A cement "NC" használatának jellemzői

 A cement alkalmazásának NTS jellemzői

Mind a sokemeletes épületek, mind a kis épületek építése során a konkrét megoldás használata a megfelelő és kompetens munka fontos eleme. Enélkül lehetetlen megalapozni az alapot és az esztrich padlóját. A beton cementet tartalmaz. Az agresszív környezet hatására instabil, rosszul tolerálja a hideg hőmérsékletet, és a vízállósága is gyenge. Emellett a cement erős zsugorodást eredményez.

A sodródó cementet ("NTS") széles körben használják, mert felhasználása megoldja a fenti problémákat., az anyag nehéz körülmények között is elfér. A feszítő cement fő különbsége az, hogy amikor a betonkeverék megkeményedik, elkezd bővülni. Emiatt az alacsony hőmérséklet és zsugorodási folyamat nem károsítja a szerkezetet.

Jellemzők

A beton részét képező portlandcement gipsz és finom cement klinkert tartalmaz. A közönséges portlandcement átlagosan 2 mm / m körül zsugorodik. A teljes hatás 2 hét elteltével észlelhető a keverék felhasználása után, amikor a készítmény keményedik. A 3. héten fennáll a repedés veszélye.

A sodródó cement sokkal gyorsabban bővül, amely a keverék felhordása után 3 napon belül megfigyelhető. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben a beton sokkal gyorsabban megkeményedik, ami további erőt ad és segít megőrizni a „veszélyes” időszak alatt.

Az önkitáguló cementek részeként számos adalékanyag van, amelyek miatt hasonló hatás érhető el. Minél több ilyen szennyeződés van, annál gyorsabb a keverék expanziója, azaz a készítmény megszilárdulása rövidebb idő alatt megy végbe. Azonban túl sok adalékanyaggal a keményítési idő 4-5 percre csökkenthető, ami további nehézségeket okoz az anyaggal való munka során.

Az anyag összetétele

Az önkitágító vegyületek négy típusra oszthatók: feszítő cement (NC), vízálló táguló cement (ARC), alumínium táguló cement (HMH / HZ) és portlandcement a táguló típusú (ROC). Leggyakrabban az építés során feszítő cementet alkalmazunk. Ez egy szűkítő keverék, és körülbelül 70% portlandcement klinkert, legfeljebb 10% gipszet és legfeljebb 20% alumínium-salakot tartalmaz.

Fő jellemzői a gyors beállítás és a nagy szilárdság. Vízzel hígítva a keveréket rövid idő alatt beállítjuk. Ezt követően megtörténik a bővítési folyamat. 24 óra elteltével a készítmény kb. 300 kg / cm3 szilárdságot ér el.

Ebben a tekintetben az anyag terjeszkedése következik be, és a vasbeton szerkezetekre terhelés van. Fontos megérteni, hogy a keverék jellemzői összetevőitől függően változhatnak.

Műszaki adatok

Ha analógiát rajzolunk a szokásos kompozícióval, a feszítő cement hosszabb élettartammal rendelkezik a pozitív tulajdonságok nagy száma miatt. Még a jelenleg használt módosító töltőanyagok nem mindig versenyezhetnek vele. Ennek köszönhetően ennek a keveréknek a használatát jó áttekintés jellemzi.

Ami a műszaki jellemzőket illeti, a csomag hátoldalán látható. A megoldás kezdeti beállítási idejét kötelező feltüntetni. Ez körülbelül 30 perc.Ezután a hajlítószilárdságot 48 óra elteltével, majd 4 hét múlva - 3,8 MPa és 5,9 MPa, majd a nyomószilárdság egyidejűleg 14 MPa és 49 MPa lesz.

Az önfeszültség jelzője 2 MPa. Fagyállóság - F-30. Az oldat lineáris feszültsége 0,3 és 1,5 százalék között változhat.

A csomag azt is kimondja, hogy a kompozícióval végzett munka +5 és +35 ° C közötti hőmérsékleten lehetséges. A sodródó cementet 25 és 45 kilogramm papírzsákokban csomagoljuk.

Bélyegek és tulajdonságok

Az idő, ameddig a cement keményedik, és milyen technikai jellemzői lesznek, elsősorban az anyag fő összetevőinek arányától függ. Annak érdekében, hogy ezeket az elemeket rögzítsék és megfogalmazzák, megjelent egy GOST 31108-2003 dokumentum. Ez szabályozza az alkatrészek arányát, ami segít elkerülni az építési munkálatok során felmerülő problémákat és félreértéseket.

A GOST 31108-2003 3 fajtára osztja fel az önbővülő vegyületeket:

 • Jelölt NC 10 jelzett zsugorodó készítmények;
 • Az NC 20-at átlagos kiterjesztésű kompozícióknak tekintjük;
 • A márka alatt az NTS 60 a maximálisan bővülő cement.

Egy adott típusú cement kiválasztása az alkalmazás területétől függ, de az NC 20 márka optimális jellemzői és számos pozitív véleménye miatt a legszélesebb népszerűségnek örvend.

Az NC 20 használata segít a magas betonerősség elérésében. A tágulási és húzószilárdságok magasabbak, mint a normál portlandcement alapúak. A beton által az NC 20 hozzáadásával fenntartott víznyomás 20 légkört ér el, és a fagyállóság akár 1500 ciklus is lehet.

A felsorolt ​​jellemzők mindegyike különösen az építési munkálatokban különösen igényelhető.

Hol alkalmazzák?

A feszítő cement pozitív tulajdonságai miatt az alkalmazás területe meglehetősen széles. Használata releváns a medencék építésében és a szennyvíztisztító telepek elrendezésében. A kedvezőtlen környezetekkel szembeni ellenállást figyelembe véve jelentős dinamikus terhelésnek kitett szerkezetek, valamint mérgező anyagok tárolására szolgáló létesítmények létrehozására használható. Tekintettel a vízálló tulajdonságokra és a jó tapadási tulajdonságokra az előző betonbázissal, ezt az önkitágító vegyületet gyakran használják az árvízre hajlamos épületek javítására, valamint a csővezetékek gyártására.

A kandallók és a fűtőcement kemencék létrehozására szolgáló magánházak elrendezésénél gyakran használják az NTS 20-at, a fürdő, a garázs, a föld alatti helyiségek építése során ez a kompozíció nélkülözhetetlen asszisztens lesz. Bármely olyan munka esetén, amely ellenáll a szélsőséges hőmérsékletnek, a vízszigetelés is ajánlott a húzócement használata. A repedések és a varratok pecsétjében pótolhatatlan, növeli az alapok szilárdságát.

Fontos megjegyezni, hogy nem ajánlott keverni a feszítő és más típusú cementeket, mivel ez elveszíti az NC különleges tulajdonságait. Az optimális arány a jó minőségű megoldáshoz - NC 20 és a folyó homok. A készítményt 1: 2 arányban kell összekeverni.

Technológiai használat

Ahhoz, hogy a legnagyobb hatás eléréséhez feszítő cementet használjunk, gondosan elő kell készíteni a teljes területet, ahol azt használni fogják. Az illesztéseket és a felületeket megfelelően mosni és zsírtalanítani kell, és a zsaluzat falait meg kell nedvesíteni.

A kompozíció használatához szükséges elemek listája meglehetősen kiterjedt. Különleges ruhákat kell készíteni, amelyekben munkát végeznek. Szüksége lesz még egy olyan tartályra is, amelyben a habarcs, a lapát, a rongy, a magas frekvenciájú vibrátorok a betonhoz és egy háromszög alakú simítóval keverik a cementet.

A kompozíció előkészítésének megkezdése. A szitált folyami homokot 2: 1 arányú keverékkel összekeverjük a cementrel, majd a por körülbelül 40 tömeg% -ának vízzel öntjük.Miután a készítményt egyenletesen egyenletesen összekeverjük, a zsaluzatba öntjük vagy az ízületek, repedések és ízületek tömítésére használják. Miután a készítményt felhasználták, azt megfelelően lezárni és 24 órán át hagyni kell. Ezután a felületet egy hétig megnedvesítjük.

jelölés

Minden típusú cementet feltétlenül jelölni kell. Ez azért történik, hogy világossá tegyük, mely összetétel és milyen célra használható. Numerikus és ábécéjelölést tartalmaz.

2003-ig a GOST 101785-et használták. Jellemzője a keverék típusa, szilárdsága és ásványi adalékanyagok jelenléte, amely százalékban van megadva. A végén további tulajdonságok figyelhetők meg.

A jelenlegi GOST 31108 szerint a jelölés kicsit megváltozott, de a vásárlók kényelme érdekében a csomagolás még mindig mindkét változatot használja. Az új címkézés az első összetétel (I - adalékanyagok nélkül, II - adalékokkal). Az adalékanyagokkal alkotott keverékeket számukkal osztják, az „A” betű a szennyeződések 6-20% -át jelzi, a „B” betű pedig 21–35%. A római számok azt jelzik, hogy milyen típusú adalékokat használnak a keverékben.

További ábrák a 22,5-től 52,5 MPa-ig terjedő erőhatást jelzikés az anyag tömörítési rátái, amelyek 2-7 napig terjednek, és a „H” betűvel jelennek meg - normál-keményedés, „C” - közepes keményedés, „B” - gyorsan keményedő összetétel. A legaktívabb, a tulajdonságait figyelembe véve a 32.5N-es cement. Az M500 alkalmas speciális létesítményekre, mivel különösen megbízható és hosszabb élettartammal rendelkezik.

Előnyök és hátrányok

A szakemberek tapasztalatai szerint a feszítő cementnek sokkal több előnye van, mint a hátrányok.

 • Például nem hajlamos a zsugorodásra, amely kedvező hatást gyakorol az objektumok szilárdságára, gyorsan beállítja, ellenáll a negatív környezet és a külső nyomás hatásának, olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a vízállóság, az alacsony hőmérsékletekkel szembeni ellenállás, tűzbiztonság, vízszigetelés.
 • A keverék működésében használt tárgyak működési ideje többször megnövekszik.

  Negatív pontok vannak.

  • Ezek egyike az anyag meglehetősen magas költsége. De ez több mint megéri az épületek tartósságát.
  • Ezen túlmenően, túl alacsony hőmérsékleten, gyakran a betont érintő feszítő cement elveszít néhány tulajdonságot. Hasznos lehet a megvásárolt termék megfelelőségi igazolásának ellenőrzése a lehetséges hamisítványok elkerülése érdekében.

  Hogyan kell gyúrni cementhabarcsot, tanulhat a következő videóból.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba