M400 Cement: összetétel és használat

Nagyon gyakran az építési és befejezési munkák során M400 cementet használnak. Ez egy sokoldalú anyag: jó szilárdsággal, kényelmes vele dolgozni, és a készterméknek jó megjelenése és tartóssága van. Ugyanakkor nem mindenki tudja, mi van a cement címkézésében.

Jellemzők

Ez a keverék a Portland cementek kategóriájába tartozik, ezért gyakran a „PC” betűkkel rendelkezik. Az Egyesült Királyságban, Portland városáról kapta a nevét, mert az ott megjelenő természetes kőre hasonlít.

A 400-as szám a cementtermék maximális szilárdságának mutatója. Az M400 jelölés azt jelenti, hogy egy belőle készült termék képes ellenállni a 400 kg / cm3 nyomóerőnek.

A D betű a következő számmal jelöli a cement különböző tulajdonságait javító adalékanyagok jelenlétét és mennyiségét. Az ábra a klinker nagy részében lévő adalékanyagok százalékos arányát mutatja.

Az új GOST 31108-2016 "Általános építési cementek" szerint a márka terméke részletesebb megnevezéssel rendelkezik: információkat tartalmaz az adalékanyagok jelenlétéről és formájáról, valamint az erősség osztályáról. Például a CEM II / A-P 32,5 cementosztály a klinker jelenlétét mutatja 80-94% mennyiségben, valamint ásványi adalékokat pucolán formájában. A jelölés végén lévő ábra legalább 32,5 MPa nyomószilárdságot jelent a cement korában 28 napig.

Típusok és jellemzők

Annak ellenére, hogy a GOST 31108-2003 helyett kiadott GOST építési cementek esetében az építőelemek márkáinak új megnevezését vonja maga után, sokan még mindig a régi számokat és betűket vezérlik. Ezért a gyártók a fogyasztók választási lehetőségeinek megkönnyítésére törekednek a csomagoláson a következő címkézésre:

 • M400 D0 - nem tartalmaz adalékanyagokat és csak klinkerből áll. Ezt a tömeget magas fagyállóság, közepes szilárdulási sebesség és deformáció jellemzi zsugorodás közben. Általában az általános építési célú keverék.
 • M400 D5 - legfeljebb 5% adalékanyagot tartalmaz, amelyek javítják a termék vízlepergető tulajdonságait és növelik a korrózióállóságot. Ajánlott tartószerkezetek és padlók kialakításához.
 • M400 D20 - legfeljebb 20% aktív adalékanyagot tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy mind lakó-, mind ipari létesítményekben használható legyen. Ilyen cementet használnak mind Oroszországban, mind Európában. Nagyon jó fagyállósággal rendelkezik és kiválóan alkalmas víz alatti szerkezetekhez, mivel vízálló.

Furcsa módon, de a cementben lévő adalékanyagok növekedése értékének csökkenéséhez vezet. A legdrágább az M400 D0 márka és egy több költségvetési lehetőség - M400 D20.

Vannak olyan speciális cementtípusok is, amelyek a terméknek a kívánt tulajdonságokat biztosítják. Például egy szulfát-rezisztens készítmény, amely lehetővé teszi a cementtermékek korrozív környezetben és ásványvizekben történő felhasználását. Az ilyen cementrel rendelkező termékek igen nagy ellenállással rendelkeznek a vizes közeggel szemben. Az ilyen keverékek megkülönböztethetők az SS-jelöléssel a márkanévben.

Egy másik példa a falakban a repedések javításához elengedhetetlen cement, valamint a bányák és alagutak csövének ragasztása. Kitölti a repedéseket és a varratokat, és olyan adalékanyagokat tartalmaz, amelyek szárításkor növelik a keverék térfogatát. Ez helyreállítja a termék integritását.

Néha alumínium-cement cementre van szükség a munkához. Gyors keményedés jellemzi - a kiszámított szilárdság átlagosan 7 nap alatt érhető el.

Másik jellemzője az alacsony alakváltozási képesség és a tűzállóság is. Jellemzően az ilyen típusú keveréket az alapítványok gyors telepítésére, valamint a víz alatti szerkezetek javítására használják.A gyorsan száradó cementeknél a címkén a "B" betűt használjuk.

Természetesen az adalékanyag sajátossága mindig a cement árának növekedéséhez vezet. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az ilyen adalékanyagokat kis mennyiségben használják, és használatuk gazdaságilag indokolt.

A cement jellemzőit befolyásolják a termelés utáni körülmények és eltarthatósági idő. Például a friss cement térfogatsűrűsége az őrlés mértékétől függ, de átlagosan 1000-1200 kg / m3. Ha azonban a cementet olyan körülmények között tárolják, amelyek nem felelnek meg a gyártó ajánlásainak, akkor 1700 kg / m3 sűrűségre lesz csomagolva, és magas páratartalom mellett akár 3000 kg / m3. Ez a beton korai keményedéséhez vagy szilárdsági tulajdonságainak elvesztéséhez vezethet. Az aktív kémiai kölcsönhatások tömegének helyett inert ásványi morzsát kap.

Az 50 kg-os súlyú, erős papírzacskókban lévő cement eladó. A csomag egyértelműen jelzi a márka keverékét, a felhasználási javaslatokat, valamint a tételszámot és a gyártás dátumát. A cement frissessége garantálja a jövőbeli termékek minőségét. Ezért a későbbi kiadási dátummal rendelkező csomagolást kell választania.

A gyártási dátumot figyelembe véve szem előtt kell tartani, hogy minden 3 hónapban a cement eredeti tulajdonságai mintegy 15% -át veszíti el. Ha azonban az építőiparban még mindig régi cementet használnak, akkor meg kell határozni annak megnövekedett fogyasztását, hogy az adott erőt betonhoz jusson.

Továbbá értékesített és ömlesztett műszaki cement. Kényelmesebb a nagy mennyiségű munkához. Költsége 15-20% -kal alacsonyabb, mint a csomagolt. Ennek oka a csomagolás hiánya és a nagy mennyiségű beszerzés. A tömeges keverék azonban nehezebb nyomon követni a gyártás dátumát, és ezáltal a forrásanyag minőségét.

gyártók

A cementgyártó vállalatok Oroszország szinte minden régiójában találhatók. A gyártó közelsége jelentősen csökkenti a nagy mennyiségű cement szállításának költségét. Emellett a regionális üzemekben különböző anyagokat adnak a cementhez, ami javítja a szerkezetek fizikai és mechanikai tulajdonságait, figyelembe véve a térség időjárási és vízfeltételeinek sajátosságait.

Íme néhány példa a különböző régiókban található vállalkozásokra:

 • Yakutcement Egyesület - Sakha Köztársaság.
 • Podolsk Cement Plant - Podolsk, Moszkva régió
 • Teploozersk cementgyár - zsidó autonóm régió.
 • Novotroitsk Cement Plant - Orenburg régió, Novotroitsk.
 • Verkhnebakansky cementgyár - Krasznodar régió, Novorossiysk.

Több tucat hasonló vállalkozás létezik. Vannak a piacon és a nagy gyártókban, akik ismertek Oroszországban és Európában is. Például:

 • "Mordovcement" a 400D20-as márkát 40 kg-os zsákokban kínál. Ez a termék magas korrózióállósággal rendelkezik, és fagyállóbb. Az átlagos ár 200-230 rubel.
 • "Eurocement" egyesíti az ipari vállalatok csoportját, ezért széles termékválasztékot kínál. Az M400 cement 25 kg-tól 1 t-ig terjedő csomagolásban vásárolható meg, ára 220 rubel. 50 kg.

Alkalmazási kör

M400 - cement univerzális márka. Kis épületek, földalatti és víz alatti szerkezetek építésére, a külső és belső falak vakolására és befejezésére használják. A keverék fő előnyei:

 • Könnyű üzemeltetés és alacsony követelmények a tenyésztésre és felhasználásra. Elég, ha a gyártó csomagolásán található utasításokat követve minőségi megoldást és a késztermék jó felületét kapja.
 • A keverék viszonylag alacsony költsége és elérhetősége. M400 zsákot vásárolhat bármely épületrészlegben, a komplexitás csak a sok gyártó közül választható.
 • A termékek jó tartóssága. Még akkor is, ha a cement előkészítésének vagy fektetésének technikájából kis eltérések történtek, a felszínen lévő repedések valószínűleg nem fordulnak elő.
 • A hőmérséklet-tartomány, amelyben a betontermékek károsodás nélkül működtethetők - -60 és + 300 ° C között, ez a márka a legszélesebb körű alkalmazást biztosít.
 • Minimális zsugorodás a kikeményedés során. Ez a nagyon fontos tulajdonság lehetővé teszi, hogy ne keverjék össze a méreteket, amikor kitölti az alapanyagot vagy más terméket. Emellett kis mennyiségű zsugorodás sem biztosít repedéseket a termék felületén.
 • A márka cemente gyorsan megkeményedik. A keményítés ideje elegendő ahhoz, hogy a keverékkel minden munkát elvégezzünk (a mobilitás körülbelül 6 óra elteltével elveszik), de a termék néhány hét alatt végleges szilárdságot szerez. Ahogy a hőmérséklet vagy a páratartalom emelkedik, a beton M400 cementből történő kikeményedési reakciója gyorsul.
 • A különböző adalékanyagok használata lehetővé teszi a keverék rugalmasságát, korrózióállóságát, gyorsabb keményedési képességét és egyéb hasznos tulajdonságokat.

Ennek a cementnek az összes előnyével azonban emlékeznünk kell arra, hogy a többszintes épületek és a megnövelt terhelésű szerkezetek építése során jobb tartósabb márkák használata (például M500).

Tippek a használathoz:

 • Egy konkrét megoldás elkészítéséhez 2: 1 arányú vízzel kell hígítani a cementet, azaz a víz tömege körülbelül a cement tömegének felét jelenti. A víz nem tartalmazhat szennyeződést, szennyeződést, ágakat és nagy zárványokat - ez csökkenti a kész beton szilárdságát. És nagyon fontos, hogy ne adjunk vizet a már elkészített keverékhez.
 • A habarcs többi összetevője - zúzott kő, homok és töltőanyag - mentes a szennyeződéstől és az egyenletes méretűektől. A zúzott kő jobb, ha két frakciót használunk - nagy és kicsi, ez konkrét további erőt ad.
 • A munkát megelőzően nem kell cementet vásárolni. A gyártó vagy szállító raktárában rendszerint a keverék megfelelő tárolási feltételei vannak - a hőmérsékletet és a páratartalmat szabályozzák. Az otthon vagy a garázsban tartás ugyanazokat a feltételeket nem garantálja. Ezen túlmenően a cement M400 kicsi - eltarthatósági ideje - általában 6-12 hónap. A megnövekedett páratartalom hátrányosan befolyásolhatja a cement szilárdságát és a betonhoz való keverésének minőségét.
 • A cementfogyasztás hozzávetőleges értékei: például 1 m3 beton előállításához 180- 260 kg M400 anyagot kell venni, a végső oldat szükséges szilárdságától függően. A csomagoláson található ajánlások pontosabb értékeket eredményeznek.
 • A cementfogyasztás meghatározása érdekében fontos, hogy az anyagot 10-15% -kal többet vegye ki a számított összegből. Javasoljuk, hogy anyagot vásároljon egy tételből és egy szállítótól, és azonnal használja azt a rendeltetésének megfelelően. Kérheti az eladót, hogy adja vissza a felesleges cementet.
 • Keverjük össze azt a betonmennyiséget, amelyet a következő néhány órában fogyasztunk, mielőtt a keverék megkeményedik. A fagyasztott keverék vízzel való hígítása haszontalan, mivel a kémiai keményedési reakciók már bekövetkeznek a keverékben.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő cementet, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba