Gipszfalak: a folyamat jellemzői és finomsága

A vakolat sokoldalú és nagyon népszerű anyag. Sok befejező munkában használják, és elengedhetetlen része minden otthon javításában. Mind a tapasztalt, mind az otthoni mester könnyen megbirkózik vele. Ma közelebbről megvizsgáljuk a vakolási folyamat jellemzőit és finomságait.

Mi az?

Szinte minden javítás, a kommunikáció kivételével, vakolatsal kezdődik. Olyan keverék, amely olyan komponenseket tartalmaz, mint a homok, a cement, a mész és egy bizonyos mennyiségű víz. A durva befejezéshez gipsz szükséges, amely alkalmas alapként is szolgálhat különböző díszítő elemek számára. Befejezheti a különböző felületeket - a lényeg az, hogy a megfelelő összetételt válasszuk, és helyesen gyúrjuk.

Különleges jellemzők

A gipsz jogszerűen elismerten az egyik legnépszerűbb befejező anyag. Különböző célokra használják, a lakásban végzett javítási munkák rendkívül ritkaak. Egy ilyen készítmény alapként szolgálhat bármilyen felülethez, vagy egy felület kész felületén. Érdemes megjegyezni, hogy ez a kivitel is stilisztikus tulajdonságokkal rendelkezik, például a könnyű vakolat használata a falakon vizuálisan bővítheti a helyiséget és könnyebbé teheti.

Jelenleg olyan sok fajta minőségi gipsz van, amit sok márka gyárt. Még a legigényesebb fogyasztó is megtalálja a tökéletes választást. Az üzletekben nem csak belső, hanem homlokzati vakolat is található. A legtöbb keverék kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Természetesen sokat függ attól, hogy hogyan kell alkalmazni a vakolatot: ha a munkát helytelenül végeztük, a keverék nem tart sokáig.

Az anyag fő jellemzője a falak különböző hibáinak és szabálytalanságainak elrejtése. Emiatt nagyon gyakran használják az előkészítő munkában, mielőtt a fő befejező anyagot alkalmazzák, például tapéta vagy festés beillesztése. Ezen túlmenően, a vakolat büszkélkedhet az alapanyagban - különféle felületeken alkalmazható: beton, tégla, kő, fa, gipszkarton és egyéb anyagok. Ez a tulajdonság azt sugallja, hogy a vakolat számos lakásban használható: normál városi lakástól egy vidéki házig vagy egy vidéki villaig.

A kiváló minőségű vakolat nem szívja fel az idegen szagokat, amelyek gyakran nem a legkellemesebbek. Ennek a funkciónak köszönhetően ez a keverék használható erkélyek és loggiák, valamint étkezők és konyhák tervezésére.

Sok fogyasztó választja a vakolatot, mivel hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Természetesen a réteg nem lehet olyan sűrű, hogy elnyeli az összes külső zajt, de bizonyos mértékig védi a teret a felesleges hangoktól. Tekintettel a fenti jellemzőkre, az otthoni belsőépítészek a fejlesztésükre utalnak erre a díszítőanyagra. Amint azt korábban említettük, felhasználható egy szoba képének radikális megváltoztatására, sőt „szerkezetének” átalakítására.

A vakolás meglehetősen egyszerű és megfizethető., ehhez nem kell speciális ismeretekkel és széleskörű tapasztalattal rendelkeznie a javítási munkában.Alkalmazása előtt nincs szükség bázis komplex előkészítésére, és néha egyáltalán nem szükséges.

A legtöbb modern tapasz meglehetősen tartós és megbízható. Nem félnek a szélsőséges hőmérsékletektől és a szigorú éghajlati viszonyoktól. Természetesen a bizonytalan termelés alacsony minőségű keveréke nem büszkélkedhet az ilyen tulajdonságokkal, ezért a szakértők erősen ajánlják, hogy csak a kiváló minőségű márkás termékekre vonatkozzanak.

A stukkó légáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek a sajátosságnak köszönhetően az ezzel a keverékkel készült bevonatok „lélegeznek”, ezért nem jelenik meg rajta gomba vagy penész. Az anyag környezetbarát és teljesen biztonságos bevonatot képez, amely praktikus és ellenálló a mechanikai sérülésekkel szemben. Emiatt a kompozíció különböző helyiségek tervezésére választható, beleértve a gyermekszobát is. Magas hőmérsékletű körülmények között sem ártalmas anyagokat bocsát ki, ezért a kis háztartások egészsége nem veszélyeztethető.

A vakolat másik jellemzője a magas plaszticitás. Ez a tulajdonság meglehetősen rugalmas és könnyen használható. A vakolat segítségével befejezheti az összetett szerkezeteket, valamint eredeti rajzokat, mintákat és más dekoratív elemeket készíthet.

A keverékek típusai

Sok fogyasztó úgy véli, hogy a vakolat egyetlen keverék, és nem rendelkezik fajtákkal - ez a vélemény rossz. Valójában az építő- és befejezőanyagok üzleteiben számos különböző gipsztípust találhatunk meg, amelyek sajátos tulajdonságai és összetevői vannak a kompozícióban. Fontolja meg őket részletesebben.

A textúrázott keverék eltér a szerkezete más megoldásaitól: durva és viszkózus. Az ilyen keverékek összetételében lévő töltőanyagok a lenrostok, a fa, a csillám és a speciális morzsa (ásványi eredetű). Ezt a vakolatot csak tégla, beton vagy fa falaihoz lehet megvásárolni. Ezenkívül belső és külső munkákhoz is alkalmas. Az ilyen vakolattal díszített épületek homlokzatai elég vonzónak tűnnek.

Az anyag segítségével elrejtheti a falak sok hiányosságát., mivel összetételében különleges részecskék vannak. Megengedett, hogy biztonságosan használják a padlók kiegyenlítésére, de messze van az összes keveréktől, és ez a feladat megoldható. A texturált vakolat alkalmazásához az alapokat nem kell hosszúra és gondosan előkészíteni - azokat ki kell szárítani és meg kell tisztítani a felesleges szemétből és a régi befejező bevonatokból, ha távolodnak a falaktól. Ezt követi egy speciális ragasztószerkezet alkalmazási fázisa, hogy a vakolat megfelelően átfedjen az átfedéssel.

A texturált vakolatnak számos pozitív jellemzője van:

 • Nedvességálló és nem érintkezik vízzel.
 • Lélegző bevonatot képez. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a szoba falai nem lesznek gomba- vagy penészformák.
 • Képes megismételni a különböző felületeket. Például a falazat, a természetes bőr, a gyönyörű fa természetes szerkezetével vagy szövetével való látványos utánzata lehet.
 • Ezt a keveréket speciális szerszámok használata nélkül kell alkalmazni. Emellett alkalmazásához nem szükséges szakembereket bevonni, mivel még egy tapasztalatlan felhasználó is képes lesz megbirkózni ezzel a munkával.

Minden típusú anyag közül ez az egyik legnépszerűbb, mivel viszonylag megfizethető áron van.

A texturált vakolatnak több altípusa van:

 • A Bárány Ez a keverék különböző méretű kőszemcsékből áll. Rendszerint az ásványi eredetű alapokra vonatkozik. Használatuk eredményeként a felületek szemcsések.
 • Szőrme kabátA falakon kissé durva és fuzzy textúra keletkezik. A keverék fő összetevője beton.
 • A kéreg bogár Ez a fajta gipsz összetett. Kő töltőanyaggal rendelkezik. Alkalmazása után az alapfelület furrover, és hasonlít az elfogyasztott fára.

A gipsz egy másik típusa, szerkezeti, vékonyréteg-összetételű, akril- vagy szilikátalapon van kialakítva. A kompozícióban márvány morzsa vagy kvarc részecskék vannak. Ami a megjelenést illeti, szemcsés és nem egyenletes. A szerkezeti vakolatot különböző célokra használják: mind a helyiségek partícióinak befejezéséhez, mind a különböző szerkezetek homlokzatainak díszítéséhez.

Többféle keverék létezik:

 • Finom. A szárítás után ez a keverék majdnem sima réteget képez.
 • Közepes szemű. Ez az oldat kissé durva és dombornyomott felületet képez a falon.

A szerkezeti keverék jó tapadású a legtöbb ásványi felületen. Ezen kívül használható a gipszkarton vagy laminált forgácslap befejezéséhez.

A vakolat előnyei:

 • Magas légáteresztő képesség.
 • Ellenáll a nedvességnek.
 • Hőmérséklet-különbségek hordozhatósága.

Ezeket a készítményeket 9, 18, 50 kg-os csomagolásban állítjuk elő. Az üzletek kész keverékeket szállítanak, amelyekhez nem adnak hozzá színezőanyagokat. Ilyen vakolatot kell alkalmazni a simítóval egy teljesen száraz és tisztított felületen. A szakértők erősen nem javasolják, hogy a magas páratartalmú helyiségekben hozzáférjenek ehhez a befejező anyaghoz. Ha a homlokzat kialakításával foglalkozik, akkor ne tegye ezt esőben és ha a levegő hőmérséklete kevesebb, mint 7 fok. Meg kell jegyezni, hogy a kerítések és kapuk befejezéséhez gyakran használják a szerkezeti vakolatot.

Egy másik típusú vakolat - velencei - az egyik legszebb. A bázisba való áthelyezés után egy szép márványra vagy gazdag onyxra emlékeztető bevonatot képez. Szükséges azonban figyelembe venni azt a tényt, hogy az ilyen befejező anyagokkal való munkavégzéshez elegendő tapasztalat és bizonyos képességek szükségesek a mestertől. Ellenkező esetben a talaj felszíne nem lesz olyan látványos. Az ilyen vakolat meglehetősen drága, így a fogyasztók gyakran nem fordulnak hozzá. Ugyanakkor a beltéri térben kifejtett hatás igazolja a magas árat. A nemes megjelenés miatt az ilyen gipszet gyakran használják bonyolult belső terek kialakításában olyan stílusokban, mint a barokk, rokokó, birodalom, klasszikus, neoklasszikus vagy art deco.

Az ilyen keverékeket speciális vékony spatulákkal és rendkívül vékony vonásokkal alkalmazzuk. Szakértők szerint a velencei vakolatot 5-6 rétegben kell alkalmazni, de minden rétegnek teljesen kiszáradnia kell.

Lehetséges a velencei keverék különböző módon történő alkalmazása:

 • Matt.
 • Fényes.

Mindkét lehetőség nagyon lenyűgöző. Az optimális megoldás kiválasztása a helyzet stílusától és a tulajdonosok vágyaitól függ.

Ezen túlmenően gyakran egy vagy több színsémát adnak hozzá a velencei vakolathoz. A velencei vakolat nemcsak alapanyagként használható, hanem egy másik bevonat alapjaként is. Például lehet egy luxus freskó, egy összetett és bonyolult panel vagy mozaik vászon. Ez a fajta vakolat nem csak a drága sziklákat, hanem a nemesfémeket is utánozza, mivel különleges pigmentet tartalmaz. Ilyen befejező anyag segítségével létrehozhat egy tágasabb és szabadabb teret a beltérben. A fénytörés miatt érik el.

Ne felejtsük el, hogy ez a vakolat csak beltéri díszítésre alkalmas. Külső burkolat esetén nem szükséges alkalmazni. A velencei vakolat 8 kg-os és 16 kg-os csomagolásban készül.Ezt száraz és tiszta felületre kell felhordani. Ezenkívül előre kell igazítani.

Az úgynevezett "színes" gipsz típusú anyagot specifikusnak minősítik, és az akril és a márvány chipek alapján készül.

Az ilyen befejező anyagnak számos jellemzője van:

 • Jól illeszkedik az ásványi alapokra.
 • A nedvesség ellenáll.
 • Ez elég nehéz.
 • Elérhető 15 vonzó árnyalatú palettán.
 • Csak egy rétegben alkalmazható.

A színes vakolat felhordása előtt meg kell készíteni a bázist alapos tisztítással és szárítással. Annak érdekében, hogy a csúnya ízületek ne legyenek láthatóak a padló felületén, a keveréket egy sarokba kell vinni. A belső és külső munkákhoz színes vakolat is használható.

Van egy görgős keverék, amely megkülönböztethető környezetbarát és biztonságos összetételével, természetes eredetű töltőanyagokkal. Alkalmazás után egy érdekes textúrára épül, kis csatornahornyokkal. A homlokzat feldolgozására, valamint a lakó- és irodaterületeken belüli válaszfalak regisztrálására görgős vakolat használható. Az ilyen oldatok színezése vagy felületi festése lehetséges. A görgős gipszet egy speciális széles simítóval kell felhordani. Ezután a keveréket körkörös, függőleges vagy keresztirányú simítóval kell dörzsölni.

Érdemes megjegyezni a latex-műanyagot, mert ezzel a keverékkel a falakon sima felületet hozhat létre, amely fényes fényű. Különösen vonzó és drága megjelenésű kő, vagy márvány. Az ilyen befejező anyag kopásállósággal büszkélkedhet: nem a csúnya repedések képződése. Ezenkívül nedvességálló, ezért a latex vakolatsal készült felület mosható, ha szennyeződés jelenik meg rajta. Az anyagot saját belátása szerint színezhetjük: teljesen árnyékot adhat a keveréknek egy kőszerkezet hatásának, ezért az oldatot kevésbé gondosan és gondosan keverjük össze.

A latex vakolatot tökéletesen sík alapfelületre kell felhordani. A kívánt eredmény elérése érdekében a lemezeket gittel és mély behatolású alapozóval kell előkezelni.

Ha szeretné megtalálni az eredeti és szokatlan bevonatot, akkor nézze meg a nedves selyem vakolat boltjait. A kikeményedés után ezek a bevonatok úgy néznek ki, mint a szövet, ami nagyon érdekesnek tűnik. A keverék összetételében különleges gyöngyházelemek vannak, amelyek látványos túlfolyásokat hoznak létre, és finom selyem felületét imitálják.

Az ilyen kompozíciókhoz bármilyen szín is hozzáadható, de először a következő színekben kaphatók:

 • White.
 • Arany.
 • Gránátalma.
 • Silver.
 • Bronz.

A létrehozott bevonatok nagy nedvességállósággal rendelkeznek: nedves tisztításnak vethetők alá, anélkül, hogy félnének, hogy a bevonat elveszíti fényességét vagy elkezd repedni. Az ilyen típusú gipszet gyakran használják a konyhában.

A „Sea Breeze” egy másik dekoratív bevonat, amely felülmúlhatatlan megjelenéssel rendelkezik, áttetsző szerkezettel rendelkezik, melynek láthatatlan és alig észrevehető árnyalata van. Az ilyen keverék összetétele gyakran tele van finomszemcsés homokkal.

Az anyag kleleringen megy keresztül, de először a következő palettákban készül:

 • White.
 • Red.
 • Arany.
 • Chameleon.

A szakértők azt javasolják, hogy a "tengeri szellőt" kizárólag a belső díszítéshez használják.

A szoba további szigeteléséhez kiváló minőségű hőszigetelő vakolat használható.

A kompozícióban speciális töltőanyagok vannak, amelyek növelik hatékonyságát és javítják a minőséget:

 • Habüveg.
 • Polisztirol (granulátum formájában).
 • Habosított perlit.
 • Vermikulit.

A legnépszerűbbek a polisztirol hab és a perliit keverékek, az utóbbi esetben a perlit - egy speciális összetevő, amely vulkáni eredetű ásványi anyag. A hővédő vakolat viszonylag könnyű, mert kis térfogatú töltőanyagokat tartalmaz. Ennek a funkciónak köszönhetően a keverék használható a legkényelmesebb beltéri mikroklíma létrehozására. Bizonyos esetekben a hővédő kompozíció használata lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy elhagyják a polisztirol vagy ásványgyapot kiegészítő szigetelőlapjait.

Egy másik népszerű vakolat típusa egy akusztikus keverék. Szükséges jelentősen csökkenteni a helyiség zajszintjét. Különösen gyakran hasonló kompozíciókat kezelnek a nagy ipari helyiségek, mozik és tornateremek díszítésében, ahol idegen hangok gyakoriak. Akusztikus vakolat nélkülözhetetlen az építészeti görbületi formák jelenlétében a szobában, valamint a felfüggesztett akusztikus szerkezetek használatának megtagadása is, ha a telepítés nem lehetséges. A fogyasztók azt mondják, hogy sokkal kedvesebb és kényelmesebb, ha ilyen szobával rendelkeznek, különösen, ha a padlót kemény anyagok díszítik.

Egyfajta vakolat vízszigetelése rendszerint speciális vízálló polimerekből áll. Szükség van speciális vízszigetelő rétegek kialakítására a magas páratartalmú helyiségekben vagy épületekben. Az akril, epoxi és poliuretán gyantákat ilyen gipszáramként használják barrier folyadékként. Annak érdekében, hogy a keverék vízhatékonyabb legyen, az oldatot speciális cementpisztollyal (más néven tonbeton gép) kell alkalmazni.

Van egy fertőtlenítő vakolat, amelyet más néven víztelenítésnek neveznek. Ideális a magas páratartalmú helyiségekben való befejezéshez. Ilyen keverékek segítségével kiváló minőségű vízelvezetést végezhetünk anélkül, hogy túlzott mechanikai hatások keletkeznének. Az ilyen készítmények porózus szerkezetűek, aminek következtében a párolgási terület jelentősen nő.

A szilikát polimer vakolatot általában kész oldat formájában állítják elő, amelyet nem kell gyúrni. Ez a befejező anyag teljesen biztonságos és környezetbarát. Ezen kívül az üzletekben különböző színű szilikát vakolatok találhatók. Először is, az ilyen keverékek homlokzati befejező munkákhoz készülnek, de a szakértők azt mondják, hogy beltérben is használhatók. A szilikáthabarcs érdekes lesz a konyha, a loggia vagy az erkély belsejében.

Az ilyen vakolat előnyei:

 • A beton, gipszkarton és mészkő alapokra való felhordás lehetősége.
 • Fokozott gőzáteresztő képesség.
 • Nem hajlamos a deformációra.
 • A csapadék ellenállása.
 • Nem kellemetlen és csípős szag.
 • Gazdag színek.
 • Fokozott erő.
 • Könnyű alkalmazás.
 • Tűzbiztonsági.

Alkalmazza ezt a keveréket kell nagyon gyors, egy tapasztalatlan mester ilyen munka nem tud megbirkózni. Ezen túlmenően a szilikát vakolatnak fednie kell az alapot, amelyet speciális alapozóval kell kezelni. Ilyen keverék szolgáljon nem túl hosszú.

Ha környezetbarát megjelenést szeretne vásárolni, akkor érdemes megfontolni az agyagkeverék megvásárlásának lehetősége, amely sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik:

 • Az agyag vakolat gyorsan felszívja a nedvességet és nedvességet ad ki. E minőség miatt az ilyen bevonatok nagyon hosszú ideig szolgálnak.
 • Alacsony költség.
 • Az agyag vakolat tökéletesen védi a bázist a mechanikai sérülésektől.
 • Ez a keverék rugalmas, ezért könnyen és problémamentesen alkalmazzák.
 • Az agyag vakolat alkalmas az otthoni és belsejében történő befejezésre.
 • Hasonló összetétel alkalmazásával a falak felületén jelentős különbségek állíthatók be.

Ami agyagoldatok hiányát illeti, ezek a következők:

 • A keverékek előállítására szolgáló tiszta készítmény hiánya. Az ilyen gipsz gyártására specifikus arányok nem léteznek, ami miatt minden mester saját magának teszi.
 • A repedések lehetősége. Agyagoldat szárítása túl gyorsan megrepedhet.
 • Nagyon kevés tapasztalt kézműves. Ma az agyagvakolatot ritkán használják, ezért néhány nagyon tapasztalt munkás, aki jól ismeri ezt az anyagot.

Melyik jobb?

Nehéz megmondani, hogy melyik vakolat a legjobb, mivel a megfelelő keverék megválasztása attól függ, hogy melyik helyiségben van javítás. Például egy hűvös helyiségben a legjobb megoldás egy hővédő keverék, és nedves térben ideálisak a fertőtlenítő és vízszigetelő megoldások.

Egy szép és stílusos belső terem kialakításánál a látványos dekoratív keverékek közül választhat. A legdrágább és luxusabb a velencei vakolat, ő az, aki a legjobb megoldásnak számít a pompás együttes létrehozásakor. Az optimális dekoratív kompozíció megválasztása a belső stílus stílusától és "hangulatától" függ.

Az idegen zaj elkerülése érdekében a szobában speciális hangszigetelő vakolatot kell használni.

Kiválasztva a legjobb megoldást otthonának befejezésére, figyelnie kell annak összetételére és teljesítményére. A kiváló minőségű vakolatnak gőzáteresztőnek, vízállónak és tartósnak kell lennie. Az ilyen bevonatok nemcsak sok éven át szolgálnak, hanem hosszú ideig vonzó megjelenést is fenntartanak.

alkalmazási körét

Különböző típusú vakolatok alkalmasak számos munkára, például:

 • A legtöbb kiszerelés használható belsőépítészetre. Még a homlokzat befejezésére tervezett szilikát keverékek is használhatók a lakás belső terének kialakításához.
 • A belső javítási munkákhoz általában dekoratív vakolat kerül felhasználásra.
 • A homlokzati munkáknál gyakran nem csak szilikátot, hanem szerkezeti, szerkezeti és görgős keveréket is választanak.
 • A téglaalapozások befejezéséhez cement alapú keverékek használata javasolt. Az alkalmazott réteg vastagsága nem haladhatja meg a 3 cm-t.
 • A betonpadlókat vakolhatjuk, de először primer keverékekkel kell kezelni, amelyek kvarchomokból és lisztből állnak. Az ilyen bázisokhoz gipsz- vagy gipsz-habarcsot tartalmazó cement vakolatokat ajánlunk.
 • Ha az épület falai gáz- vagy habtömbökből készülnek, akkor ajánlatos a mélyen behatoló porózus vakolattal befejezni.
 • Ilyen anyag, mint polifóliás anyag is lehetséges a vakolat feldolgozására. Ehhez használjon egyetemes homlokzati keveréket (ha a homlokzat kialakításáról beszélünk) vagy ásványi összetételt.

Univerzális homlokzati vakolat - megbízható és nedvességálló keverék, amely nem fél a kemény éghajlati viszonyoktól és a szélsőséges hőmérsékletektől. Ez a kompozíció kiválóan alkalmas külső díszítésre, még hosszabb ideig tart, és még inkább megnézi, ha egy speciális megerősített hálót szerel fel.

 • Az ásványi keverékeket gyakran használják homlokzati munkákhoz. Az ilyen készítmények alapja a normál fehér színű portlandcement, valamint a mész és a különböző töltőanyagok. Ezek az oldatok nagyon tartósak és nagy tapadást mutatnak sok felületen, beleértve a fent említett habot is.
 • A zajos területek díszítésében a megnövelt hangszigetelési jellemzőkkel rendelkező modern akusztikai keverékeket használják. Ez lehet egy koncertterem, mozi és más hasonló terek.Természetesen, egy normál lakóházban egy új épületben vagy magánházban is használható.
 • A latex keverékek széles felületen alkalmazhatók, de előzetesen elő kell készíteniük - gitt és speciális alapozó bevonattal.
 • Az Universal egy modern vakolat. Sűrű ásványi bázisokon, celluláris szerkezetű habbetonnal, szilikátbázisokkal (szénsavas beton, tégla), valamint szintetikus eredetű hőszigetelőkkel, például polisztirollal vagy habgal alkalmazható. Ilyen keverék kiválasztásakor szem előtt kell tartani, hogy nem tolerál bizonyos légköri jelenségeket, mivel nem vízálló és mosható.

szín

A vakolat különböző színű lehet, ez a jelzőtől függ, hogy a helyiség, amelyben a javítás készül, meg fog jelenni. Az üzletek különböző készítményeket árulnak. Általában a vakolatokat kész formában értékesítik, és mindössze annyit kell tennie, hogy hozzáad egy vagy több pigmentet. Ugyanakkor ebben a pillanatban nagyon óvatosan kell eljárnunk, hogy ne túlzásba vegyük, és ne tegyük túlságosan világosnak és durvanak az árnyalatot.

A festett keverék helyes alkalmazása után befejezni kell a befejező munkát.átfedéseket festett speciális festék- és lakk kompozícióval. Itt egyesítheti a különböző árnyalatokat, de ha nem akar kísérletezni, kiválaszthatja az eredetileg azonos színt. Egy speciális színezőanyagot is hozzáadhat a vakolathoz, hogy a fal megfelelő színt kapjon. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ebben az esetben átfesteni kell az átfedéseket annak érdekében, hogy azok bujabbak és telítettebbek legyenek.

A vakolat teljesen bármilyen színű, a legnépszerűbb pasztell kompozíciók:

 • Blue.
 • Green.
 • Pink.
 • Peach.
 • Halvány sárga.
 • Turquoise.

Ha szokatlan árnyalatokkal szeretné díszíteni a belső teret, akkor a dekoratív kompozíciókhoz, mint például a "tengeri szellő" vagy a "nedves selyem", érdemes fordulni, mert arany-, ezüst- és bronzszínekkel rendelkezhetnek.

Hogyan kell kiszámítani az áramlást?

A befejező munkálatok megkezdése előtt meg kell számítani a vakolat keverék fogyasztását 1 négyzetméterenként.

Ez így kiszámítható:

 • Először számítsuk ki a kívánt rétegvastagságot.
 • Ezután törölje a bázist.
 • Ezután meg kell függesztenie a felszínt, jelzőtáblákat vagy speciális léceket.
 • A különböző helyszíneken kulcsfontosságú pontokat kell találniuk. Továbbá a rendszeres és a páros síktól való alaptól való eltérést határozzák meg tőlük. Minél több pontot választ, annál jobb lesz az eredmény.
 • Most meg kell mérnie az összes eltérést, hozzá kell adnia őket és meg kell osztania a megjelölt pontok számával.

Ahhoz, hogy az anyag kiszámításának ez a módja érthetőbb legyen, érdemes egy példát adni:

 • Például egy 10 m 2 -es területű, 50 mm-es metszésű habarcsot kell lefedni (vegye figyelembe, hogy a maximális eltérés 5 cm lehet).
 • Három pont lógása esetén 1 cm-es, 3 cm-es, 5 cm-es eltéréseket kapunk.
 • Az eredményeket hozzá kell adni - 1 + 3 + 5 = 9 cm.
 • Most meg kell osztani a kapott értéket a függesztett pontok számával - 9: 3 = 3 cm.
 • A kapott eredmények alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy egy tiszta és egyenletes alapbevonat esetében szükség lesz a 3 cm-es középső réteg átadására.

A középső réteg meghatározása után meg kell ismerkednie a gyártó ajánlásaival az anyagfogyasztás kiszámításához. Általános szabály, hogy négyzetméteren feltüntetik a 10 mm-es réteg alkalmazását. Ez az információ a csomagoláson található. A kiváló minőségű vakolat problémái ebben az ügyben nem lehetnek.

Például a száraz megoldásnál a Knauf Rotband azt jelzi, hogy egy 10 mm-es rétegű négyzetméteres alapterület kialakítása 8,5 kg vakolatot vesz igénybe.

Ezen mutatók alapján további számításokat végezhet:

 • Szorozzuk a normát (ebben az esetben 8,5) az átlagos vastagsággal, amelyet ezt megelőzően számítottunk - 8,5x3 = 25,5 kg.
 • Ennek eredményeképpen a Knauf Rotband oldatfogyasztását egy négyzetméteres bázis befejezéséhez kaptuk.

műszerek

Ha azt tervezed, hogy önmagadban vakolod be a mennyezetet a szobában Szükséged lesz a következő eszközökre és további keverékekre:

 • Spatulával.
 • Világítótornyok.
 • Reszelő.
 • Fúró.
 • Celluláris calico mérete 1,5x1,2 mm, 2x2 mm, 5x5 mm, 10x10 mm.
 • Simítóval (simítóval).
 • Speciális fém finisher.
 • Nettó kapacitás.
 • Görgők, bélyegzők. Ezek az eszközök sokkal kényelmesebbek texturált keverék alkalmazására.
 • Festék. Szükséged lesz rá, ha a vakolatod egyszerű, fehér színű és nem festett.
 • Víz alapú lakk. Meg kell erősítenie a festékréteget.
 • Primer a festéshez.

Technológia működik

Ha azt szeretné, hogy a vakolt felületek esztétikusan és gondosan nézzenek ki, akkor kövesse a megfelelő alkalmazási technológiát és a befejező munkák bizonyos szakaszait. Először elkészítjük az alapot, majd folytathatjuk a padló és a primer jelölését. Szintén szükség lesz jelzőfények telepítésére. Csak miután ezeket a lépéseket meg lehet fedni a falak vakolat. A végső szakasz a padló és a mennyezet közelében lévő sarokszakaszok és platformok kialakítása lesz.

Hogyan készítsünk keveréket?

A vakolat közvetlen előkészítése előtt figyelembe kell venni azt az alapot, amelyre azt fogják tenni.

 • Az épületek külső díszítésére cement- és mész-opciókat kell használni. Alkalmasak a magas páratartalmú területekre is.
 • A mész- és gipsz kompozíciók fal- és mennyezeti alapok díszítésére használhatók alacsony páratartalmú terekben.
 • A környezetbarát agyagot tartalmazó gipszkeverékek ideálisak a kő és a fa alapjai számára.

A vakolat előkészítésénél a szakmai mesterek alábbi ajánlásain kell alapulnia:

 • Minden anyag ajánlott egy speciális szűrőn áthaladni különböző méretű cellákkal.
 • A keverék elkészítéséhez külön doboznak kell lennie, amelynek mélysége legalább 10 mm és legfeljebb 20 mm.
 • Bármelyik megoldást választja, hogy befejezze a falakat, jól össze kell kevernie, hogy homogén tömeget és tömítéseket ne kapjon. Ehhez használhat egy 1 méteres hosszúságú, fából készült speciális lapátot. Ha a keverék szerkezete heterogén, akkor az anyag nem fogja elkapni az átfedést, és rossz minőségű lesz.
 • Vegyes vakolat esetén győződjön meg arról, hogy a megfelelő zsírtartalmú. Ebből a célból a keverék lapkás. A minőségi megoldás egy kicsit ragaszkodik az eszközhöz. Ha az előkészített gipsz túl szorosan ragad az evezőre, akkor hozzá kell adni az aggregátumot, hogy csökkentsük a zsírtartalom szintjét. Ha a kompozíció ellenkezőleg, egyáltalán nem tapad, akkor szükséges, hogy egy összetevőt hozzunk hozzá egy kötőanyaggal.

Nézzük meg közelebbről, hogyan készítsünk különböző megoldásokat.

A cement-mész A vakolat típusaihoz 1 rész cement, 3-5 rész homok és 1 rész mész szükséges.

 • Szükséges, hogy agyag edényt vegyen, és egy vödörbe tegye. Ne feledje, hogy a műanyag csomagolás nem alkalmas erre.
 • Helyezzen vizet a vödörbe szobahőmérsékleten. Öntsük úgy, hogy teljesen lefedje a mészréteget.
 • Most már inkább a vödör fedelével kell lefedni, és valamivel nehézre nyomni, mert a forrásban a mész gyakran áthalad az edény szélein.
 • Ezután meg kell várni, amíg a készítmény összetevőinek kémiai reakciója leáll.
 • Ezután a keveréket a szokásos gézen keresztül kell feszíteni.
 • Egy nap elteltével ez a mészhabarcs a padlóburkolat helyiségben történő vakolására használható.
 • Ezután készítsen száraz homok-cement keveréket (1-3).
 • Öntsük a mészkeveréket egy száraz alapanyagú tartályba, és alaposan keverjük össze, amíg a habarcs sima.

Hárshabarcs készítéséhez Szükséged lesz 1 rész mész keverékre és 3 rész homokra.

 • A mészet vízzel kell „leállítani”, hogy végül minőségi megoldás jöjjön létre.
 • Adjunk hozzá vizet és homokot a mésztartályhoz - ezek az összetevők megkönnyítik a vegyület szubsztrátumra való felvitelét.
 • Az oldatot alaposan keverjük össze, hogy ne maradjon csomó vagy ragacsos darab.
 • Dobja a homok maradványait kis adagokban. Ugyanakkor öntsünk vizet.
 • A kompozíció készenlétét a megjelenése határozza meg - normális zsírtartalmának és átlagos sűrűségének kell lennie.

A vakolat és a mész vakolat 1 rész gipsz száraz formában, és 3 darab különleges tészta egy mészből. Ezt az oldatot az elkészítés után azonnal fel kell használni, mivel nagyon gyorsan szárad.

 • Először oldja fel a száraz gipszet vízzel. Ennek eredményeképpen sokat kell tennie, mint egy tészta.
 • Az első komponenshez adjunk hozzá mészoldatot, és jól keverjük össze.

Hogyan állítsuk be a gerendákat?

A világítótornyok szükségesek ahhoz, hogy a falak tökéletesen sima felületeket érjenek el, ezek a részek az épület szintjén vannak kitéve. Rendszerint a fémvezetők beaconként használatosak, a falakhoz egy egyszerű gipsz habarccsal vannak rögzítve, mivel gyorsan kiszárad és szilárdvá válik, és így megbízhatóan tartja a profilt a beállított helyzetben.

A gerendák telepítésekor bizonyos távolságot kell fenntartani. Az optimális lépés 1,5 m távolságra van egymástól. Szükséges, hogy a szabályozási folyamatban a szabály két egymás mellett elhelyezkedő jelzőt követ. A függőleges fémvezetőket vízvezetékkel kell ellenőrizni. Ha a szerszámcsomagja csak kicsi és rövid, akkor helyettük egy lenyűgözőbb sávot használhat, amelyet a vezetőhöz kell csatolni, és mielőtt a gipszhabarcs teljesen kikeményedne.

edzés

A vakolat felhordása előtt rendkívül fontos a falak alapjainak megfelelő előkészítése.

Ehhez:

 • Megszabaduljon a korábbi befejező anyagoktól és a bevonatoktól a tervezet alapján. Minden festéket, tapétát vagy régi dekoratív vakolatot el kell távolítani. A kiindulási réteg csak akkor hagyható a helyére, ha elég erős, ellenkező esetben le kell állítani az alapból.
 • Ezután egy kalapáccsal kell kopogtatni az alapot. Ez azért szükséges, hogy azonosítsuk a gyenge területeket, amelyek a gitt vagy cement-homokvegyület javítását igénylik.
 • Ha a falban fémrészek, például körmök vagy csavarok vannak, azokat el kell távolítani. Ami a megerősítést illeti, egy daráló segítségével vágják, és egy korróziógátló hatású anyaggal van bevonva.
 • Ne kezdje el a megoldás alkalmazását anélkül, hogy a bútorokat és más tárgyakat filmmel lefedné.
 • Ezután egy falat kell alkalmazni a falakon. Ezt a szakaszt nem szabad elhanyagolni, mivel a vakolat élettartama közvetlenül attól függ.

Az alapozó nem csak a vakolat tartósságának biztosításához szükséges, hanem antiszeptikus rétegként is működik, és növeli a befejező anyagok szellőzését. A tégla és beton alapok számára ajánlott mély behatolású talaj használata, és a szokásos „Betonokontakt” alkalmas az egyszerű és sima alapokra.

A megszerzett alapozót a festéktartályba kell önteni. Ezután meg kell merülnie egy építési kefével vagy hengerrel, óvatosan nyomja meg a szerszámot egy speciális ruhára, amely közvetlenül az edényekre van felszerelve, majd feldolgozza a meglévő alapterületek teljes területét. Ne felejtsük el, hogy a kiindulási réteg alkalmazása után 2-3 órát kell várni, majd ismételje meg az eljárást.

Ezt az átfedést követően 10-12 órán át hagyja megszáradni. A bázisok primerrel történő kezelése után telepítheti a jelzőt.

büntetés kiszabása

A bázisok alapos előkészítése után, valamint alapozójukat közvetlenül a vakolat alkalmazásához lehet folytatni. Ez a munka nem túl bonyolult, és egy otthoni mester, aki nem rendelkezik rengeteg tapasztalattal az ilyen ügyekben, megbirkózik vele.

Vegyük figyelembe a gipsz habarcsra történő alkalmazásának folyamatát:

 • Először megfelelően meg kell gyúrni a megoldást az összes szükséges alkatrésszel, és elő kell készítenie a munkához szükséges eszközöket. Ha a padló téglából vagy betonból áll, akkor előttük vízzel kell nedvesíteni. Az ilyen bevonatok erősen elnyelik, ezért a gipsz nem fog gyorsan erősödni, amíg teljesen megszárad, ami aztán a csúnya repedések megjelenéséhez vezet.
 • Kívánatos, hogy a falakat vízzel lefedjék permetezőpisztollyal. Ha ez nem szerepel az eszköztárban, akkor ezt a folyamatot egyszerű nedves szivaccsal végezheti el.

Az elkészített oldatot a falakra kétféleképpen lehet alkalmazni:

 • „Lepel”. Az alkalmazás ezen változata gyakrabban tapasztalt mesterek. Ilyen munkával a megoldás "a nakidyvaetsya" az alapfelületen, majd a kívánt léptékre nyúlik. Egy tapasztalatlan felhasználó számára jobb, ha elutasítanak egy ilyen módszert.
 • A kezdőnek egy széles spatulára kell írnia a keveréket, és mozgatnia kell az alapfelületre, majd speciális szerszámmal - simítóval.

Ezután be kell vennie a szabályt, és merőlegesnek kell lennie a jelzőkre. Futtassa ezt az eszközt az alulról felfelé, így könnyű csipeszmozgásokat készíthet. A szabály hegyes része levágja az extra vakolatot, amelyet ezután a fennmaradó rések bezárására lehet használni. Ha a gipsz alkalmazásakor a buborékok képződnek, akkor a keveréket el kell távolítani ezekből a helyekből, majd újra felhordani és alaposan kiegyenlíteni. A befejező munka végén meg kell ismételni a szabályt a bázison, de most már az alulról felfelé vezetheti az eszközt. Javasoljuk, hogy ezt az eljárást legfeljebb 5 alkalommal végezze el, ezért tökéletesen sima és tiszta felületet kell kialakítani.

Az összes munka végén csak a sarkokban lévő helyek, valamint a padló és a mennyezet közelében maradnak Ezeket a területeket csak a fennmaradó terület teljes szárítása után kell megmunkálni.

A padló és a mennyezet közelében lévő sarkok és területek befejezése

Ezek a művek a végső. A gipsz vakolatot a lehető legrövidebb időn belül a padló és a mennyezet közelében lévő sarkokra és területekre kell felhordani.

A fennmaradó területek befejezése javasolt a mennyezetről. Ehhez újra fel kell készítenie az oldatot, és ugyanolyan konzisztenciát kell tartania, mint a fő felületek díszítésében. A kapott oldatot keskeny spatulára kell írni, majd óvatosan húzni. Ha enyhe átfedés van - ne félj. Ezután csiszolópapírral mehetsz. Hasonlóképpen, a padló közelében lévő befejezetlen területeket le kell vágni. A fennmaradó vakolt területeket a szabály szerint kell kiegyenlíteni, eltávolítva a felesleges dekoratív anyagot. A sarkokat hasonló technológiával kell feldolgozni, de érdemes egy négyzet segítségével folyamatosan figyelni a padlók merőleges helyzetét. Ebben az esetben a gerendák helyett a referenciapont a már elkészült falfelület lesz.

Az összes munka végén meg kell győződnünk arról, hogy nincsenek repedések a falakon, ha még mindig alakulnak, akkor folyékony készítményekkel kell lezárni és szabályozni. Csak miután ezeket a műveleteket eltávolíthatod az összes jelzőt, és a kapott tengelyek tömítése és szintje. Ezt követően a vakolt felületet csiszolópapírral kell csiszolni.

gyártók

A leghíresebb és legnépszerűbb gyártók közül, amelyek kiváló minőségű és tartós vakolatot gyártanak, A következő nagyobb cégeket kell kiemelni:

 • Knauf (Németország).
 • Ceresit (Németország).
 • "Bányászok" (Oroszország).
 • Volma (Oroszország).
 • Weber Betonit (Franciaország).
 • Selyemgipsz (Oroszország).

Vélemények

A legtöbb fogyasztó gipszet vásárol külföldi márkáktól. Általában a termékek minősége teljesen megfelel nekik - ritka kivételekkel: gyakrabban az emberek nem csalódnak, mint a kapott bevonatok rossz minősége, hanem a keverési költségek. Például a francia Weber Betonit vagy egy nagy német Knauf cég terméke nem olcsó. Érdemes megemlíteni, hogy ezekben a márkákban a vakolatok keverékeinek sokféle olcsó utánzata van a boltokban. Az ilyen termékekkel szembesülő vásárlók csalódást okoznak a használatukkal.

A fogyasztók rámutatnak az orosz vakolatok jó minőségére, de nagyon gyakran kicsit zsugorodnak, és gyakran többet fizetnek, mint az idegen keverékek.

Tippek és trükkök

A szakértők azt javasolják, hogy kizárólag a kiváló minőségű és márkás anyagokat használjanak a díszítéshez. Ne keressen túl olcsó keveréket, mivel általában gyenge tapadást mutatnak, nem hosszú ideig szolgálnak, és jelentős zsugorodást okoznak.

Ne hagyja figyelmen kívül a vakolat alkalmazásához szükséges alap elkészítését, különben a finomság gondatlanul fekszik, és nem elegendő az alaphoz.

            Válasszon gőzáteresztő és nedvességálló keveréket.az ilyen készítmények hosszúak és ellenállnak a kopásnak. Ezenkívül a veszélyes baktériumok vagy penészek és gombák nem szaporodnak felszínükön.

            Legyen óvatos, ha színt ad a vakolat keverékéhez: ha túl sok, akkor az eredmény nem lesz szíves - a kompozíció túl világos lesz.

            A gipszfalak folyamatának jellemzőiről és bonyolultságáról lásd a következő videót.

            Comments
             szerző
            Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

            Bejárat

            Nappali

            hálószoba