Knauf gipsz vakolat: jellemzők és alkalmazás

A javítás mindig hosszú és nehéz folyamat volt. A nehézségek az előkészítési szakaszban kezdődtek: a homok szitálása, a kövek elválasztása a törmeléktől, a vakolat és a mész keverése. A befejező megoldás keverése mindig nagy erőfeszítést igényelt, így már a javítás első szakaszában már elveszítette a vágyat, hogy a részletekkel összezavarodjon, és még inkább figyeljen a tervezésre. A körülmények jelentősen megváltoztak: a világ vezető építőipari vállalatai részt vesznek a munkakeverék elkészítésében. Közülük - a jól ismert Knauf márka.

Cégről

A német és Karl Alphons Knauf 1932-ben alapította meg a világhírű Knauf céget. 1949-ben a testvérek megvásárolták a bajor gyárat, ahol megkezdték a gipsz keverékek gyártását. Később tevékenységük a Nyugat-Európa és az Egyesült Államok országaiba terjedt. Oroszországban a vállalat viszonylag nemrégiben kezdte meg termelését - 1993-ban.

Most ez a vállalat nagyszabású vállalatokat birtokol világszerte., kiváló minőségű építési keveréket, gipszkarton lapokat, hőtakarékos és energiaigényes szigetelőanyagokat gyárt. A Knauf termékek nagyszerű hírnévnek örvendenek a professzionális építők körében, és valószínűleg mindenki, aki otthon végzett javításokat legalább egyszer ismeri.

A keverékek típusai és jellemzői

A márka széles választékában többféle gipsz vakolat kerül bemutatásra:

Knauf rotband

Talán a német gyártó legnépszerűbb gipsz vakolat. Az univerzális és könnyű használhatóság sikerének titka - ez a bevonat különböző típusú falakra alkalmazható: kő, beton, tégla. Ezenkívül gyakran fürdőszobákban és konyhákban is vágják, mert a keverék ellenáll a magas páratartalomnak. A Knauf Rotbandet csak belsőépítészethez használják.

A keverék alabástrom - gipsz és kalcit kombinációja. Egyébként ez az ún.

A gipszhabarcs az egyiptomi piramisok kőtömbjeinek alapja lett. És ezért már régóta megalapozta magát a tartósabb és fenntarthatóbb javítási anyagként.

előnyei:

 • A javítás után a felület nem reped.
 • A vakolat nem tartja meg a nedvességet, és nem okoz túlzott nedvességet.
 • A kompozícióban nincs toxikus anyag, az anyag biztonságos és környezetbarát, nem okoz allergiát.
 • Nem gyullad, a vakolat hő- és hangszigetelő anyagokkal együtt használható.

Ha minden helyesen történik, akkor végül tökéletes, egyenletes bevonatot kap, és nincs szükség további feldolgozásra. A piacon ez a vakolat sok színben kapható: a klasszikustól a rózsaszínig. A keverék színárnyalata semmilyen módon nem befolyásolja minőségét, de csak az ásványi összetételétől függ.

Főbb jellemzők és tippek a használathoz:

 • Szárítási idő - 5 nap és egy hét között.
 • 1 m2-en kb. 9 fontot fogyaszt a keverék.
 • Ajánlatos 5-30 mm vastagságú réteg alkalmazása.

Knauf goldband

Ez a vakolat nem olyan sokoldalú, mint a Rotband, mert csak durva, egyenetlen falakhoz használható. A beton vagy tégla alapjain jól alkalmazható. Ezen túlmenően a keverék nem tartalmaz olyan összetevőket, amelyek növelik az adhéziót - az oldat azon képessége, hogy "tapadjon" a szilárd felülethez. Általában a befejezés előtt használják, mivel a falak elég komoly hibáival küzd. Azonban ne alkalmazzon 50 mm-nél vastagabb réteget, ellenkező esetben a vakolat zsugorodhat vagy megrepedhet.

A Goldband lényegében a Rotband klasszikus keverékének egyszerűsített analógja, de további komponensek kevesebb hozzáadásával. Minden fő jellemző (áramlási és szárítási idő) teljesen megegyezik a Rotband-vel. A Goldband vakolatot 10-50 mm-es réteggel ajánljuk alkalmazni. A keverék színváltozatai azonosak.

Knauf hp "Start"

A Knauf kiinduló vakolat manuálisan készült a falak elsődleges feldolgozásához. Leggyakrabban az ezt követő bélés előtt használják, mivel kiküszöböli a falak és a mennyezet egyenetlenségét 20 mm-ig.

Főbb jellemzők és tippek a használathoz:

 • Szárítási idő - egy hét.
 • 1 m2-re 10 kg keverék szükséges.
 • A javasolt rétegvastagság 10-30 mm.

Ennek a keveréknek egy külön változata is van - az MP 75 géppel történő felhordásához. Ez a keverék nedvességálló, simítja a felületi szabálytalanságokat. Nem lehet attól tartani, hogy a bevonat megszakad a befejezés után. A gipsz könnyen bármely felületre esik, még a fa és a gipszkarton is.

A német cég gipsz alapanyagokat is készít vakolatokhoz, amelyek mind kézi, mind gépi alkalmazásra alkalmasak.

Alkalmazási módszerek

Minden vakolatot elsősorban az alkalmazás technológia különböztet meg. Némelyiküket manuálisan alkalmazzák, mások - speciális gépek segítségével.

A gépi módszer gyors és alacsony anyagfelhasználás. A vakolat általában 15 mm-es rétegben van elhelyezve. A gépi alkalmazáshoz használt keverék laza, ezért rendkívül kényelmetlen a spatulával történő felhordása - az anyag egyszerűen szétesik a szerszám alatt.

Ugyanígy a kézi használatra szánt gipsz nem alkalmazható egy géppel. Ez a keverék nagyon sűrű és jelentős réteggel van felhordva - akár 50 mm-ig. Tulajdonságai miatt a kézi gipsz a gép finom mechanizmusaiba kerül, és végül a töréshez vezet.

Tehát ezek a két módszer nem helyettesíthetik egymást. Ezért a vakolat alkalmazásának módját érdemes előre megnézni, hogy megvásárolja a kívánt opciót.

Ami a német márka termékeit illeti, a géppel gyártott vakolat MP75 márkájú alkalmazásához. A Knauf vakolat többi fajtája csak kézi használatra alkalmas.

Ajánlások és hasznos tippek

 • Egyszerre több rétegben sem kell vakolatot alkalmazni, egymásra helyezve őket. A tapadás csak eltérő anyagokkal működik, ezért az egyik keverék rétegei nagyon gyengén egymáshoz tapadnak. Szárítás után a rétegelt rétegű vakolat valószínűleg megszűnik.
 • Ahhoz, hogy a vakolat gyorsabban megszáradjon, a munka után a helyiséget szellőztetni kell.
 • Mivel a Rotband vakolat szó szerint szorosan tapad a felülethez, a befejezés után a spatulát alaposan meg kell tisztítani.
 • Ne felejtsük el: a vakolat eltarthatósága 6 hónap. Jobb, ha a zsákot a keverékkel a közvetlen napfénytől elzárva tartjuk (például garázsban vagy a tetőtérben), a zsák nem lehet tele lyukakkal vagy repedéssel.

Árak és vélemények

A standard csomagolt keverék egy zsákban (kb. 30 kg) megtalálható minden építőanyag-áruházban, 400 és 500 rubel közötti árkategóriában. Egy zsák elég ahhoz, hogy 4 négyzetmétert fedjen.

Az összes Knauf termékre vonatkozó visszajelzés többnyire pozitív: A felhasználók az anyag magas európai minőségét és a javítási munkák egyszerűségét jegyzik. Az egyetlen mínusz, amit sokan megjegyeztek, az, hogy a megoldás sokáig „megragad”. Azonban, amint azt korábban említettük, elegendő friss levegőt engedni a szobába - és a szárítási folyamat időnként felgyorsul.

Az alábbi videóban látni fogjuk, hogyan kell a falakat a Knauf Rotband vakolattal szintezni.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba