Dekoratív vakolat festése: alkalmazási módok

Néhány évvel ezelőtt a vakolatot elsősorban a felületek kiegyenlítésére használták, különféle zsetonokat és repedéseket rejtve. Ma megváltozott a helyzet: egy különleges dekoratív vakolat jelent meg a piacon, amelyet végső bevonatként használnak. Dekoratív vakolat festése: fontolja meg a módszerek alkalmazását.

Különleges jellemzők

Dekoratív vakolat, valamint egyéb befejező anyagok, saját jellegzetessége:

  • Ez a fajta vakolat 2 célt szolgál: a falak durva igazítása és befejezése.
  • Ez a befejező anyag ellenáll a fakulásnak, a mechanikai sérülésnek, a magas páratartalomnak és a hirtelen hőmérsékletváltozásoknak.
  • Két fajtája van. Eladáskor dekoratív befejező anyagot találhat beltéren vagy kültéren.

Ezek az anyag általános jellemzői. Jellemző tulajdonságai is vannak, amelyeket részletesebben meg kell vitatni.

Megkülönböztető jellemzők

A szakértők szerint a dekoratív vakolat fő jellemzője a textúra. Hála neki, szinte bármilyen dizájnot hozhat létre a falakon, mindent csak az öltöző képzelőereje és készsége korlátoz. A második jellemző az anyag szerkezetében rejlik. A dekoratív vakolat más anyagok nagyobb részecskéit tartalmazza. Jelenlétük lehetővé teszi, hogy a helyiségek díszítésekor a falakon egyedülálló domborműket hozzon létre.

Minden alkotóelem, amely ebbe a befejező nyersanyagba tartozik, természetes eredetű., ami azt jelenti, hogy teljesen biztonságosak az emberi egészségre. Működés közben az anyag nem bocsát ki toxinokat a levegőbe. A dekoratív vakolathoz szinte bármilyen festék használható: sok pigment alkalmas erre. Ugyanakkor az anyag nem szívja fel a szagokat. Dekoratív vakolat tökéletesen kombinálható bármilyen építőanyaggal. Alkalmazható téglára, kőre, betonra és vakolatra. Valójában ez egy univerzális befejező anyag.

Lehetséges festeni?

Mivel ez az anyag a falak kiegyenlítésére és befejezésére szolgál, gyakran a vásárló érdekli az ilyen vakolat festésének lehetőségét, mert természetes árnyalatai szürke vagy fehérek, amelyeket nem mindenki szeret. A fejlesztők lehetővé teszik a befejező anyag festésének folyamatát. Ezt a munkát különféle festékek segítségével, vagy a keverék színének hozzáadásával végezheti el a gyártás során.

A szín vagy színező keverék speciális típusát a befejező anyag típusától függően kell kiválasztani. Vegye figyelembe a munkafolyamat szükségességét és helyét. Ha a munka eleje a lakásban található, akkor jobb választani egy olyan festéket, amely gyakorlatilag nincs szaga, vagy gyorsan eltűnik. Az utcán végzett munkáknál jobb, ha speciális festékeket választanak, nagyobb stabilitással. Minden festéktípusnak megvan a maga sajátosságai és teljesítményjellemzői, amelyeket egy anyag megvásárlásakor figyelembe kell venni.

Mit válasszunk?

Az ilyen befejező anyagok jelenleg a piacon igen szélesek. A tapasztalatlan vásárlók számára nehéz lehet a dekoratív vakolat számlálóján bemutatott dekoratív vakolat közül választani. Ezért meg kell ismerkednie a díszítés főbb típusával és jellemzőivel.

A kitöltő gipsz típusa három típusra oszlik:

texturált

Ez az anyag erősen viszkózus szerkezetű és nagy mennyiségű töltőanyagot tartalmaz a készítményben.E fajta használata nem jelenti a falak részletes előkészítését. Ideális beltéri és kültéri használatra. A kész felület végül utánozza a bőrt, a fát, a ruhát vagy a papírt. A kültéri munkák során különösen népszerű az úgynevezett "kéreg bogár", amely egyfajta texturált vakolatnak tekinthető.

Velencei keverék

Ezt a típust széles körben használják beltéri befejezési munkák során. A szárított formában az onyx vagy a márvány mintáját utánozza. Első pillantásra nehéz megkülönböztetni a valódi kövektől. A velencei vakolattal kezelt felület fényes vagy matt. Különböző színezékek hozzáadásával elérheti a utánzási drágakövek hatását. Ez a legjobban megfelel a gyöngy, ezüst és platina árnyalatainak.

szerkezeti

Ez a dekoratív vakolat több rétegből áll, és szilikát vagy akril keverékek alapján készül. Heterogén szerkezete, kiváló műszaki jellemzői, fokozott ellenállása a nedvességnek és a mechanikai sokknak.

A kapcsolat típusától függően a dekoratív vakolat négy kategóriába sorolható:

akril

Ebben az esetben a fő komponens az akrilgyanta. Ennek az anyagnak a jellemzője az alacsony gőzáteresztő képesség. Eladáskor az ilyen nyersanyagok felhasználásra kész formában találhatók. A leggyakoribb dekoratív vakolat a „VGT” márkából.

szilikát

Ebbe a kategóriába tartoznak a folyékony üvegen alapuló termékek. Nagy szilárdság és tartósság jellemzi. Bármilyen felületen használható. Ezt a vakolatot kizárólag a használatra kész formában hajtják végre.

ásványi

Ez a fajta cement alapján készül. Ez a dekoratív vakolat kültéri munkákhoz, valamint a magas páratartalmú helyiségek belsejében történő falazáshoz alkalmas. Általában száraz keverékként adják el, amelyet vízzel hígítani kell.

szilícium

A dekoratív vakolat fő kötőanyaga szilikongyanta. Ez a vakolat az univerzális kategóriába tartozik, a külső és belső falak befejezéséhez, a ház bármely helyiségében végzett kivitelezéshez.

Az egyes típusok alapjellemzőinek áttekintése után választhat a boltban feltüntetett gittől, amire szüksége van.

Hogyan kell használni?

A dekoratív vakolat festésében nincs semmi nehéz. Ezt a munkát könnyen elvégezheti saját kezével. Napjainkban különbözőfajta festési módok léteznek, amelyekre saját munkamódszereiket fejlesztették ki.

Színezés két színben

Ehhez a festési módszerhez a következő eszközökre lesz szükség:

  • hab gumi rövid henger;
  • görgő hosszú napsütéssel.

A fal felszínének festése az alkalmazott felülettel két szakaszban történik. Kezdetben egy hosszú halomból álló ecsetet alkalmazunk az egész falra. Fontos, hogy a festékréteg egyenletes, sűrű, de nem vastag. A fal felszínén lévő kiemelkedéseket csak habhengerrel festeni kell. A festékrétegnek vékonynak kell lennie. A kétlépcsős színezés miatt a vetülékek sötétebbek, a fal többi része megtartja eredeti megjelenését. Másképp tehetsz. Ehhez adjon hozzá egy színt a vakolathoz, és használja a keveréket a teljes falon, majd használjon csak kiálló részeket habhengerrel.

Velencei vakolat hatása

Az ilyen festést 3 fázisban végezzük.

Sok időt vesz igénybe, szorgalmas munkát igényel, és a következő:

  • Hosszú napsütésű görgővel festjük a falat a fő alapszínre.
  • Egy kis habhenger segítségével a kiálló részek enyhén foltosak túlcsordulással (például az univerzális alapozóval egyenlő részekben kevert ezüsthal).
  • Most alkalmazza a végső bevonatot. Ehhez a vízalapú akrillakkot 3: 1 arányban keverjük össze vízzel. A kapott keverékhez kis mennyiségű különleges csillogást (csillogást) adunk. A hozzávetőleges mennyiség 1 evőkanál. l. liter liter vízben. A kapott keveréket egy közepes vastagságú egyenletes rétegben alkalmazzuk egy új, kis habhengerrel.

Ennek eredményeképpen a falon egy természetes kő utánzata keletkezik. Ez a hatás jól néz ki az apartmanok és a vidéki házak modern belső terében. Ez a felszíni burkolat térbeli nemességet ad és tanácsokat ad a ház tulajdonosainak jólétére.

Száraz kefe festése

Ebben az esetben a színek azonnal hozzáadódnak a vakolathoz, és csak a falakat vakolják. További festék festék csak kiálló részeket. Ennek a módszernek a sajátossága abban rejlik, hogy a festéket gyakorlatilag száraz kefével, azaz maga a kefével alkalmazzuk (a színezőanyagot minimális mennyiségben alkalmazzuk).

A festés kiemelése

Ez a festési módszer alkalmas a belső falakra. Kezdetben a vízbázisú festéket vízzel tovább hígítjuk. Ezután egy széles hengerrel óvatosan festjük át a fal egy részét, és azonnal mossuk le a festéket nedves, tiszta szivaccsal. Ennek eredményeként csak a falon levő mélyedések folynak.

A dekoratív vakolat festésének minden módja egyedülálló, és lehetővé teszi, hogy egyedi szobát és az egész épület egészét egyedi belső kialakítással hozza létre. Fontos, hogy a gipsz típusát és a festés variációját a szoba belső stílusának és a színárnyalatnak megfelelően válasszuk.

Érdekes példák

A megfelelő választással rendelkező dekoratív vakolat még a legáltalánosabb szobát is valódi műalkotássá alakíthatja:

A befejező anyag gazdag aranyszínű és texturált felülete ezt a nappalit királyi kamrává alakította. Ez a szoba meglehetősen drága, stílusos és egyedi. A vakolat színe tökéletesen harmonizál a függönyökkel és a padlóburkolattal, hangsúlyozza a nappali bútorok finom színét.

A folyosón egy olyan szép, vakolt falú fal található, amely azonnal rendkívüli és stílusos lesz, és a háziállat finom ízére utal.

A kompetensen választott színséma teret ad otthonos és otthonos légkörnek, a texturált pillangó a teljes terv egészét frissíti.

Hogyan kell alkalmazni a "Virágok" dekoratív vakolatot?

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba