Hogyan vakolat téglafal?

A kivitelezés és a javítás során nagyon fontos a befejezés pillanata. Ne feledje, hogy gyakorlatilag bárki önállóan vakolhat téglafalat, ebben az esetben a tapasztalat és a speciális készségek nem szükségesek. Ha a munkát helyesen végzi, az eredmény sok éven át, és nem merül fel probléma. A fő feltétel a folyamat szabályainak és árnyalatainak való megfelelés, amelyet a cikkünkben tárgyalunk.

A vakolat típusai

Az első probléma, amelyet a befejezők szembesülnek - a megfelelő vakolat kiválasztása. Nemcsak attól függ, hogy a falak milyen simaak lesznek. Az anyag védi a felületet a nedvességtől, dekoratív funkciót biztosít, emellett segít javítani a hang- és hőszigetelést. A vakolat alkalmazási területétől függően több típusra osztható:

  • normál;
  • különleges;
  • dekoratív.

A sima gipszet általában olyan helyiségekben használják, ahol további befejezésre kerül sor. Használható festék vagy tapéta alapjaként. Különlegesen tökéletesen védi a nedvességet, elősegíti a hang- és hőszigetelés javítását. Dekoratív lehet készíteni különböző színek és textúrák, általában szabadtéri munka.

A minőségi munkához nagyon fontos a helyes választás. Homokból és speciális kötőanyagból, leggyakrabban cementből, gipszből vagy agyagból áll. A megoldás típusának függenie kell a működés helyétől.

Szükséges eszközök

A következő fontos pont az eszközök kiválasztása. Ne feledje, hogy a szükséges elemek hiánya megzavarhatja a munkafolyamatot, és nem teszi lehetővé a kívánt eredmény elérését. Szükséged lesz egy olyan tartályra, amelyben az oldat, a keverő vagy a lapát keverésre lesz hígítva, egy ecsettel vagy hengerrel az alkalmazáshoz, egy kaparót, egy vésőt, egy perforátort, egy szintet, egy fúrót, egy mérőszalagot, egy simítót a sarkok eltávolítására, egy reszelőt, egy porlasztót a felület nedvesítésére, egy csiszolót, ceruza szabály.

A munka előrehaladásának felgyorsítása érdekében célszerű egy gipszpisztoly használata. Kiváló munkát végez a kompozíció falon történő permetezésével. Ebben az esetben az eredmény jobb. A nyomásnak köszönhetően az oldat jobban tapad a felszínhez, kitölti a szabálytalanságokat, és maga a folyamat sokkal gyorsabb.

Hogyan készítsünk megoldást?

Amikor vakolást végez, téglafal használható cement és gipsz habarcsként. Ezek bizonyos paraméterekben különböznek. A gipszet kis mennyiségben kell keverni, mivel a beállítási ideje meglehetősen rövid. A cement hosszabb ideig tart, ezért ajánlatos nagyobb mennyiségben elkészíteni. A végső szárítási idő attól függ - ha a gipsz esetén ez a folyamat akár egy hétig tart, a cementkeverék csak egy hónap múlva kiszárad.

A felületi vakolásnak két módja van, amelyeket a jelzőfények jelenléte jellemez. Ebben az esetben a megoldás mindkét esetben egyformán készül. Ez a következőképpen történik.

Az első lépés a homok szitálása, a szemét eltávolítása. Ezután hozzáadjuk a cementet körülbelül 3: 1 arányban, és alaposan összekeverjük a sima konzisztenciával. Ezután a víz folyik. A keveréket folyamatosan keverjük. Ha az arányokat nem tartják be, a fogantyú romolhat. A fúrógép segítségével az oldatot alaposan összekeverjük, majd néhány percig hagyjuk.

Annak érdekében, hogy a megoldás plaszticitása nagyobb legyen, hozzáadhat latexet, PVA-diszperziót vagy lágyítószert. Ajánlatos a keveréket a következő 1,5 órában használni. Amikor megvastagodott, hozzáadhat hozzá vizet.

Előkészítő szakasz

Fontos lépés az előkészítő munka. Számos elemet tartalmaz, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Először ellenőrizni kell az eszközök elérhetőségét. Ezt követi a felszíni előkészítés.

A falakat gondosan meg kell vizsgálni. A laza tégla, ha van, cement vagy hab segítségével van rögzítve. A repedések és a forgácsok elmosódnak, a deformált területek eltávolításra kerülnek. Ha ez nem történik meg, a vakolt felület elég gyorsan összeomlik. A régi összetételt el kell távolítani.

A Plumb segít a hibák és a felületi szabálytalanságok azonosításában. A varratokat megtisztítják, a szennyeződést és a port eltávolítják. A felület többi részét is megtisztítják, majd alaposan kell alapozni. Ez az alapozó segíti az anyagok jobb kötését. A következő pont a világítótornyok telepítése.

A felső sarokban történő indításhoz csavarokat kell felszerelni, amelyek egy pár centiméterrel a felület fölé nyúlnak. Vízvezetékeket helyeznek, csavarokat a zsinórok mögé kell rögzíteni. Ezután a kábelköteget kihúzzuk, amely vízszintesen egyenletes vonalakat képez, és ezek alatt a jelzőfények között a távolság 2 méter. A rögzítési pontokat 20 cm távolságra kell elhelyezni. Ennek eredményeként a fal függőleges elválasztó csíkokkal rendelkezik.

Technológia működik

A téglafal helyes vakolása egyszerű, csak szigorúan kövesse a technológiát. A kezdőknek gyakran van kérdése, hogy töröljék-e a jelzőt. A szakértők pozitívan válaszolnak, elmagyarázva, hogy e tétel végrehajtása a jövőben a problémák tömegéből mentésre kerül. Végül is a galvanizált elemek végül korrodálódnak, ami megakadályozza az elvégzett munkát.

Ne feledje, hogy az utcán és a szobában a vakolásnak saját árnyalatai vannak. Tartsuk őket részletesebben.

Az utcán

Ha a munkát nem belül, hanem a szobán kívül végezzük, az előkészítő szakaszt nem szabad elhanyagolni. Ha a ház régi, és már elvégezték az épület külső javítását, először a szennyeződéstől és a portól kell megszabadulnia. Mindenesetre meg kell nedvesítenie a homlokzatot, amelyet hagyományos öntözőkannával vagy szórópisztollyal lehet előállítani. Ezenkívül a felületet alapozni kell.

Használhat egy speciális rácsot. A rögzítés a munka megkezdése előtt történik, és a keveréket felfelé alkalmazzák. Az alulról felfelé kiegyenlített vakolat, a jelzőfényekre összpontosítva. A tökéletesen sík felület elérése érdekében szabályt kell használnia.

Az oldatot vékony rétegben kell alkalmazni. Ha néhány trükköt csinálsz, a zsugorodási repedések kisebbek lesznek. Az első réteg szükséges a pórusok feltöltéséhez és tartósabb tapadáshoz. A második csak száraz felületen kerül alkalmazásra, így jobban tapad és jobban megtartja. A megoldás ebben az esetben sűrűbb.

A felső réteghez való nagyobb tapadás érdekében a felületet fémkefével kell kefélni. A fedőréteget 2 mm vastagsággal kell bevonni.

Az összes manipuláció után hegesztett. Ehhez reszelőre van szükség, amelyet az óramutató járásával ellentétes irányba kell mozgatni. Miután a habarcs befejeződött, és a falak szárazak, elkezdhetjük a mosást.

A házban

Ha a javítást a lakásban végzik, a munkát az alábbiak szerint kell elvégezni. A világítótornyokat szilárdan rögzíteni kell a nedvesített felületre. A megoldás elsősorban a falak repedéseit és szabálytalanságait tölti ki. Amint az első réteg megszáradt, a vakolat fő része kerül alkalmazásra, amelynek vastagsága a jelzőfények szintjétől függ.

A keveréket az alulról felfelé irányítjuk, eltávolítjuk a felesleges anyagot.Ne alkalmazza a keveréket túl vastagra, így elrepedhet. Miután a bevonat kicsit kiszáradt, a gerendákat el kell távolítani és a varratokat gondosan meg kell javítani. Ezután a habarcs. Ezt követően befejezheti a helyiség belsejét.

Hasznos tippek

Vakolás tégla falak - a folyamat nem túl bonyolult, de megköveteli azonban a gondoskodást és a megfelelő végrehajtást. Meg tudod csinálni a munkát magad, de az alapszabályok megsértése azt eredményezheti, hogy egy idő múlva a gipsz megreped, és összeomlik, megváltoztatnia kell a szoba vagy az épület homlokzatát. E probléma elkerülése érdekében a szakemberek a munka technikájának leírása mellett ajánlásokat is adnak, amelyekre összpontosítva a munkaidő csökkentését, a jó eredmény elérését és a felület élettartamának meghosszabbítását. Tekintsük a főbbeket.

Meg kell jegyezni, hogy a külső díszítéshez használt anyagok köre igen széles. Van egy dekoratív tégla, iparvágány, kerámia és még sok más. A vakolat az egyik fő hely. A szokatlan design és az új technológiák kedvelői, mint a „kéreg bogár” elnevezésű dekoratív vakolat. Gyakran használják, és a megjelenése, a fa utánzása miatt népszerűvé vált, kéregbogárral elrontotta.

Ha a téglafal vakolás magas páratartalmú helyiségekben történik, a szakértők javasolják a mész hozzáadását a keverékhez. Ez az opció megfelelő lenne az épületek pincéjében végzett munka során. A plaszticitás növeléséhez kis mennyiségű folyékony szappant adhat. Ne feledje, hogy a vakolást nem szabad 7 ° C alatti hőmérsékleten végezni.

Ha a cementhabarcsot nem lehet használni, a szakértők javasolják a vakolat keverék elkészítését. Azokban az esetekben, amikor a falat szigeteléssel kell feldolgozni, azonban lehetetlen speciális anyagokat alkalmazni, a habzás hozzáadása megmenti a helyzetet. A készenlét teszteléséhez tesztelje a keveréket. Ehhez 2-3 centiméteres pontozott vastagságot tett ki, és szilárdan ragaszkodnia kell a felülethez. Ha a réteg vastagsága meghaladja a 7 centimétert, a keveréket le kell üríteni.

Ne feledje, hogy ha az épületet nemrég építették, akkor meg kell tartani az időt a zsugorodáshoz. Bármely monolit-tégla ház alá tartozik ez a folyamat. Ha vastag bevonatra van szükség, válasszon egy megerősítő hálót. Ez a feltétel különösen fontos a kültéri munka elvégzéséhez.

A téglafal zárt térben történő vakolásáról lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba