Quicklime: jellemzők és hatókör

A mész egy univerzális anyag, amely kiterjedt és változatos tulajdonságainak köszönhetően szinte bármilyen tevékenységi területen alkalmazható. Különböző típusú, a kiválasztási kritériumoktól függően, és több fajtára van felosztva. A megoldások tartalmának elkészítésének változatai nem különböznek egymástól, és nem okoznak nehézséget, így ezt a nyersanyagot a szakemberek bevonása nélkül is felhasználhatjuk.

Különleges jellemzők

A mészhéj kalcium-karbonát égetésével nyert kalcium-oxid, finom porózus szerkezetű. Előfordul, hogy a mészet forró edénynek nevezik.

A hidratált mész előnyei

Számos előnnyel rendelkezik a kioltott fajtához képest:

 • nagy szilárdság;
 • elnyeli kevesebb nedvességet;
 • az anyaggal való munka télen elvégezhető;
 • nincs hulladék;
 • nagyon széles körű.

A mészhéj veszélyes az emberi egészségre, ezért kívánatos, hogy munkát végezzenek nyitott térbenvédőfelszereléssel.

A kenőcs jó előnye a többi keverékhez képest alacsony költségnek tekinthető. A mész anyag ellenáll a szélsőséges hőmérsékleteknek, nem reped, antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.

Műszaki adatok

A mész egy olyan anyag, amelyet gyakran a természetben találtak (főleg sziklákban), és a termék gyártása a megállapított szabványoknak való teljes megfeleléssel történik, mivel az ilyen alapon végzett keverékeknek magas szintű védelmi funkciókat kell végrehajtaniuk.

A kész mész csak karbonátos kőzetekből (mészkőből) állhat, amelyek kis agyagtartalmúak. A GOST-on alapuló anyag összetételében különböző adalékanyagok és szennyeződések alkalmazhatók, az alkalmazástól függően.

A mészkő nagyon hasonlít a krétához vagy a kokszhoz, de különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, és nem cserélhetők fel. A mészkő megkülönböztetése a krétától, vízzel cseppentheti őket. Mel nem ad reakciót, de a mészkő elkezd habosodni, és a hőt felszabadítja. Ha krétát használ a falak meszeléséhez, a ruhákra és a falra érintkezõ felületekre jeleket hagy. A mész nem hagy nyomot, így a leggyakrabban a falak meszelésére használják.

A Quicklime három osztályba sorolható (1, 2 és 3), és a lecsapott mész 1. és 2. fokozatra oszlik. A kivétel a porított pácolaj, két fajtára oszlik és adalékanyagokkal rendelkezik. Más típusok szennyeződés nélkül készülnek.

Külső fizikai mutatók, például szín alapján, meghatározhatja az anyag minőségét. A mészkő hőkezelése után kenőanyagot kapunk, és ha fehér, akkor ez azt jelenti, hogy az anyag nem tartalmaz adalékanyagokat és magas minőségű. Más esetekben az anyag szürkés színű, leggyakrabban dolomit és hidraulikus mész.

A mészkő előállítása magában foglalja a kőzetek kinyerését, a szükséges méretre való őrlést és a későbbi égést speciális kemencékben. Jelenleg a leggyakrabban a tengely- és forgócsöves kemencéket használják, mivel a hőmérséklet egyenletes hatását biztosítják az anyagra és a folyamatos pörkölésre.

A nyersanyag szilárdságát befolyásolja az égetés hőmérséklete és maga a termelési folyamat. A késztermék szilárdságának három lehetősége van: kemény égett, közepes égésű és puha égett mész.

A puha mész építése nagyon népszerű az ilyen tulajdonságok miatt:

 • a kioltási eljárás gyorsan, kb. 3 perc alatt történik;
 • Ez az anyag kis méretű és kis sűrűségű.

A mész veszélyeztetett osztály, de a szállítás és a tárolás során be kell tartani a biztonságot. Mivel a mész vízzel hevesen reagál, biztosítani kell, hogy a nedvesség ne kerüljön az anyagba.

A mész összetétele leggyakrabban különböző ásványi adalékanyagokat tartalmaz, amelyek javítják az anyagtulajdonságokat: granulált nagyolvasztó salak, kvarc homok és más anyagok.

típusok

Kétféle mész van, amelyeket a kalcium-szilikátok és a kalcium-alumínium-oxidok mennyisége jellemez: a levegő és a hidraulika. Különböző funkciókat látnak el, például a levegő felgyorsítja a beton keményedését, és a hidraulika felgyorsítja a reakciót vízben.

Fontos, hogy az anyag összes fragmense azonos méretű legyen. Ez a pillanat azt jelzi, hogy a nyersanyag a kemencében teljesen kalcinálódik. Ha túl nagy vagy túl kicsi darabok vannak, nem lehet teljesen hőkezelni, és ez csökkenti a kész anyag minőségét.

A feldolgozás típusa szerint többféle anyag van:

 • nem eloltott csomó (vízforraló);
 • égetett talaj (porított);
 • hidratált hidrát - Ca (OH) 2;
 • mész paszta;
 • mész tej.

Csomó mész

A csomós mész a csomók keveréke, amelyek mérete különbözik. Kalcium-oxidból és magnéziumból, valamint olyan anyagokból áll, mint a kalcium-karbonát, az aluminátok, a szilikátok. Hozzá lehet adni a nyersanyagok égetése során keletkező magnézium- vagy kalcium-ferriteket.

A jó beton szilárdsága annak köszönhető, hogy a csomós mész nagyon kis mennyiségű vizet igényel (az anyag finom őrlése miatt), és gyakorlatilag nem képez hulladékot.

  Földi mész

  A földi mész ugyanolyan összetételű, mint a csomó, de a különbség abban rejlik, hogy a nyersanyagok csomóit sokkal alaposabban alapozzák meg.

  A földi mész főbb előnyei:

  • szilárdság;
  • vízállóság;
  • gyors keményedés.

  Kalcium-kloridot vagy kénsavat gyakran használnak a keményítés sebességének növelésére vagy csökkentésére (a gipszanyag is alkalmas).

  Hidratált mész

  A hidratált mész (más néven pelyhek) egy kioltott típusú anyag, amely nagyon diszpergáló összetételű. A kioltás víz hozzáadásával történik a mész nyersanyagokhoz. Az ilyen oldat előállításához 70-100% vizet adunk a porhoz.

  Annak érdekében, hogy a mész befejezze a kioltási folyamatot, azt 2-3 hétig egy speciális gödörbe kell helyezni. Tehát felveszi az optimális erőt és rugalmasságot. A minimális kioltási idő 36 óra. A nyersanyagok égésének megakadályozása érdekében ajánlatos fokozatosan vizet adni addig, amíg a gőz már nem fejlődik ki.

  A mészpasztát úgy állítják elő, hogy elegendő mennyiségű vizet adnak hozzá, hogy egy műanyagot képezzenek. Megtalálható egy olyan megoldás is, mint a mész tej (főként a fahordókban használt). A mésztejet víz hozzáadásával nyerjük a mészpasztához.

  A készítmények típusai

  Az alkalmazástól függően megkülönböztetjük az ilyen típusú kompozíciókat:

  • Mész építése - a készítmény szilárdságának növelése érdekében hozzáadódik a beton és cementkeverékek előállításához;
  • hidraulikus - beton, de alacsony értékek előállítására is használják. Ideális a magas páratartalmú területeken található épületekhez;
  • dudor - főleg a fehérítéshez használt oldat elkészítéséhez használják;
  • kertészkedés - a mezőgazdaságban a talaj műtrágya, a rovar kártevőktől való feldolgozás, a rothadás elleni védelem és a növekedés javítása, nem kívánatos egyidejűleg más adalékanyagokkal és műtrágyákkal együtt használni;
  • nátrium - a vegyiparban és az orvostudományban használják;
  • fehérítő - fertőtlenítőszerként és víz tisztítására használják.

  Lime besorolás a leállítás idejével

  • gyors kioltás (legfeljebb 8 perc);
  • srednegaschayuschayasya (legfeljebb 25 perc);
  • lassú oltás (25 perc).

  A mész típusai

  A magnézium-oxid összetételének jelenlétének százalékos arányától függően ilyen típusú mész van:

  • kalciumot;
  • magnéziummész;
  • dolomit.

  Az alkalmazás hatálya

  A mész számos területen használatos.

  • A mezőgazdaságban a mész a kártevők ellenőrzésére, a talaj savasságának csökkentésére, a gomba megjelenésének megakadályozására, az állatok további etetésére, a föld működőképességének javítására, a kalcium és a foszfor tartalmának pótlására. A legjobb, ha a nehéz mészet mészhéjjal kezeljük. A mész a fehérfák és a feldolgozó üzemek anyaga.
  • Építése. A cement cementezésének felgyorsítására és a kompozíciónak a plaszticitás megteremtésére szolgál, részt vesz a hőszigetelő anyagok és a száraz építési keverékek előállításában, az épületszerkezetek összekapcsolásaként szolgál.
  • A vas-kohászat - a vas- és a polimetallérceket gazdagítja.
  • Vegyipar - a festék-, parfüm- és gyógyszeriparban. Reagensként és savas kátrányok semlegesítésére használható.
  • A cellulóz- és papíripar.
  • Textilipar.

  A klór mészet a közterületek fertőtlenítésére és tisztítására használják., mivel fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik. Az élelmiszeripari vegyi anyagokat is használják az anyagok keveréséhez, és a mész tejét a cukor előállításához használják. A szóda mész a gyógyászatban (mesterséges tüdő szellőzés vagy érzéstelenítés) és a légzőrendszerekben (búvárkodás, légzőkészülékek és egyéb eszközök) használható.

  A fafelületek mészkőbevonata megvédi őket a bomlás és a tüzek előfordulásától.

  Hogyan kell használni?

  A mészhabarcs előállításához fontos a nyersanyagok biztonságos kölcsönhatása a vízzel az emberek számára. Javasoljuk, hogy jól szellőztetett helyen, előnyösen nyitott térben dolgozzanak. Mivel az alkalmazott anyagok kémia, az ilyen anyagokkal való munkavégzés során be kell tartani a biztonsági szabályokat.

  A por száraz és folyékony formában is használható. A folyékony oldat elkészítéséhez a port egy edénybe öntjük és vízzel töltjük. Az oldatot össze kell keverni és hígítani kell a kívánt konzisztenciára.

  A nyersfák esetében a nyersanyagot vízzel hígítjuk, és széles kefével felhordjuk a fa törzse felé. De az oldat folyékony konzisztenciája miatt a hordót többször kell feldolgozni. A munkaidő csökkentése érdekében az oldathoz hozzáadhat agyagot, tejet, PVA ragasztót. Ezek az összetevők a keveréket sűrűvé és viszkózussá teszik, egyenletesen fekszik a felületen. A fa kezelését megelőzően távolítsa el az összes halott kéregréteget a törzs sérülése nélkül.

  A növények gomba elleni védelme érdekében a mész helyett nátrium-hamu használható, mert a szóda gyorsabb és vízben teljesen oldódik.

  Ne kezelje a talajt túl sok mészrel, mert lúgosvá válik, ami szintén nem járul hozzá a növények jó növekedéséhez és fejlődéséhez. A trágya és a mész egyidejű használata nem lehetséges, mivel az ilyen kombináció megakadályozza a hasznos anyagok képződését.

  A fehérítő használata előtt ellenőrizni kell a felület reakcióját. Ehhez kezelhet egy kis területet, és ha kb. 10 perc múlva érintetlen marad, akkor a teljes felület fehérítőjét használhatja. Először kis mennyiségű vizet adunk a nyersanyaghoz, és keverjük a tejfölös állapotba, majd fokozatosan vizet adunk hozzá, keverés közben is, amíg folyékony oldat keletkezik. Száraz formában a fehérítőt csak nedves felületeken használják.

  Az építőiparban ajánlott az égetett földalatti mész felhasználása vakolatok, fahordók és festőelemek gyártásához. Más esetekben használt, lecsapott mész, amely a nedvesség ellenállása miatt megakadályozza a penész kialakulását.

  A Pushonka széles körű alkalmazási területtel rendelkezik: a hazai igényektől az építésig. A por előkészítéséhez öntse a nyersanyagot rozsdamentes fémdobozba (vagy egy műanyagba), és fokozatosan adjon hozzá vizet, keverés közben. Miután a keverék készen áll, hagyja, hogy néhány órát vagy napot töltse be. Minél hosszabb ideig fog állni, annál nagyobb lesz a minősége és erőssége.

  tippek

  • Ha hosszú ideig meg kell tartania a kész mészoldatot, időnként hozzáadhat vizet. Kezdetben vizet adunk hozzá, amíg az anyag már nem szívja fel. Ez a szabály nem vonatkozik a mész tej előállítására.
  • A talajba ásott mész optimális mélysége 20 cm, de ha a műtrágya adagja kicsi, akkor a mélységnek kisebbnek kell lennie. A mész tetején homokréteg van. Télen történő tároláshoz ajánlatos egy másik réteg 70 cm magas talajréteget öntött egy homokréteg tetejére.
  • A felületekre (fa, beton, cement, fém) történő felhordás előtt el kell távolítani a szennyeződést, zsírt, hibákat és rozsdát.
  • Előfordulhat, hogy a mész felesleges területre került, és le kell mosni. Ehhez először meg kell nedvesíteni ezt a területet, várni a mész jó oldódását, majd merev fém szivaccsal eltávolítani az anyagot. Ha szükséges, ismételje meg ezeket a lépéseket. Már létező megoldások állnak rendelkezésre az ilyen igényekre, például a Guard Industrie vagy a Space. Használhatja a sósav alapú házi oldatokat.
  • Nem ajánlott a primer lemosása előtt, mert a mész nem lesz rögzítve ilyen alapon. Szintén kívánatos, hogy ecsettel mossuk ki a fehérítőt, nem pedig egy légfúvókával. A kefe jobban elosztja a mészhabarcsot, és a kikészítés minőségiebb lesz.
  • Minél magasabb a kész keverék tartási ideje, annál jobb lesz a funkcióinak végrehajtása.
  • A habarcs előállításához a legjobb, ha többet és homokot adunk hozzá.
  • Ez az anyag nem alkalmas cement vagy tűzhely előállítására, mivel a szén-dioxidot melegítéskor szabadítják fel.
  • A szigetelés megszerzéséhez fűrészpor és gipsz hozzáadható a pelyhéhez. Más esetekben a mészhabarcs nem tartalmazhat fűrészporot, csomót és egyéb zárványokat annak érdekében, hogy egyenletesen és integráltan fedezze a felületet.
  • A fehérítőt sötét szobában kell tárolni, mert a napsugarak hatása alatt a klór egy része elveszik.

  A mész minőségének meghatározására vonatkozó információkért lásd a következő videót.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba