Gipszkarton fali dekoráció faházban: szerelési munkák

A fák háza a falak egyenetlensége miatt gyakran belső befejezést igényel. Számos felületkezelés van. Ezt követően a faházban a gipszkarton falai, a szerelési munkák, az anyag jellemzői és fajtái tekintendők.

Jellemzők

A faház kiváló választás a lakóház építőanyagának, a legtisztább, oxigénnel ellátott, tartós hőnek, amely esztétikai megjelenéssel rendelkezik. A rönkfalak vagy a faanyagok egyenetlen belső felülete azonban összehangolást igényel. Ezt azért teszik, mert egy modernebb belső teret akarnak elérni, elrejteni az elektromos vezetékeket és egyéb kommunikációt, festeni a szobákat a preferált fényben, valamint helyszíni világítást szervezni.

A rönk vagy a faház falai mindenesetre enyhülnek. Többféleképpen lehet szintetizálni: gipsz vagy zsalu rétegelt lemez, műanyag panelek.

A belső gipszkarton előnyei:

 • ez az anyag gipsz vakolatból, azaz természetes anyagból készül;
 • a lapok könnyűek, könnyen vághatók és rögzíthetők a falakhoz;
 • a telepítés után tökéletes sík felületet képez, amely gitt és festék lehet;
 • a gipszkarton nagy gőzáteresztő képességgel rendelkezik;
 • Ez az anyag viszonylag olcsó.

A falakat rusztikus gipszkartonnal díszítheti rusztikus házban, nem fog sokáig tartani, és a telepítési utasítások nagyon egyszerűek.

Anyagfajta

A gipszkarton összetétele és fizikai tulajdonságai négyféle lehetnek:

 • Hagyományos, belsőépítészeti használatra, ahol a páratartalom nem haladja meg a 70% -ot. A lapjai szürkeek, és a jelölések kék betűkkel vannak.
 • A nedvesség ellenálló a magas nedvességtartalmú helyiségekben használható speciális gombaellenes komponensek miatt. Zöld lapokkal és kék jelölésekkel rendelkezik.
 • Tűzálló - egy vidéki házhoz, különösen tűzhelyfűtéssel, a legmegbízhatóbb lehetőség. Erősítő adalékanyagokból áll, így nem fél a nyílt tűztől sem. A lapok színe rózsaszínű, piros betűkkel.
 • Tűzálló és nedvességálló, kombinálva az utolsó két fajta tulajdonságait. Lapjai zöldek, piros jelöléssel.

Széle szerint a gipszkartonlapok a következő típusok lehetnek:

 • Egyenes szegéllyel - a bőr belső rétegeihez tervezve.
 • Hígított éllel - a szerelés után a lemezeket az erősítőszalaggal és a kitömörített ragasztókkal ragasztják.
 • Lekerekített él - nincs szükség erősítőszalagra az ízületekhez, a felületet azonnal kiöntjük.

A szabványos gipszkarton szélessége 1200 mm, hossza 2500 vagy 3000 mm lehet. Más hosszúságok kevésbé gyakoriak, bár könnyebben rögzíthetők a profilhoz vágás nélkül. A gipszkarton vastagsága 6, 9,5 és 12,5 mm lehet.

Felület előkészítése

A keret felszerelése és a gipszkarton lapok beszerelése előtt fel kell készíteni a falak felszínét a faházban. A rönköket, táblákat vagy táblákat mély behatolású alapozóval kell kezelni. Vegyünk egy speciális kompozíciót a fára, amely megvédi a gombákat, a penész és a rothadás ellen. A régi falakat porról és szennyeződésről kell tisztítani. Ezután megmérjük a falak szabálytalanságait, és attól függően, hogy a jövőbeli keret vastagsága legyen kiválasztva. Ebben a szakaszban a legjobb, ha előzetesen előkészítjük a szükséges mennyiségű hőszigetelő anyagot.

Keretszerkezet

A gipszkarton falánál egy fából készült gerendák vagy fémprofilok rögzíthetők.Az ilyen befejezés leglényegesebb szakasza a sima, csepp nélküli és függőleges szintű láda. A keret beszerelése után csak szigeteléssel, belső vezetékek és gipszkarton burkolatok készítésével marad.

A fa

A gipszkarton lemezek beszereléséhez saját kezű fadarab jó, mert a megfizethető anyag könnyen vágható, környezetbarát, hő- és hangszigetelés. A rekeszeknél a sima, erős rudak vastagsága függ a függőleges fal szintkülönbségétől. A leggyakrabban használt lécek mérete 30x30, 30x40, 40x40 vagy 50x50 mm. A szükséges darabokat fűrész vagy fűrészfűrész segítségével vághatja le.

A mennyezet és a padló mentén található sávokból vízszintes vezetők vannak. A fa falhoz való rögzítése a legjobb horgonyok vagy csavarok a fán 50-100 mm. Ezután merőleges a függőleges rudak a teljes magasságban. A köztük lévő távolság a gipszkarton lap szélességétől függ, és úgy kell beszerelni, hogy az ízületek pontosan a rúd közepén legyenek. Az egyes sínkeretek beszerelése után a szintet ellenőrizzük.

Fémből

A fémszerkezet profilja a keret felszereléséhez jó, mert elég erős, könnyen vágható, hajlítható és fapadhoz rögzíthető. A szilárd láda helyes felszereléséhez 2-et kell venni: vezető és rack. Az elsőt MO jelöli, sima oldalfalakkal rendelkezik, és az állványok és a szálak támogatására szolgál. A méretek 28x27, 50x40, 65x40, 75x40 és 100x40 mm lehetnek.

Az állványra szerelhető profilok oldalirányú merevítőkkel rendelkeznek, ők azok, akik a jövő fémkeretét terhelik. A méretek 50x50, 65x50, 75x50 és 100x50 mm lehetnek. A vezetők mellett ezek a fajok U-alakú szerkezetűek, beillesztve. Ezeket PS jelöli.

A szükséges számú profil elkészítése után a kívánt hosszúságú darabokat vágni kell. Ezt könnyen elvégezheti a daráló, ha nem, akkor ollót használhat a fémhez. A profilok falra való telepítéséhez a legjobb, ha fémrákot használ. Hajlításkor ez egy P-alakú rész, melynek furatai csavarok csavarozására szolgálnak. Először is, ezek a "rákok" minden függőleges jelzésű sorban vannak egymáshoz képest 40 - 50 cm távolságra. Ezután a fém állványprofilok csavarjaihoz vannak rögzítve. Ezután a függőleges sorokhoz vízszintes áthidalók vannak rögzítve, ami merev rácsos szerkezetet eredményez.

Ha valamilyen oknál fogva nem állnak rendelkezésre a „rák” rögzítések, akkor a kerethez vágott darabból készült házi állványok használhatók, a rack állványokat a vezetők hornyaiba is behelyezheti. A fából készült rudakból és fémprofilokból készült ládák kombinált lehetőségei vannak. Ebben az esetben a keret a fa hőszigetelésének telepítésére szolgál. Kiválasztjuk a 30x40, 40x40 vagy 50x50 mm-es rudakat - mindez a szigetelőanyag vastagságától függ. Amikor a rudak burkolata készen áll, és a szigetelés be van szerelve, a fémprofilok ellenrácsát szerelik rá, amelyre a gipszkarton lapokat helyezzük.

felszerelés

A gipszkarton telepítése ebben a sorrendben történik. A hőszigetelő anyagok a lapok belsejére vannak felszerelve. Használhat ásványgyapotot, penoplex-et, polisztirol habot, habanyagot. Penofol vagy polietilén alkalmazott rétegének vízszigeteléséhez. A kereten lévő burkolóanyag kis csavarokkal használható, kifejezetten fémprofilokhoz vagy gipszkartonokhoz. A csavarokat 30 - 40 cm távolságra csavarozzák a profilokra.

Jobb, ha tömör lapokat használunk, így kevésbé az ízületek, ezért kevésbé időt és energiát költenek a gittel való szintezésre. Ugyanakkor ugyanakkor a súlyosság növekszik, ezért a telepítés során folyamatosan kell tartani a gipszkartonot, ezért gyorsan és hatékonyan befejezni a falakat.

Keret nélküli módszer

A faházban a gipszkarton bevonat nélküli módszere van. Előnyei abban rejlik, hogy nincs szükség bonyolult rudakra vagy fémprofilra, valamint a helyiségben a maximális hasznos hely megőrzésére, mivel a hordozó falak és a gipszkartonlapok közötti vastagság a legkisebb lesz. A gipszkarton rögzítéséhez nincs szükség csavarokra vagy csavarokra, ragasztóval.

Keret nélküli gipszkarton vakolási módszer csak akkor használható, ha a házban a fából készült falak maximális különbsége nem haladja meg a 20 mm-t. Jobb 9,5 - 12,5 mm vastagságú lapokat választani. A gipszkarton függőleges felületre van rögzítve, gitt alapú ragasztóval.

A ragasztó előkészítéséhez kiindulási gittzel 13 - 14 kg / 1 l víz arányban keverjük össze alaposan egy keverővel. A falakra való felhordás előtt mélyen behatoló akril vagy polimer alapozóval kell alapozni. A jobb tapadás érdekében a gipszkarton lapokat is maguk is előállíthatják. Ezután egy spatulával helyezze el a falakra 130-150 mm széles ragasztótálcát, simítsa meg és hajlítsa le a lapot, majd állítsa be egy szinttel.

Ezeket a műveleteket a következő lapokkal ismételjük meg. Szükséges, hogy a kész ragasztószerkezet ne álljon 30 percnél hosszabb ideig, különben sűrűsödik és elveszíti előnyös tulajdonságait. A lapok közötti kötéseket ezután gittzel bevonjuk és erősítőszalaggal zárjuk.

Tippek és trükkök

A telepítésnél jobb, ha azonnal gondoskodik a szükséges anyagok és szerszámok elérhetőségéről. Szükséged lesz a fa és a fém csavarjára - az összeg a falak területétől és a keret típusától függ. A vágáshoz és jelöléshez mérőszalagot, szintet, jelölőt, hosszú vonalzót és festékkést kell használni. A fából készült sínek fafűrészekhez és fémprofilokhoz szükségesek. A falakhoz és profilokhoz való rögzítéshez fúró és csavarhúzó szükséges.

Ha a szerelési módszer keret nélküli, akkor szükség van egy tartályra a ragasztó összekeverésére, keverő, spatula. Mindenesetre egy mély behatolású alapozó szükséges. Az illesztésekhez legalább 50 mm szélességű megerősítő szalag szükséges. Azonnal gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű gittről a további fali díszítéshez.

Gyakran, ha a gipszkarton lapjait a kerethez csatolják, a kezdők szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem látják a helyet, ahol a profil található, a csavarokat az üregbe csavarják. Ezért szükség van a gipsz tér felületének előjelölésére a meghúzási csavarok számára.

Nem kell túl mélyen húzni a csavart a lapba, ha a papírrétegben eltörik, a rögzítés hatástalan lesz, idővel egy ilyen bázis összeomolhat. Szükséges, hogy a csavarfejet pontosan nyomjuk meg a papírra, nem magasabbra és nem mélyebbre a felületen. Ezért a csavarhúzóval való munkának a lehető leggondosabbnak kell lennie.

Áttekintés a faház gipszkarton befejezéséről, lásd a következő videót.

Az otthon díszítő gipszkartonról lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba