékanyag, amely befolyásolja az oldat keményedési idejét. Emellett nem kell finom csiszolásra. Egy ilyen összetételnek meg kell felelnie a GOST 31108-2003-nak megfelelő tulajdonságokkal.
 • Lágyított. Ennek a portlandcementnek a részeként különleges plusz komponensek, pl. Magas mobilitási, megnövelt szilárdsági tulajdonságokkal, különböző hőmérsékleti viszonyokkal szembeni ellenállással és minimális nedvességelnyeléssel rendelkeznek.
 • A hidrofób. Az ilyen portlandcementeket olyan komponensek, mint a acidol, milonap és más hidrofób adalékok bevitelével nyerjük.A hidrofób portlandcement fő jellemzője a beállítási idő enyhe növekedése, valamint annak a képessége, hogy nem szívja fel a nedvességet a szerkezetében.

Az ilyen oldatokból származó víz nagyon lassan elpárolog, így a leggyakrabban száraz területeken használják, ahol a kő fokozatosan keményedik meg, hogy ne veszítse el az erőt.

 • Szulfát-rezisztens. A szulfát-rezisztens típusú portlandcementet magas minőségű beton előállítására használják, és nem fél az alacsony hőmérsékletektől és a fagytól. Ezt az anyagot fel lehet használni a szulfátvíz hatását tapasztaló épületek és szerkezetek építésére. Az ilyen cement megakadályozza a szerkezetek korróziójának kialakulását. Szulfátálló portlandcement márka - 300, 400, 500.
 • Acid. Ennek a portlandcementnek a tartalma kvarchomok és nátrium-szilikon-fluorid. Ezek az alkatrészek nem félnek az agresszív vegyszerekkel való érintkezéstől.
 • Bauxitcement. Az alumínium klinkercement összetétele különbözik, amelyben az alumínium-oxid nagy koncentrációban van jelen. Ennek az összetevőnek köszönhetően ez a készítmény minimális időbeállítással és szárítással rendelkezik.
 • Puccolán. A pucolán cement gazdag ásványi adalékanyagokkal (vulkáni és üledékes eredetű). Ezek az összetevők a teljes összetétel mintegy 40% -át foglalják el. Az ásványi kiegészítők a pozzolán portlandcementben nagyobb vízállóságot biztosítanak. Ezek azonban nem járulnak hozzá a már szárított oldat felszínén kialakuló virágzás kialakulásához.
 • White. Az ilyen megoldások tiszta mészből és fehér agyagból készülnek. A nagyobb fehérítő hatás elérése érdekében a klinker egy további hűtési folyamaton megy keresztül a vízzel. A fehér portlandcementet leggyakrabban a befejező és építészeti munkákban, valamint a színben használják. A portlandcement színes oldatának alapja is lehet. A kompozíció jelölése - M400, M500.
 • Slac Portland cement. Ezt a fajta portlandcementet hőálló beton gyártására használják. Az ilyen anyag alacsony fagyállási együtthatóval rendelkezik, így gyakran nem csak a föld, hanem a föld alatti és a víz alatti szerkezetek építésére is használják.

A salag portlandcement jellegzetessége, hogy nagy mennyiségben tartalmaz a legkisebb fémrészecskéket a nagyolvasztó salakok hozzáadásával.

 • Háttérkitöltési. A speciális cementező portlandcementet leggyakrabban gáz- és olajkutak cementezésére használják. Ennek a cementnek az összetétele ásványtani. Hígított kvarchomokkal vagy mészkővel hígítjuk.

Ennek a cementnek több fajtája van:

 1. homokos;
 2. súlyozott;
 3. alacsony higroszkópos;
 4. só ellenállás.
 • Salag alkalikus. Ilyen portlandcement tartalmaz adalékokat a lúgból, valamint a földi salakot. Vannak olyan vegyületek, amelyekben agyagkomponensek vannak. A salak alkáli cementet ugyanúgy megragadják, mint a hagyományos portlandcement, homokos bázissal, azonban figyelemre méltó a negatív külső tényezőkkel szembeni ellenállása és alacsony hőmérséklete. Ez az oldat is alacsony a nedvesség felszívódásának.

Mint látható, a különböző típusú portlandcementek műszaki és fizikai tulajdonságai nagyon különböznek egymástól. Az ilyen széles választéknak köszönhetően bármilyen körülmények között választható habarcs mind az építési, mind a befejező munkákhoz.

jelölés

A portlandcement minden fajtája jelölésükben különbözik:

 • Az M700 nagyon tartós kompozíció. A komplex és nagy szerkezetek építéséhez használt nagy szilárdságú beton gyártásához használják. Egy ilyen keverék nem olcsó, ezért rendkívül ritkán használják kis szerkezetek építéséhez.
 • Az M600 a megnövelt szilárdság összetétele., amely a leggyakrabban kritikus vasbeton elemek és összetett szerkezetek előállításánál használatos.
 • M500 - nagy tartóssággal is rendelkezik. E minőség miatt különböző épületek rekonstruálására használható, amelyek súlyos baleseteket és pusztítást szenvedtek el. Az M500 összetételét a járdák burkolására használják.
 • M400 - a legolcsóbb és legelterjedtebb. A fagyállóság és a nedvesség ellenállóképessége nagyon jó paraméterekben különbözik. Az M400 klinkert bármilyen célra lehet épületek építésére használni.

Az alkalmazás hatálya

Mint már említettük, a portlandcement egy javított típusú cementkötésű habarcs. Ezen anyag bizonyos műszaki jellemzői közvetlenül függenek a töltőanyag típusától. Tehát az 500 és 600-as jelölésekkel gyorsan száradó portlandcement gyors keményedéssel büszkélkedhet, így a masszív és nagy méretű szerkezetek építéséhez betonba keveredik, és lehetnek földi és földalatti. Ezenkívül a készítményeket gyakran említik olyan esetekben, amikor a lehető leggyorsabb kikeményedés szükséges. Ez az igény leggyakrabban az alapítvány öntésekor merül fel.

A 400 jelzéssel ellátott portlandcementet gyakrabban ismerik el. Alkalmazásában egyetemes. Erőteljes monolit és vasbeton alkatrészek gyártására használják, amelyek fokozott szilárdsági követelményeknek vannak kitéve. Ez a kompozíció kissé elmarad a 500-as portland cement márkától, de olcsóbb.

A szulfát-rezisztens cementkötő vegyületet gyakran olyan keverékek előállítására használják, amelyek a víz alatt lévő különböző szerkezetek kialakításában részt vesznek. Ez a fejlett portlandcement elengedhetetlen az ilyen körülmények között, mivel a víz alatti szerkezetek különösen érzékenyek a szulfátvíz káros hatásaira.

A lágyítóval ellátott cement és a 300-600-as jelölés szorozza meg az oldat plaszticitásának tulajdonságait, és növeli annak szilárdsági jellemzőit is. Ilyen portlandcement felhasználásával a kötőanyag körülbelül 5-8% -át takaríthatja meg, különösen, ha egy egyszerű cementhez hasonlítja.

A kis méretű építési munkákhoz gyakran nem használnak speciális típusú portlandcementeket. Ennek oka a magas költség. És nem minden fogyasztó ismeri az ilyen kompozíciókat. A portlandcementet azonban általában nagy és fontos tárgyak építésére használják.

Mikor nem kell alkalmazni?

A portlandcement a hagyományos tulajdonságokkal és szilárdsági tulajdonságokkal rendelkező közönséges betonot kínál, ami nagyon népszerű az építési munkákban (különösen nagyszabású). Az ilyen megoldás azonban nem használható folyó folyómederekben, sósvizekben, valamint vízben, amelyet magas ásványi anyagtartalom jellemez.

Még egy szulfát-ellenálló típusú cement sem fog megbirkózni az alapvető funkciókkal ilyen körülmények között, mivel statikus és mérsékelt vizekben való használatra tervezték.

Használati tippek

A portlandcement összetétele összetettebb, mint a szokásos megoldás.

Ilyen anyagokkal együtt meg kell hallgatnia a szakemberek tanácsát és ajánlásait:

 • Az oldat minél hamarabbi megkeményítéséhez szükséges a cement megfelelő ásványtani összetételének kiválasztása, valamint speciális adalékanyagok alkalmazása. Gyakran ilyen esetekben elektromos fűtésre vagy hőkezelésre vonatkozik.
 • Alkalmazza a nátrium, a kálium és az ammónium nitrátjait a keményedés lassításához. E
 • Szükséges figyelembe venni a cement paszta beállítási idejét. Ennek a folyamatnak a kezdete legkorábban 30-40 perc alatt következik be, és a befejezés - legkésőbb 8 óra.
 • Ha komplex talajviszonyok esetén az alapítvány megszervezésére tervezzük a portlandcementet, akkor a szakértők javasolják, hogy válasszon olyan szulfátálló habarcsot, amely nagy mennyiségű ásványi összetevőt tartalmaz.
 • A padló díszítése ideális szín vagy fehér portlandcement számára.Ezzel a megoldással szép mozaik, csempe és breccia-szerű bevonatokat készíthet.
    • A portlandcement nem ritka. Szinte bármilyen hardverboltban megvásárolható. Megfelelően fel kell készülnie a munkára. Ehhez vegyen fel 1,4-2,1 vizet minden 10 kg-os cementre. A szükséges folyadék mennyiségének kiszámításához figyelni kell az oldat sűrűségének mértékére.
    • Ügyeljen a portlandcement összetételére. Ha különböző adalékanyagokat tartalmaz a nedvességálló tulajdonságok javítására, akkor a fagyálló tulajdonságok csökkennek. Ha nedves klímára cementet választ, akkor a szokásos megoldás nem fog működni. Jobb, ha portlandcementet vásárol.
    • A színes és fehér klinker keveréket speciális tartályokban kell szállítani és tárolni.
    • Ma sok hamis klinkert árusítanak üzletekben. A szakértők erősen ajánlják, hogy amikor vásárolnak, hogy megismerjék az áruk minõségét igazoló tanúsítványokat, egyébként a cement rossz minőségű lehet.

    A portlandcement megszerzésének folyamatát az alábbiakban tekinthetjük meg.

    Comments
     szerző
    Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

    Bejárat

    Nappali

    hálószoba