Száraz vakolat: típusok és felhasználások

 Száraz vakolat: típusok és felhasználások

Korábban a vakolat előkészítésekor a mész, a cement vagy a gipsz keverésére volt szükség. Most bármelyik modern fogyasztó készíthet kész száraz vakolatot a keretház külső befejező munkáira, egy másik épület külső díszítésére, a belső befejező munkákhoz. A felületre való felhordás előtt csak vízzel kell hígítani.

Egy másik népszerű száraz vakolat a gipszkarton lap, amelyet nagyon kényelmesnek tartanak. Megismerjük a különböző száraz vakolatok alkalmazásának típusait és árnyalatait.

Mi az?

A száraz vakolat szabadon folyó keverék formájában értékesíthető, amely vízben való hígítást igényel. A lapokat gipsz alapján készítik (ilyen gipszben kb. 93%). A gyártók mindkét oldalon papír- vagy kartonlapot vágnak: nem teszi lehetővé a gipsz összeomlását, repedését.

A lemez vakolat összetétele olyan szerves anyagokat is tartalmaz, amelyek viszkozitásban különböznek (pl. Keményítő). Ezek növelik az anyagok szilárdságát, tartósabbá teszik őket. A gipszkarton univerzális, sokféle felület felújítására használják. Ezért sok modern fogyasztó választ egy ilyen vakolatot.

A keverékek fajtái

Ha vízzel hígított vakolatokról beszélünk, meg lehet jegyezni, hogy az ilyen megoldásoknak több alapvető fajtája van. A keverékek mész, cement vagy gipsz.

gipsz

Ezek az anyagok nagyon népszerűek, mert nagyon gyorsan dolgozhatnak velük. A készítmények nemcsak gipszet tartalmaznak, hanem polimer töltőanyagok is. Az ilyen keverékek belső befejező munkákhoz jutnak. A gipsz vakolatok fő plusz a befejeződés hiánya, mivel az alap nagyon sima. Az ilyen anyagok hátrányai az alacsony szilárdság és a folyadék instabilitása.

A gipsz vakolat használata előtt távolítsa el az összes szennyeződést a falról, és tegye a lehető legalacsonyabbra. A keverék elkészítése, a gyártó által megadott arányokra összpontosítva. Gondosan olvassa el az utasításokat. Az anyag felszínre való felhordásához használjon spatulát: a rétegnek minél simábbnak kell lennie. Ez a bevonat általában egy napon megszárad, és körülbelül egy hét múlva teljesen megkeményedik.

lime

Ez a leggyakoribb lehetőség, amelyet a fogyasztók évek óta használnak. Az ilyen anyagok összetétele a cement, a homok, a mész. Ezt a vakolatot a belső felületek befejezésére használják: nem ellenáll a folyadékok hatásának, ezért nem alkalmas külső falakra.

Az ilyen kompozíciók fő előnye az alacsony ár, de nem tartósak és szárazak két napon belül, nem korábban. Az ilyen bevonatok körülbelül egy hónap alatt minél keményebbé válnak.

cement

A cement száraz vakolatok univerzálisak: belső és külső használatra is alkalmasak. A fő komponensek a homok és a cement, a további komponensek növelik a tapadást, és az anyagot viszkózusabb polimer töltőanyagokké teszik.

Az ilyen bevonatok nem alkalmasak nedves hordozókra. Ezért a vakolat felhordása előtt alaposan meg kell szárítani a felületet. Szükséges továbbá egy speciális, mélyen behatoló alapozó használata. A bevonat három napon belül megszárad (de gyorsabban is megtörténhet), egy hét alatt teljesen keményedik.

A vízzel hígított vakolatok használata elég könnyű. Csak a maximális gondosságot, figyelmet és az utasításokban felsorolt ​​ajánlásokat kell figyelembe venni. A beszerzés nagyon fontos anyagjellemzők: nagyon óvatosan vegye figyelembe, figyelembe véve a felület jellemzőit.

Ha nem tudja eldönteni, hogy milyen típusú gipsz jobb, gipsz vagy cement, akkor a következő videót nézzük.

Jellemzők lapanyagokkal

A lap vakolatnak számos előnye van.

Különösen erősen fogyasztókat vonzza a következő előnyök:

 • Könnyű telepítés. Ha lapanyagot telepít, nem kell egy ideig várni a befejezés előtt. Érdemes megjegyezni, hogy maga a telepítés sokkal gyorsabb és könnyebb, mint a szokásos vakolat elhelyezése.
 • Hangszigetelés. Az ilyen anyag akadályozza a hanghullámokat.
 • Tűzállóság Ez a bevonat nem terjed a lángok között. Csak karton vagy papírbevonat szenved.
 • Az emberi egészség biztonsága. Káros komponensek használata nélkül létrehozott lap vakolat. Fűtéskor az ilyen anyagok nem bocsátanak ki káros anyagokat.

Érdemes megjegyezni, hogy a lapanyagok nem olyan drágák, mint a folyékony vakolat. Ez az előny számos fogyasztó számára meghatározó.

A száraz lap vakolat nem csak pluszok, hanem mínuszok is:

 • A folyadék ellenállása nem megfelelő. Még akkor is, ha speciális vízálló bevonatot alkalmaz a gipszkartonra, akkor nem képes hosszú ideig ellenállni a víz hatásainak. Ha az Ön lakását elárasztják, a mennyezetet vagy a falakat újra be kell fejezni.
 • Nem megfelelő erő. Nem ajánlott a nehéz tárgyakat és berendezéseket a gipszkarton falain felakasztani.

Telepítési munka

A lapanyagok különböző módon telepíthetők. Általában két módszert alkalmaznak.

A ragasztó

Ezzel a telepítési módszerrel a gipszkarton ragasztóval rögzíthető az alapra. Külön keveréket vásárolhat, vízzel hígíthatja. A csomagoláson a gyártók általában arányokat jeleznek. Egy egyenletes és elég vastag anyagot kell kapnia, amelyet könnyen hordozhat a hordozóra.

A gipszkarton jelentős súlyú, ezért ne végezzen telepítési munkát egyedül. Ajánlott ilyen anyagot egy asszisztenssel felszerelni.

A ragasztókra való telepítés a következő:

 • Először tisztítsa meg az alapot, amelyre a vakolat kerül alkalmazásra. Ezt csiszolóval vagy csiszolópapírral teheti meg.
 • Alkalmazzon alapozót a mennyezetre vagy a falakra. Ennek következtében a felület és a ragasztó jobban tapad egymáshoz.
 • Várja meg, amíg a primer kiszárad és használ ragasztót, alkalmazza azt a fal közepén és a kerület körül. A felszínen elég sok ragasztó legyen. A ragasztó önmagában is alkalmazható.
 • Hajtsa a lapot a felszínre. Az épületszint segítségével ellenőrizhető, hogy helyesen van-e telepítve

Ha a befejezés befejeződött, várjon, amíg a ragasztó megszárad (a megfelelő idő általában a csomagoláson szerepel). Befejező gitt segítségével zárja be a gipszkarton termékek közötti kötéseket. Ezután lehetséges lesz a befejezés: a tapéta ragasztása, csempe bevonatok, festék felhordása. Ez a legegyszerűbb módja a lapanyagok beszerelésének, ez a módszer még egy tapasztalatlan személy számára is alkalmas.

A kereten

A keretre történő telepítés nem hasonlít az előző módszerhez.Először elő kell készíteni az alumínium keretet, majd az önmetsző csavarokkal a száraz vakolatot rögzíteni kell.

A telepítés a következő sorrendben történik:

 • Tisztítsa meg a felületet, készítse elő a telepítéshez. Szükséges eltávolítani a lyukakat, megszabadulni a szabálytalanságoktól. Ellenkező esetben a keret nem fog megfelelően tartani.
 • A fal alján telepítse a vízszintes profilt. A tervezés ezen az elemen alapul. Az épület szintjét használva elő kell jelölnie az alapot.
 • Ezután egy felső profilt telepítünk a mennyezetre.
 • Ezután telepítse a függőleges bejegyzéseket. Az alsó és felső elemeket összekötik. Annak érdekében, hogy a gipszkarton telepítésekor ne legyenek hézagok, kövesse a 40 cm-es lépést, az épület szintjén ellenőrizze, hogy a függőleges elemek egyenletesen vannak-e elhelyezve.
 • Csavarhúzóval és csavarokkal rögzítse a gipszkartonot a kerethez. Győződjön meg róla, hogy nincsenek rések a lapok között: a végüket el kell helyezni.

Szakértői tanácsadás

Ha jó eredményeket ér el, és kiváló minőségű és tartós bevonatot kap, figyelembe kell vennie bizonyos szabályokat.

Ne feledje a következő árnyalatokat:

 • Az összes mérnöki kommunikációt a száraz lap vakolat használatához kell rendezni. Helyezze őket előre.
 • Olyan területeken, ahol nagy a tűzveszély, használjon tűzálló bevonatokat.
 • Ne helyezzen száraz lapot vakolatokra nagyon alacsony hőmérsékleten, különben a karton vagy a papír leválik a gipszkartonból.
 • Ne használjon közönséges anyagokat nagyon magas páratartalmú helyiségekben. Állítsa le a kiválasztást nedvességálló bevonattal rendelkező lapokon.

Tekintse meg a gyártó ajánlásait, és szigorúan kövesse az utasításokat, ebben az esetben a befejező munka eredményei nem fognak csalódni. Ha nem biztos benne, hogy magának is képes lesz kiválasztani a megfelelő anyagot, előzetesen forduljon szakemberhez.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba