Mi a különbség a gitt és a gipsz között?

A modern építési piac „sokrétű” a különböző anyagok és kompozíciók javításához. Az egyik legnépszerűbb típus a gipsz és gitt, amelyet széles körben használnak a fali díszítéshez.

Sokan tévesen úgy vélik, hogy ezek az építőanyagok nem különböznek egymástól. Ezért a kompozíciók közötti különbség megértéséhez meg kell ismerkedni az egyes opciók jellemzőivel és tulajdonságaival.

Az anyagok jellemzői

vakolat

Először is, a vakolatot a repedések és a különböző felületi hibák kiküszöbölésére használják. Alkalmazása után kemény és tartós réteg keletkezik. A gipsz nem csak a falak, hanem a mennyezet szintjére is használható. Egy ilyen építési keverék segítségével gyorsan és hatékonyan megszabadulhat a felszíni hullámoktól.

Gyakran előfordul, hogy a vakolatot csak egy rétegben alkalmazzák, ami több centiméter. Ez elég ahhoz, hogy megszüntesse a szabálytalanságokat és megszabaduljon a repedésektől. A gipszkeverék alapjain nagy granulátum van. Az alkalmazott réteg nagysága és vastagsága közvetlenül függ ezen komponensek méretétől.

Egy egyszerű vakolat létrehozásához a következő összetevőket használták:

 • homok;
 • cement;
 • a víz.

A cement egy része elegendő a homokalap három részéhez. Érdemes megjegyezni, hogy elég nehéz ilyen keveréket gyúrni, különösen, ha először javítási munkát végez.

Leggyakrabban a vakolatot nagy felületek feldolgozására használják. Ez az opció valamivel olcsóbb, mint a vakolat keveréke. Érdemes megjegyezni, hogy ez a készítmény könnyebben alkalmazható a felszínre. Ezenkívül a gipszkeverék jól illeszkedik a beállításhoz, ami megkönnyíti a javítási folyamatot.

Tömítés

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan különbözik a vakolat a gipsztől, meg kell ismernie az anyag alapvető tulajdonságait. Ezt a vegyületet leggyakrabban a felületen lévő kis hibák eltávolítására használják. A vakolattal ellentétben a felületet vékony réteggel lehet kitölteni, mivel az alap nem tartalmaz nagy granulátumot.

Finom keveréket alkalmazunk mind a falra, mind a mennyezetre. A kompozíció jól kiegyenlített, és spatulával készül. Ezen túlmenően ezen anyagok gyártói a vásárlók számára igen széles választékot kínálnak:

 • Az első lehetőség egy cement megjelenés. A lágyítószereket a gitt fő összetevőihez adjuk. A gipszkülönbség kis granulátum létezését jelenti. A cementkötés jellemzője a magas nedvességállóság. Ezt a lehetőséget gyakran a falak feldolgozása után használják fel.
 • A gipsz vakolat neve megérthető, hogy fő összetevője a gipsz. De sokan gondolkodnak abban, hogy ez a lehetőség különbözik a vakolattól. A kompozíció finoman őrölt vakolaton alapul. Ez az anyag nem csak a töltőanyag, hanem a kötőanyag funkcióját is ellátja. A gipsz vakolat fő hátránya, hogy nem használható magas páratartalmú helyiségekben. Ilyen körülmények között a bevonat repedik és deformálódik. Ezért ezt a gittet kizárólag belső dekorációra használják.
 • Az építőipari piacon nem kevesebb akril keverék van. Az anyag összetétele gyantákban gazdag, a munka befejezése után fényes árnyalatot biztosít a felületen.A krétát és a vízbázist gyakran használják kiegészítő komponensként.
 • A legkevésbé használt javítások a gitt ragasztása. Az anyag magjában természetes lenmag található. Ezen túlmenően a kompozíció a ragasztó komponens 10% -át teszi ki.

Alkalmazási területek

A felületek kiegyenlítésére használt gitt és gipsz. A második opciót azonban gyakran a súlyos károk helyreállítására használják. Lehet repedések, erős cseppek a falra vagy a mennyezetre. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a nagy szemcsék megbízhatóan rögzítik a réteget az alkalmazás során.

A vakolat másik jellemzője a zsugorodás hiánya. De sokan szakértők szerint a rétegvastagság nem haladhatja meg a 30 mm-t, különben szükség van megerősítésre. Nyilvánvaló, hogy szerkezetéből adódóan a vakolat képes a súlyos hibák kiküszöbölésére. De ahhoz, hogy tökéletesen sima felületet biztosítsunk ezzel a kompozícióval, lehetetlen.

Ami a gitt, kisebb komponenseket tartalmaz, amint azt fentebb említettük. Ennek következtében a készítmény sima felületet biztosít az előkészítési folyamat végén.

A gitt feldolgozása után a fal teljesen felkészült a további manipulációkra - díszítés és tapétázás.

Ennek az anyagnak a sajátossága abban rejlik, hogy fel lehet használni a felületen lévő kisebb hibák kiküszöbölésére. Ha a gitt vékony réteggel van felhordva, és a megfelelő technológia figyelhető meg, a kompozíció meglehetősen hosszú ideig tart.

Ha a réteg túl vastag, az anyag további zsugorodása előfordulhat..

Gyakran előfordul, hogy a javítási munkák során a vakolat és a gitt kombinálódik. Az első opció a kezdeti kiegyenlítő felületekre, a második pedig a befejező kezelésre használható.

A vegyületek használata

Az anyagok különbsége nemcsak a fő összetevők és a végeredmény, hanem az alkalmazás módjai is. Alapvetően a munkamódszer az alkalmazott töltőanyag típusától függ, mivel ez az összetevő határozza meg a keverék természetét a felszínnel.

A mester által gyártott cement típusú vakolathoz speciális spatulát használnak. A dobás módszerével biztosíthatja az anyag maximális tapadását a kezelt falhoz.

A használat során különös figyelmet kell szentelni a nedvességnek.

A felületet rendszeresen vízzel kell kezelni, vagy egyébként a vakolat nem tapad jól a falhoz.

A belső felületek befejezése egy szakaszon történik. Ami a külső munkát illeti, a fal vakolását megelőzően először meg kell végeznie a nedvesítést, és rá kell töltenie egy alapozót. A kötelező szakasz a burkolat.

Végül a feldolgozást gitt vagy dekoratív vakolat készíti. Ebben az esetben a választás az Ön preferenciáitól és természetesen a felület típusától függ.

Ami a gittet illeti, akkor ezt a kompozíciót egy speciális spatulával kell alkalmazni. A keverék összegyűjtésére szűk szerszámot használunk, majd keskeny bázissal átvisszük a leltárba. Ezután a keveréket a felület fölé mossuk.

A gittnek, különösen a gipsznek vékony rétegben kell elterjednie a falra. Ebben az esetben az anyag nem deformálódik és nem zsugorodik.

Hogyan válasszuk ki?

A falak előkészítéséhez a gitt és gipsz kiválasztásával érdemes figyelni néhány fontos pontra:

 • Az első opció megvásárlásához először meg kell határozni a javítás helyét. Ha egy már vakolt homlokzatot készít, akkor a legjobb, ha a keveréket előnyben részesíti a külső munkáknál. Van még egy speciális hőszigetelő gitt, amely ideális a kis repedések javítására.
 • Ha azt tervezi, hogy a fürdőszobában a falakat kiegyenlíti, akkor a legjobb, ha a kiindulási keveréket részesíti előnyben. Ilyen gitt a belső munkához.Ennek az az előnye, hogy a felületek nem szükségesek a befejezéshez.
 • A falak lakóhelyiségekben történő további festéshez való előkészítése során előnyösebb a vakolat kitöltése. Jó választás lehet egy nagy teljesítményű polimer készítmény. Ha a felületek nem rendelkeznek erős cseppekkel, akkor használhatja a befejező opciót.
 • Abban az esetben, ha a gittet dekoratív befejezésre használják, akkor a szokásos textíliát kell alkalmazni.
 • Ami a vakolat kiválasztását illeti, itt mindent a felszín típusától és a javítási technológiától is függ. Például a szokásos cement- és homokhabarcsot durva felületkezelésre használják. A készítményt a súlyos hibák kiküszöbölésére használják.
 • A gipszvakolattal kapcsolatban azt kell mondani, hogy a legjobb, ha a falakat cement-homokhabarccsal kezelik. A keverék segít megszabadulni a kisebb hibáktól.
 • A dekoratív vakolat gyakran alternatív háttérképként kerül felhasználásra. Az anyag széles színválasztékban kerül bemutatásra. Különleges nézetek a homlokzati munkákhoz használt dekoratív kompozíciók.

Hasznos tippek

Ha először saját javításokat végez, és korábban nem dolgozott vakolatsal vagy gittel, figyelnie kell néhány fontos árnyalatra:

 • Például, a gőzbeton felületének előkészítésével elengedhetetlen a falak kitöltése. A készítmény végső kezelésként használható. De ennek a felületnek a vakolása nem mindig szükséges, mivel az egyenletesség jellemzi.
 • A kompozíciókkal együtt nem szükséges azonnal feloldani az oldat nagy mennyiségét. Ellenkező esetben a gitt vagy gipsz kiszárad, ami jelentősen bonyolítja a falak előkészítésének folyamatát.
 • A munka megkezdése előtt gondosan ellenőrizze a felületet. Ha komoly cseppek és károsodások vannak a falon, határozottan használjon gipszet.
 • Először a becsült rétegvastagságot kell kiszámítani. Ha az anyagréteg meghaladja az 5 cm-es jelet, akkor a betonfalakat vakolatra kell állítani. A végső szakaszokban végzett gitt feldolgozása sima és maximális síkképesség biztosítása érdekében.

Kétségtelenül döntsön a gitt vagy vakolatról, nézze meg az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba