Gipsz keverék: típusok és alkalmazás az építésben

Függetlenül attól, hogy milyen helyiségeket választanak a helyiségek befejezéséhez, mindegyikük sima falakra épül. A bevonási hibák kezelésének legegyszerűbb módja a gipsz vakolat használata. Ez a cikk összetételéről és teljesítményjellemzőiről, a kiválasztás és az alkalmazás bonyolultságáról szól, és ebben a cikkben fogunk foglalkozni.

Jellemzők

A gipszkeverék vízzel hígítható száraz készítmény. A keverék fő összetevője a kalcium-szulfát-hidrát, amelyet gipsz vakolatnak neveznek. A gipszkő égetésének folyamatát és azt követő apró zseton állapotának megmunkálásakor nyerik (hasonlóan a márvány felaprításával egy mesterséges kő gyártására szolgáló készítményt kap).

Nem zsugorodás biztosítja a sima, kiváló minőségű felületet repedések nélkül.és a nagy tapadási ráta lehetővé teszi a megerősítő háló használatának megtagadását. Szükséges lehet csak az újonnan épített épületekben, amelyek kialakítása csökken. A gipszvakolat réteg vastagsága meglehetősen lenyűgöző lehet - akár 5 cm.

De még ebben a rétegvastagságban is, a bevonat súlya kicsi, ezért nem hordozza túlzott terhelését a hordozószerkezetekre, és ezért nem igényli az alap megerősítését.

A gipszet vágott falak jobbak, mint a beton, megtartják a hőt és megtartják a hangokat.

Végül a kezelt felület esztétikailag vonzó, sima, szemcsés zárvány nélkül kapható.

Néhányan a gipsz alapú termék magasabb költségeiről beszélnek a beton-cement analógokhoz képest. Ez azonban nem tekinthető mínusznak, mivel 1 négyzet. m akár 10 kg gipszkeveréket és 16 kg-os cement-homokot fogyaszt. Más szóval, a magasabb árat a keverék alacsonyabb fajlagos súlya és ennek megfelelően egy gazdaságosabb fogyasztás jellemzi.

Néhány esetben észrevehető hátrányt tekinthetünk a gipsz gyorsabb beállításának. Ezt a tényt figyelembe kell venni a munkavégzés során - azonnal simítsa ki az alkalmazott vakolatot, ne hígítsa túl nagy mennyiségben.

előcsomagolásnál

Ezenkívül a kompozíció olyan összetevőket is tartalmaz, mint:

 • perlit, habüveg, vermikulit - csökkenti az anyag hőátadását, ugyanakkor súlyát;
 • mész, fehér vagy fém sók, amelyek feladata a keverék fehérségének biztosítása;
 • adalékanyagok, amelyek szabályozzák a bevonat beállításának és szárításának sebességét;
 • erősítő komponensek.

A termék teljesen természetes, ezért környezetbarát. Ezenkívül a gipszbevonat higroszkópos, vagyis eltávolítja és eltávolítja a helyiségből a felesleges nedvességet, ami hozzájárul az optimális mikroklímához.

A termék összetételének és tulajdonságainak jellemzői szabályozzák a GOST 31377-2008-at, amely szerint az anyag nyomószilárdsága - 2,5 Pa (száraz). Magas gőzáteresztő képességgel és hővezető képességgel rendelkezik, nem zsugorodik.

A termék előnyei és hátrányai a készítmény jellemzői miatt. Tehát a magas hajlékonyság miatt az anyagot az alkalmazás egyszerűsége jellemzi. Ez a folyamat lényegesen könnyebb, mint egy hasonló eljárás más típusú vakolat használata esetén.

típusok

A következő típusú gipsz alapú készítményeket különböztetjük meg:

 • vakolás - a falak durva beillesztésére tervezték, durva szemcsés;
 • gitt - könnyű gitt a belső munkákhoz - a fal szintezéséhez;
 • összeszerelési (száraz) keverék - használják a gipszlemezek, a szintező gipszkarton lemezek és a lapok belső válaszfalak felszerelésére;
 • Hypsopolymer - összeszerelésű fagyálló, fokozott szilárdsági jellemzőkkel bíró keverék a polimer jelenléte miatt a készítményben;
 • simítóval "perel" készítmény keveréke az ízületek és üregek töltésére;
 • öntöttítő keverékek a padlóhoz - cement-gipsz keverékhez a padlóhoz, szintezéséhez.

Az egyszerű tárolás, szállítás és felhasználás érdekében a száraz keveréket erős papírzacskókba csomagolják, egy polietilén belső réteggel - az úgynevezett kraft zsákokkal. A különböző gyártók súlya változhat. A 15 és 30 kg-os zsákokat univerzálisnak tartják, és a leggyakrabban megvásárolják. Vannak azonban "köztes" opciók - 5, 20 és 25 kg zsákok.

A csomagolatlan zsákban lévő keverék eltarthatósági ideje 6 hónap. Ezután, még a csomag integritásának megőrzése mellett, a vakolat összetétele elnyeli a vizet, és elveszíti teljesítményjellemzőit. A terméket száraz helyen tárolja, elkerülve az eredeti csomagolás sérülését.

szerszám

A keverék mellett szükség lesz egy építési keverőre is, amellyel az oldat gyúrható. Használata lehetővé teszi, hogy gyorsan megkapja a kívánt konzisztenciájú, homogén, csomómentes keveréket. Az oldat megfelelő keverése a keverés egyszerűsége és a bevonat minősége.

A habarcs felhordásához spatulára van szükség, valamint egy fém- vagy műanyag reszelő a felület habarcolásához és fényezéséhez. Ha vékony háttérképet kell ragasztani a vakolt felületek tetejére, akkor azt simítóval kell sétálnia. Ez egy fém vagy gumi alap.

A texturált vagy megkönnyebbült vakolatokkal végzett munkák során gumihengereket is használnak, amelyeken a felület mintázatos. A rendelkezésre álló eszközök lehetővé teszik, hogy érdekes textúrákat hozzon létre - egy seprűt, gyűrött papírt, ruhát, keféket stb.

Kiválasztás és alkalmazás

A keverék belső dekoráció. A leggyakoribb típusú bevonatok a falak és a mennyezet. Az anyag fő célja a felületek összehangolása, a kis hibák kiküszöbölése és a felületek magasságának különbsége.

A keveréket normál páratartalmú helyiségekben használják, nem használják homlokzatok külső burkolatára. További alapozó kompozícióval azonban alkalmas a fürdőszobában és a konyhában. A nedvesebb helyiségek esetében jobb hidrofób bevonatot választani.

Általában az anyag univerzális, mert tökéletesen illeszkedik az alábbi felületekre:

 • cement vakolat, beton falak (igaz, beton érintkeztetéssel előkezeltek);
 • agyagfalak;
 • falazat;
 • cellás beton tömbökön (hab és szénsavas beton), habosított agyagbeton;
 • régi vakolat vakolat, nagy követelményeinek megfelelően.

A gipszoldatot géppel vagy manuálisan lehet alkalmazni. Amikor a lakás falai kiegyenlítésre kerülnek, általában kézi alkalmazást igényelnek.

A rétegvastagság 3-5 cm, a következő réteg csak az előző szárítás után alkalmazható. A bevonat igazítását gerendák végzik, vagyis a gipszréteg vastagsága megegyezik a gerendák magasságával. A felület simítása és a rétegek közötti átmenetek elrejtése lehetővé teszi a fugázást.

Szárítás után a vakolt felületeket egy alapozóval kell felhordani, amely erősíti a réteget és megszünteti annak eltávozását. Ha a vakolt falak festménynek vagy tapétázásnak vannak kitéve, akkor azokat gitt réteggel kell fedni. A réteg szárítása során a beltéri huzatok, a közvetlen napfénynek való kitettség elfogadhatatlan.

Hogyan csináld magad?

Szükség esetén a gipsz keveréket személyesen készíthetjük el, különösen mivel a recept elég egyszerű. A fő összetevők a gipsz és a víz. Ha azonban csak azokat használja, a keverék gyorsan megszilárdul, így lehetetlenné válik vele együtt dolgozni.

A komponensek közötti reakció lassítása lehetővé teszi a lágyítók bevezetését. Ez utóbbi lehet mész, félig hígítva vízzel, PVA ragasztóval, citrommal vagy borkősavval vagy speciális folyadékkal. Ezek a boltokban találhatók. A tömegbeállítási idő növelése mellett használatuk lehetővé teszi a vakolt felület repedésének elkerülését.

A gipszkeverék előállítására számos recept van, a fő összetevők összes aránya azonos. Általában 1,5 kg gipsz (gipsz-mészpor) esetében 1 liter vizet veszünk, majd egy lágyítót adunk hozzá (a teljes térfogat 5-10% -a).

Lehetőség van vízálló vakolatok készítésére, vagy inkább nedvességálló tulajdonságok biztosítására, ha egy magas behatolású akril alapozót hordoz. Ha a vakolatot a csempe alá helyezzük, akkor a nedvesség ellenállását beton érintkezéssel lehet biztosítani.

Gyártók és vélemények

A Knauf "Rotband", a "Miners", a "Volma Sloy" keverékek a hazai fogyasztók körében népszerűek. Általában a kompozíciók minősége és teljesítménye hasonló, csak némelyik nem használható magas páratartalmú helyiségekben.

A vásárlók bizalma megnyerte a Knauf univerzális keveréket a német márka több mint fél évszázados története. A "Rotband" termék 5, 10, 25 és 30 kg-os zsákokban kerül forgalomba, és száraz keverék.

A gyártó más visszajelzései szerint a gyártó más keverékei („HP Start”, „Goldband”) elég sűrűek, ami megnehezíti a velük való munkát.

A termék iránti igény a sokoldalúságának köszönhető: betonra, polisztirol habra, téglafelületekre alkalmas. Ezen kívül használható a konyhában és a fürdőszobában. A mennyezet maximális megengedett rétegvastagsága 1,5 cm, falak és egyéb bevonatok esetében 5 cm; minimum - kb. 5 cm. A kompozíció fogyasztása átlagos, nem túl nagy - kb.

A keverék színe lehet olyan fehér, mint szürke, rózsaszínes. A termék színárnyalata nem befolyásolja annak teljesítményét. A készítmény tartalmaz még adalékanyagokat is, amelyek javítják a tapadást. Ennek köszönhetően a keverék a mennyezeten is jó tapadást mutat, legfeljebb 1,5 cm-es rétegvastagsággal.

A kompozíció speciális vegyületei hozzájárulnak a nedvesség megtartásához a bevonatban, úgyhogy az anyag nem reped a szárítási folyamat során, még magas hőmérsékleten sem.

Vásároljon egy keveréket, győződjön meg róla, hogy az összetétel legfeljebb 6 hónapos eltarthatósági ideje. Magas higroszkópossága miatt nedvességet szív le a környezetből. Hat hónapos tárolás után a nedvességtartalmú anyag elveszíti a műszaki tulajdonságait és a gyűrődést, ami megnehezíti a telepítést. Fontos, hogy a zacskó szorosan zárva legyen.

Sikeres példák és lehetőségek

A befejező gipsz vakolat belső festékkel borítható. A felület tökéletesen sík vagy textúra lehet. Ebben az esetben a megkönnyebbülés nedves vakolatra vonatkozik. A felhasznált anyagtól függően csapszeg vagy más anyag keletkezik.

Ha speciális alkalmazási technikákat és speciális színezést használ, akkor olyan felületet kaphat, amely természetes anyagokat imitál - fa, beton, téglafal.

Érdekes, vakolt és festett felület, amely a textilekre hasonlít - bársony, bőr, selyem.

A gipszkeveréket széles körben használják a dekoratív és az alkalmazott művészetben. Például a dobozok és palackok díszítése lehetővé teszi, hogy stílusos belső kiegészítőkké alakítsa őket.

A vakolat vakolat keverék megfelelő előkészítésének módját lásd az alábbi videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba