Tégla falazat keverék: kiválasztás és használat

 Tégla falazat keverék: kiválasztás és használat

A házat nehéz elképzelni hagyományos tégla kemence vagy modern kandalló nélkül. Ezek a jellegzetes tulajdonságok nemcsak a szobát melegítik, hanem a divatos belső terek díszítésére is szolgálnak. A szilárd monolit téglaépítés létrehozásához speciális keverékeket használnak, amelyek tűzállósággal, plaszticitással és nagyon nagy szilárdsággal rendelkeznek.

kinevezés

Tégla tűzhely vagy kandalló építésekor speciális készítményeket használnak, amelyekre különleges követelmények vonatkoznak. A fűtési konstrukciók „extrém” helyzetekben működnek, ahol a hőmérséklet nagyon magasra változik. E hatás időtartama több óra lehet, így az anyagot az ilyen hatásokhoz kell igazítani.

Egy ilyen műveletben a tervezésnek különös figyelmet kell fordítania a keverék összetételére. Nem tartalmazhat olyan toxikus összetevőket, amelyek a környezetbe kerülhetnek. Az is fontos, hogy nincsenek különleges szagok. Ezeknek a termékeknek meg kell felelniük az egészségügyi szabványoknak.

A keverék különleges összetétele lehetővé teszi a varratok közötti nyílások kitöltését, ami megbízható akadályt jelent a szénmonoxidnak a fűtött térbe való behatolásában. A repedések hiánya miatt nincs levegő-diszperzió, és a tolóerőt nem zavarják.

Ezeket a megoldásokat a következő munkákban használják:

 • tégla külső felületek;
 • kemence kamra készüléke;
 • a kémények tervezése, beleértve a külső felületet is;
 • Alapozásöntés;
 • bevonat;
 • a magas hőmérsékletnek kitett további elemek létrehozása.

A céltípustól és a kompozíció arányától függően.

Összetételi beállítások

Vannak kész javítási megoldások, amelyek az összes szükséges komponenst megfelelő arányban tartalmazzák. A kompozíció saját kezűleg is elkészíthető.

Az alábbiakban a megoldások típusai találhatók.

 • Agyag dűnék. A keverékek közepes hőállósággal és nagy gázsűrűséggel rendelkeznek, nem használják a szabadban. Az előkészítéshez speciális készségekre van szükség. Ezeket a kemence hőelnyelő részeinek és a kémény kezdeti részének behelyezésére használják.
 • Cement és agyag. A megoldások nagy szilárdságúak. A kemence hőelnyelő részének és a kémény alapjainak rögzítésére szolgál.
 • Cement. A keverékek nagy szilárdsággal és alacsony gázsűrűséggel rendelkeznek. Az alapozáshoz.
 • Cement-mész. Az oldatok nagyobb szilárdsággal rendelkeznek, de alacsony gázsűrűséggel rendelkeznek. A tűzhely, a kandalló, a kémény egy része, amely a mennyezetre, a kémény fő és végső részére támaszkodik.
 • Lime-agyag. A keverékek erősek, átlagos gázsűrűségük van. Ezeket a kemence fűtő-felhalmozódó részének és a kémény alapjainak behelyezésére használják.
 • Samott. A magas hőállósággal és tartóssággal rendelkező megoldások. A tűzhely vagy a kandalló kemencéjének fektetésére szolgál.
 • Lime. A hőállóság, a tűzállóság és a gázsűrűség átlag alatti mutatói. A készítmények szabadban használhatók. A tűzhely és a kandalló alapozásának megteremtésére szolgál.

A fő összetevők mellett a készítmények tartalmazhatnak lágyítószereket, sót és egyéb adalékanyagokat, amelyek növelik az anyag minőségét, így műanyagot, tartósabbak, hőállóak, légzáróak és ellenállnak a magas hőmérsékletű környezetnek.A készítmény célját egy vagy másik komponens mennyiségi tartalma határozza meg.

A tégla-kincsek kész keverékei rendszeres és továbbfejlesztett változatokra oszlanak. Különbségük a fűtőszerkezet működési körülményeiben rejlik. A továbbfejlesztett formula további összetevőket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy ellenálljon a hőmérsékletváltozásoknak és az 1300 fokos hőmérsékletnek.

Az alábbiakban a leggyakoribb kész készítmények találhatók.

 • „Terrakotta”. A hőálló keverék környezetbarát, erős és hajlékony. A szerkezet olyan komponenseket tartalmaz, mint a kaolin agyag, homok, chamotte. Az anyag maximális üzemi hőmérséklete 1300 fok nulla felett. Az internetes vélemények szerint a megoldás nagy szilárdsággal, megbízhatósággal, plaszticitással, egységességgel és könnyű használatsal rendelkezik. Vannak azonban vélemények, hogy a keveréket át kell szitálni, mivel a kompozícióban nagy homokszemek vannak. Vannak azonos csomagok, amelyek összetétele kissé eltérhet, például több agyag van jelen. Azt is meg kell jegyezni, hogy nehéz száraz téglával dolgozni, és jobb, ha áztatják.
 • „Pečnik.” A cementen és agyagon alapuló hőálló keveréket refraktor, szilárdság és magas vízmegtartó tulajdonság jellemzi. Az anyag maximális üzemi hőmérséklete 1350 fok nulla felett van. Az internetes vélemények között pozitív és negatív vélemények is vannak. Az előnyök közül kiemelkedik a nagy szilárdság, a megbízhatóság, a hőállóság és a könnyű használat. A hátrányok között a felhasználók magas anyagfelhasználást, gyors fagyasztást és magas költséget észlelnek.
 • "Emelya". A kaolin agyagból álló keverék további komponenseket tartalmaz, amelyek növelik az anyag szilárdságát, tapadását és hajlékonyságát. A megoldást a hőállóság, a nedvességállóság és a szag hiánya jellemzi. Az anyag megengedett hőmérséklete nem haladja meg a 900 fokot nulla felett. A pozitív megítélések közül a hőállóság, az alacsony szag és a könnyű használat. A negatív vélemények között az anyag alacsony szilárdsága és a nedvességállóság hiánya volt.
 • "Vetonit." Az agyagon alapuló keverék hőálló és tartós. A készítmény cementet, homokot, további adalékokat is tartalmaz, amelyek növelik az oldat minőségét. Nem alkalmazható kerámia téglák lerakására. A hőmérsékletet 1200 fok fölé nullázza. A pozitív vélemények közül a jó erejét, a könnyű használhatóságot és a kiváló minőségű termékeket jegyezzük fel. A negatív szempontok közül az anyag enyhe folyóképessége száradás után.
 • "Borovichi." Az agyag keverék kvarcot és formázó homokot tartalmaz. Az oldat plasztikus és hőállósággal rendelkezik. A kompozíciót vörös tégla fektetésére használják. Az anyag hőmérséklete nem haladhatja meg a 850 fokot. A felhasználói visszajelzések azt sugallják, hogy a megoldás tartós, erős és jó minőségű. A negatív szempontok között a plaszticitás hiánya áll fenn.

Meg kell jegyezni, hogy a kiváló minőségű megoldás eléréséhez szigorúan be kell tartani a használati utasítást. Bármely eltérés nemkívánatos eredményhez vezethet a keverék heterogenitásának és gyors megszilárdulásának. Annak érdekében, hogy a keverék hosszú ideig megtartsa szilárdsági tulajdonságait, azt a rendeltetésszerű használathoz kell használni.

Ezért bármilyen összetétel használata előtt konzultáljon szakemberrel.

 • Clay. A természetes elem alumíniumot, szilíciumot, homokot és egyéb összetevőket tartalmaz. A színséma nagyon változatos. Az agyag fő jellemzője a zsírtartalom mutatója - meghatározza az olyan tulajdonságokat, mint a szilárdság, a gáz sűrűsége és a tapadás.
 • Cement. Az ásványi por nagy szilárdságú tulajdonságokkal rendelkezik.Az anyagot klinkerből őröljük. Ezután hozzáadnak ásványi anyagokat és gipszet. A pörköléssel kapott portlandcementet gyakran használják kályhák lerakásakor - ez a módszer javítja a minőséget és a teljesítményt.
 • Lime. A magas hőmérsékleten égő építőanyag. A mész nem tartalmaz vegyi adalékanyagot, ezért környezetbarát anyagnak tekintik. Karbonátokból és ásványi anyagokból áll. A kályhák vagy kandallók fektetésénél mészpasztát használtak. A sűrű masszát a mész vízben történő lebomlásával nyerjük.
 • Samott. A tűzálló anyagot mélyégetéssel nyerik. Olyan komponensekből áll, mint a magas alumínium-oxid, a cirkónium és a gránát.

A komponens mennyiségi tartalma jelentősen megváltoztatja az oldat tulajdonságait, így viszkózusabbá válik, például nagyobb agyagtartalmú, vagy nagyobb cement- vagy mésztartalommal. A chamotte anyagok jelentősen növelik a keverék hőálló képességét.

előkészítés

A kész keverékeket a használati utasításban megadott arányban vízzel kell hígítani. Néha erre a célra speciális megoldásokat használnak. Ez a legmegfelelőbb megoldás, de az ilyen kompozíciók költsége, ellentétben a házi készítésű keverékekkel, sokkal magasabb.

A főzéshez konténerre és keverőre lesz szüksége. Először készítsük el a szükséges mennyiségű folyadékot, majd fokozatosan adjuk hozzá a keveréket. A víz mennyisége a csomagoláson van feltüntetve, de emlékeznünk kell arra, hogy ha a környezeti páratartalom magas, a víz mennyisége kisebb, mint a meleg időben. A folyékony konzisztenciát alaposan összekeverjük, amíg homogén szuszpenziót képez. Ezután az oldatot egy órán át infundáljuk, majd újra összekeverjük.

Ahhoz, hogy a megoldást saját kezűleg készítsük el, minden szükséges összetevőt meg kell vásárolni, majd a megfelelő arányban keverjük össze. Ez a módszer sokkal olcsóbb. Az előnyök közé tartozik a környezetbarát termékek használatának képessége. Ugyanakkor nehézségek merülhetnek fel a szükséges komponensek keresésével, valamint a kívánt arányú előkészítéssel.

A felületek típusától függően különböző kompozíciókat használnak. Az aljzat, amely föld alatti, a megfelelő cementkészítményeket képezi. A kemence oldalsó falainak kialakításához, ahol a legmagasabb a magas hőmérsékleti kitettség, tűzálló agyagoldatot kell használni. A keveréket naponta kell elkészíteni, az alkatrészeket por, szennyeződés és idegen részecskék tisztításával tisztítani.

Agyag előre áztatott. Az anyagot vízben tartjuk legfeljebb két napig, amely alatt az anyagot keverik. A vízmennyiséget 1: 4 arányból határozzuk meg, ahol a víz egy része kitölti agyag négy részét.

A habarcs cementből, cementporból, homokból és vízből történő előkészítéséhez szükséges. A por és a homok arányát a kompozíció felhasználási helyétől függően választjuk ki. Az elegyet vízhez adjuk, alaposan keverjük, amíg sima. A keveréshez speciális szerszámokat, például simítót vagy keverőt használjon. Bizonyos esetekben zúzott kő kerül hozzáadásra az erő növelése érdekében.

Az agyag homok keverékét az agyag homokkal való összekeverésével állítják elő. Az arány a céltól, valamint az agyag kezdeti tulajdonságaitól függően kerül kiválasztásra. A komponensek összekeverése előtt az agyagot alaposan megtisztítják és szitálják.

Ha az agyag átlagos zsírtartalma van, akkor a hozzávetőleges arány 4: 2 - 4 liter tiszta agyagot öntünk egy előkészített tartályba, majd 2 liter homokba. A komponenseket összekeverjük, majd kis adagokban vizet adunk hozzá, óvatosan keverjük a keveréket. Az eredmény egy homogén kenyér, a tejföl konzisztenciája.

A mész keverék elkészítéséhez mész, homok és víz szükséges. Az arány a megoldás céljától függ.A keverék elkészítése előtt a mészet alaposan megtisztítjuk és szitáljuk. Először keverjük össze a száraz összetevőket, majd fokozatosan adjunk hozzá vizet, keverjük össze a készítményt.

Cement-mészhabarcs cementből, mészből, homokból és vízből készül. Az arányt a keverék céljától függően választjuk ki. A száraz komponensek keverednek. Ezután fokozatosan adjunk hozzá vizet, óvatosan keverjük az oldatot.

A cement-gipsz habarcs mész, gipsz, homok és víz alapján készül. A munka megkezdése előtt a mész tisztítása és szitálása történik. Az összetevők arányát az oldat céljától függően választjuk ki. Először keverjük össze a száraz összetevőket, majd kis adagokban adjunk hozzá vizet. A kompozíciót alaposan összekeverjük, és a kívánt konzisztenciát elérjük.

A mész-agyagot mész, agyag, homok és víz alapján készítik. A munka megkezdése előtt szükséges a mész és a mész tisztítása és szitálása. A száraz komponensek arányát az oldat céljától függően választjuk ki. Először keverjük össze a száraz összetevőket, majd lassan kis adagokban öntjük a folyadékot. Ebben az esetben a cefrét alaposan elkeverjük, homogén tömeghez jutva.

Cement-agyag habarcs cementből, agyagból, homokból és vízből készül. A keverék elkészítése előtt az agyagot alaposan megtisztítják és szitálják. A hozzávetőleges száraz komponens arány 1: 4: 12, ahol a cement egy része négy darab agyaggal és tizenkét résznyi homokkal keveredik. Ezután lassan kis adagokban vizet adunk hozzá, alaposan keverjük össze, és hozzuk létre a kívánt konzisztenciát.

Ahhoz, hogy fokozott szilárdsággal készítsen tűzifa falazat habarcsot, szükséged van M400 portlandcementre, homokra, törmelékre és chamotte homokra. A hozzávetőleges arány 1: 2: 2: 0,3, ahol a cement egy része összekeveredik két részből álló közönséges homokból, két részből törmelékből és 0,3 rész kamilla homokból. Ezután adjunk hozzá vizet, lassan keverjük, amíg homogén konzisztencia nem lesz.

Meg kell jegyezni, hogy a saját kezével való keverés folyamata meglehetősen munkaigényes és felelősségteljes gyakorlat. A rossz minőségű anyagok vagy a nem megfelelő arány nemkívánatos következményekhez, további pénz- és időköltségekhez vezethet. Ezért, ha bizonytalanság van a pozitív eredménnyel kapcsolatban, jobb, ha a munkát szakembereknek bízza vagy kész kompozíciókat használ.

Alkalmazási tippek

Amikor saját kezével dolgozol, gondosan elő kell készítened mindent. Kapacitások és mechanikus eszközökre lesz szükség. Az alapot tisztítsa meg a szennyeződéstől, a portól és az idegen részecskéktől.

Meg kell jegyezni, hogy a keveréket olyan mennyiségben készítik el, amely elegendő egy órás munkához. Ezen időszak után a kompozíció keményedni kezd, és elveszíti tulajdonságait. A Chamotte-oldatok 40 percig használhatók, a mészvegyületek pedig 24 órán belül.

A falazat keveréke jól tartja a folyadékot, így nincs szükség a bázis nedvesítésére, mielőtt vele dolgozna.

Minden munkát 10 és 35 fok közötti hőmérsékleten ajánlunk nullánál. A pontos hőmérséklet a csomagoláson látható.

Az alkalmazott keverékréteg nem haladhatja meg a 10 mm-t. A kémények tervezésénél, különösen azon kívül, amelyik kívül esik, valamint az alapozásnál, nem ajánlott tiszta agyagoldatot használni, mivel az anyag gyorsan elpárolog a párolgás hatására. Ebben az esetben a keverék mész és homok hozzáadásával.

Ha agyagot adunk a keverékhez, figyelembe kell venni a zsírtartalom mértékét. A minőség ellenőrzéséhez próbáljon meg vastag nedves anyagcsíkot húzni. Akkor óvatosan próbáld meg nyúlni. A rongyos felületek kialakulása jelzi a nagy mennyiségű homok tartalmát - az ilyen anyag nem jobb.

Az agyag minőségének ellenőrzéséhez használhatja a szerszámot a keveréshez.Amikor az anyag tapad a felülethez, úgy tekinthető, hogy az agyag olajos. Ha egy idő után folyadék jelenik meg az agyag felületén, az anyag túl sok homokot tartalmaz.

A gyenge minőségű agyagon alapuló keverék hamarosan deformálódáshoz, a tégla megsemmisítéséhez, valamint a felület zsugorodásához vezethet.

Emlékeztetni kell arra, hogy a közepes zsírtartalmú agyag cementrel való összekeverése az ízületek erősségének növekedéséhez vezet, és mész hozzáadásakor a keverék gyorsabban megkeményedik. Ahhoz, hogy egy tűzálló készítményt használjunk sült agyagból.

A tűzhely vagy a kandallók lerakása után a tűzhelyet legkorábban három nap után lehet elindítani. Ez az idő szükséges a keverék teljes megszilárdításához. A téglafalazatot csak egy hónap múlva lehet elvégezni a fűtőszerkezetek használatát követően, és a kemence fűtésének legalább 300 fokos hőmérsékletet kell elérnie egy órán keresztül.

A megoldás használata során kövesse a használati utasítást. A cselekvések sorrendjének szigorú betartása biztosítja a pozitív eredményt és a kiaknázott felület magas minőségét.

tárolás

A falazott kész keveréket száraz helyiségben kell tárolni, amelynek hőmérséklete -40 és +40 fok között legyen. Néhány vegyület azonban nem fél a nedvességtől vagy a súlyos fagyoktól - képesek fenntartani tulajdonságaikat bármilyen kedvezőtlen környezeti körülmények között. Az egyes tárolási feltételek a csomagoláson jelennek meg.

Az összetevők márkájától és céljától függően a keverék eltarthatósági ideje egy év vagy annál hosszabb lehet. Vannak tűzálló keverékek, amelyek eltarthatósága korlátlan. A pontos információkat a használati utasítás tartalmazza.

Az elkészített oldat 40 perctől napig tárolható - mindez a céltól, valamint az összetevőktől függ.

Emlékeztetni kell arra, hogy a lejárt termék használata elfogadhatatlan.

Ha meg szeretné tudni, hogyan készíthet agyaghabarcsot a sütőhöz, olvassa el az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba