Hogyan rögzítsünk egy lyukat a gipszkarton falán?

Gyakorlatilag semmilyen modern javítás nem tehető a gipszkarton használata nélkül. Ez az anyag meglehetősen megfizethető, könnyű, könnyen telepíthető, de sajnos nagyon törékeny. Ha a javítás alatt vagy után egy lyuk jelent meg a falban, akkor ne aggódj. Kitöltheti a gipszkarton falában lévő lyukat, a fő dolog az, hogy tudjuk, hogyan kell helyesen csinálni.

Előkészítő szakasz

A gipszkarton lyukának lezárása nem feltétlenül rendelkezik szakmai készségekkel. A vállalkozás megkezdése előtt, különösen, ha a javításra vonatkozik, a folyamatot a lehető legmélyebbre kell felkészülni. A jó felkészülés a harc fele.

Szabályként a falban váratlanul kialakított lyuk bizonyos vágást és feldolgozást igényel. Ezt az építési munkákhoz tervezett legelterjedtebb kés segítségével teheti meg, vagy biztonságosan használhatja a fűrészeket. Ha szerszámként fűrészlapot választunk, javasoljuk, hogy szerszámot készítsen finom fogakkal. Ez általában egy fűrész. Minél kisebb a fogak, annál könnyebb lesz a helyes vágás, amelynek szélét nem kell hosszú ideig tisztítani.

A vágási folyamat után a szerszámok feldolgozása szükséges. Ezt ugyanazzal az építési késsel lehet elvégezni. Használhat egy olyan fájlt is, amely durva kezelésre készült. Kis fájlok is alkalmasak, de érdemes megjegyezni, hogy hamar eltömődnek a gipszkarton por, és nem fognak kényelmesen működni. Vagy használhatja a csiszolópapírt.

Miután befejezte az előkészítő szakaszt, nevezetesen magának a beágyazásnak a felkészítésével, el kell döntenie, hogy mi lesz a lyukkal. Az ideális megoldás egy gipszkarton. Mellesleg, javítás után célszerű, hogy ne dobja ki a maradékot és vágja le. Amint láthatod, jól jönnek.

Ezen túlmenően, a későbbi javításokhoz, nevezetesen a károk helyreállításához, a következő elemekre lesz szükség: egyszerű ceruza, vonalzó, építési kés, simító, csiszolópapír, lécek, csavarok, gitt és gipszkarton.

Hogyan lehet megbirkózni a károkkal?

Az alábbiakban többféle módon segíthet a sérült gipszkarton javításában. Ön maga is képes lesz kiválasztani a megfelelő módszert, mivel a gipszkarton építése során a kár nagyságától függ.

Kisebb hiba

Ha egy kis, legfeljebb három centiméter átmérőjű lyuk keletkezik, akkor könnyen illeszthető egy gittal. Természetesen szüksége van egy gittre, melyet a gipszkartonra terveztek.

Ha egy gittet ültet, győződjön meg róla, hogy olvassa el a csomagoláson található utasításokat, hogy az összes arány megfeleljen. Általában a száraz keveréket hozzá kell adni az előkészített vízhez, így lehetővé válik a tökéletes konzisztencia elérése, amely egy vastag tejfölre hasonlít.

Az előkészített lyukon ragaszkodni kell az úgynevezett serpyanka-hoz. Ezután egy tiszta réteg gitt kerül a tetejére és balra, amíg teljesen teljesen megszárad. A rétegnek vékonynak kell lennie, mivel az eljárást háromszor meg kell ismételni, hogy az egész szerkezet jól legyen.

Miután feltöltötte a lyukat több réteg gittal, és teljesen száraz, a felületet csiszolni kell, hogy nincsenek szabálytalanságok. Ezt megcsinálhatja csiszolópapírral. Akkor már meg is festheti a felületet, vagy tapadhat tapétával.

Előfordul, hogy a felületen kis repedések képződnek, ami zavarhatja a teljes felületet. Nagyon könnyű megszabadulni tőlük.Ha a repedés kicsi, akkor egy kicsit elmélyítenie kell, majd fedjük le egy gittzel, amit a fentiekről beszéltünk. Szárítás után ne felejtsük el az őrlést.

Abban az esetben, ha egy kis chip alakult ki a gipszkarton felületén, a helyzetet vakolással lehet megszüntetni. Tisztítsa meg a sérülést előre, helyezze be a szalagot, és a tetejéről egy gittzel.

Nagy lyuk

Abban az esetben, ha a falban lenyűgöző kár keletkezik, amelynek átmérője körülbelül 8 centiméter, akkor a fent leírt módszer nem működik. A probléma megoldásához szükség van egy "javításra".

 • Mielőtt maga elkezdi a tapaszt, elő kell készítenie egy lyukat. Ez azt jelenti, hogy vágja, sima téglalap alakú. Az előkészített lyuk minden oldalán el kell távolítania két centiméteres kartont. Ez azért szükséges, hogy később a tapasz a lehető legszorosabb legyen, és a fal és a kiálló részek ne alakuljanak ki erősen.
 • Ezután meg kell mérni a lyukat, majd az összes méretet át kell készíteni egy előre elkészített gipszkartonra. Mérje meg helyesen, ellenőrizze kétszer, és csak akkor vágja le a tapaszt. Fontos megjegyezni, hogy a tapasznak legalább öt centiméterrel nagyobbnak kell lennie a lyuknál.
 • A tapasz gondos kivágása után húzza le az éleket a fent leírtak szerint. Ezután meg kell vágni a hátsó részből úgy, hogy az egészen a vakolatig vághasson. És elölről csak a kartonnak kell lennie.
 • A falban elkészített lyukon belül két kis faburkolatot kell csatolni. A rudakat úgy kell rögzíteni, hogy az élek ne legyenek láthatóak a lyukból. Ez azt jelenti, hogy rögzíteni kell a lyuk szélétől centiméteres, kettő vagy három oldalra. A rudakat csavarokkal kell rögzíteni. A rudaknak az alsó és feletti helyeken kell lenniük, nem az oldalakon.
 • Ezután tegyünk egy réteg gittet az előkészített tapaszra és nyomjuk le a felületre. A következő lépést álcázásnak nevezhetjük. Annak érdekében, hogy a tapaszt megfelelően elfedjék, az összes ízületet öntapadó szalaggal kell feldolgozni. Ezután a tapaszra öntsön egy másik vékony réteg gitt. Miután megvárta a teljes szárítást, minden szabálytalanságot dörzspapírt kell feldolgozni.
 • A tapaszt a vakolathoz is csatolhatja, amelyet az előkészített rész szélein kell alkalmazni. Van még egy lehetőség, ha a tapaszt egy fúróval csavarjuk be a telepített sávokba.
 • Miután a lyukat lezárták, befejezhetjük a végső befejezést, nevezetesen: fedjük le a falat vakolattal a tetején, festjük meg a falakat vagy ragasztjuk a tapétát.

Tippek és trükkök

Ha a javítások előrelépnek, tippjeink és ajánlásaink biztosan hasznosak lesznek:

 • Annak érdekében, hogy levágjunk egy lapos darabot a gipszkartonból, például egy tapaszra, először mindkét oldalról egyenletes és mély vágásokat kell végezni a kartonon. Ezt követően meg kell nyomni és megszakítani a vakolat részét.
 • A tapasz bármilyen alakú lehet: négyzet, háromszög vagy kör. A legfontosabb dolog, hogy ne feledjük, hogy könnyen kezelhetőnek kell lennie, és nem okozhat szükségtelen problémákat.
 • Ügyeljen arra, hogy rozsdamentes acél csavarokat használjon, különben az idő múlásával a felületen rozsdafoltok jelennek meg, amelyek megrongálják a fal általános megjelenését.
 • A tapaszt nemcsak csavarokkal, hanem speciális ragasztóval is rögzítheti.
 • Ha nincsenek fából készült rudak a házban, akkor teljesen helyettesíthetőek műanyag ragasztóval rögzíthető termékek.
 • Ha a falnak több mint negyven centiméteres sérülése van, cserélje ki a gipszkarton lapját. Sajnos komoly károk esetén a javítások nem segítik a helyzetet.
 • Miután a tapaszt a falba szerelték, nem szabad csak festeni, csak a javított területet, mivel a friss festék erősen kiáll az általános háttérrel szemben. Nagyon nehéz megtalálni a megfelelő árnyalatot.
 • A megoldást - nevezetesen a gitt - helyesen kell elkészíteni. Ügyeljen arra, hogy az oldatot egy fúróval keverje össze, hogy egyenletes konzisztenciát érjen el minden csomó nélkül.
 • Ha a javítás a fürdőszobában történik, akkor minden olyan anyagot kell használni, beleértve a keveréket is, amelyek alkalmasak a magas páratartalmú beltérben való munkavégzésre.
 • Ha egy kis lyuk a falon pontosan azon a helyen alakult ki, ahol már régóta álmodott egy kép vagy egy családi fotó lógásáról, akkor nem szükséges feljavítani. A kedvenc kép segít elrejteni a falban lévő lyukat, és örömmel fogadja a megjelenését.

Hogyan lehet lezárni a gipszkarton lyukat, lásd alább a videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba