Betonjavító vegyületek: Termékjellemzők

Az építőiparban használt egyik legkedveltebb anyag a beton. Nagyon tartós, és hosszú ideig megtartja tulajdonságait. De mint minden anyag, idővel korrekcióra is szükség lehet. Ilyen problémák kiküszöbölésére, például repedések és repedések megjelenésére speciális megoldásokat használnak. Ezeket a beton javítási keverékeinek nevezik.

Ha a felület összeomlik, az ilyen kellemetlenséget úgy érheti, mint a porolás. Ennek legfőbb okai: a beton öntési technológia megsértése, nagy terhelés, alacsony minőségű kőműves keverék és mechanikai hatás. A terhelések és a jelentős hőmérséklet-ingadozások repedésekhez vezethetnek. A zsugorodási folyamat hozzájárulhat a deformációk kialakulásához is.

A javítási keverék segíti a hibák kiküszöbölését, a megjelenő repedések és repedések kitöltését. Ennek az anyagnak mindegyikének sajátos jellemzői, tulajdonságai és alkalmazásának sajátosságai vannak, amelyeket az anyag megvásárlása előtt felül kell vizsgálni.

A betonkeverékek jellemzői

A javítási keverékek kiválasztása ma igen széles körű és széles körben képviselteti magát a piacon. Két típusra oszthatók, amelyeknek a tulajdonságai különböznek.

Az első típus az ömlesztett keverékeket tartalmazza. A megnövekedett folyékonyság miatt mélyebben képesek behatolni. Az ilyen keverékek használata csak vízszintes felületeken javasolt.

A második típus a száraz készítmények. A munka megkezdése előtt vízzel keverjük össze, viszkózus keveréket kapunk, melynek zsugorodása és lecsökkentése nincs. Plaszticitása miatt kitölti a deformált területeket, és nem áramlik ki belőle, és rövid időn belül is keményedik. Az ilyen készítményekben a szálak tartalma további előny, mivel ennek köszönhetően az alap szilárdsága megnő.

A száraz készítmények fagyállóak és nagy szilárdságúak, szintén teljesen nem mérgezőek, ami kiterjeszti használatuk körét.

A keverék nedvességállósága lehetővé teszi, hogy a beton vízszigetelésére és a szénsavas betonnal való munkavégzésre használható. A jellemzők és tulajdonságok széles skálája miatt ezek a keverékek magasabb árkategóriába tartoznak.

A keverékek alkalmazásának technológiája

Mint minden munkához, a javítási keverék alkalmazása előtt meg kell tisztítani a felületet, eltávolítani a por és a törmeléket a deformált területekről. Ez lehetővé teszi a kívánt anyagmennyiség meghatározását. Ezt követően a repedés körülbelül 5 centiméterrel mélyül. A megerősítő ketrecet alaposan megtisztítják, amelyet ezután korróziógátló alapozóval fednek le.

A mély repedésekhez további megerősítésre lesz szükség. Ezután a port eltávolítják, és a kezelt területeket megnedvesítik.

A javításhoz szükséges keverék önállóan elkészíthető.

Az egyenletes konzisztencia érdekében jobb, ha elektromos keverőt vagy betonkeverőt használ.

További intézkedések a használt anyag típusától függenek.

A kezelt felületet acél simítóval kell simítani, elfedő hibákat és szabálytalanságokat. Miután a keverék megragadta, ami körülbelül fél órát vesz igénybe, ezt a műveletet meg kell ismételni.

A repedések megakadályozása érdekében az anyagot kb. 24 órán át nedvesen kell tartani. Magas hőmérsékleten való kitettség esetén ezt a feltételt három napra kell meghosszabbítani. A párásításhoz spray-t vagy vízzel ellátott rendszeres tömlőt használhat. Ezután a kezelt területet vízálló anyaggal kell lefedni.

A fenti munkák elvégzése során figyelembe kell venni, hogy a huzatok és a hirtelen hőmérsékletváltozások megakadályozhatják a készítmény alapos és egységes szárítását.

gyártók

Az építőipar számos betonjavító gyártó gyártót kínál, amelyek közül az alábbi cégek különösen népszerűek:

  • Ceresit az egyik legnépszerűbb márka a betonjavító keverékek között. A pozitív tulajdonságok tartománya igen széles. A kompozíciót zsugorodás hiánya jellemzi, nyugodtan átadja a negatív hőmérséklet és a víz hatását. A keveréket 5-35 milliméterben rétegezzük. Viszkozitása miatt műanyag, és képes minden repedést és repedést megbízhatóan kitölteni, ezért vízszintes és függőleges felületeken is használható. A mechanikai terheléseket tolerálja, mind belső, mind külső munkákhoz használják.

A keveréket cement-homok esztrichekre kell felhordani, amelyek legfeljebb egy hónappal ezelőtt készültek. Az anyaggal javítandó beton kora nem haladhatja meg a 3 hónapot. A munka 5 és 30 fok közötti hőmérséklet-tartományban ajánlott.

Mivel a keverék gyorsan beáll, a keverést követően a lehető leggyorsabban, maximum 5 percen belül kell alkalmazni.

A készítmény elkészítéséhez 15-20 fokos vizet veszünk, amelyhez fokozatosan hozzáadjuk a keveréket. 3 literre van szükség körülbelül 25 kiló keverékre. Ha a vízmennyiség meghaladja a szükséges kereteket, az hátrányosan befolyásolhatja az anyag szilárdságát és tartósságát. A nedves, előzőleg előkészített rétegre történő felhordás után a keveréket egyenletesen szabályozzák a szabálytalanságok és hibák kiküszöbölésére.

A Ceresit-vegyületek több fokozatúak, amelyek fő különbsége a gabona. Rendeljen CD 22, 23, 25, 26 és CN keveréket 83.

  • IDB - Ez egy száraz szürke színű. A portlandcement alapja, mivel töltőanyagként homokot használnak. Körülbelül 0,2 liter vizet veszünk egy kilogramm száraz keverékre. A készítményt 50 mm-es rétegvastagsággal alkalmazzuk. Nem túl gyorsan ragad, de a munkát egy órán belül be kell fejezni. Végül kb. Egy nap alatt keményítse a keveréket.

Különösen népszerű az MBR-300 "Mount Crystal" összetétele. Használható mind a létesítmények építésében, mind a későbbi javításokban. A száltartalom növeli az anyag pozitív tulajdonságait. Függőleges és vízszintes felületeken használják, jól illeszkedik a vasbeton, tégla, kő és beton anyagokhoz.

A hideg évszakban végzett munka esetén ajánlatos az MBR 300M összetételét használni. Fagyálló adalékanyagokból áll, amelyek télen fontosak.

Az anyag gyakorlatilag nem zsugorodik, jó vízállósága, fagyállósága, erősen tapad a felülethez. Ez a készítmény önállóan előállítható és alkalmazható, a technológiának való megfelelés mellett. A tojásrakáskor nincs szükség speciális készségekre.

A keverék használható mind az építési folyamatban, mind a javítás során. Nem szükséges, hogy alapozza meg és kiegyenlítse, és az alkalmazás folyamata általában nem okoz problémát. A kikeményedés folyamata elég gyors. Ugyancsak vitathatatlan előnye a viszonylag alacsony ár a hasonló anyagokhoz képest. Ezt önállóan elvégzett javításoknál és szakmai mesterek munkájánál használják.

  • Emaco. Ennek a keveréknek az orosz gyártóját széles körben érdemes tiszteletben tartani. A termékek széles választékát kínálja a beton alapok javítására. Különböző típusú anyagokat használnak különböző mértékű és 5 mm-nél több, mint 25 centiméteres mélységű repedések károsodásához. Minimális károsodással és deformációval ajánlott az Emaco N 5100 vegyületet használni, kis aprítás és hámlás esetén Emaco N 900 és Emaco N 5200-at használnak.A legfeljebb 2 mm széles és 40 mélységű repedések, valamint a rozsda megjelenése az Emaco S 488 PG, S 5400 és S 488 vegyületek alkalmazását javasolja. , valamint az S 466. A legsúlyosabb károsodás esetén, amikor a szelep ki van téve, és korrózió jelenik meg, ajánlott a Nanocrete AP összetétele.
  • Bars - egy jól ismert márka, melynek termékeit különböző jellegű építési és javítási munkákban használják. A régi betonfelületek megújítására is használható. A rúd termékeket mind vízszintes, mind függőleges felületeknél használják. Ez az anyag viszkózus konzisztenciája miatt érhető el, ami kényelmesen használható, és nem okoz további problémákat az alkalmazás során. Az ömlesztett és száraz keverékek formájában készül. Az egyik legnépszerűbb a 102 B45 bárok tixotróp összetétele. Az előzetesen elkészített alapra 2–4 ​​cm vastag réteggel van felhordva. Nem zsugorodik, tökéletesen tapad a felülethez. Ez a keverék közepes árkategóriában van.

A munkálatok során, amikor a szivárgás kiküszöbölése szükséges, ajánlatos a Consolit Bars szerkezetét használni. Jellemzője a nagy szilárdság, de amiatt, hogy önmagában bővülő keverék, ez tökéletesen enyhíti az ilyen problémákat.

Hogyan válasszuk ki

A cementalapú javítási keverék önállóan készíthető, azonban az építőipar széles anyagválasztéka lehetővé teszi, hogy kész árú, kiváló minőségű anyagokat használjon különböző árkategóriákban.

A munkában használt összetevő típusának és márkájának kiválasztásában az alapvető pont a hiba típusa és mérete, valamint a tárgyra adott terhelés a jövőben. Abban az esetben, ha meg kell erősíteni a szerkezet alapját, ajánlatos mélyen behatoló alapozót alkalmazni. A függőleges felületekkel való munkavégzéshez optimális a száraz keverékek használata a könnyű használat miatt.

Ha csak meg kell erősítenie a felületet, akkor a legjobb, ha olyan anyagokat használ, amelyek a legjobb vontatási jellemzőkkel rendelkeznek.

A repedések kitöltése tökéletes keverék, összetett rostja. Továbbá, a keverék kiválasztásakor a munkahelyen nem feltétlenül szükséges a címkén szereplő információkat tanulmányozni, amely jelzi azt az időszakot, amelyre a kompozíció lefagy, szükséges fogyasztása és egyéb hasznos jellemzői.

Hogyan készítsük elő és alkalmazzuk a javítási keveréket a Ceresit CN83 példáján, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba