A falak vakolatával való összehangolásának finomsága

Mindenki számára lehetővé válik, hogy „házigazda” legyenek a ház vagy lakás javításában, annál is inkább, mert teret ad a kreativitásnak, és jelentős megtakarításokat tesz lehetővé a szakemberek hívásában. A szakmai tanácsadás és ajánlások alapos tanulmányozása után a munka befejezése minden bizonnyal elvégezhető. Még ha csak meg kell festenie a falakat, vagy ragaszkodnia kell a háttérképhez, az eredmény nem tetszik, és egyáltalán nem a művész képzése hiánya miatt, hanem azért, mert a felület ívelt. Ki kell egyenlíteni, majd a festéket, és bármely más bevonat tökéletesen leesik.

Az előkészítés jellemzői

Két fő módja van az összehangolásnak, például:

 • gipszkarton;
 • vakolat.

Az első falon a gipszkarton lapokat. Néha ezt a módszert száraz vakolásnak nevezik. A dolgok gyorsabban, kevésbé szennyeződnek, mint a vakolatnál.

Jelentős hátrányok vannak.

 • A GCR-eket gyakrabban egy keretre szerelik fel, és ha a szoba kicsi, akkor a terület további csökkentése kritikus lesz.
 • A nehéz tárgyak (pl. Lógó szekrények) lezárása az ilyen befejezéshez csak a speciális falhoz való rögzítéssel lehetséges, fennáll annak a veszélye, hogy a gipszkarton nem fogja ellenállni a terhelésnek.

A második módszer speciális vakolat keveréket használ. Ezek az anyagok mentesek a GCR által okozott hibáktól. A vakolattal való munkavégzés technológiája nem túl bonyolult. A piac a különböző keverékek széles skáláját kínálja, ezért figyelembe kell venni az anyag összetételét és használatát, hogy kiválassza a megfelelő anyagot.

A vakolat típusai

Agyag, cement és gipsz vakolatok vannak. Mindegyik pozitív és negatív tulajdonságokkal rendelkezik. Agyag vakolatot ritkábban használják, mint mások, mivel két jelentős hátránya van: hosszú szárad (5-10 cm-es réteg szárad 3 hétig), és törékeny (gyakran repedések). De ez a keverék nagyon olcsó, saját kezűleg is előállítható, az egyetlen vakolatok közül az egyetlen egyformán jól tapad bármely felülethez (fa, saman, tégla, beton).

A szilárdság hiányának problémája könnyen megoldható cement hozzáadásával. És hogy a falakat egy nagy lejtőhöz igazítsa, talán ez a keverék a legjobb választás, azzal a feltétellel, hogy a zsindelyeket be kell állítani.

A cementkeverékek két típusra oszthatók, például:

 • a bevonat meredeksége (első réteg) - durva szemcsés homokfrakcióval;
 • finom finomságokhoz - finom homokszemcsékkel.

Az ilyen vakolat előnyei közé tartozik az alacsony költségű, gyors előkészítés és az oldat könnyű alkalmazása, a kapott bevonat hosszú élettartama. Az a tény, hogy a kompozíció nem kiszárad, nagyon gyorsan lehetővé teszi, hogy még egy kezdeti mester is dolgozzon vele, de növeli a javításokra fordított időt. Ráadásul a 2,5 cm-nél vastagabb réteg alkalmazása esetén repedésveszély áll fenn, amely esetben megerősítő bélés szükséges.

A gipsz vakolat nagyon népszerű anyag a következő előnyök miatt:

 • higroszkóposság - jól felszívja a nedvességet, és túl száraz mikroklímával visszaadhatja;
 • környezetbarát és biztonság - az emberek számára biztonságos, ami különösen fontos a gyermekek és az allergia szempontjából;
 • gazdaságos fogyasztás - sokkal kevesebb habarcsra van szükség, mint ugyanarra a területre más vakolatokkal.

A gipsz összetétel gyorsabban megkeményedik, ami hátránynak és méltóságnak is tekinthető, mert bizonyos készségeket igényel az anyag kezelésében, de jelentős időt takarít meg a munka elvégzéséhez,csak kis mennyiségben kell elkészítenie a keveréket. Gipsz alapú gipsz, másoknál drágább, de ha figyelembe vesszük a fogyasztás gazdaságosságát, a különbség jelentéktelen lesz.

Melyik jobb?

Ha erre a kérdésre határozott választ adunk, csak akkor lehetséges, ha figyelembe vesszük az anyag használatának valamennyi feltételeit. A fő (durva bevonat) a falak erős görbülete esetén a legjobb agyag keverék. Ha az eltérések nem túl nagyok, javasoljuk a cementet vagy a gipsz vakolatot. Ebben az esetben a döntő tényezők az alkalmazottak ára és felkészültsége. Természetesen nagyon fontos, hogy milyen teremben kerül sor a munkára.

Alkalmazási kör

A nappalival illeszkedik az ügyfél választásának bármilyen összetétele. Az óvoda befejezésekor a vakolat alapján a vakolat lesz a legjobb megoldás. A magas páratartalmú helyiségek díszítésére: konyha, fürdőszoba, WC - ajánlott cementkeverékek használata. A gipsz segítségével nem csak a falakat, hanem a mennyezetet is kiegyenlítheti. De az utóbbi időben a gipszkartonot erre a célra használják. És végezze el a technológia nyújtó mennyezetre való befejezést is, amely nem igényli a felület kiegyenlítését. Ennek az az oka, hogy a vakolat felhelyezése vízszintes felületre a fejed fölött sokkal fáradságosabb folyamat, mint a többi említett módszer.

A padlóhoz nem ajánlott a vakolat keverékek használata, a legjobb, ha beton vagy speciális keverékek használják az esztrichre.

Alkalmazási folyamat

A falak két fő módja van, mint például:

 • szemszabályozás a szabály alkalmazásával;
 • jelzőpontok (tájékozódási pontok) használatával.

  Az első módszer akkor alkalmazható, ha a felület görbülete kicsi. Ezzel egyidejűleg a vakolat egy simítóval dobja az előkészített falra, és a szabály szerint duplikálja, ami felfelé vezet. Miután áthaladt a falon, a nagyobb hosszúságú szabály az, hogy a felületet ismét különböző irányokban vasalja, óvatosan eltávolítva az összes szabálytalanságot. Meg kell jegyezni, hogy ebben az esetben a tökéletes eredmény eléréséhez nem valószínű, hogy sikerül. Ezért az ilyen igazítás a tapéta vagy más sűrű dekoratív bevonatok alatt történik, de nem festésre. És leggyakrabban közüzemi helyiségekben használják.

  A világítótorony módszerét gyakrabban használják.

  Több szakaszból áll.

  • Előkészítő munka. Ahhoz, hogy a vakolatréteg erős és tartós legyen, a falakat elő kell készíteni. El kell távolítani, ha lehetséges, a régi felület minden rétegét. Annak eldöntéséhez, hogy eltávolítják-e a régi vakolatot, ellenőrizni kell, hogy elhúzódott-e a falról, hogy az alattuk üregek alakultak-e. Ez úgy határozható meg, hogy a teljes felületet padlótól a mennyezetig érinti. Ha a hang süket, akkor ebben a helyen valószínűleg eltűnt a réteg, és a régi vakolatot el kell távolítani, különösen akkor, ha nagy az ilyen üregek területe.

  Nagy látható látható szabálytalanságok azonnal bezáródnak, fedjük le a lyukakat. Dörzsölje meg próbálkozni. Ha a fal túl sima, fennáll a gyenge tapadás veszélye a vakolathoz. Ebben az esetben a sarokcsiszoló (bolgár) vagy a perforátor segítségével kb.

  • Primer. A felületi alapozás is elvégezhető a tapadás javítása érdekében. A keverékek megválasztása meglehetősen széles, és attól függ, hogy milyen fali anyagot szántak és milyen gipsz használható. Általában a gipszkeverék csomagolásán olvashat az ajánlott alapozóról. Gyakran használt "Betonokontakt" és Cerezit117. Egyes készítmények a felület további nedvesedését vagy a por alapos tisztítását igénylik, ezért olvassa el az utasításokat. Vigye fel az alapozót hengerrel, ecsettel vagy szórópisztollyal.

  Téglafalak esetében különleges összetétel helyett elfogadható a tiszta víz használata. Ebben az esetben azonnal vakoljon, anélkül, hogy a szárításra várna. A primerek használatakor a szárítási időt az utasítások szerint kell tartani.

  • Jelzőfények telepítése (staking). A kiváló minőségű igazításhoz speciális útmutatókat kell használni, amelyeket beaconoknak vagy tereptárgyaknak neveznek. A szintet használva kalibrálják a felszíni elhajlási szöget és azt a síkot, amelyben a jelzők vannak beállítva. Útmutatóként célszerű speciális T-alakú fémprofilokat használni. Fából készült csíkokat készíthet, de sima kell, hogy legyen, de nehéz megtalálni. A legkisebb torzítás tönkreteszi a munkát.

  Először rögzítse a külső gerendákat, amelyek a sarkoktól nem több, mint 30 cm-rel, ehhez jobb csavarokat vagy csavarokat használni. Először csavarja be a felső és az alsó, majd az egész profilt - kb. 35–40 cm-es távolságban. Ezután a legkülső beaconok, kötelek vagy horgászvonalak fölött, alatt és közepén húzódnak. A kötélre fókuszálva a következő profilokat rövidebbre kell rögzíteni, mint a gipszoldatot nyújtó szabályt. Kényelmesebb az ajtótól, ha ez a falon van.

  A vezetők függőleges irányát állandóan állítja be a szint, ezáltal beállítva a hardver csavarodási mélységét. Ebből a célból a felső csavarokból leeresztett csuklót is használhatja.

  Ezután a kötelek eltávolításra kerülnek, a felületet ismét megtisztítják a porról, és vakolásra kerülnek. Néha a jelzők szerepében ugyanazon gipszkeverékből készült járdák vannak, amelyeket a jövőben fognak használni. De ahhoz, hogy minőségi eredményt érjünk el, az idő ezzel a módszerrel sokkal többet fog igénybe venni, különösen egy tapasztalatlan munkás számára.

  • Vakolattal. A gipsz habarcsot a csomagoláson szereplő recept alapján készítik. A száraz keveréket az ajánlott arányban vízzel hígítjuk, keverővel keverjük össze. Ezután a keveréket egy ideig leülepítjük és ismét sűrű keverésig keverjük. Elkészített vakolat spatulával dobja a falra, kezdve az alsó és felfelé. Egy meglehetősen sűrű rétegnek kell lennie, amely nem fedi a jelzőt. Nem egyenlő, mert az alapja.

  Amikor az első réteg kiszárad, a felületet megnedvesítik, és a folyamat megismétlődik, de a csík vakolatával történő lezárása után be kell tartania a szabályt. A szerszám merőleges a felületre, közvetlenül a jelzőfények alsó széle felett. A szabályt felfelé kell vezetni, óvatosan megnyomva, de nem túl nehéz, hogy ne hozza a vakolatot. A szerszám felesleges keverékét egy spatulával eltávolítjuk, és visszahelyezzük a falra. A felületet vasalja a szabály, amíg a keverék megszűnik.

  Ezután a többi sáv fokozatosan halad. Fontos megjegyezni, hogy gipsz vakolat használata esetén az egyes szakaszok keverékét a szükséges mennyiségben készítik el, pontosan kell kiszámítani, mivel a maradék gyorsan keményedik és munkához nem alkalmas. Most a gipszrétegnek a világítótornyokkal egybe kell esnie. Miután megvárta a teljes szárítást, el kell távolítani az útmutatókat. Ez különösen igaz a fémprofilokra, mivel ha vakolatban maradnak, később rozsda jelentkezhet, ami rontja a külső dekoratív bevonatot.

  A pólusok eltávolítása után kialakult hornyok ugyanolyan összetételű gipszkeverékkel vannak feltöltve, és mindent egyetlen síkban hasonlítanak össze a szabály segítségével.

  A padló, a mennyezet és a többi fal közelében fennmaradó rések szintén vakolattal vannak kitöltve. A keverék szintezéséhez és simításához a sarkokban szögletes spatulát kell alkalmazni. Ha szükséges, egy harmadik réteget is felhelyezhet, amely általában nem vastagabb, mint 2 mm. Az ablak- és ajtónyílások, valamint a vakolatokkal való lejtéshez ugyanúgy szükséges a felület mindkét oldalán lévő vezetőkkel, vagy ha a nyílás nem elég széles, akkor elég egy középső profil.

  • Befejező. Amikor a fal teljesen száraz, a vakolt felületet ismét megnedvesítjük, majd simítóval vagy speciális hangszínszabályzóval simítjuk. A gipszréteg erősítéséhez a felületet alapozó anyaggal alapozzuk.

   Annak érdekében, hogy objektíven értékelje munkájának eredményét, összehasonlíthatja azt a SNIP 3.04.01-87 "Szigetelő és befejező bevonatok" követelményeivel, nevezetesen:

   • a függőleges iránytól való eltérés nem lehet több, mint 1-3 mm / 1 m;
   • a fal teljes magasságában a maximális eltérés nem haladhatja meg az 5–15 mm-t;
   • 4 m² alapterületen - legfeljebb 2-3 szabálytalanság, legfeljebb 2–5 mm mélységben.

   Tippek és trükkök

   A falak vakolattal való szintezéséhez számos szakértői ajánlást kell betartani.

   • A megoldás elkészítésekor figyelembe kell venni, hogy a folyékonyabb gipsz jobban tapad, de a lefolyás hatása van, a vastag réteg vastag réteget képez, de a ragasztó tulajdonságai rosszabbak. Ezért az utasításokban meghatározott száraz keverék és víz aránya kívánatos, hogy a lehető legjobban megfeleljen.
   • Ha a munkát nedves területeken végzik, a falakon nem kell szükségtelenül kezelni a gombaellenes oldatot.
   • Annak érdekében, hogy a sarkok még egyenletesebbek legyenek, mielőtt elkezdené a második fal vakolását, meg kell várnia, amíg az első teljesen kiszárad.
   • Ha mindent helyesen csinálsz a saját kezeddel, kövesse az utasításokat, az eredmény lesz a jól elkészített munka örömére, és a javítások sokkal olcsóbbak lesznek.

   Hogyan lehet a falakat a vakolatra igazítani a jeladóprofilokon, lásd az alábbi videót.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba