Homok-kavics keverék: jellemzők és hatókör

 Homok-kavics keverék: jellemzők és hatókör

A homok-kavics keverék az építőiparban használt egyik leggyakoribb szervetlen anyag. Az anyag összetétele és elemeinek töredéke határozza meg, hogy melyik fajhoz tartozik az extrahált keverék, milyen fő funkciói vannak, ahol alkalmasabb a felhasználásra.

Homok-kavics keveréket használnak a különböző alapok alsó rétegeinek feltöltéséhezpéldául aszfalt vagy más burkolat, valamint különböző habarcsok gyártásához, például beton víz hozzáadásával.

Különleges jellemzők

Ez az anyag univerzális összetevő, azaz különböző tevékenységekben használható. Mivel fő összetevői a természetes anyagok (homok és kavics), ez azt jelzi, hogy a homok-kavics keverék környezetbarát termék. A CBC hosszú ideig tárolható - az anyag eltarthatósági ideje hiányzik.

A tárolás fő feltétele, hogy a keveréket száraz helyen tartsa.

Ha a nedvesség még mindig bejut a CBC-be, akkor kevesebb vizet használ (pl. Beton vagy cement gyártásakor), és amikor a homok-kavics keverék csak száraz formában van szükség, akkor először alaposan meg kell szárítani.

A kompozícióban lévő kavics jelenléte miatt a kiváló minőségű homok- és kavicskeveréknek jónak kell lennie a szélsőséges hőmérsékletek ellen, és nem veszítheti el erősségét. Ennek az anyagnak egy másik érdekes jellemzője, hogy a felhasznált keverék maradványai nem újrahasznosíthatóak, de tovább felhasználhatók a rendeltetésszerű célra (például a házhoz vezető út vagy a beton gyártása során).

A természetes homok-kavics keveréknek alacsony költsége van.A PGS-vel gazdagított ár magas, de ezt ellensúlyozza az ilyen környezetbarát anyagokból származó épületek tartóssága és minősége.

Műszaki adatok

Homok- és kavicskeverék vásárlásakor figyelemmel kell lenni a következő műszaki mutatókra:

 • szemcsés összetétel;
 • a homok és kavics keverékének tartalma;
 • szemcseméret;
 • szennyezőanyag-tartalom;
 • sűrűség;
 • homok és kavics jellemzői.

A homok és kavics keverékek műszaki jellemzőinek meg kell felelniük az elfogadott állami szabványoknak. A homok- és kavicskeverékekre vonatkozó általános információk a GOST 23735-79-ben találhatók, de vannak más, a homok és kavics műszaki jellemzőit szabályozó szabályozási dokumentumok, például a GOST 8736-93 és a GOST 8267-93.

A homok és kavicskeverék homokainak minimális mérete 0,16 mm, a kavics 5 mm. A szabvány szerinti homok maximális értéke 5 mm, és a kavics esetében ez az érték 70 mm. Lehetőség van 150 mm-es kavicsméretű keverék megrendelésére is, de ez az érték nem több.

A kavicsszemek mennyisége a természetes homok-kavics keverékben kb. 10-20% - ez az átlagos érték. A maximális összeg eléri a 90% -ot, a minimum - 10% -ot. A különféle szennyeződések (iszap, algák és más elemek részecskéi) mennyisége a természetes földgázkeverékben nem lehet több, mint 5%, és a dúsított ásványi anyagoknál - nem több, mint 3%.

A dúsított homok- és kavicskeverékben a kavicstartalom átlaga 65%, agyagtartalma minimális - 0,5%.

A dúsított CBC-ben a kavicsok aránya az ilyen típusú anyagokba sorolható:

 • 15-25%;
 • 35-50%;
 • 50-65%;
 • 65-75%.

Az anyag fontos jellemzői az erősség és a fagyállóság mutatói is.Az ASG-nek átlagosan 300-400 fagyás-leolvasztási ciklust kell ellenállnia. A homok és a kavics összetétele sem veszítheti el tömegének több mint 10% -át. Az anyag szilárdsága befolyásolja a gyenge elemek számát a készítményben.

A kavics kategóriákba sorolható:

 • M400;
 • M600;
 • M800;
 • M1000.

Az M400-as kategóriájú kavicsot a gyenge szilárdság jellemzi, az M1000 pedig nagy szilárdságú. Az átlagos szilárdsági szint az M600 és az M800 kategóriájú kavicsokban található. Továbbá az M1000 kategóriájú kavicsban lévő gyenge elemek száma nem haladhatja meg az 5% -ot, a többi pedig legfeljebb 10% -ot.

A CBC sűrűségét úgy határozzuk meg, hogy kiderüljön, melyik összetevője van a készítményben nagyobb mennyiségben, és meghatározza az anyag alkalmazási körét. Átlagosan az 1 m3-es fajlagos sűrűség körülbelül 1,65 tonna legyen.

Minél magasabb a homok és kavics összetételű kavicstartalom, annál magasabb az anyag szilárdsága.

Nagy jelentősége van nemcsak a homok méretének, hanem ásványtani összetételének, valamint a modul méretének is.

Az ASG átlagos tömörítési együtthatója 1,2. Ez a paraméter a kavicstartalom és az anyagbefúvás módjától függően változhat.

Az utolsó szerepét az Aeff-együttható nem játszotta le. Ez a természetes radionuklidok teljes fajlagos aktivitási hatékonyságának együtthatója, és egy dúsított ASG-ben van jelen. Ez az együttható a radioaktivitás sebességét jelenti.

A homok-kavics keverékek három biztonsági osztályba sorolhatók:

 • kevesebb, mint 370 Bq / kg;
 • 371 Bq / kg és 740 Bq / kg között;
 • 741 Bq / kg és 1500 Bq / kg között.

A biztonsági osztály az alkalmazástípustól is függ, amelyikhez az alkalmazást alkalmazzák. Az első osztályt kis épületekben, például gyártási termékekben vagy építési javításokban használják. A második osztályt a városokban és falvakban, valamint a házak építésében használják. A harmadik biztonsági osztály a nagy terhelésű (ezek közé tartoznak a sport és a gyermekjátszótérek) és a főbb autópályák építésében is részt vesznek.

A dúsított homok-kavics keverék gyakorlatilag nem alakul ki.

típusok

A homok és kavics két fő típusa van:

 • természetes (CBC);
 • gazdagodott (OPGS).

Fő különbségük abban rejlik, hogy a dúsított homok- és kavicskeverék nem található a természetben - mesterséges feldolgozás és nagy mennyiségű kavics hozzáadása után nyerhető.

A természetes homok- és kavicskeveréket kőbányákban vagy folyók és tengerek alján bányásznak. A származási hely szerint három típusa van:

 • hegyi és szakadék;
 • tavak és folyók;
 • tenger.

Az ilyen típusú keverékek közötti különbség nemcsak a termelés helyén, hanem a további felhasználás területén, a fő elemek térfogattartalma, mérete és egyenletes alakja.

A természetes homok és kavics főbb jellemzői:

 • a kavics részecskék formája - a legpontosabb szögek hegyi-hegyi keverékből állnak, és nincsenek a tengeri CBC-ben (sima, lekerekített felület);
 • Összetétel - a tengeri keverékben a minimális mennyiségű agyag, por és egyéb szennyező elemek vannak, és a hegyi rothadásban nagy mennyiségben dominálnak.

A tó-folyó homok-kavics keveréket a tenger és a hegyvidéki CBC közbenső jellemzői jellemzik. Az iszap vagy a por összetételében is megtalálható, de kis mennyiségben, és sarkai kissé lekerekítettek.

Az OGGS-ben a kavics vagy a homok kizárható a kompozícióból, és cserébe cserélni kell a kavicsos törmeléket. A kavics törmelék ugyanaz a kavics, de a feldolgozott formában. Ezt az anyagot az eredeti alkatrész több mint felének zúzásával nyerik, és éles sarkokkal és érdességgel rendelkezik.

A kavics törmelék növeli az építményszerkezetek tapadását és alkalmas az aszfaltbeton építésére.

A zúzott kő kompozíciók (homok és zúzott kő keverékek - Pschs) a következő típusú részecskékre oszlanak:

 • C12 - 10 mm-ig;
 • C2 - 20 mm-ig;
 • C4 és C5 - 80 mm-ig;
 • C6 - 40 mm-ig.

A törmelékkel rendelkező vegyületek azonos tulajdonságokkal és jellemzőkkel rendelkeznek, mint a kavicsos kompozíciók. Leggyakrabban 80 mm-es frakciójú (C4 és C5) homok és zúzott kő keverék építéséhez használják, mivel ez a típus jó szilárdságot és stabilitást biztosít.

Az alkalmazás hatálya

A homokot és kavicsot használó leggyakoribb építési típusok a következők:

 • út;
 • ház;
 • iparban.

A homok-kavics keverékeket széles körben használják az árkok és árkok feltöltéséhez., a felszín kiegyenlítése, az utak építése és a vízelvezető réteg felhelyezése, a beton vagy cement gyártása a kommunikáció során, dömpingalapok kialakítása különböző helyszíneken. A vasúti sínek és a tereprendezés alapjainak építéséhez is használatos. Ez a rendelkezésre álló természetes anyag egyszintes és többszintes (legfeljebb öt szintes) épületek építésében is részt vesz, megalapítva az alapot.

Az útburkolat fő elemének a homok-kavics keveréke biztosítja az út mechanikai ütésállóságát és vízlepergető funkciókat hajt végre.

A beton (vagy vasbeton) gyártásakor az üres terek kialakulásának lehetőségének kizárása érdekében a CBC-vel gazdagodik. A különböző méretű frakciók tökéletesen kitöltik az üregeket, és ez meghatározza a szerkezetek megbízhatóságát és stabilitását. A dúsított homok- és kavicskeverék lehetővé teszi, hogy többféle minőségű betont készítsen.

A homok- és kavicskeverék leggyakoribb típusa 70% -os kavicstartalmú homok- és kavicskeverék. Ez a keverék rendkívül tartós és megbízható, minden típusú kivitelben használható. A természetes CBC-t sokkal ritkábban használják, mivel az agyag és a szennyeződések tartalma miatt a szilárdsági tulajdonságokat alulbecsülik, de ideális az árkok vagy gödrök feltöltéséhez a nedvesség felszívódásának köszönhetően.

   Leggyakrabban a földgázkeverékeket használják a garázsba való belépésre, a csővezetékekre és egyéb kommunikációra, a vízelvezető réteg felállítására, a kerti utakra és a háztartási területek elrendezésére. A dúsított összetétel nagy forgalmú utak és lakások építésében vesz részt.

   Hogyan készítsünk párnát a homok és kavics megalapozásához, lásd alább.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba