Gipszelosztási folyamat

A vakolat egy viszonylag ellenálló befejező anyag, amely több mint tucat évig tarthat, de csak akkor, ha a vakolás során minden technológiai követelmény teljesül. Számos olyan tényező van, amely az ilyen típusú befejezés rétegének megsértéséhez vezet. Ilyen helyzetekben teljes cseréje szükséges.

A vakolat szétszerelésének folyamata első pillantásra nem igényel különleges készségeket. Ahhoz azonban, hogy eltávolítsuk a gittet, bizonyos ismeretekkel kell magadba szorulnod.

Jellemzők

Gyakran a javítás folyamán az emberek azt gondolják, hogyan lehet eltávolítani a régi gipszréteget a falakról, és hogy egyáltalán megéri-e. Annak érdekében, hogy a szükséges munkát megfelelően végezze, ismernie kell a folyamat egyes árnyalatait.

A deformációk jellegéből adódóan a vakolat minden károsodása feltételesen két fő típusra oszlik:

 • Technológiai hibák - azok, amelyek a tétel előkészítési technológiájának be nem tartásából vagy helytelen alkalmazásából adódnak.
 • A működési hibák a működési időszak alatt jelentkeznek. Ennek oka általában kedvezőtlen körülmények, különböző mechanikai hatások vagy hosszú távú használat.

  A helyzettől függően a sérült vakolat szétszerelése teljes vagy részleges lehet. A teljes szétszerelésre akkor kerül sor, ha a befejezés hosszabb időn belül használhatatlanná vált, megjelenése romlott, és a vakolatréteg az egész felületen romlott. A részleges cserét csak néhány helyen végezzük, ahol a réteg enyhén összezsugorodott, ha az ömlesztett anyag sértetlen maradt.

  Tudja meg, hogy mely területeket kell könnyen kicserélni - a korábban vakolt felületet kalapáccsal vagy más tompa tárgyral kell megfogni. Olyan helyeken, ahol egy tompa hang hallható (üresek), javításra van szükség. A szubsztitúció nyilvánvaló jele a penész vagy gombás léziók jelenléte is.

  Ha a bevonat cementet tartalmaz, akkor a felület idővel repedéssel borulhat, de ez nem jelenti azt, hogy a réteget ki kell cserélni. Ha a kopogás során nem kezdődik el a bomlás és összeomlás, akkor nem szükséges a vakolat cseréje.

  Ha a felület több mint 70% -a hámlott le és morzsolódott, akkor célszerűbb a korábbi vakolat rétegének teljesen visszaszorítása. A régi bevonórétegnek szükségszerűen erősebbnek és nehezebbnek kell lennie, mint az újnak, különben a díszítés nem lesz képes szilárdan rögzíteni és végül eltűnik.

  A keverékek típusai

  Miután eldöntötte a régi befejező réteg eltávolításának szükségességét, a következő lépés az lesz, hogy vizsgálja meg, hogy milyen leszerelési módszerek használhatók. Ez utóbbi a korábban alkalmazott keverék típusától függ. Mindenesetre először távolítsa el a gipsz gyenge területeit a teljes felületen kézi szerszámokkal. Ezen manipulációk után mechanizált módszerek alkalmazhatók.

  A gipsz vakolat különösen könnyen eltévedhet. Ez a bevonat elég laza, nem túl erős és nem stabil a nedvességgel szemben. Mielőtt eltávolítaná a vakolatot, a falakat jól kell áztatni (20 perccel a munka megkezdése előtt). Ahhoz, hogy az anyag lágy és laza legyen a vízben, kívánatos, hogy kis mennyiségű ecetsavat adjunk hozzá. Ugyanez a módszer eltávolítja agyag- vagy mészalapú vakolatot.

  A gipszből egyszerűen dekoratív vakolat kerül eltávolításra, ami nem a polimer (akril) vagy szilikát készítmények esetében. Az utóbbiak rendkívül tartósak, és ezek eltávolítása eléggé problematikus lehet.Az ilyen bevonatok előnye azonban az, hogy érintetlenül hagyhatók, mert megbízható alapot képeznek egy új réteg számára, annak összetételétől függetlenül.

  A dekoratív vagy velencei befejezés során a perforátor használata elfogadhatatlan, mivel ez a bevonat nagyon vékony, és ha pontatlanul érinti, a fal alapjai megsérülhetnek.

  Nem kívánatos az ilyen vakolat letörése, ezért jobb, ha egy szabványos kaparóval eltávolítjuk, vagy tisztítsuk meg egy csiszoló- és hámozógéppel.

  A folyamat sokkal gyorsabb a legújabb eszközzel.és még a texturált vakolat eltávolítása is egyszerűvé válik, és kevés időt vesz igénybe. Elég csak, hogy „bekerüljön” többször a bekapcsolt gép talpával a falfelületen egy bizonyos nyomóerővel. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy csak egy meglehetősen drága eszközt kell vásárolni.

  A beton vakolat eltávolítása a falakról nem könnyű. Bizonyos esetekben ez egy perforátor esetében is nehéz, mivel a bevonat vastag és tartós. Ilyen helyzetekben a darálót a bevonat félméter méretű négyzetekre való vágásához kell használni. Ezt követően könnyebb lesz a bontási folyamat.

  Eszközök és berendezések

  A szétszerelés módjától függetlenül bizonyos eszközökkel kell „élesíteni”:

  • légzőkészülék vagy védőmaszk a légutak és a szorosan illeszkedő védőszemüveg védelme érdekében a látásszervek védelme érdekében;
  • építési kesztyűk;
  • széles kefe és víztartály vagy kerti permetező;
  • egy véső az üzemeltetés megkönnyítése érdekében (lehetőleg hosszabbított fogantyúval);
  • egy fejsze, kalapács, szánkó vagy szedés;
  • spatula, kaparó, kaparó;
  • kézi csiszolt fém;
  • perforátor széles fúvókákkal vagy fúrócsővel;
  • csiszoló a megfelelő lemezekkel;
  • gipsztisztító gép nagy koptató képességgel;
  • seprű vagy seprű, szemetes zsákok.

  Eltávolítási folyamat

  A vakolat eltávolításának folyamata elvileg egyszerű. Még az a személy, aki nem rendelkezik tapasztalattal az építésben, maga is megteheti.

  Ebben az esetben jobb, ha kövesse a következő lépéseket:

  • Az általános követelmény minden típusú vakolat esetében az, hogy ne kezdje szárazon a szétszerelést, a felületet jól meg kell nedvesíteni. Ez segít enyhíteni a réteget, és jelentősen csökkenti a nagy mennyiségű szennyeződés és por kialakulását.
  • A régi réteg tisztítása előtt gondosan elemezze a felületen lévő vakolat állapotát. Ha nem szükséges a bevonat cseréje, akkor nem szükséges eltávolítani a teljes réteget, elégséges a gyenge töredékek részleges szétszerelése.
  • Annak érdekében, hogy meghatározzuk a tapadás erősségét a fal vagy a mennyezet alapjaival, a kalapácsot vagy más nem éles fémtárgyat kell megérinteni. A jó tapadás helyén az ütések hangja intenzívebb lesz.
  • Az első lépés a meglévő bevonat integritásának megszakítása. Ez a felület gyenge területein történik, amelyeket kis darabokban távolítanak el. A tisztított töredékek lehetővé teszik, hogy elérje a réteg végét.
  • E réteg alatt egy ciklust, egy acél spatulát vagy egy kaparót kell vezetnie, és próbálja meg eltávolítani a bevonatot. A vakolat minden mozgása a szerszám hatására gyenge tapadás jele az alaphoz. Az ilyen töredékek kötelező eltávolítását igénylik.
  • Ha a felület szilárdan megmarad, és nem távolítható el, egy vésőt vagy vésőt lehet alkalmazni, és a vágást folytatni lehet, könnyedén megérintve a szerszámokat kalapáccsal. Tartsa a szerszámot éles szögben, ez megakadályozza a fal alapjainak törését.
  • A tartósabb összetevők, amelyeket kalapáccsal nem lehet leütni, lyukasztó vagy kalapácsos fúrót igényelnek. Készüljön fel a zajra és sok porra. Betonburkolattal először egy darálót kell használni.
  • A csiszológépet az oldat kis darabjainak eltávolítására használják.
  • Ha a vakolat alatt téglafal van, akkor a bevonat eltávolítása után a téglából ki kell húzni a befejezés maradványait, és „varrni” a varratokat a vésővel.

  Tippek és trükkök

  Miután megvizsgálta a vakolat eltávolításának lépéseit, megértheti, mennyire fontos, de ugyanakkor kellemetlen ez a folyamat.

  Azok a építők, akik naponta szembesülnek az ilyen helyzetekkel, hasznos tanácsokat adnak a kezdőknek:

  • Első lépésekben először meg kell határoznia a kábelezés helyét, és szükség esetén kapcsolja ki a tápegységet. Előre készítsen minden eszközt és anyagot, valamint a személyes biztonsághoz szükséges eszközöket.
  • Szükséges gondosan dolgozni a perforálóval, hogy ne sértse meg a fal alapját. Jobb, ha kicsit hosszabb ideig távolítja el a vakolatot, mint a sérült alap helyreállítását.
  • A csiszológépet egy kis bevonórétegre használják. Ha a réteg meghaladja a 3 mm-t, vibrációs csiszológépet használnak. Különlegessége a munkaelem mozgásának másik elve.
  • Ha a régi befejező réteg részben a felületen marad, akkor a következő rétegnek szükségszerűen valamivel gyengébbnek kell lennie. Például a cement-homok vagy a polimer bevonat bármilyen készítményre alkalmazható. A mészréteg jól vakolt vagy agyagoldatot képez. A gipsz nem képes ellenállni a cementrétegnek, mivel nehezebb. És az agyag vakolat tetején egyáltalán nem lehet semmit alkalmazni, ez a kompozíció csak fenntartható. De az agyag-homokoldat bármilyen felületre tapad.
   • Ha a gipsz réteg gipszkartonra vagy zsindelyre van helyezve, akkor a szétszerelést óvatosan kell végezni, elkerülve az erős ütéseket. Jobb, ha a bevonatot kézzel, spatulával vagy kaparóval távolítjuk el.
   • Új bevonó réteg alkalmazásakor a szakértők drágább összetételt használnak. Az előző réteg alapvastagsága ugyanolyan összetételű, és drágább vékony réteggel felhelyezhető.
   • A szétszerelés folyamán az eltávolított vakolat megsemmisítésének akut problémája van. A többszintes épületekben az építési hulladék eltávolításának folyamatát azonnal meg kell szervezni, mivel általában nincs helye tárolására. A magánépületekben az építési törmelékeket le kell hajtani a fészer alá, mielőtt eltávolítanák őket (elrejteni a csapadéktól), mert az eső alatt a hulladék súlya nőhet, ami bonyolítja a szemét betöltését.

   Meg kell érteni, hogy a vakolat súlya egy négyzetben. kb. 2 cm-es bevonatvastagsággal rendelkező mérőműszer kb. 20-30 kg, a felület összetételétől függően.

   • A szétszerelés során ne felejtsük el a kezelt felület nedvesedését. Ezek a manipulációk nemcsak a régi réteget lazítják, hanem lehetővé teszik, hogy a legtisztább körülmények között dolgozzon, por képződése nélkül.
   • Jobb, ha a gipszet a mennyezetről egy ciklussal vagy egy hosszú fogantyújú spatulával kaparjuk. Ezekkel az eszközökkel mindkét kezével eltávolíthatja a bevonatot.

   A vakolat szétszerelésével kapcsolatos esetleges hibákért lásd alább.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba