Gipszkarton falak tervezése: apartmanok és vidéki házak

 Gipszkarton falak tervezése: apartmanok és vidéki házak

Az építőanyag-piacon a gipszkarton már régóta a lakóépületek építésének és javításának egyik legnépszerűbb lehetőségének bizonyult. Ez nem meglepő, mert a segítségével teljesen szinte minden szobát teljesen átalakíthat.

Ideális anyag falak és válaszfalak kialakításához., ívek és fülkék, mennyezetek és polcok, amelyek általában a vásárlók számára sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos falburkolatok.

A gipszkarton falainak kialakítása nagyon szép lehet. Vegyük figyelembe a lakás vagy vidéki ház legeredményesebb lehetőségeit.

Az anyag jellemzői és előnyei

A gipszkarton (vagy gipszkarton) építőanyagként sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik.

Az ilyen termékek fő előnyei:

 • Környezetbarát anyag. Nincsenek szintetikus adalékanyagok és az egészségre veszélyes anyagok.
 • A meglehetősen jó hangszigetelés biztosítása.
 • A hőszigetelés, a felesleges nedvesség elnyelésének képessége és optimális mikroklíma kialakítása beltérben.
 • Könnyű telepítés. A gipszkarton könnyen feldolgozható és különböző változásokra alkalmas.
 • Az ilyen anyag nagyon alkalmas a különböző háztartási kommunikáció, az egyenetlen felületek stb.
 • Az anyag elülső felülete nem igényel további kezelést a fedőréteg alkalmazása előtt.
 • Az ár a fogyasztók széles köréhez rendelkezésre áll.

Sajnos minden kétségtelen előnyével a gipszkartonnak jelentős hátrányai vannak, amelyeket figyelembe kell venni az anyaggal való munka során. A hátrányok a következők:

  • Az anyag törékenysége, a megnövekedett terhelések ellenállóképessége. Ne tegye a nehéz polcokat, szekrényeket vagy állványokat a gipszkarton falain.
  • Vízzel szembeni instabilitás. Súlyos szivárgás esetén a házban vagy a lakásban a folyadékkal való hosszantartó expozíció esetén a gipszkarton megduzzad és teljesen megsérül.

   A magas páratartalmú helyiségek esetében jobb, ha egy speciális nedvességálló gipszkartonot választunk a "VGKL" címkével, amelyet speciális körülmények között hoztunk létre. Ne feledje, hogy az építőanyagok helyes választása megmenti Önt a jövőbeni kellemetlen szituációktól.

   alkalmazási körét

   A gipszkarton felhasználási területe két fő kategóriába sorolható.

   A következő lehetőségek lehetségesek:

   • A különböző formatervezési minták építése. Ilyen például a belső válaszfalak, az ajtókarok, a falakon mindenféle fülke és polc, valamint a mennyezeti csatornák.
   • Alkalmazás falburkolatok és mennyezetek építési és javítási munkáiban. A gipszlemezek elülső oldalának tökéletes simasága lehetővé teszi, hogy gyorsan és jelentős költség nélkül nyerjen egy tökéletesen sík felületet a további dekoratív befejezéshez.

    A gipszkarton szerkezete lehetővé teszi, hogy a ház vagy lakás belsőépítészeti tervezési ötleteit valóra váltsák.

    Ez ideális anyag a partíciók kialakításához, ha szükség van a helyiségek bizonyos területekre való felosztására.

    Az eredeti partíciók segítségével kényelmes hálószobás szekrényt készíthet a hálószobában, és a konyhát két zónába lehet osztani (egy főzésre, a második étkezésre).

    A falak és a mennyezet befejezésére szolgáló gipszkarton lapok számos területen használhatók: a hálószobában, a nappaliban, a konyhában, valamint a folyosón. Ha ezt az anyagot szeretné használni a fürdőszobában, vízálló bevonatokat kell vásárolnia.

    A regisztrációs szabályok

    A gipszkarton segítségével a valóságban a leghihetetlenebb ötleteket lefordíthatja. Ha folytatni kívánja a telepítést (ha ez nem a falak szokásos burkolata gipszkartonlemezekkel), részletes tervet kell készítenie, és jeleznie kell a jövőbeli struktúrák összes dimenzióját.

    Ne feledje, hogy ehhez az anyaghoz elég nagy szabad hely szükséges.

    Javasoljuk, hogy teljesen elhagyja azokat a helyiségeket, ahol az ilyen munkát végzik.

    A befejezés előtt a falakat és a mennyezetet tisztítsa meg a szennyeződésektől és a portól. Ezt követően a gipszkarton építésének felállításához jelölést kell készítenie. A vázolt vonalak mentén fémkeret kerül felszerelésre, amelyre a gipszkartonlapok már rögzítve lesznek (önmetsző csavarok segítségével). Ezután az összes struktúra összes ízületét megkötjük és díszítjük, a szoba általános stílusára összpontosítva.

    A gipszkarton falai festékekkel, tapétákkal, dekoratív lapokkal vagy mesterséges kővel vannak díszítve. A sima gipszkarton felújított falakon dekoratív gitt segítségével megkönnyítheti a felületeket.

    Partíciók létrehozásakor a szobában abszolút bármilyen megjelenést kaphatnak.

    Nemcsak a hagyományos üres partíciók, hanem mintás vagy áttört falak is lehetnek, amelyeket polcok és kis fülkék egészítenek ki (dekor tárgyak elhelyezésére).

    Nem szabványos alkalmazás

    A nappali bútorok megvásárlását megtagadhatja, és nagyon érdekes és funkcionális kialakítással helyettesítheti. Díszítse meg a szoba egyik falát dekoratív fülkékkel és polcokkal, ahol TV-t, otthoni könyvtárat, virágcserepet, kedvenc családi fényképeket, gyermekjátékokat, sok szükséges háztartási tárgyat helyezhet el. Különböző niche-polcok tökéletesen illeszkednek az otthoni szobáihoz - legyen az egy hálószoba, gyermekszoba, konyha vagy előszoba. Az ilyen formatervezési minták segítenek a tér megszervezésében, és gyakran a helyiségek fő célpontjává válnak.

    A nagyon érdekes megoldások a hagyományos falburkolatok esetén is valósághűvé válnak. A gipszkarton lehetővé teszi, hogy szinte minden utánzatot készítsen. Például egy egész téglafalat helyezhet el a szobában, egy nehéz szilikát téglát kicserélve egy könnyű gipszkartonnal. Egy nagy és tágas hálószobában valódi oszlopokat építhetsz: így egy szokásos szobát egy palota terembe kapcsolhatsz. Eltávolíthatja az összes ajtót a lakásban: hagyja el az íves nyílásokat, és függönyökkel díszítse őket lambrequinekkel.

    Nagy szobákban nagyszerű, kétszintű gipszkarton mennyezetek találhatók rejtett világítással. Ha ilyen mennyezetben építsen egy további rést a láthatatlan függönysín felszereléséhez, csodálatos érzés lesz, hogy a szövet közvetlenül a mennyezetről áramlik. Ha a szoba is érdekes megvilágítást biztosít, lehet, hogy egy titokzatos és bájos légkör áll. Az eredeti megvilágítással felszerelhető a fali dobozban.

    Hasznos tippek

    A lakások felújításától kezdve sokan olyan gyakori problémákkal találkozhatnak, mint a falak és mennyezetek szabálytalanságai, repedések, elégtelen szigetelés és a betonfal teljes hangszigetelésének hiánya. Mindezekben az esetekben a legjobb megoldás a gipszkarton használata, könnyű kezelni az ilyen problémákat. Így energiát takaríthat meg, mert elkerülni fogja a vakolat használatát és a helyiség összes felületének és készpénzének megkötését.

    Ha az egész szobát gipszkartonlappal kell bezárni, akkor a mennyezetről kezdje el a munkát. Csak ezután léphet a falakra.

    A beltéri beltéri tervezési munkák során tudniuk kell, hogy az anyagok milyen mértékben kompatibilisek.amit a helyiségek díszítésekor fog használni. Ne feledje, hogy a gipszkarton meglehetősen törékeny, és akkor a falak nem lesznek képesek kerámialapokkal vagy más, nehéz arccal ellátott anyagokkal feltárni. Ha úgy dönt, hogy műanyag lapokat helyez el a gipszlemezek tetejére, akkor egy tömítést (öntapadó szalag formájában) kell elhelyezni ezen anyagok között.

    A gipszkartonlemezeket leggyakrabban alumínium keretre szerelik fel, amellyel a leghihetetlenebb formatervezési mintákat készíthetjük (beleértve mindenféle rést és többszintes mennyezetet).

    Annak érdekében, hogy elkerüljük a torzulásokat a szerkezet építése során, nagyon fontos a jövőbeli struktúra minden elemének gondos mérése.

    A kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében érdemes részletes tervet készíteni a lemezek és a szerelési profilok elhelyezéséről. Azt is javasoljuk, hogy ezt a rajzot papíron közvetlenül a helyiségben lévő felületekre vigye át.

    Látványos példák az inspirációra

    A gipszkarton segítségével létrehozott látványos belsőépítészet felismerhetetlenül alakíthatja át lakását vagy házát. Az egyik ilyen példa a belső íves szerkezetek (unalmas ajtók helyett), amelyek kiváló munkát végeznek a helyiségek zónázásával.

    Az ívek sokféle formát ölthetnek. - a klasszikus kupolavonalaktól a szokatlan, bonyolult mintákig mindenféle mintával és áttört elemekkel. Szükség esetén az íves szerkezetek rejtett világító elemekkel is felszerelhetők: LED szalagok, beépített reflektorok.

    Ha helyet szeretne megtakarítani a helyiségben, a legjobb megoldás a fülkék építése. Különböző formájúak és méretűek is lehetnek, mindez a ház tulajdonosának igényeitől és képzeletétől függ.

    Ha a fülkék mellett több és elegánsabb polcot készítenek, melyet a fő kialakítással kombinálunk, akkor egyetlen, teljes összetételt kaphat, ami harmónia érzetet okoz.

    Bármilyen fantáziákat is eldöntenél, hogy a gipszkarton segítségével a valóságra fordítod, ne feledd el az alapanyagok létrehozásának alapelveit:

    • a projekt kidolgozása;
    • a jövő kialakításának részletes rajzát;
    • pontos jelölés a munkafelületen;
    • fémprofil keret felszerelése;
    • gipszkarton lapok vágása;
    • alapozás;
    • a kész design díszítése.

    A gipszkarton falak tervezésének lehetőségeiről lásd a következő videót.

    Comments
     szerző
    Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

    Bejárat

    Nappali

    hálószoba