A tégla falazatának jellemzői

Az építési munkák során nem lehet falazati keverék nélkül. Ez egy speciális fajtájú anyag, amelyet falburkolatok és falazó téglák készítésére használnak. Azonban nem minden típusú keverék alkalmas építési munkára. Tekintsük az ilyen kompozíciók jellemzőit, vizsgáljuk meg azok típusait és hatókörét.

struktúra

Ez az anyag nem más, mint egy száraz por, amelyet közvetlenül a falfelület lerakása vagy elé állítása előtt állítanak elő. Az alapkészítmény kötőanyagból, töltőanyagból és vízből áll.

A falazó keverékek összetétele a következő összetevőket tartalmazza:

 • agyag vagy cement (kötőanyag);
 • homok vagy pácolt agyag (alapkészítmény);
 • tisztított víz (oldószer);
 • ásványi zárványok;
 • festék (a színnek a halmozott anyaggal való egyezéséhez).

A munkaelegy jellemzője a tisztaság, a minőség, a fizikai-kémiai tulajdonságok, a szemcseméret és a diszpergáló részecskék mérete. Keverékek előállítására mosott folyó homok vagy zúzott kőből. Ezenkívül a komponensek lehetnek portlandcement, hidegálló és nedvességálló alkatrészek.

Az adalékanyagok miatt a készítményeket nagy tapadás és plaszticitás jellemzi, valamint a nyomószilárdságot.

Különleges jellemzők

A vevők felkeltése érdekében a modern márkák javítják a hagyományos kompozíciót. Ezért ma az építőipari piacon minőségi recepteket vásárolhatunk pontos receptekkel. Ennek köszönhetően javítható a befejezett kivitel minősége és gyakorlati jellemzői, egyszerűsítve a mester munkáját. További zárványok a megoldás céljától függenek.

A készítmény használata stabil eredmény elérését teszi lehetővé. Általában az ilyen készítmények rugalmasak, hozzájárulnak a maximális szilárdsághoz és növelik az elvégzett munka tartósságát. Ezek az építőanyagok lakó- és nem lakóépületek építésére, valamint belsőépítészetre szolgálnak. Különleges jellemzőjük a kis költség. Mivel részletekben készül, gyakorlatilag minden építőanyagot elfogyasztanak. A hiányosságok miatt gyorsan eltávolíthatja az azonos összetételű oldat hiányzó részét.

A téglafektetéshez cementet és homokot tartalmazó alapkészítményt használtak.

A kész keverék használata kényelmes, mivel nem kell önállóan kiválasztani a szükséges arányokat a minőségi eredmény elérése érdekében. Néha egy kiegészítő összetétel mész. Lehetővé teszi a kész megoldások élettartamának meghosszabbítását és teljesítményének növelését. Ugyanakkor csökkenti a készítmény nedvességtartalmát.

típusok

Ma a falazóanyagokat száraz univerzális keverékek formájában állítják elő, és szűken célzott. Az eladásra kínált meglévő fajták 4 csoportra oszthatók:

 • mész;
 • cement;
 • cement-agyag;
 • cement mész.

Mindegyik típusnak megvan a maga különbsége, amelyet tulajdonságokban és erejükben fejeznek ki. Például a meszes vegyületeket nagyobb homogenitás és kis frakció jellemzi. A kezelendő felület még szárazabb, mint a homok töltött oldat. A falazat esetében azonban a portlandcementrel kombinált fajták jobban megfelelnek, amelyek magukban foglalják a rugalmasságot és a hővezető képességet javító módosítókat.

A keverékek színe más. Ez lehetővé teszi a kőműves habarcs használatát nem csak durva munkát.Ha egy egységes szerkezetű és pigmentes anyagot használ, különböző tervezési ötleteket valósíthat meg. A festék hozzáadása lehetővé teszi, hogy esztétikus vonzást nyújtson a kezelt felületre.

A festéshez használt kompozíciók alapszíne fehér. Emellett megtalálható a szürke árnyalatú anyag és a kész színes keverékek is. A palettán általában legalább 14 különböző árnyalat van, a nyersanyag pedig téli és nyári cementfajtákra oszlik.

A nyáron opciók használhatók a hőségben, az alacsony színvonalú szállodai kompozíciók lehetővé teszik, hogy 0 - 5 fok alatti hőmérsékleten alkalmazzák őket.

Az alkalmazás hatálya

Van egy tömeg építőanyagok, amelyek használata nem tehető a falazati tégla keverék nélkül. A kompozíciók általánosak és speciálisak. Az első falak kialakítására szolgál. Ez utóbbiak kemencék, csövek és medencék gyártására szolgálnak.

Hagyományosan az alkalmazási terület a következőképpen határozható meg:

 • A magánépítésben és a többszintes épületek építésében jellegzetes minőségi, tartóssági, merevségi mutatókkal rendelkező cement kompozíciókat használnak.
 • A kompozícióba bevitt cement-agyag kollégák, amelyek gondosan zúzott agyagot tartalmaznak, a magánépítés szempontjából fontosak.
 • Cement-mész építőanyagok, jellegzetes, fokozott tapadás- és hajlékonysági paramétereik alkalmazásával kerámia- és szilikát tégla fektetése során.
 • A kis épületek megszervezésében és az egyszerű szerkezetek felépítésében a mészalapú fajták, amelyek sajátos sérülékenységükkel és alacsony hővezető képességükkel rendelkeznek.

A fektetést jellemzően + 10 + 25 ° C hőmérsékleten végezzük. Fontos, hogy a polimerizáció (szárítás) alatt ne legyen fagy. Általában legfeljebb két napig tart. Ez a hőmérsékleti rendszer lehetővé teszi falazati kompozíció használatát homlokzatokhoz. Például dekoratív homlokzati téglák lerakására használják.

Ez a készítmény klinkerre alkalmas. A klinker tégla könnyű. Tökéletesen ül a falazati kompozíción. Ez egyfajta féltégla: megkönnyebbülésnek tűnik, és a homlokzatot nem teszi nehezebbé. Belső falakhoz is használható, ami különösen alkalmas a kreatív design stílusában.

Néha falazó keveréket használnak az összekötéshez. Ez különösen igaz a belső síklapok burkolatának végrehajtásakor. Valójában ebben az esetben a készítményt injektálás helyett használjuk. Ebben az esetben próbálja meg kiválasztani az anyagot, amely megfelel a főbélésnek. Így a kész felület monolitikus megjelenésű, stílusos és esztétikus lesz.

Figyeljen meg egy fontos árnyalatra: nem minden típusú anyag univerzális. Például a tűzhely és a kémény építéséhez használt keverékek különböznek a klinker készítményétől. Ha feltételesen osztunk egy téglát három fajtára (klinker, import és hazai), akkor mindegyikük összetételére van kiválasztva. Ennek oka az ország éghajlati háttere, valamint a tégla vízfelvétele és tűzálló tulajdonságai.

A kompozíciók között megtalálhatók a padló és a lépcsők betonozására szolgáló szerelési és falazási keverékek is. Ez azt jelenti, hogy az előkészített felület kötelező feltöltése a tégla alaphoz való nagyobb tapadásához. Rendkívül fontos, hogy ne alakuljon ki deformáció. Az ilyen építőanyagok felépítése magában foglalja a kályhák és kandallók felállítására szolgáló kompozíciókat.

Az ilyen készítmények jellemzője egy kis zsírtartalom. Ha a falazati masszát zsíros keverékre cseréljük, idővel elkezd repedni vagy elég aludni. Fűtéskor ezek a vegyületek kibővülnek. Ezenkívül az ilyen vegyületeket betonfalak javításánál használják fel, amelyek minden repedést és problémás területet tölcsérek és zsetonok formájában töltenek meg.

fogyasztás

A habarcskeverék 1 m2-es, m3-es fogyasztása függ az alkalmazott tégla típusától, súlyától és az alapozás típusától. A felületre felvitt réteg vastagsága szintén fontos.Jellemzően a gyártó minden egyes összetételére vonatkozó adatok jelzik a csomagoláson. Például a rétegvastagság 6 és 4 cm között változhat a különböző analógok esetében. Átlagosan 1 négyzet. Az elkészült terület kb. 20-45 kg kész oldatot vesz igénybe.

Például a 12 mm-es vastagság és az egy tégla használata esetén a standard keverékfogyasztási arány 30 kg. Ha a vastagság 13 mm-rel nagyobb, a keverék térfogata 78 kg-ra emelkedik. Egy kis vastagságú kettős tégla 18 kg tömegű. Ha a vastagság nagyon nagy, több mint 100 kg keveréket lehet fogyasztani.

Ha a hagyományos téglákat 250x120x65 mm-es méretekkel használjuk, akkor 0,3 m3 habarcs kerül el. Másfél (380x120x65 mm), ez a szám 0,234 m3 lesz. Dupla (510х120х65 mm) esetén 0,24 m3 szükséges.

Ha figyelembe vesszük a moduláris téglákat, a fogyasztás a következő lesz:

 • fele - 0,16 m3;
 • egyenként - 0,2 m3;
 • másfél - 0,216 m3;
 • a kettős - 0,22 m3.

tippek

A falazat keverékeit az alkalmazás bizonyos árnyalatai jellemzik. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan kell velük dolgozni, érdemes a szakemberek ajánlásait igénybe venni. Tekintsük a főzés árnyalatait, a bázis finomságait és a választási szabályokat.

Hogyan kell főzni?

A minőségi munka a kőműves keverék gondos előkészítésétől függ. Nem lehet csomók, keveretlen zárványok. A munka megkezdése előtt viseljen légzőkészüléket vagy rendszeres maszkot. Ez megakadályozza, hogy a készítmény kis részecskéi, amelyek felemelkednek, amikor elalszik a tartályba, a tüdőbe.

 • Mivel az oldat élete a cement jelenléte miatt kicsi, ne készítsen azonnal nagy adagot. Nehéz lesz keverni, homogén tömeggel, nagy erőfeszítés nélkül, ha nem sikerül.
 • Kezdetben előkészítse az összes szükséges szerszámot, egy keverőedényt és egy száraz, kiegyensúlyozott keveréket. Ha később mindenre szüksége van, elveszíti az időt. Ugyanakkor a megoldás sűrűbbé válik.
 • Használja a szükséges szűrt víz keverését szobahőmérsékleten. A rozsdás és forró hatással lehet a készítmény minőségére.
 • Keverjük össze a keveréket és a vizet egy tálban. Ügyeljen a gyártó által megadott arányok betartására. A konzisztencia nem lehet túl vékony vagy vastag.
 • A keveréket néhány percig keverjük. Hagyjuk 5-7 percig hagyni (adja meg az egyes összetevők csomagolására vonatkozó egyedi információkat). Ismételje meg a keverést: ez egyenletesebbé teszi az oldatot.

Ha azt tervezi, hogy megváltoztatja az oldat alapszínét, keverje össze. Először keverjük össze a pigmentet vízzel. Ezután össze kell keverni a keveréket. Ha a munkaoldatot helyesen készítette, konzisztenciája hasonlít a vastag tejföllel. Minőségének értékeléséhez nyerj egy kis tömeget a simítóval. Ha az oldat lassan terjed, a konzisztencia helyes. Meg tudsz dolgozni.

Ismerje meg a használati utasításban felsorolt ​​biztonsági előírásokat. Ezek betartása nem csak szükséges, hanem szükséges. A kompozícióval kapcsolatos bármilyen változás nem változtatja meg a biztonsági óvintézkedéseket, az arányokat és az előkészítés módját.

Mit érdemes megfontolni?

Ne hagyja figyelmen kívül a gyártók ajánlásait, jelezve a kompozíció fogyasztását négyzetméterenként vagy köbméterenként. A fogyasztásnak meg kell felelnie a megállapított szabványoknak. A felesleg megrontja a munka megjelenését, a hiányosság lerövidíti az arc vagy az építőanyag élettartamát. Az összes minőségi jellemző azonban nullára csökken, ha az alap nem készül elő.

Ha por, építés vagy egyéb törmelék, régi festék vagy zsíros foltok vannak a felállítandó felületen (pl. Tűzhely), akkor azokat le kell venni. Lehetetlen a cementtömeget egy laza bázison elvégezni, amely eltömődött. Először is, nem fogja megtartani a tégla tömegét. Másodszor, a kész eredmény nem lesz tartós. Az ilyen falazat az építés utáni első évben összeomolhat.

Ne felejtsük el, hogy a felületet alapozza meg.Ez előkészíti és összehangolja a felszíni struktúrát, kötni a port és a mikrokockákat.

Különösen jó összetételű, nagy behatoló képességű. A jobb tapadás érdekében az aljzatot kétszer kell feldolgozni. Ebben az esetben vegye figyelembe, hogy az alapozófolyadék minden további rétege csak az előző szárítás után alkalmazható a hordozóra.

Hogyan válasszuk ki a kompozíciót?

Ne hagyja figyelmen kívül a keverék kiválasztásának aranyszabályait. Segíteni fognak a kiváló minőségű falazóanyag előállításában.

 • Válasszon egy bevált jó hírű áruházat. Keresse meg őt és a porformátumokat az építési fórumokon. Az információ igazságosabb lesz, mint a reklám.
 • Kezdje a kinevezéstől és a munkahelytől. Az utcai és beltéri kompozíciók tulajdonságaikban különböznek. Célszerű olyan termékeket választani, amelyek ellenállnak a hőmérséklet-változásoknak és a nedvesség negatív hatásainak.
 • Vegyünk egy fehér száraz terméket. A sokoldalúság lehetővé teszi, hogy szükség esetén más művekhez is használhassa. Ha máshol kívánja alkalmazni, a szín opció nem működik.
 • Ügyeljen a lejárati időre. Ha legfeljebb egy hónap marad a vége előtt, válasszon másik keveréket. Először is ritkán használják fel azonnal. Másodszor, a keveréknek frissnek kell lennie, idővel minőségromlása romlik, csomókba kerül.
 • Ha a téglafestés színe szokatlan, akkor színes kompozíciót kell vásárolnia. Ez különösen igaz a kőopciók és a barna-bézs csempék esetében. Ebben az esetben jegyezzünk meg egy dologot: a falazat keverékének színe könnyebb lesz a simítás során.
 • Kérdezd meg az eladót a minőségi tanúsítványról. A hírnevüket törő bélyegek mindig hasonló dokumentációval látják el termékeiket. A gyártás minden szakaszában a technológia minőségéről és betartásáról beszél.
 • Számolja az anyagot. Ne vegye be közel, de ne tegyen nagy készletet sem.

Hogyan készítsünk fehér tégla keveréket téglákhoz, lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba