Vakolási munkák: az építés finomsága

A szoba tőke javításakor általában szükség van vakolásra. Ez munkaigényes feladat, és sok kérdést vet fel azok számára, akik úgy döntöttek, hogy önállóan és első alkalommal teszik.

Ami a legjobb, a vakolási munkák tervezése, szakemberek felé fordul. Ha úgy dönt, hogy maga a falakat vakolja, gondosan meg kell vizsgálnia az összes finomságot és árnyalatot az ideális eredmények elérése érdekében.

Különleges jellemzők

A keverékek különböző típusúak, eltérő alkalmazási tulajdonságokkal és árnyalatokkal rendelkeznek. A szobán belül és kívül különböző gipsz készítményeket használnak.

Ahhoz, hogy helyesen meghatározzuk, milyen vakolatra van szükséged, foglalkoznod kell a falak sajátosságaival. A döntő tényező az az anyag, amelyből a falak készülnek. Leggyakrabban a falak fából, téglából és betonból állnak.

A téglából készült fal vakolásához cementre alapozott megoldásra van szükség. Két lehetőség lehet: a homokhoz kevert cement vagy gipszel kevert cement. A megoldás fő különbsége a keményedési időben. A gipsz gyorsabban fog megragadni, így a gipszoldatot közvetlenül az alkalmazás előtt és kis adagokban kell előkészíteni, míg a homokkal összekevert keverék nagyobb térfogatban keverhető.

Ha a fal anyaga beton, a vakolás előtt szükséges, hogy a falnak kis érdessége legyen a keveréknek a felülethez való jobb tapadásához.

Ebben az esetben a falat kvarc morzsával ellátott alapozóval kezeljük. És éppúgy, mint egy téglafal esetében, a megoldáshoz a vakolat további erősítése érdekében hozzáadjuk a vakolatot. A betonfalhoz elengedhetetlen a primer használata.

Habblokk falak nem igényelnek további felmelegedést, így dekoratív céllal vakolják őket. Itt a Primer szükséges.mert a habblokk rossz kötési képességgel rendelkezik. A megoldás kiválasztásakor döntő fontosságú az agdezii index.

Fából készült falak a simaság miatt kevesebb, mint a többi vakolás. De ezt még mindig megteheted a felszín alapos elkészítésével. Ezt alaposan meg kell tisztítani, és hiányozni kell az érdességgel, szérumokkal, csíkokkal, lapokkal. További fa rácsokat is használhat, amelyek alapul szolgálnak a vakolat első rétegéhez, és lehetővé teszik, hogy szilárdan megragadja ezt a közbenső réteget.

Ha a falakat szabálytalansággal vakolják, akkor erősítő hálót kell telepíteni, amely a fal jövőbeli új rétegének keretévé válik.

És ahhoz, hogy a sarkok keverékét megfelelően kezelje, szükség van egy kiegészítő szerszámra - simítóval. Továbbá jobb, ha ilyen falakat vakolatokkal vakolunk. Ez egy olyan speciális profilrendszer, amely a falhoz van rögzítve, majd a felület szintezésére szolgál.

Előnyök és hátrányok

A vakolat előnyei nyilvánvalóak: ez a bevonat univerzális anyag a belső falak és a külső homlokzatok befejezéséhez. A rendszeres gipsz védi a falakat a romboló tényezők hatásától, a felület szintjét, erősíti a helyiség hang- és hőszigetelését. A dekoratív vakolat befejező, melynek szépsége és tartóssága tagadhatatlan.

Alternatívak lehetnek a gipszkarton borított falak, de meg kell értenie, hogy a gipszkartonnak számos hátránya van, amelyek közül a legfontosabb a törékenység.A belsőépítészeti gipsz használatával további munkát tervezhet a falon, például a plazma TV-hez vagy a polcokhoz való rögzítéssel. Egy ilyen fal ellenállhat nagy terhelésnek.

Tulajdonságai a vakolás keverékének alapjától függenek.

akril

Az akril alapú keverék nem érinti a mikroorganizmusokat, gőzáteresztő képességgel rendelkezik, de ez a vakolat hajlamosabb a szennyeződésre, mint más típusok. A fő komponenssel egyidejűleg az akrilgyanta, amely nagyobb szilárdságot biztosít a kész bevonatnak. Megtisztítható hagyományos eszközökkel, vízzel és tisztítószerekkel. És a külső homlokzati felület is öntözhető.

Ha ezt a vakolatot erősítő hálóra helyezi, ez nagyban növeli a fal ellenállását.

Az akril kompozíciók két kategóriába sorolhatók: belső és külső munkákhoz.. A kész akril keverékek gombaellenes komponensekkel kiegészíthetők és bármilyen színben színezhetők. Gyorsan szárad más vakolatokhoz képest, így jó sebességgel kell alkalmazni. Ezt figyelembe kell venni a munkaterület tervezésekor.

Emlékeztetni kell arra is, hogy amikor egy ilyen keverék kiszárad, színe elhalványul, és kevésbé lesz telített, így a világosabb és élénkebb színek eléréséhez több színre van szükség.

Primer és vakolat kívánatos az egyik gyártótól vásárolni, mivel tulajdonságaik kiegészítik és erősítik egymást. A vékony réteg vakolatok kész formában készülnek.

Ha vastagabb réteget szeretne kapni, akkor a legjobb, ha száraz keveréket kapunkamely a csomagoláson feltüntetett arányok szerint elválik, és kényelmesebb a speciális gépek segítségével. Ez azonban nem teszi lehetővé, hogy elkerüljük a kész réteg kiegyenlítését kézi szerszámokkal.

szilikát

A folyékony üveg alapján készült keverék nagy gőzáteresztő képességgel rendelkezik, nem szívja fel a szennyezést, akkor használatos, amikor nem lehet standardot (akril) alkalmazni. A szilikát vakolat fedezi az épületek homlokzatát. Szerkezetének köszönhetően ez a keverék jól illeszkedik a komplex felületekhez és nagy tapadást mutat. A szigetelés tulajdonságai.

Az ilyen keverék egyik árnyalata a színváltozás nedves állapotban. Nedves állapotban a fal sötétebb lesz, majd száraz állapotban visszatér az eredeti színéhez.

A megoldás elég gyorsan kiszárad, amit meg kell emlékezni. Ez a vakolat azonnal elkészült formában áll rendelkezésre, így meglehetősen korlátozott palettával rendelkezik, amelyet szintén szem előtt kell tartani.

Ezt megelőzően a vakolat falát szükségszerűen speciális szilikát alapozóval kell kezelni, ami további időköltségeket jelentene.

Az üvegalapú vakolat fontos és különleges jellemzője a tűzállóság, amely további tűzbiztonságot biztosít.

Általában az ilyen típusú gipsz alkalmazása válogatóbbugyanakkor tökéletesen teljesíti funkcióit, kényelmes használni.

ásványi

Az ásványi gipsz fő komponensként márvány vagy gránit zsetont tartalmaz. Összetételében cement van, megvédi a falat a penésztől és a penésztől. A leggyakoribb lehetőség az alacsony költség mellett. Lehetőség van a festés alapjául..

Ennek az anyagnak az erőssége jóval magasabb, mint az akril keveréké, ezért ha az összes működési szabályt betartja, ez a bevonat lesz a legtartósabb. A porózus szerkezetnek köszönhetően az ásványi gipsz érdekes tulajdonsággal rendelkezik: magas levegő páratartalom esetén nem gyengül, hanem éppen ellenkezőleg, erősíti védő tulajdonságait. Csendben halad át a levegőn, de ugyanakkor kiváló hőszigetelő.

Nagyon jól nyilvánul meg ilyen keverék, amikor a belsőépítészeti gipszkartonnal dolgozik.

Mivel az ásványi keveréket átlátszó formában lehet ábrázolni, könnyen színezhető különböző színekben, és nagyon kényelmes a belső belső felületek díszítésére. A keverék különböző textúrái másképpen hatnak a kész falra.Így a „szőrme” variáció optimálisan létrejön az ilyen gipszkeverékkel.

Emlékeztetni kell erre az ásványi összetétel fogyasztásának kiszámítása meglehetősen problematikus, mivel a réteg vastagsága a morzsamészlet méretétől függ.. A nedves selyem textúra nagy igényt támaszt az ásványi gipszből.

szilícium

Ez a típusú gipsz nagy rugalmassággal rendelkezik, szinte korlátlan színválasztékkal, nem igényel különös gondosságot. De van egy hátránya, ez az anyag magas költsége. Ez a keverék viszonylag nemrégiben jelent meg, és alapja a polimer gyanták. A nyilvánvaló előnyök a magas agdeziya, a magas rugalmasság. Az ilyen anyag egyáltalán nem vonzza a szennyeződést, ellenáll a gombáknak és a penésznek.

A bevonat olyan tartós, hogy az ipari zónákban sikeresen használható, mivel teljesen ellenálló a savas és lúgos hatásokkal szemben. A homlokzatokhoz fagyálló anyagot kell választani. A keverék körülbelül 3-4 kg / 1 négyzetkilométert fogyaszt. m felület.

A keverékek típusai

A belsőépítészeti keverékek, a kivitelezés szerkezete és tulajdonságai eltérőek:

 • Texturált vagy texturált a gipsz olyan lesz, mert a közepes és durva frakciókból álló szilárd részecskék összetételében jelen vannak, például kőhomok, forgácsok. Érdekes árnyalat: texturált gipsz készíthető külön-külön, a szokásos keverékhez különböző adalékanyagok hozzáadásával a szerkezet megváltoztatásához, például márvány chipek.
 • sima A vakolat a fényes falak utánzatát képezi különböző mintákkal és foltokkal. Ezt a hatást speciális alkalmazás technológiával érjük el.
 • Relief vagy strukturális A keveréket, valamint a sima felületet speciális módon alkalmazzák, ami lehetővé teszi, hogy mély domborműveket hozzon létre, és különböző tervezési megoldásokat tartalmazzon.

A szoba dekorja különböző texturált vakolatból készülhet. Például az a lakás, amelyben a folyosón egyfajta vakolatfesték és a folyosó vagy a fürdőszoba található - egy másik lenyűgözőnek tűnik.

Vegyük figyelembe a dekoratív vakolatok legnépszerűbb típusait.

Velence

A fürdőszobák ideális gipsz "Venetian". Úgy néz ki, mint egy márvány bevonat. Az ilyen vakolat alapja a kőpor.

Az alkalmazás nem egyszerű dolog, néha legfeljebb 6 réteget kell alkalmazni.a kívánt eredmény eléréséhez. De amikor elértük, nem lehet megbánni az eltöltött erőfeszítésről, így szép és látványos kilátás nyílik a szobára.

A velencei vakolat használatával sima és enyhítő hatást hozhat létre, mindez az alkalmazás technológiájától függ. Ennek a vakolatnak a nagy előnye, hogy sikeresen illeszkedik bármely felületre. Mivel ez a keverék kezdetben átlátszó, gyakorlatilag bármilyen színt adhatunk.

A megfelelő alkalmazással és felhasználási feltételekkel az ilyen vakolat legfeljebb 15 évig tart.

Ahhoz, hogy a velencei keverék texturálódjon, hozzáadnak nagy márvány chipeket.

A kéreg bogár

A kéregbogár vakolat kiváló lehetőség a homlokzat díszítésére. Szerkezetének köszönhetően megnövekedett ereje van, és a károsodás alig észrevehető, ezért irodai vagy nyilvános helyiségekben is használják. Két típus különbözik az alapanyag összetételétől. Az első akril alapú, a második gipsz alapján készült.

Az akril alapanyagú anyag teljesen felhasználásra kész, míg a vakolat alapanyaga csak száraz por formájában található.

Ennek a keveréknek a szemcséssége a márvány vagy gránit granulátumának jelenléte miatt következik be.A hatás a granulátum méretétől függ, így a nagyobbak széles hornyokat hagynak, míg a kisebbek majdnem láthatatlan utakat hagynak. A márvány granulátumokat polimerekkel helyettesíthetjük, majd a keverék súlya jelentősen csökken.

Ez ellenáll az időjárás változásainak, jól ellenáll a magas páratartalomnak és a napfénynek. Könnyen tisztítható szivaccsal és vízzel.

bárány

A keverék "bárány", hasonló a kéreg bogár vakolat, elülső vakolat. Dombornyomott falburkolatot készít, megbízható és látványos. Beltérben is használható, különösen akkor, ha szükség van egy különösen ellenálló és tartós anyag alkalmazására.

Minden falra alkalmazható. A habon a gőzáteresztő képessége miatt megakadályozza a kondenzátum felhalmozódását a rétegek között, ami kedvező mikroklímát biztosít a szobában.

Az alkalmazás hatálya

Alkalmazzuk a vakolatot lakóépületek díszítésére. Ily módon a falak festésre vagy tapétázásra készülnek. Van is egy vakolat, amely befejezi az épületek homlokzatát. A vakolatokat a falak összehangolására és megerősítésére, valamint a szoba melegítésére végzik.

A melegítés céljára a vakolás leggyakoribb lehetősége a keverék alkalmazása a penoplexre. A Penoplex ideális hőszigetelő anyag. A ház homlokzatát veszik körül, majd a hab vakolat rétegét vakolat bevonja. A beltérben a szigetelés hasonló változata is lehetséges.

A vakolat szinte univerzális lehetőség bármilyen felület befejezésére. A habarcsot téglán lehet elhelyezni, betonon és még fafelületeken is lehet vakolattal keverni.

A közhiedelemmel ellentétben a megoldás a habra is alkalmazható és alkalmazható.

Kiváló hőszigetelő anyagként a hab egyidejűleg nagyon törékeny és hosszú távú védelmet igényel a külső károsító tényezők ellen. És a vakolat erre tökéletesen illik.

Mindenféle dekoratív vakolat segít a szoba díszítésének eredeti és még szokatlan kialakításában. Dekoratív vakolathoz speciális szerszám - alakú henger, amellyel valódi remekműveket hozhat létre a falak díszítésében. Működésének alapelve a következő: a gipszkeverék nedves felületén egy görgő maradványa marad, ami egy minta.

A hengerbevonat különböző anyagokból készülhet: lehet bőr, műanyag, hab gumi, gumi. Egy bizonyos "szőrme" megjelenése görgőket hoz létre a prémből. A hengergumi szivacs, amelyből a henger henger készült, különböző módon szálakkal csomagolható, és ezáltal egyedülálló díszítést hozhat létre.

Ehhez a vakolat keverékének felületén különféle mintázatok elvégzéséhez kemény bevonattal rendelkező hengerekre lesz szükség. Az ilyen görgők újrahasznosíthatóak, konvex vagy fordítva, konkáv felülettel, hogy háromdimenziós vagy depressziós mintákat hozzanak létre.

Rajz létrehozásához a vakolat a falra kerül, várva, hogy egy darabig száradjon, majd elkezd mozogni egy görgővel a réteg fölé, és így adja meg a kívánt megjelenést. A mozgásnak simának kell lennie. Fontos, hogy egy közös mintát helyezzünk a közösbe, elkerülve az átfedéseket és az átfedéseket.

  • sgraffito - még egy, nagyon érdekes típusú dekoratív vakolat. Alkalmazásának technológiája nagyon sajátos. A rétegre rétegezzünk egy sablont, többszínű keveréket, amelyet ezután részlegesen eltávolítunk. Az eredmény egy összetett dísz. Az ilyen felületet száraz tisztításnak vethetjük alá. Ha megsértik az elem részének integritását, akkor a teljes elemet ki kell cserélni, azaz a sérült területet teljesen eltávolítani, és a fal egy részét ismét be kell fedni.
  • terrazitovye homlokzatokhoz gipszkeveréket használnak. Úgy néz ki, mint egy sziklák utánzata. Ennek a vakolatnak a meglehetősen nehéz és sűrű szerkezete nem hagy sok teret a kreativitásnak.

  A dekoratív vakolatok hasznossága abban rejlik, hogy kiegyenlítik a fal szabálytalanságait. Ha hibák vannak a felületen, könnyen elrejthetők a mentési minták alatt.

  Mivel a modern technológiák lehetővé teszik a különféle utánzatok létrehozását dekoratív keverékek alapján, mint a sziklák, selyem és bársony, márvány és gránit, a vakolatok alkalmazási köre kiterjedt.

  Szükséges eszközök

  A vakolás elvégzéséhez speciális szerszámokra van szükség. Ismerve a listát és a kinevezést, maguk is megvásárolhatók. Néhányan még saját kezüket is csinálják.

  • kőműveskanál - egyfajta simító. Mérésére alkalmas. A simítóval ugyanolyan dobja a keveréket a falra, és előre simítsa a felületre. Úgy néz ki, mint egy kis lapát, egy kis fa nyéllel. Az ideális méret 12-18 cm, általában rozsdamentes acélból készül. Télen vagy ősszel való munkavégzéshez szükséges szerszám kiválasztása esetén célszerű a fűrészlapot fa nyéllel megállítani. Szintén vegye figyelembe, hogy különböző szerszámok alkalmasak különböző típusú keverékekre. Cement habarcs cement vakolókanál és gipsz "kéreg bogár" speciális műanyaghoz.
  • kaparó - a szabálytalanságok eltávolítására használják. Ez az eszköz különböző tisztítási munkákhoz készült. Kényelmes, hogy levágják a dudorokat, a festéket vagy a tapétákat. A spatulát kaparóként lehet használni, majd a pengét le kell rövidíteni, így könnyebb és kényelmesebb lesz a munka. A kaparóval párosítva lehet rongy vagy szivacs, hogy megragadja a tapadós tapétát. Előfordulhat, hogy a lehúzó nem képes megbirkózni a régi burkolattal. Ebben az esetben indokolt a nehéz tüzérséget, például lyukasztót vonzani.
  • konyhai reszelő - Ez egy fából készült lemez, amelyhez fából készült fogantyú van rögzítve. A simítóval való használat után reszelt sima a keverék rétegét a falon. A gyártási anyagok eltérőek lehetnek. A leggyakrabban fa, műanyag, gumi és fém. Plusz egy fából készült reszelő egy kis súly, ami jelentős lehet a hosszabb munka során. Hátrányok - a nedvesség bizonytalanságában és instabilitásában. A műanyagból készült reszelt rendszerint egyetlen munkára vásárolják, és professzionális kézművesek használják. Kezdők számára az ilyen reszelő nehezen használható, és azonnal használhatatlanná válik. A fém reszelő előnye, hogy tartós és sima, tökéletesen illeszkedik a falhoz és megvédi a vakolat keverékét a nedvességtől.
  • poluterok - Csakúgy, mint a reszelő, a megoldás simítására is használható, de kényelmes a belső sarkokban dolgozni. Eltávolítják a felesleges keverék- és lerakódási hibákat.
  • szabály - A falak szabálytalanságainak ellenőrzésére szolgáló eszköz. Hosszú, tökéletesen lapos fém vagy fa szalag. A faszabályok rövid életűek, mert a nedvesség hatására deformálódnak. Az élettartam növelése védőszerekkel impregnálható. Az alumínium szabálya kicsi és hosszú ideig tart. A falak összehangolása a világítótornyok mentén érvényes szabály miatt történik.
  • keverő alapos keveréshez használják. Használatával időt takaríthat meg és minőségi megoldást kaphat. A keverők egy főorsó és duplex, a fúvókák száma szerint. A cserélhető fúvókák különböző anyagok esetén eltérőek. Egyenes pengével ellátott fúvókát használnak olyan keverékekhez, ahol szorítás szükséges. Vízszintes irányban működik. A spirállapátok cement és gitt számára alkalmasak. A festékkeverékek összekeverésére az ellentétes csavarokkal ellátott fúvókát használják. Az univerzális ütközők nem a legjobb választás, mivel ugyanolyan jól fognak kezelni mindenféle anyaggal.
  • Profil a vakoláshoz a gerendákon történő vakoláshoz szükség lesz.Tulajdonképpen beaconok, és fém vagy fa jelzőprofilok lesznek. A fa gerendák nem igényelnek speciális habarcsot vagy ragasztót, és gipszhabarcs használata esetén fémre van szükség. A leggyakrabban használt gerendák acélból készülnek, és alkalmasak 6-10 mm-es gipszbevonatra. Az ilyen gerendák a vakolás befejezése után a falban maradhatnak, és a repedések elkerülése érdekében nem is ajánlott őket eltávolítani. A gipszjelzők segítik a bevonatot, hogy ellenálljon a szobahőmérsékleti ingadozásoknak, mivel a falakat töredékekre osztják. Könnyű telepíteni őket, nem szükséges tapasztalat, de ha ezt először tervezi, jobb, ha segítségre van szüksége, nehéz lesz ezt a munkát elvégezni. Nemcsak falakhoz, hanem a mennyezet felületéhez is alkalmas.
  • övsömör - további anyagok és segédeszközök a vakolatok készítéséhez. A zsindelyekkel a fa függőleges felületei a gipsz megerősítésére szolgálnak. Valójában ezek 5 mm-es vastagságú fa szalagok, amelyek egymásra merőlegesek, hogy rácsot készítsenek. Ezt követően keveréket alkalmazunk erre a rácsra.
  • sík - a szoba sarkaiban a túlzott vakolat levágásához szükséges. Egy típusú repülőgép egy villamos energiával működő daráló. Ez a gép kényelmes a sarkok csiszolásához, néhány gyakorlati készséggel. A csiszolás a csiszolópapírral történik, amely a gépbe van behelyezve. Egy hagyományos sík megvásárlásakor győződjön meg arról, hogy a kések az oldalfal síkja mentén vannak. A kidudorodó kések hornyokat hagynak a gipszkeverék felületén.
  • stencil - segít dekoratív vakolat használatakor. Sablon segítségével háromdimenziós, különböző formájú megkönnyebbüléseket, ismétlődő mintákat vagy egyedi ékezeteket hozhat létre. Teljesen egyedi designt készíthet. A stencil úgy néz ki, mint egy átlátszó műanyag lemez, amelyben a mintát vágják. Vásárolhat kész stencileket vagy rendelhet saját mintát a nyomtatási cégtől. A rajzsablonon keresztül alkalmazott rajz nem ad nagy mennyiségű felületet, hanem egy kicsit kiemelkedik a fal fő részén. Meg kell tervezni egy helyet a jövőbeni mintázathoz, és rögzíteni kell a sablont a maszkolószalaggal. Az alkalmazott keverék rétegei között kívánatos primer alkalmazása. Miután az anyag kiszáradt, a stencil gyors és magabiztos mozgással távolítható el.

  Hogyan kell kiszámítani az áramlást?

  A keverékfogyasztás kiszámítása nagyon egyszerű: a gyártó jelzi az anyagcsomagolás számítási paramétereit. Nem szabad elfelejteni, hogy a vakolat egyenetlen falakra történő felhordásakor a fogyasztás nő. És a költség is a keverék típusától függ. Közelítőleg határozza meg a négyzetméterenkénti arányt. m 10 mm-es réteg alkalmazása esetén.

  Így a költség a következő lesz:

  • gipsz összetételhez - 10 kg;
  • cement keverék - 16-18 kg;
  • dekoratív fogyasztása 8 kg / négyzetméter. m.

  Ha pontosabb számításokra van szüksége, használhatja az online számológépet vagy a gyártó által ajánlott sémát.

  Hogyan készítsünk megoldást?

  Általában a falak vakolását három rétegben végezzük:

  • első réteg illeszkedjen a permetbe, így a keveréknek elég folyékonynak kell lennie;
  • második réteg több összehúzó;
  • a harmadik - még sűrűbb.

  Ha a vakolatot egy rétegbe helyezzük, közepes vastagságú oldatot kell hígítani. Ha az oldat túl folyékony, akkor a felület nem lesz összekapcsolva, és ha a keverékben sok kötőanyag van, a réteg összeomlik. A keverék három komponensét: folyadékot (víz), kötőanyagot és a kívánt aggregátumot megfelelő arányban kell összekeverni a kívánt eredmény elérése érdekében.

  Tekintsük a különböző összetételekre vonatkozó mennyiségi szabályokat:

  • A cement vakolathoz az arány a következő: az első porlasztó réteg a kötőanyag egy része 4 részegységenként.Talaj - 1 rész kötőanyag 2-3 részösszeghez. A harmadik, befejező oldatot 1,5 rész arányban hígítjuk 1 kötőanyag-részre.
  • Agyagpaszta hozzáadásával. Az egymást követő három alkalmazáshoz az arányok megegyeznek: az alkatrész egy részéhez 3-5 rész tömeget ajánlunk.
  • Mész összetétele javasolja a következő receptet: spray - legfeljebb 4 rész aggregátum 1 kötőanyaghoz. A második kötés 2-4 részének a kötőanyag 1 részéhez történő alkalmazása. A végső, befejező rétegben 2-3 kötőanyagot használnak a kötőanyag 1 részéhez.
  • Mész-cement keverék a cement egy adagja. Az első réteg, spray, 0,5 rész mészpor és aggregátum 3-5 rész mennyiségben. A második, talajréteg az optimális konzisztencia eléréséhez 0,7-1 részrészre és 2,5-4 rész aggregátumra van szükség. A befejezést 1-1,5 rész mész oldattal kell elvégezni 1 cementrészre, és a homok mennyisége nem haladhatja meg a 2,5-4 részt.
  • Agyag-mész keverékben 3–5 rész homoknak kell lennie az 1 agyagnak és 0,2 rész mésznek.
  • Cement és agyag a keverék nem igényel különböző arányokat mindhárom réteg esetében. Használhat egy keveréket 1 rész cement, 4 rész agyag és 6-12 rész homok arányában.
  • Mész-gipsz összetétele 1 rész mészből, 1 rész agyagból és 2-3 rész homokból készült az első réteghez, 1,5 rész gipsz és 2 rész homok a második réteghez és 1,5 rész gipsz a harmadik réteghez. Fontos megjegyezni, hogy a befejező rétegben a homok egyáltalán nem kerül hozzáadásra.

  Mi legyen a réteg?

  A vakolás kezdetén fontos megérteni, hogy a vakoláshoz használt keverék rétegeit a lehető legvékonyabbá kell tenni. Ez biztosítja az alkalmazott bevonat szilárdságát és tartósságát, míg a vastag rétegek lerövidítik a felújított falak anyagának élettartamát. Bizonyos szabványok vannak a rétegek vastagságára, amelyeket a felszíni anyag okoz.

  Egy téglafalon Legalább 5 mm-es réteget lehet felhordani, a maximális vastagság 2,5 mm-es, 5 cm-es hálóval.

  Betonfal 2 mm-es réteg alkalmazása szükséges, a rács nélküli maximális vastagság 2 cm, és 5 cm-es ráccsal.

  Fa bevonat simaságának köszönhetően nem jó a keveréket a vakoláshoz tartani. Mivel egy ilyen felületen végzett munka további eszközöket, például megerősítő hálót vagy zsindelyt igényel, a réteg paraméterei az alkalmazott termékek vastagságától függnek. A 2 cm vastagságra koncentrálhat.

  Három ajánlott vakolatréteg is eltérő vastagságú lesz:

  • Első rétegamikor a kompozíció egyszerűen a fal felszínén halmozódik fel, amit permetnek neveznek, nem egyenletes, és a fő alkalmazás előkészítő fázisa, hozzájárul a jobb tapadáshoz és a következő rétegek lefektetéséhez. A tégla felületén lévő normál vastagságú fröccsenéshez 5 mm-es, a fa falán pedig 8 mm lesz.
  • Következő rétegegy alapozónak nevezzük. Vastagsága a keverék típusától és a felület anyagától függ. Lehet 0,7-5 cm.
  • Harmadszor, befejező réteg, befejező. A végső, dekoratív funkciót végez, vastagsága nem haladhatja meg az 5 mm-t, optimálisan 2 mm-t.

  Hogyan vegye fel a jelzőt?

  A vakolati falak világítótornyjait akkor használják, ha jelentős szabálytalanságok vannak. Ezek olyan segédeszközök, amelyek együtt működnek a szerszámszabályokkal. A világítótorony az a szabály, amelyen a szerszám nyugszik. Úgy néz ki, mint egy fém vagy műanyag profil különböző méretű és metszetek. Egyenes és szögletes.

  A vezetők fából készült rudaktól függetlenül készülhetnek. A fa és habbeton falak vakolásakor ez még kényelmesebb lehet, mivel az ilyen világítótornyok önfúró csavarokkal rögzíthetők a falra. Ön maga is készíthet vakolatot vagy alabástromot. Ez az opció előnyei is vannak.

  Ha az ipari technológiai jelzőtáblákat a fal vakolás végén ajánlatos szétszerelni, akkor nem szükséges eltávolítani a saját gyártású gerendákat.

  A jelzőfények telepítése előtt a szabályt a felületre alkalmazzák, hogy meghatározzák a legjelentősebb részt.Ettől a ponttól kezdődően jelzők lesznek. Ezeket szilárdan rögzíteni kell a felülethez., hogy ne változtassa meg pozícióját nyomás alatt. Először is, a világítótornyokat a sarkokba állítják be, és egy kis bevezetőt biztosítanak. Itt tökéletes pontosságra van szükség. A gerendáknak szigorúan függőlegesnek kell lenniük.

  A fő jelzők telepítése után a szálakat vagy horgászzsinórokat rájuk húzzák, és már ezekre a vonalakra koncentrálva közbenső pontokat helyeznek. Szükséges figyelmet fordítani a szabály hosszára, ez is fontos a mák telepítésében. Úgy kell elhelyezniük, hogy a távolságuk 15-20 cm-rel kisebb, mint a szabály hossza. Szintén kívánatos, hogy a távolság ne legyen több, mint egy fél méter, úgyhogy egy megközelítésben nem kell nagy térfogatú szintet állítania.

  A jelzőfények telepítésekor folyamatosan figyelnie kell a szintet. A beacon rendszer telepítési folyamata némi időt vesz igénybe, és meglehetősen munkaigényes, ugyanakkor ez a megközelítés lehetővé teszi a vakolat egyenletesebb és szakszerűbb alkalmazását, a falak minőségileg és szakszerűen készülnek.

  Felület előkészítése

  A különböző felületek eltérő előkészítést igényelnek. Vannak azonban olyan általános szabályok, amelyek a keverék alkalmazása előtt kötelezőek. Ha nem fordít megfelelő figyelmet a készítményre, a keverék elhelyezésekor vagy a helyiség használata során elkerülhetetlenül problémák merülnek fel. Lehetséges leválasztás, repedések és zsetonok.

  A legfontosabb intézkedés a felületek alapos tisztítása a törmelék, a por, a foltok és egyéb szennyeződések ellen.

  A legjobb, ha fémkeféket használ a tisztításhoz. A legjobb eredmény elérése érdekében egy ilyen kefe fúrógépre szerelhető úgy, hogy a gyors fordulatokkal fokozza a hatást.. Ha a korom a falakon fekszik, akkor sósavoldattal mossuk. Az olaj- és kátrányfoltokat mechanikusan eltávolítják.

  A téglafal elkészítéséhez a következő munkafázisokat kell elvégeznie:

  • először tisztítsa meg a felületet egy fémkefével;
  • ha szemmel látható szabálytalanságok vannak, akkor további keverékréteget kell elhelyezni anélkül, hogy dörzsölné;
  • a 10 mm-nél nagyobb dombokat bármilyen kényelmes eszközzel vágjuk vagy hasítjuk;
  • az üregeket keverék borítja;
  • a téglák közötti varratokat gondosan meg kell tisztítani nem csak felületesen. A kalapács vagy véső legalább 10 mm mélységben kopogtatja őket, majd egy fémkefével áthalad a felületen;
  • távolítsa el a maradék port és szennyeződést;
  • Az elkészítés befejezéséhez nedvesíteni kell a falat.

  A betonfal az alábbiak szerint készül:

  • a falat szennyeződésektől, portól kell kefével előtisztítani, eltávolítani a foltokat, ha vannak;
  • továbbá a téglafalak előkészítésében leírt elv szerint kell kezelni az eltéréseket és szabálytalanságokat;
  • a betonfalat érdesíteni kell, megszabadulni a simaságtól. Ha a felület kis területen van, akkor 3 mm-es távolságban teljesen lehetséges, hogy vésővel és kalapáccsal legyenek bevágások. Ha nagy felületű felületet kell kezelni, a hornyokat dugóhúzóval kell alkalmazni. Legjobb, ha szétosztott módon helyezzük el őket;
  • A fémrács a betonfelületre is felszerelhető. Ez elősegíti a vakolat és a fal jó tapadását. A rácsot kihúzzuk és dübelekkel rögzítik egy kockás mintázatban. A feszítés után bevonattal van bevonva, dörzsölés nélkül;
  • a szükséges érdesség homokozóval is elérhető. Rendszerint ez az eszköz nagy mennyiségű munkához van felhasználva, mivel használata jelentős költségnövekedést jelent. A homokfúvás elve az, hogy nyomás alatt homokot permeteznek, és kis részecskéi erővel megütnek a betonra, ami mikro-károsodást okoz, ami végül a kívánt tapadást eredményezi.

  A fából készült falak befejezésének jobb választása a gipszkarton.. De néha szükség van egy vakolat keverék alkalmazására. Ilyen esetekben a klasszikusan használt fólia. A folyamat apró fa dranok lemezeket tölt be a felületre.

  Vannak még nagyobb mennyiségű, füstölő lapok is, amelyek sokkal kényelmesebbek, időt és energiát takarítanak meg. A második lehetőség a fémháló felületére való rögzítés. A legegyszerűbb és legegyszerűbb módja, hogy a fém körmöket a falba dugóhálós mintázatban fogjuk, és acélvezetékkel fonjuk..

  Nem kötelező, de az ajánlott eljárás felületkezelés primerrel.

  Sokan vannak, mindegyik rendelkezik bizonyos tulajdonságokkal. Az egyik fontos minőség egyesíti őket: a felületbe mélyen behatoló alapozók homogénvé teszik, ami maximalizálja a tapadást. A primer kiválasztásakor ajánlott a gyártó által végzett információk alapos tanulmányozása. Legyen egyszerű, részletes és teljes használati utasítás, amely szükségszerűen a primerhez kapcsolódik.

  Alkalmazási folyamat

  Így a felületek készülnek, az oldatot a megfelelő arányban hígítjuk, a fényjelzők ki vannak téve, az erősítőhálók nyúlnak. Itt az ideje, hogy a fő- és végső szakaszba lépjünk - a vakolat alkalmazása. Mielőtt elkezdené, nem lehet felesleges figyelmet fordítani a fontos pontokra.

  Hőmérséklet és páratartalom a szobában. Általában a kívánt vagy akár szükséges hőmérséklet- és páratartalom-paramétereket a keverékinformáció tartalmazza. Átlagosan a hőmérséklet +5 és +35 ° C között legyen, és a páratartalom nem haladhatja meg a 60% -ot.

  • Az alkalmazás során fontos az eszközök tisztaságának ellenőrzése. Minden egyes lépés után alaposan le kell öblíteni.
  • A tetejéről kell kezdeni, fokozatosan mozogva.
  • A következő vakolat felhordása előtt minden vakolatréteget teljesen megszárítani kell. Ugyanakkor fontos a szárítás megelőzése.

  A vakolat alkalmazása több egymást követő szakaszban történik. Az első réteget, amelyet permetnek vagy permetnek neveznek, úgy helyezzük el, hogy a kompozíciót a fal felületére dobjuk. Amennyire lehetséges, meg kell tartani azt a távolságot, amelytől a keveréket ugyanazt dobják..

  Az alkalmazott vakolat kiegyenlítése nem szükséges, kivéve, ha nincs különösebben kiemelkedő helye. Nagy dudorokat kell eltávolítani. Ez attól függ, hogy az első réteg milyen helyesen kerül alkalmazásra, milyen szilárdan tartja a falon lévő összes vakolat.

  Miután megszáradt a permetező réteg, a következő réteget - egy alapozót alkalmazhatja. Ellenőrizze, mennyire száraz az első réteg, könnyű: meg kell nyomnia az ujját a felületen, az ujját nem kell nedvesíteni és beleesni a vakolatba. A primer keverék vastagabb, ezért széles simítóval felhordják és szintezik. Ily módon egy kis felületet vakolnak, például négyzetmétert, és folytassuk a következő szakaszt, óvatosan dörzsölve az ízületeket egy spatulával.

  után a 8–9 méteres fal egy részének keverékét alkalmazzuk, szükségünk van a következő eszközre, amelyet a szabálynak nevezünk. A szabály kényelmes a nagy területek összehangolásához és sima elhelyezéséhez.sima mozgások egyenletes nyomással. A mozgás technikájának önmagától vagy körkörösnek kell lennie. Ne cselekedjen szaggatottan vagy élesen.

  Fokozatosan a teljes felületet vakolat borítja. A folyamat során gondosan figyelje meg a lehetséges szabálytalanságokat és kiemelkedéseket. A lehullott részecskékkel rendelkező pályák. Ezeket azonnal ki kell egyenlíteni, kis területeken, mert ha hiba jelentkezik, miután a keveréket egy jelentős területen alkalmazták, a hibákat csak úgy lehet korrigálni, hogy egy másik réteg alkalmazása szükséges. Ez viszont hatással lesz a minőségre, mert annál vastagabb a réteg, annál kevésbé erős és stabil.

  A végső réteget nagyon vékonyan alkalmazzák, de oly módon, hogy az minden lehetséges hibát lefedjen.

  A befejező réteg oldatának homogénnek kell lennie, a keverékben lévő részecskék nem lehetnek nagyobbak, mint 2 mm.. Ha megengedték, hogy megszárítsa az előző réteget, a fal mentén vízzel mártott kefével kell járnia. A keveréket egy spatulával kell felhordani, a szélét a falhoz nyomva, ívben mozgatva.

  Még akkor is, ha az egész folyamat technológiával történik, kis szabálytalanságok lesznek jelen. ezért a fal vakolás végén egy másik típusú szintezésre van szükség, amit habarcsnak neveznek. A reszelő szerszámokkal és szorosabb szerszámokkal történik. Az első szakasz fugázás, a második a simítás.

  A durva nedvesítés előtt enyhén nedvesítse meg a felületet. Ezután egy körben lebegő mozdulatokkal, a műszerre gyakorolt ​​egyenletes nyomással kezdik a falat dörzsölni. Nagyon óvatosan kell cselekednünk, hogy ne vékonyítsuk a gipszréteget, de csak a tökéletes szintre. A sarkok belsejében található poluterok. Szerszám, hasonló megjelenésű és lebegővel, csak kisebb. A „lehúzás” fal egy úszóval van érezve, egy filcréteggel, sima, elsöprő mozgásokkal. Akkor menj a következő szakaszba.

  A simítás lebegéssel történik fém vagy gumi csík réteggel. Először is, a mozgásnak a függőleges vonalakon, majd a vízszintesen kell lennie. Nem lehet körkörös mozgásokat vagy alternatív függőleges vonalakat készíteni vízszintesen.

  Ha a gipszkeverék alkalmazásának minden szabályát helyesen követik, a falak simaak és kellemesek lesznek.

  Tippek és trükkök

  A vakolati falak meglehetősen nehézkes és időigényes folyamat, amely még mindig egy kezdő kezdete. Fontos, hogy ne felejtsük el a legfontosabb pontokat. Minden szabály előkészíti a falakat. A vakolat felhordásakor óvatosan simítsa a felületet. Dobd el a megoldást a falon, gondosan, nem túlságosan távolodva. Sima vonalak megjelenítése a világítótornyok mentén.

  A falakon a vakolatot 1 naptól két hétig szárítja. Így például a gipsz vakolatra vonatkozó szabály: 1 nap 1 mm-es oldat esetén. A szárítási idő pontosabb kiszámításához figyelemmel kísérheti a gipszkeverék gyártójának információit.

  A mész-cement bevonat egy héten belül kiszáradhat. Nem ajánlott, hogy mesterségesen megpróbálja felgyorsítani a szárítási folyamatot.A meleg belső hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a keverék önmagában megszáradjon. Ez tele van negatív hatással az erőre.

  A vakolás ideális hőmérséklete +20 Celsius fok.. Ha lehetséges, kerülje a huzatokat, közvetlen napsugárzást.

  Kevés nem szakember tudja, hogy a száraz vakolat is létezik, és ez nem más, mint gipszkarton. Természetesen az ilyen anyag valószínűleg nem lesz jó választás homlokzatok építéséremert az éghajlati jelenségek hatására teljesen instabil. De a belső befejezésekhez ideális lehet, különösen a javítási munkák újszülött kezében.

  A falak vakolatra való megfelelő illesztéséről a jelzőfényeken lásd az alábbi videót.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba