A vakolat mennyezetének kifinomultsága

A lakások meleg és komfortos megteremtésének fontos eleme a mennyezet. A lágy fényt csillogó fény csillog rajta. Elegendő, ünnepélyes, stílusos, különböző építési technikák és díszítési módok alkalmazásával egy lakás vagy ház mennyezeti felülete.

Jellemzők

Az építőanyagok kiválasztásának modern lehetőségeivel a mennyezeti felület javítása különböző módon történhet:

  • lehet fehéríteni;
  • festeni;
  • felfüggeszteni;
  • felkészülni a burkolólapokra;
  • tapéta.

  Ezeknek a befejezési lehetőségeknek az egyikét, amelyek mindegyikének előnyei és hátrányai vannak, előzőleg folyamatok, például alapozás és vakolás előzi meg.

  Először végezze el az előkészítő munkát

  Egy újonnan épített házban vagy lakásban beton mennyezetekkel a vakolás az alapok előkészítésével kezdődik. A legjobb, ha a mennyezet felülete durva lesz. Ehhez speciális szerszámokkal vagy axiális módszerrel hajtsa végre a kerület körüli rések alkalmazását.

  Az ily módon bekövetkezett expozíció után a mennyezet felszínén maradnak a rések.amely a jövőben lehetővé teszi a vakolat javítását. Az alapozás után elkezdhetjük a felületek kezelését cementhabarccsal. Ezek a padlóburkolatok zárt mennyezeti részei.

  Fontos tényező, amit figyelembe kell venni a helyiségben levő páratartalomnak (nem több, mint 30%).

  Ennek a paraméternek a be nem tartása, valamint a cement vakolat más hőmérsékleti üzemmódban történő alkalmazása esetén megjelenik a gyenge rögzítés valószínűsége.

  Amikor egy lakásban vagy házban éltek, ahol hosszú ideig éltek, akkor a vakolás megkezdése után szükséges a régi felület szétszerelése (a festék, a tapéta és más anyagok rétegeit eltávolítani). Ez a folyamat több időt vesz igénybe, és munkaerőköltségeket igényel.

  A mészet vízzel megnedvesítjük, majd spatulával eltávolítjuk. Egy régi latex festéket például jód és víz oldatával távolítunk el. Egy vödörben használjon egy üveg (üveg) jódkészítményt. Ha gomba van a mennyezeten, akkor eltávolítható a bázis nedvesítésével egy kék vitriol és víz keverékével (5 gramm keveréket használunk 1 liter vízhez).

  A vízzel átitatott mészhabarccsal borított fehérre meszelt mennyezetek, majd a spatulát a régi rétegek eltávolítására használjuk. A szétszerelés után a felületet alaposan leöblíti vízzel, és időt ad a száradásra.

  A fából készült mennyezetű épületben a mennyezeti felületek vakolása fémhálók vagy zsákvégek (zsindelyek) előtömítésével kezdődik. Ezek a segédanyagok segítenek a további alkalmazott vakolatrétegben, hogy szorosan tapadjanak a mennyezethez.

  A gipszkartonlemezekkel ellátott mennyezetet meg kell tisztítani a szennyeződésektől. A lényeg az, hogy nincs szükség beaconok telepítésére.

  A födémek illesztésein (ahol a varratok áthaladnak) a szárított felületre egy alapozót viszünk fel. Az ilyen pontokat leginkább gondosan feldolgozzák.

  Azok a pontok, ahol a lapok egymáshoz vannak csatlakoztatva (csavarok be vannak csavarva, csavarok), szorosabban húzza meg, vagy speciális szalagot használ. Az összes kiálló részet ragasztotta, majd a gittölés varratok és szabálytalanságok folyamatában.

  Miután a primer megszáradt, a mennyezet gitt, és így készül a festésre vagy tapétázásra.

  A gipszkarton vakolatnak kell lennie, ha a felület nagyon nedvességálló.

  Ha a lapokat nem különböztetjük meg egy ilyen minőségi jellemzőtől, akkor a legjobb, ha nem vakolják őket.

  Ha szükséges, a gipszkarton mennyezetet vékony háttérképpel illesszük, lehetõvé tesszük a vakolatot. Ez úgy történik, hogy a háttérképen nem volt látható vakolatlap.

  Mi a vakolás?

  Mielőtt saját kezűleg elkezdené a mennyezeti felület vakolását, ki kell választania egy alapozót és gittet.

  Különböző típusú mennyezetekhez (beton, fa, gipszkarton) speciális keverékekre és feldolgozási megoldásokra van szükség.

  A mennyezet és falak vakolására szolgáló habarcsok a következők:

   • gipsz;
   • homok-cement összetétel;
   • mész;
   • selyem gipsz habarcs;
   • a hab chipek keveréke;
   • dekoratív vakolat;
   • polimer keverék.

   Keverék kiválasztása

   A modern építőipar megoldások és kompozíciók széles választékát kínálja a mennyezetre.

   Melyikük közül választhat a vakolásról a legjobb módon, a minőségi jellemzők elolvasásával. A mennyezet alapjától függően különböző megoldásokat alkalmazunk.

   A vakolat összetétele vakolattal végezhető.

   Jellemzője a mechanikai sérülések tolerálásának képessége. A keverékkel végzett kezelés után a mennyezet nem reped.

   A polimer akril vakolat egyetemes keveréknek tekinthető. Bármilyen okból használják. Nedvességálló és tartós.

   Dekoratív vakolat oszlik texturált, megkönnyebbülés, állományok, terrazitovuyu, szerkezeti keverék.

   Mindegyik olyan kompozíció, amely a mennyezeti felületek volumetrikus megjelenését eredményezi:

    • A szerkezeti vakolat fa rostokat tartalmaz.
    • A megkönnyebbülés összetételében szintetikus szálak és márványpor részecskék vannak.
    • A texturált oldat különböző adalékanyagokból áll és különböző összetételű lehet.
    • A Terrazitovy keveréket cement alapján készítik. Ehhez hozzáadódik a márvány morzsa, csillám és üveg.
    • Az állományok különböző méretű és színű akril pelyhek. Együtt kombinálva rendkívüli színskálát képviselnek. A vakolat felhordása után lakkfestékként használják.

    A cementkészítmények közé tartoznak a homok és a mész adalékok. Nem tartják különösen tartósnak, mert idővel mechanikai feszültség okozhat kárt. Vannak repedések a mennyezetben.

    A közelmúltban gyakran használt új keverékek közül egy különleges helyet kap az új összetétel. A cementhabarcs összetételében lévő homokot habbal cseréljük. A vakolási megoldást szigetelő keveréknek tekintjük. Ide tartoznak az olyan komponensek is, mint a habporpor, habgranulátumok, perlit homok.

    A habhab nem mérgező, jól elnyeli a hangokat, és magas hőszigeteléssel rendelkezik. Az anyag tűzálló és ellenáll a magas negatív és pozitív hőmérsékletnek.

    A mennyezet nagyon jól illeszkedik a habbal töltött oldattal.

    A selyemgipsz selyemszálból áll. Tartalmaz továbbá cellulózot, ragasztót és számos olyan adalékanyagot, amelyek a készítményt tartósan tartják. Ezek a komponensek a gitt porózusak, növelik a hangszigetelést. A tulajdonságai segítenek megőrizni a hőt, ami a hideg mennyezeten keresztül elpárolog.

    A keveréket vízzel kell hígítani, az eredmény krémes készítmény. Sűrűségének megjelenése a mennyezetre és a falakra alkalmazva olyan réteget képez, amely lehetővé teszi a hibák és üregek megbízható elrejtését. Az eredmény igazolja az elvárásokat. A felület integrálódik, varratok és ízületek nélkül. Jó, ha ilyen alapokat fedjük le ilyen vakolattal, miután teljesen sima és sima mennyezeteket nyerünk.

    Munkaeszközök

    A munkaeszközökről és eszközökről beszélve meg kell jegyezni, hogy a gitt fémlemezekkel (különböző szélességű), kefékkel, hengerrel történik.

    Szükséged lesz egy gipszkeverékre, egy vizet tartalmazó edényre, simítóval, fúvókával vagy keverővel, csiszoló reszelővel, ragasztóval.

    Ajánlatos védőmaszk és védőszemüveg használata kizárni a szétszerelhető régi anyagok rétegeinek szemével és légutakkal való érintkezésének lehetőségét. A gipszkartonnak szüksége lesz egy alapozóra és gittre.

    Hogyan kell telepíteni a jeladókat?

    Ahhoz, hogy a mennyezet felületét megfelelően simítsa és szép legyen a vakolás után, telepítsen támogató anyagokat, úgynevezett gerendákat (jelzők). A mennyezeti alapokkal való munka időigényes. Minden vastagságú centimétert egy további habarcsréteggel kell felhordani. A jelzőfények segítségével ez a folyamat minimálisra csökkenthető.

    Csatlakoztassa őket a mennyezeti alaphoz oly módon, hogy ezeknek az anyagoknak a teteje közös, nagyon lapos sík legyen. Hozzon létre jelzőt különböző anyagból. Fából készült lécek, fémprofilok lehetnek a „T” betű formájában, gipsz szalagok.

    A három módszer közül a legbonyolultabb a gipszjelzők létrehozása.

    Készítsen egy szalagot a mennyezeten, útmutatóként. Ezután összehangolják a mennyezet teljes alapját.

    A csíkok gyártása meglehetősen hosszú időt vesz igénybe, de a munka előnye, hogy a munka befejezése után az ilyen anyagokat nem kell eltávolítani a mennyezetről, és a rögzítési helyeket rögzíteni kell.

    Ennek előnye, hogy bármilyen magasságú jelzőtáblákat készíthet, mivel a gyártásukhoz nyersanyagként a vakolat kerül.

    A T-alakú fémprofilokat gyakran használják a vakolat felhelyezésére a 1 cm vastag mennyezeti alapra. Szükség esetén hozzon létre egy vastagabb réteget a jelzőfények alatt, és csatolja az oldatot, így lehetővé téve a kívánt magasság elérését. Az ilyen profilokkal könnyen kezelhető, de ha a mennyezetre vastag réteget alkalmazunk, a gerendák egy magasságban való elhelyezésének folyamata sok időt vesz igénybe.

    A fa léceket a mennyezet is kiegyenlítheti. De a fa nagy mennyiségben elnyeli a nedvességet, így a munka előtt a legjobb, ha a léceket a vízben tartjuk, hogy szárítás után ne változtassák meg méretüket és vastagságukat.

    Kényelmes a könnyű rögzítés és használat.

    Bármilyen típusú világítótornyot, amelyet a fürdőszobában, a konyhában vagy a nappaliban a mennyezetre szerelnek, jelölési folyamat előzi meg. A mennyezetre és a falakra vonatkozó jelzőfények létrehozásának módjai hasonlóak egymáshoz.

    Lépésről lépésre vonatkozó utasítások a jelzőfények telepítéséhez

    Először meg kell vizsgálnia a mennyezet felületét egy szint vagy vágószál segítségével. Határozza meg a mennyezet legalacsonyabb pontját és tegyen egy jelölést (festékzsinór segítségével). Ettől kezdve kezdje meg a világítótornyok telepítését.

    A maszkoló szalag használatával jelölje meg a vonal mennyezetét. A következő szint (beleértve a lézert is) ellenőrizze a vonalak közötti szöget úgy, hogy azok szigorúan 90 fok legyen. Miután a vezetősínek csavarokkal csatolják a léceket (fényjelzőket).

    A sínsorok közötti távolság nem lehet több, mint 20 cm, a csavarok olyan szintre vannak beállítva, hogy a munka után a mennyezeti alap fedezhessen minden hibára és problémás területre (vetületek, üregek). Ahol a mennyezeti felület legalacsonyabb pontja volt, a világítótornyot a maximális magasságra emelik, ezzel kiegyenlítve azt a kerület körüli egyéb világítótornyokkal. A sín általában jobb, ha 60 cm és 1 m közötti hosszúságú acélot használ. A vakolás során a mennyezet teljes területén áthalad a gerendákon.

    Felkészülés a további munkára e célból. Az érdekeltek megtekinthetik a videót.

    vakolás

    Különböző mennyezetek vakolását megelőzően bármelyiküket emlékeztetni kell arra, hogy alapozva legyen.

    Miután a primer megszáradt, telepítheti a világítótornyokat és a vakolási folyamat. Különböző típusú mennyezetekhez (fa, gipszkarton, beton) speciális gipszkeveréket használtak.

    A munka technikája nem különösebben összetett.Kezdetben oldat vagy gitt készítése.

    Ahhoz, hogy a keverék nagyon műanyag legyen, szokás, hogy PVA-ragasztót adunk hozzá. Az ilyen megoldás alkalmazása a mennyezeten biztosítja a gyors beállítását és a szilárd rögzítést a felületen. Bármi legyen is a gipszréteg vastagsága, az ilyen megoldás nem teszi lehetővé, hogy a mennyezet a jövőben repedjen vagy megromoljon.

    Egy speciális keverőt használnak a víz és a PVA ragasztó keverékének elkészítéséhez, fokozatosan hozzáadva a vakolatot ehhez a folyadékhoz. Mindegyik, amíg homogén tömeget nem tartalmaz.

    A kapott oldalt spatulával kezdjük dobni a mennyezetre. A rajzokat nagy bajok teszik, figyelni kell, hogy közel állnak egymáshoz. Töltse ki az összes üregeket és ásatásokat egy megoldással, majd vegye ki a sínszabályzatot, és vigye magával a gerendák mentén, mintha síneken lenne.

    A sima kendő kiderül. Olyan helyeken, ahol a vakolat szükségtelen, egy spatulával eltávolítjuk.

    Ilyen módon dobja be az oldatot, és felülről egy vonalzóval, a mennyezet felszínének kiegyenlítésével végzi. Miután a teljes mennyezetet lefedték, a megoldásnak ideje, hogy 30-40 percig megragadja, majd ismét felvegye a vasút - a szabály, és levágják az összes gerincet és szabálytalanságot az egész területen. Ugyanakkor a világítótornyokat és a helyeket, ahol azokat rögzítették, zökkenőmentesen lezárták. Amikor ez a munkafázis befejeződött, az oldatnak ideje, hogy teljesen kiszáradjon, majd ezt követően a vakolt felületet vízzel kell kezelni. Mosás után egy spatulával dörzsöljük (simítjuk). Ebben a munkában a mennyezetfelületek vakolását befejezzük.

    A gipszkarton esetében (amikor festésre van vakolva) meg kell erősíteni az összes szabálytalanságot és elvégezni egy alapozót. Az oldatot keverő segítségével is előkészítjük, óvatosan eltávolítjuk a vakolat csomóit, így később nem okozhatnak szabálytalanságokat a mennyezet felületén.

    Az alkalmazás spatulával történik.

    Hozzon megoldást rá, majd dobja a mennyezetre, egyenletesen elosztva. A zagyrétegnek vékonynak kell lennie. Miután a gipsz a mennyezeten száraz, gipszkarton kell csiszolni, hogy egy sima felületet.

    A gipszkartonlapok nagyon jól elnyelik a dekoratív vakolatot. A kőből készült gipszkarton mennyezet divatos tendenciává vált. Ezek szerkezetűek.

    A szép konvex felületek rajzolása eredményeként kiderül. A száraz kőforgácsot spray-palack segítségével kell felhordani. A legjobb, ha a gipszkarton mennyezetet gépesítették (gép), mint a kézi.

    Az építési szerszámok és eszközök piacán megjelentek a vakolatok speciális gépei. A kézi munkamódszerrel az oldatot kis részekben készítjük el. Mivel gyorsan lefagy, nagyon nehéz megtartani az ideális arányokat.

    Ha a gépesített vakolás minősége jóval magasabb, mint manuálisan. A gépesített folyamat kevesebb időt vesz igénybe.

    Bármelyik munkamódszert választjuk, a vakolat segít a házban vagy a lakásban a mennyezet sima és szép kialakításában, a további feldolgozásra való felkészítéshez (tapéta, festés).

    tippek

    A vakolatok végrehajtásában nagy tapasztalattal rendelkező szakértők adják meg ezeket a tippeket:

     • A saját kezükkel ellátott boltíves mennyezet nagyon nehéz. Sokkal olcsóbb szakemberek segítségét kérni. Állítsa be a világítótornyokat és használja a rake-szabályt. Szükségünk van más, a mesterek számára ismert technológiákra.
     • A megoldás előkészítésekor nem kell sokat csinálni.
     • Ha elhanyagoljuk a csomagoláson feltüntetett időt (az oldat elkészítéséhez szükséges időt), akkor a keverék egy része felhasználatlan maradhat, mivel már be van állítva a tartályba és megkeményedik.
     • A régi rétegek eltávolítása a mennyezetről szükséges, hogy a réteget a falak tetejéről 2,5-3 cm-rel távolítsuk el úgy, hogy a vakolat felhordása esetén jó a csatlakozás.
     • A vakolás elvégzéséhez sikeresen meg kell vásárolni egy márka (egy gyártó) dekoratív vakolat, alapozó és gitt.

     Ha meg szeretné tudni, hogyan kell a mennyezetet a gerendák szerint vakolni, olvassa el az alábbi videót.

     Comments
     szerző
     Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

     Bejárat

     Nappali

     hálószoba