Gitt: az alkalmazás típusa és részletei

A lakásban végzett nagyjavítások esetében természetesen lehetetlen a falak és a mennyezet előkészítésének komoly megközelítése nélkül. Ehhez kell használni a gitt. Az anyag alkalmazásának típusait és finomságait minden mesternek meg kell ismernie, aki saját kezével javítani akarja a szobát, és a lehető legpontosabban elvégzi a munkát.

Mi az?

A putty egy olyan műanyag vegyület, amely úgy van kialakítva, hogy kiküszöbölje vagy minimalizálja a felületen a legnagyobb hibákat, természetesen, ha jó minőségű vegyületeket használnak. A töltőanyag főbb műszaki jellemzőit a festéshez vagy tapétahoz szánt falak felszínének magas színvonalú beállításához kell használni.

Néha szükség van a gittre és a mennyezetre a meszeléshez vagy festéshezha nagy repedések vannak. Egy jó gitt mindig segíteni fog a mesternek, és még azoknak a felületeknek is felbuzdul, amelyek kezdetben nagyon vonzónak tűntek. A modern anyagok szárításkor sok vegyületet tartalmaznak teljesen fehér színben. Ez nagyban megkönnyíti a későbbi befejező munkát.

Por vagy paszta formájában készült gitt, amely tartalmazhat gipsz, mész, polimer és üvegszálas adalékokat, valamint lakk és lenolajat (a korábbi időkben jól ismert olajos anyag). Maga a koncepció a német spatula szóból származik, amely építési terminológiában egy spatulát jelent a keverék felszínére való felhordására.

Előnyök és hátrányok

A megfelelő gitt kiválasztásához először meg kell értenünk, hogy száraz és folyékony formában is előállítható. A száraz keverékek gyakrabban fordulnak elő, és közvetlenül a munka megkezdése előtt kell elkészíteniük. Fő előnyük a megfizethetőség, a könnyű tárolás és a szállítás. Bizonyos hőmérsékleteken egy ideig tárolhatók. A vízzel hígított folyékony keverék hosszú távú tárolása azonban nem vonatkozik rá, de annak megfelelő előkészítéséhez fontos, hogy ne tévesszük össze a víz mennyiségét. Időre, erőre és készségre van szükség az előkészítéshez.

Természetesen úgy tűnik, hogy a legjobb, ha kész gitt típusokat vásárolunk: nem kell hígítani, és a tárolási körülményekhez képest sokkal kevésbé igényesek. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy sokkal drágábbak, és nem alkalmasak a falak igazításával kapcsolatos előzetes munkákhoz: ehhez csak száraz keveréket kell használni.

Alkalmazza a kész kompozíciót csak akkor, ha vékony rétegeket készít a töltőanyag végén, akkor a felület olyan sima lesz, hogy nem igényel további polírozást.

típusok

Az olívaolaj alapú ragasztó gitt a legolcsóbb. Elavultnak, sőt ártalmasnak tartják, de nem így van. Természetesen a lenolaj mélyen behatol bármely felületbe, beleértve a betont is, majd később a foltok egy rétegben jelennek meg. Ugyanakkor igazságtalan, ha a végső „ítéletet” hozza a kárról: az olaj-öntapadó készítmény tökéletesen alkalmas vízszigetelő rétegként, és megvédheti a vakolatot a korai károsodástól, különösen nedves körülmények között. Ideális nedves területeken, például pincében, fürdőszobában és konyhában. A fürdőszobában bármelyik részén repedéseket hajthat, vízálló és soha nem sikerül.

Ez a fajta anyag ideális a nem megfelelő olajfestékekkel kombinálva, amelyeket a falak későbbi felszínére használnak, és ezeken nem jelenik meg folt. Kiválóan alkalmas a falakkal és az OSB lemezekkel, vakolattal bélelt, valamint abban az esetben, ha az üvegszálas burkolatokhoz tervezték. Ennek köszönhetően a nemezelt rostolás és a filc bélése megbízhatóan védhető a rothadó folyamatoktól és a kéregbogártól, amely gyakran megsemmisíti a fa termékeket és szerkezeteket. Még a népszerű akril töltőanyag sem rendelkezik oly módon, hogy olajos ragasztóanyagként védje a vakolt fát, ezért használata bizonyos esetekben pótolhatatlan.

Cement (vagy gipsz-cement) gitt Ez drágább, mint az olaj, és minden típusú munkára alkalmas. Ez egy száraz keverék, amelyet vízben kell gyúrni. Különböző típusú cementtömbök vannak: lakóterületeken és magas páratartalmú területeken. Először is, egy ilyen kompozíciót használnak a tapéta ragasztására szolgáló falfestés előállítására: nem hagy foltokat, mint az olaj, így nem lehet félni, hogy a szobát drága és szép háttérképekkel díszíti.

Víz diszperziós gitt vonatkozik a cementfajtákra is, de alapul víztartalmú anyagok. Ez egy kész keverék, amelyet tartós műanyag vödörben értékesítenek. Az ipari környezetben történő főzésnek köszönhetően az ilyen készítményt jól megtartott viszkozitás, szilárdság és simaság jellemzi.

Ez a fajta anyag különösen ajánlott a kezdő mester számára a falak festéshez való előkészítéséhez, súlyos hibák hiányában.

Akril töltőanyagok magas költségekkel és jó minőséggel különböztethetők meg, de nem nevezhetők teljesen univerzálisnak: nem alkalmasak az egyszerű és olcsó festékfajták alapjául a szintezés során kialakuló túl tökéletes felület miatt. Akril gitt alkalmazása esetén a festéknek megfelelő minőségűnek és árnak kell lennie, ellenkező esetben nem fog jól tartani, és gyorsan leválik.

Epoxi kétkomponensű gitt a cement, a mész és az olaj alapú készítmények helyébe léptek. Epoxi, keményítő és különböző töltőanyagokat tartalmaz. Ezt poliészternek is nevezik. Az ilyen készítményekből nyert nehézoldatok nagyobb anyagi szilárdságot biztosítanak. Nemrégiben népszerűvé vált az üvegszálas és alumínium zsetonnal ellátott epoxi gitt. Az ilyen anyagok külön fajtái fémmegmunkálásra szolgálnak, különösen azért, hogy retusálják a karcolásokat az autókon, és felkészítsék őket újrafestésre.

A kétkomponensű epoxi alapú anyagok fő jellemzője, hogy optimális keményítési sebességgel rendelkezik, ezért nem szükséges túl sokat rohanni a keverék elkészítése után. A polimerizációs folyamat egy idő után kezdődik, miután a gitt egyenletesen eloszlik a kezelt felületen. Hat-nyolc óra elteltével teljesen kikeményedik, majd biztonságosan kezelheti a bélést vagy a csiszolást. A keverékhez nem adhatunk idegen oldószereket.

A kétkomponensű kompozíciók alkalmazási területe nagyon széles: a kocsi fémrészeinek kozmetikai javításától a gőzölésig, amely különböző fokú komplexitású.

A modern kétkomponensű gittek közül kiemeljük a poliuretánt. A poliuretán bevonatok (padlók, falak, válaszfalak) hibáinak kiküszöbölésére került sor, de magas ragasztó tulajdonságai és tartóssága miatt fémekkel, betonnal és kerámiával is dolgozhat. Mechanikai tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a mosogatókban, a fürdőszobákban, a szállítótestekben a komoly potholokat lezárják.

Ilyen kompozíciók használata során fontos megjegyezni, hogy két csomagban állítják elő (így a „kétkomponensű” fogalom): a puttyelés és a keményítés alapja. A keverék elkészítésekor be kell tartania az utasításokban meghatározott arányok betartását.

Kinevezéskor minden anyagot hagyományosan négy csoportra osztanak: kiindulási gitt (fő funkciója a hibák előzetes összehangolása), befejezés (a fő réteg után a végső rétegként alkalmazott anyag) és speciális felhasználású kompozíciók.

A mély felszíni hibák kiküszöbölése érdekében: a mennyezet, az ajtónyílások és a lejtők szükségesek az induló anyagtípusok, vagy a „gitt első réteg”. Az ilyen gitt a kiválasztott anyag összetételétől függ.

Kiválasztásakor a ragasztási tulajdonságok, a kopásállóság és az erősség, valamint a változó vastagságú réteg 25 mm-ig terjedő alkalmazhatóságának képessége értékelhető.

A befejező foltokat („második réteg”) az első után, közvetlenül a tapétázás vagy festés megkezdése előtt kell alkalmazni. Ezeket vékony anyagokhoz használják (állománybevonatok, textíliák, festékek), és főként kisebb hibákat vetnek ki. Ezeket óvatosan és fokozatosan alkalmazzuk, így fehér felületet kapunk, amelynek simasága és sűrűsége a későbbi csiszolás nélkül szükséges.

Az univerzális gitt típusok általában befejező és szintező tulajdonságokkal rendelkeznek, és speciális célokra is felhasználhatók. Ideális minden felület előzetes finomításához és szintezéséhez. Ezenkívül a gitt "kocsi" a dekoratív befejezésekhez használható. Az univerzális fogalmának teljes mértékben megfelelõ anyagok magasabb árkategóriába tartoznak, a kínálat mellett nem túl sokféle.

Mint már említettük, az univerzális gitt jelentősen rosszabb a száraz keverékeknél, amelyek egy meghatározott célt szolgálnak.

A speciális anyagok közé tartoznak a speciális adalékanyagok, és olyan munkákhoz vannak tervezve, amelyek bizonyos sajátosságokkal rendelkeznek, például a gipszlemezek kötéseinek erősítésére erősítő tulajdonságokkal rendelkező szalag nélkül.

Rugalmas és rugalmas keverékek vannak a falak „légzési” repedéseinek kitöltéséhez és más hasonló opciókhoz.

Az összes töltőanyag-keverék összetétele három típusra oszlik: mész (cement), gipsz és modern, amelyek polimer anyagokon alapulnak. A gipszköteg nem zsugorodik és jól kiegyenlített, de nem rendelkezik jó nedvességállósággal, ezért csak száraz helyiségekben történő belső munkára alkalmas. A kalciumos fajták ellenkezőleg, jól tolerálják a nedvességet, ugyanakkor erős zsugorodásuk van. Mint minden típusú polimer esetében, sokan egyetemesek, de sokkal drágábbak, ami gyakran korlátozza azok használatát, különösen a nagy területek feldolgozásában.

gyártók

Semin Company- amely Oroszország különböző városaiban képviseleti irodával rendelkezik, Franciaországban jelent meg, 1996 óta a hazai piacon. Fő szakterülete az építőanyagok és a befejező keverékek importja Franciaországból és más európai országokból. A céget 1938-ban alapították, jó minőségű, professzionális befejező anyagokat gyártó cégként.

A jelenlegi szakaszban a Semin-t a töltőanyagok széles választéka, valamint az autó fém alkatrészeivel való munkavégzésre szolgáló keverékek képviselik. Franciaországban három vállalat van, Oroszországban pedig egy. Azon országok száma, amelyekben termékeit kínálják - több mint 40.

A cég egyik legnépszerűbb kész keveréke a Semin két egy gittben, amely mind az elsődleges, mind a befejező felületre készült. Könnyen rajzolható és nagy tapadási tulajdonságokkal rendelkezik. Szárítás után a fal tiszta fehérvé válik. A használati utasításban leírt minden anyagtulajdonság teljes mértékben igaz.

A lengyel cég Novol 1978-ban Kelet-Európában széles körben ismerték az autók festőanyagainak gyártójaként. Egy kis cég, amely csak ebben az üzleti szegmensben kezdte meg működését, hamarosan bővült: az univerzális és speciális töltőanyag-készítmények megjelentek további anyagokkal együtt. 1989 óta Poznanban egy másik nagy gyár működik, és a Novol termékeket a kilencvenes évek vége óta szállították az orosz piacra.

Ennek a cégnek a gittje nagyon változatos. Minden anyagnak saját célja van, ami nagyban megkönnyíti a választást. Alapvetően a kompozíciók a fém- és műanyagfelületekre koncentrálódnak. Speciális kompozíciók értékesíthetők pl. Csak műanyagokra, valamint egyetemes termékekre.

Az anyagokat szokásos simítóval vagy pneumatika segítségével lehet alkalmazni, de csak akkor, ha nincs szükség nagy illesztésre és nagy hibák megszüntetésére.

A cég autókeverékeiből a legjobb értékelés érkezett Novol Fiber gitt. Könnyen alkalmazható a fém felületen, jó tapadás és nagy kopásállóság. Ideális teherautók javításához. Ennek a gittnek a szilárdsága és tartóssága az, hogy poliészter gyantákból és üvegszálból áll.

Oroszország területén több méltó cég is van a különböző anyagok előállítására. Például egy vállalat "Hercules"Az 1997-ben Szibériában alapított, kezdetben a németországi kollégák értékes tapasztalatát vette át, ami a németek további engedélyezéséhez vezetett. A „Hercules” az orosz piacon megérdemelt vezető, száraz gitt keverékekre specializálódott, amely a nagy felületek mélyszintezésében és feldolgozásában elengedhetetlen.

A vállalat termékei kizárólag kiváló minőségű alapanyagok felhasználását jelentik, és a legjobbak Szibériában, és a termékárak mindig elérhetőek és humánusak, a fogyasztók széles körére irányulnak. 2015-ben új termelési csarnok nyílt meg, modern felszereltséggel, amely lehetővé tette a vállalat számára, hogy jelentősen növelje az áruk általános teljesítményét. A gyártó folyamatosan foglalkozik üzleti kapcsolatainak bővítésével a piacon. A terméket sikeresen értékesítik több mint húsz régióban, valamint Kazahsztánban.

A "Hercules" cég töltőanyagai között nem zsugorodó kétkomponensű keverék szükséges. Kedvező árú, bármilyen méretű repedéseket tölthet be. Száraz helyiségekben való használatra alkalmas. Magas minőségű gipszanyagból, valamint fehér inert töltőanyagból és polimer adalékanyagokból áll, amelyek magas ragasztási tulajdonságokkal rendelkeznek.

A készítmény könnyen alkalmazható és környezetbarát.

Egy másik elismert vezető szerepet tölt be az orosz piacon a gitt anyagok kereskedelmében "Tex" márka Szentpétervárról, jobban ismert Tikkurila néven. Ilyen esetekben meg kell különböztetni a vállalat fogalmát és a márkát, amely alatt termékeit gyártja. A „Tex” már régóta száraz és univerzális keverékeket biztosít az orosz fogyasztónak a zsugorozáshoz, ésszerű árakat és tisztességes minőségű termékeket vonz.

A „Tex” védjegy termékeit a primerek, ragasztók és oldószerek széles választéka, valamint a különböző töltetek: olaj, akril, latex képviseli. Ezek közül a vásárlók körében a „Lux” univerzális kompozíció a leggyakrabban a helyiségen belüli munka iránti kereslet. A „Lux” gipsz magas nedvességállósággal rendelkezik, amely lehetővé teszi a fürdőszobában, a konyhában, a szaunákban és a medencékben való használatát.

Nem ajánlott azonban olyan helyeken használni, ahol nincs fűtés, mivel a hidegben lévő anyag gyorsan használhatatlanná válhat.

Nagy német érdekeltség Knauf elismert vezető szerepet tölt be mindenféle építőanyagok piacán. A múlt század elején Karl és Alphonse Knauf testvérek ötlete volt, hogy ilyen csodálatos természetes anyagot használnak gipszként az építőiparban. Mindez a schengeni gipszbányák fejlesztésével kezdődött, majd megkezdődött az első németországi Knauf üzem megnyitása. Érdemes megjegyezni, hogy a Knauf testvérek úgy döntöttek, hogy a gipsz alapú száraz vakolat keverékek gyártásával kezdik tevékenységüket.

A jövőben a cég gyorsan fejlődött, kiszabadítva a gipszkartonot, a gépi gipszet és a folyékony padlóburkolatot. A 70-es években a cement és a gipsz száraz keverékei megjelentek a piacon, és amikor az orosz államrendszer drámaian megváltozott, a német gyártó komolyan érdekelt a nemzetközi együttműködés lehetősége iránt. Az 1990-es években a volt Szovjetunióban a gipsztermelő üzemek szinte megállták a munkájukat, és ha az építési keverékek bármelyikét előállították, a minőségük sajnos sok kívánnivalót hagyott. De mivel a Knauf képviselői jó potenciállal rendelkeztek az orosz piac fejlődésében, hamarosan úgy döntöttek, hogy megkezdik a gyártást velünk, annál inkább bővült a vállalat termékpalettája az univerzális javításokhoz leginkább népszerű univerzális gittkeverékek előállítására.

A vállalat egésze nem változott a minőség és a gyártási technológiák között. A Knauf-ot az ügyfélközpontúság és az emberiség jellemzi az áruk árpolitikája szempontjából. Most Oroszországban a német berendezések gyártása történik, és a nyersanyagokat területünkön bányászják. A 2000-es években a vállalat belépett Ukrajna és Kazahsztán befektetési piacába. Oroszországban a cég vonzza és kiképezi szakembereinket, akik tisztességes munkát és kiváló termékeket biztosítanak az embereknek.

A fogyasztók körében a legnépszerűbbek hívhatók Fugen gitt, amely a készítményben gipszporral és polimer adalékokkal nagyon hatékony keverék. Úgy tervezték, hogy az optimális páratartalmú indikátorokkal rendelkező helyiségekben a falakat és a mennyezetet vízszintesen állítsa. Alkalmas beton- és vakolt felületekkel való munkavégzéshez, a nagyobb és kisebb hibák kiküszöbölése érdekében, ideális esetben a gipszkartonnal érintkezve.

A plaszticitás és a magas tapadás miatt ez az összetétel az építőipari szakemberek körében a legjobb értékelést kapta.

Természetesen sokan ismerik a másikot A német Henkel cég. A háztartási vegyszerek és a személyi ápoló termékek gyártójaként ismert, de a Henkel Bautechnik nevű ága kifejezetten az építőiparral foglalkozik. Az építőanyagok széles köre között kiemelkednek a száraz és kész állapotú töltőanyag-keverékek. A Knauf-szel ellentétben a gitt választása nem olyan széles, de a gyártó előnye, hogy csak egy speciális keverék sokkal könnyebb. Minden gitt szigorúan egy konkrét feladathoz van tervezve, ami nagyon népszerű számos kézműves számára. Az orosz piacon a Henkel-t Ceresit képviseli.

Töltő keverék Ceresit CT 225 - Nagyszerű lehetőség a homlokzati munkákhoz. A mesterek rámutatnak, hogy a cementkeverékek a legjobbak a márka összes töltőanyagában. Fő előnye a külső befejező munkák elvégzéséhez szükséges nagyszámú erősítő adalék, de annak érdekében, hogy egyenletesen eloszthassák őket az egész felületen, ne felejtsük el a lehető leggyakrabban keverni a kész készítményt.

Tippek a kiválasztáshoz

A legjobb eredmény csak akkor érhető el, ha az egyik vállalat által előállított kompozíciókat általában használják, ebben az esetben a legjobban kiegészítik egymást. Az első gitt réteg alkalmazása esetén ideális egy és fél milliméter vastagságú durva szemcsés frakció keveréke.

A tömítés befejező szakaszát az anyag kisebb frakciójával kell végrehajtani - legfeljebb 0,3 mm.

A keverék kiválasztásakor mindig felveti a kérdést, hogy melyik a jobb: kész vagy száraz. Természetesen a száraz keverékek sokkal olcsóbbak, de lehetővé teszik a legjobb minőségű eredmények elérését, és minden homogén tömeg előkészítésére tett erőfeszítés indokolt lesz. Mindig szem előtt kell tartani, hogy bármennyire vonzó, vagy az univerzális kisülésből származó kész keverék, az alapréteget száraz vízzel kell hígítani. Továbbá a kész gitt mindig sokkal többet fizet.

Minden csomagon megjelennek az anyag hatóköre, amelyet biztosan be kell tartani. A vásárlás során figyelembe kell venni azokat a feltételeket is, amelyek mellett a kompozíció használata elfogadható vagy optimális. Ez a hőmérséklet, az alkalmazás helye (helyiség vagy szabadtéri), ​​a páratartalom mutatója.

Szükséges gondosan elolvasni az alkalmazandó anyagot. Alkalmazható a felszín mélyszintezésére, hogy egyenletesen egyenletes legyen a páros helyek felső rétegei. Szükséges, hogy megismerkedjünk azzal, hogy ez vagy más fajta gitt kombinálódik-e más kiegészítő anyagokkal a munkafolyamat problémáinak elkerülése érdekében.

Ha a betonfalakat festésre készítik, és nincsenek komoly hibáik, az univerzális „betonhoz készült” gitt a legmegfelelőbb, mert kifogástalan minőséget biztosít a végső rétegben. Az olcsó, de megbízható száraz keverék kiváló alapot biztosít bármilyen háttérképhez. Ha vékony és világos háttérképet kell ragasztani, az anyag befejező rétegét a lehető leghosszabbra kell választani, hogy a dekoratív bevonat színe ne változzon vagy romoljon.

Ha csak beltéri munkát tervez, meg kell vásárolnia a homokot nem tartalmazó gitt.

Mielőtt vásárolna egy kész gittkeveréket, nem árt majd megvizsgálni az áruk minőségét "szem szerint"megkérve az eladót, hogy nyissa ki a doboz fedelét. Ha a termék rossz minőségű, a felület sötét csíkokat vagy szárított blotokat tartalmazhat. Ha nem könnyű választani, ajánlott az univerzális terv egyik keverékének megállítása, így csökkentve annak az anyagnak a megvásárlásának kockázatát, amely egyáltalán nem megfelelő. A szakemberek véleménye szerint a kiegyenlítő falak esetében a legjobb, ha akril gittet használunk.

Alkalmazási eszközök

A spackling munkafolyamat nem annyira bonyolult, de gyakran alapvető készségekre és bizonyos mennyiségű tapasztalatra van szükség. Kezdők számára a fő dolog az, hogy összpontosítson annak biztosítására, hogy minden műveletet a megfelelő sorrendben végezzenek, és megtanulják, hogyan kell megfelelően kezelni az eszközt.

Az első dolog, amire szüksége van, egy csavarhúzó vagy fúróegy speciális fúvókával, mivel a száraz keverék vízzel való hígítást igényel. A kiváló minőségű keverés csak fúrókkal és fúvókákkal lehetséges. Ha nincs ilyen eszköz, próbálkozzon a „régi vágású módon”, hogy használjon egy hagyományos konyhai keverőt.

Az anyagot spatulával alkalmazzák, de az egyik eszköz teljes és kiváló minőségű munkájához nem lesz elegendő. Ajánlott egy olyan készletet vásárolni, amely lapátokat tartalmaz, amelyek mindegyike egyéni méretben van.

A fő teret egy széles, széles felületű spatulával kezelik, és a sarkokhoz egy kis pengét kell használni.

Egy görgővel és valószínűleg nem is egy-egy munkával kell dolgoznod, hogy a nehéz helyzetben lévő helyeken több szakaszban is jól működjön. A halom henger optimális hossza - 2-3 mm. Az alapozókeféket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a felület előfestése, függetlenül attól, hogy milyen zavaró lehet, jobb tapadást biztosít a gitt és más anyagok számára. A falak síkságának értékeléséhez építési vagy lézerszintre lesz szükség, és a felületek tisztításához nagy és kicsi csiszolópapírra lesz szükség.

Ha a munkaterület nagy, az úgynevezett kézi szkenner nélkülözhetetlen asszisztens lesz. Lehetőség van a csiszolópapírok vagy hálószemek rögzítésére a klipek segítségével - ezáltal a szélesebb felület kerül rögzítésre és a folyamat sokkal gyorsabb. A munka megkezdéséhez nagy csiszolópapírra van szükség, és a finom csiszolás hasznos a rétegek befejezéséhez.

Mivel a munkavégzés fő eszköze egy spatula, fontos, hogy szem előtt tartsuk, ha különbözőek. Vannak pengék külső munkákhoz az épületek homlokzatán és festékcélú szerszámokkal. A festő spatula pengéjének vastagsága jóval kisebb, mint az első, és az elülső penge szélessége sokkal több, mert sokkal nagyobb felületre tervezték.

A jó lapát jó anyagból készül, és kényelmes és erős fogantyúval rendelkezik. Jobb, ha gumírozott és szorosan csatlakozik a munkadarabhoz. A szerszám munkadarabjának szélessége 40-60 centiméter lehet (a fő munka elvégzésekor), és a nehéz hozzáférhetőséggel való kitöltéshez a szélesség hat-tizenöt centiméter. Ha a szoba kicsi, egy 40 cm széles munkaterület elég lesz.

A sarkokat általában szögletes spatulával töltik, de ahhoz, hogy megfelelően kezeljék, bizonyos készségekre van szükség.

A szögletes spatula feladata, hogy tiszta 90 fokos szöget hozzon létre.

Hogyan kell jelentkezni?

A fali anyagot alaposan meg kell tisztítani a régi festékről vagy tapétáról. A kellemetlen tevékenység enyhítésére az öblítéshez szükséges speciális eszközök alkalmazásával lehetséges, melyeket az üzletekben más építőanyagokkal együtt értékesítenek. A falak mosása után a helyiséget legalább egy napig hagyja megszáradni, majd a falak alapos vizsgálatát végzi kis törmelék tárgya, amelyet a legjobban egy speciális rögzítő késsel lehet eltávolítani. Egy kés helyett rugalmas vékony spatulát használhatunk, a lényeg az, hogy ne legyen gitt, mert könnyen megkarcolódhat vagy megtöri a munka során.

Az előkészített falak előzetes ellenőrzése után ellenőrizni kell az enyhülést. Ehhez olyan eszközökre lesz szükség, mint a vakolat és a zseblámpa. A szabályt a falra alkalmazzák, és a lámpa fénye véletlenül felé irányul. Ez segít a legkisebb lyukak és dudorok azonosításában, amelyek később befolyásolhatják a falak esztétikus megjelenését a végső befejezés után. A fény segít megnézni azokat a kis hibákat, amelyeket a vakolás céljára szolgáló sík vagy spatula azonnal leereszt. A kutak a fény kontúrja mentén egy ceruzával vannak körözve.

A munka megkezdése előtt minden eszközt gondosan elő kell készíteni. Meg kell mosni, szárítani és szárazra törölni egy pamut ronggyal. Használható eldobható száraz törlőkendő. Mielőtt speciális szerelvényeket vagy keverőt használna a keveréshez, gondosan ellenőriznek az előző munkák nyomai.

Még a régi gittkeverékek legkisebb darabjait is el kell távolítani.

A keverési folyamat meglehetősen egyszerű, de gondoskodást és pontosságot igényel. Ha egy vödröt tartályként használnak, akkor a vizet egy negyedre öntik, és ha ez szokásos, a víz egyharmada gazdasági célokra elegendő. Csak azt követően, hogy a száraz keveréket egy vödörbe öntjük, csepegtetően, amíg az eredményül kapott csúszda teteje a víz alatt nem jelenik meg. 20-25 másodperc elteltével a csúszdát vízzel és sűrűséggel kell telítettetni, majd alaposan össze kell keverni. Keverés után várjunk még egy percet, és mindent újra keverjünk, majd a gitt teljesen készen áll az alkalmazásra.

Fontos pont: semmi esetre sem vizet adhat hozzá, vagy száraz por adható hozzá abban az esetben, ha a keverék már készen áll. A gyúrás előtt fontos figyelni, hogy a főzés után mennyi ideig lesz a keverék alkalmas a munkára, és nem szárad ki. A legjobb módja a kötegelt tételnek.

Az alkalmazás egy részének nem szabad túl nagynak lennie az anyag és a munka maximális pontosságának megtakarításához. A spatulán a kompozíció mennyiségét oly módon kell bevennie, hogy egy ütéssel alkalmazható legyen. Kisebb hibákat felülírnak egy kis vagy közepes spatulával. Hegesztéskor a karmozgásoknak szélesnek kell lenniük, és a nyomásnak egyenletesnek kell lennie, amíg a keverék réteg egyenlő lesz a falhoz.

A száraz gittfelületekhez huzatot kell használni és ha lehetséges, közvetlen napfény. A melegítőkkel és ventilátorokkal történő szárítás gyorsított módszerei nem megengedettek. Ha a kompozíció természetesen nem kiszárad, akkor megtört vagy reped, és ez általában a dekoratív díszítés során jelentkezik, amit el kell kerülni. A helyiség szellőztetése közben nem szabad kinyitni az erkélyajtót, hogy elkerülhető legyen a hőmérsékletváltozás.

Nyitva kell lennie a szobai ajtóknak, a konyhai ajtóknak, a folyosónak és a fürdőszobának.

A töltőanyag teljes kiszáradásának maximális ideje 10-12 óra, azonban a felületet legkorábban 24 óra elteltével meg kell őrölni. Ez idő alatt a keverék tartósabbá válik, ami megkönnyíti a munkát a jövőben, és optimálisan sima felületet biztosít.

Ha a falakat tapétázás céljából dolgozzák fel, a munkát először széles spatulával végezzük, a keveréket csíkok formájában és enyhén átfedő (10-25%). Meg kell tartani a szerszámot 20-30 fokos szögben, állandó nyomással, hogy egy állandó vastagságú réteget kapjunk - 2-4 mm. Ne feledje, hogy ha a penge dőlésszöge kisebb, akkor a réteg vastagabb lesz.

A falak szárítása után a vágásokat egy csiszolószerszámmal távolítjuk el. - a csatlakozó, és a falat ismét tesztelik, hogy egyenletes legyen a zseblámpa fényével. A hegycsúcsokat is csiszolóanyaggal távolítják el, és a lyukakat egy kis spatulával vagy manuálisan zárják le. A kezdők általában több megközelítéssel is megbirkózhatnak a munkával, amelynek célja, hogy a falat egy síkba vagy „nulla” -ba hozza, ha a professzionális kézművesek terminológiáját használja.

Miután a falat „megszüntették” és megszárították, rácscsatlakozóra van szükség a masszírozó felületekhez (a szembőség 80-120). Minél nagyobb a csiszolópapír számozása, annál finomabb a szemcséje. Az első lépés a fal mentén egyenletes mozdulattal kerül kialakításra egy körben, amely után a köröket keresztirányban hajtják végre a körök eltávolítása érdekében. A falat ismételten tesztelik az egyenletesség érdekében, és ha a lámpa fénye nem megy túl messzire, feltételezhetjük, hogy a folyamat sikeres volt. Ellenőrzése után a falat egy másik napig szárítjuk, majd már beilleszkedik.

Ha a falakat a festéshez kell becsapni, a gipszkartonozás és a falak „nullára” történő eltávolítása után a legutolsó gipszréteget kell alkalmazni, amelyet befejezésnek is hívnak.

A sarkokkal végzett munka során a legegyszerűbb módszer: először kis mennyiségű anyag maradt ott, amely szárítás után csiszolóanyaggal korrigálható. A lejtők sarkai szögletes spatulával készülnek, majd a csiszolóanyagot ismét eltávolítjuk, és a falakat egyenletesen tesztelik.

Ha az alapozó után a gipszkarton felületét kell kitölteni, először ragasztania kell az üvegszálas hálót, és úgy kell elkészítenie, hogy lefedje a sarkokat és az ízületeket. A varratoknak pontosan a háló közepére kell esniük. A kartonlapok közötti kötések egymás után két lapátkal vannak elrendezve: közepes és széles. Ahogy a közönséges falak feldolgozásához hasonlóan, el kell távolítania az összes kialakult dombot és szabálytalanságot, hogy a csiszolás során kevésbé legyen gond. A keverék egy rétege egyenletesen van felhordva a varráson, és egy közepes spatulával van kiegyenlítve.

A csavarok keresztmetszete a csavarok teljesen eltűnnek.

Ebben az esetben a sarkok nehezebben kezelhetők. Az első dolog, amit a sarok egyik oldalának keverékével kell kezelni, mint a szokásos módon, és amikor a varrás fele megszárad, a második oldal. Így a varrás tiszta és sima. Ezután meg kell erősíteni az épület sarkait az ajtók és ablakok összes lejtőjén a gitt réteg tetején. Nyomja a keveréket egy kis spatulával a profil furatokba úgy, hogy az összes rés betöltődjön. A felületet nagy és széles simítóval simítjuk.

Gipszkarton bevonat is szükséges.úgy, hogy a fal a lehető legegyszerűbb legyen. Minden apró hiba csiszolva van, hogy biztosítsa a „végső” keverék legjobb tapadását. Befejező gittként ajánlott üvegszálas keveréket használni, ugyanazt a megoldást is használhatja, amelyet az elején használtak, de azzal a feltétellel, hogy a gyártó ugyanaz, hogy elkerülje a tapadás problémáit. A végső gittlemezt széles spatulával hajtjuk végre, és a készítményt hígítjuk, hogy megjelenjen a tejföllel megjelenő tömeg. Ez az összetétel egységes alkalmazását eredményezi a gipszkartonra.

Hasznos ajánlások

Száraz keverékek használata esetén fontos, hogy gondoskodjon egy kényelmes tartály beszerzéséről. Nagy mennyiségű munkával soha ne használja az egész keveréket egy ülésen, mert csak néhány órán belül megszárad, és a parancsnoknak nem lesz ideje a rendeltetésszerű használatára. A keverék optimális és gazdaságos fogyasztása érdekében jobb, ha több lépcsőben készül, és mindig figyeljen arra, hogy mennyi időt használjon a töltőanyag egyik vagy másik változatára. Összetételétől függően az idő más lehet.

Úgy tűnik, hogy nagyon könnyű előkészíteni a tartályt a gitt keverék keverésérede ez nem így van. Nem ajánlott túl régi vödörek használata a tartály belső felületéhez tapadó, nagy mennyiségű különböző keverékkel. A keverővel vagy fúvókával történő gyors keverés folyamán a régi szilárd anyag maradványai bejuthatnak a friss tömegbe, ami komoly kényelmetlenséget okozhat a munka során. A kikeményített régi darabok frissen kevert gittből való kihúzása felesleges és haszontalan gyakorlat, ezért érdemes kezdetben vigyázni arra, hogy a tartály tiszta legyen, festék vagy rozsda nélkül.

Amikor az összes munka befejeződött, nem kell elfelejtenie a teljes eszközkészlet alapos mosását. Ha nem teszed meg azonnal, a szárított darabokat a késsel meg kell szakítani, ami károsíthatja a pengét. Meg kell tisztítani a keveréket nedves állapotban, és törölje le a tisztított szerszámokat mind a fogantyút, mind a pengét. Ha még mindig kezeletlen szerszámokkal kell foglalkoznia, akkor a tapadó összetétel lágyítása érdekében megpróbálhat oldószert használni, bár ez nem mindig működik. A legrosszabb esetben meg kell használnia egy kést, vagy új eszközt kell vásárolnia.

Soha ne vegyen egy spatulát túl sok keverékkel. Hiba, ha azt feltételezzük, hogy minél nagyobb a gitt, annál gyorsabb az összes hozzárendelt feladat. A keverék feleslegével a bevonat minősége jelentősen romlik, a felület egyenlőtlenné és egyenlőtlenné válik, ami minden bizonnyal sok problémát okoz a további festés vagy beillesztés során. Néhányan azt tanácsolják, hogy "ne zavarják" az ilyen finomságokat, elmagyarázva, hogy a keverék vastag rétegének alkalmazása után még mindig "homokkal" kell dolgozni, de egy ilyen vélemény rossz. A hosszan tartó csiszolás nem csak késlelteti a munkafolyamatot, hanem a falakra is azokat a hibákat hagyja, amelyeket újra és újra kell igazítani, ami természetesen teljesen felesleges.

Az egyes falakon végzett munkákat legjobban egy napon kell elvégezni annak biztosítása érdekében, hogy a felület egyenletesen száradjon. A kényszertörések esetén a fal kiszáradt részét nedvesíteni kell vízzel permetező palack segítségével, és az átmenetet a korábban nedvesített réteg rögzítésével simítani kell. Ha a felület hosszú ideig száraz, akkor bőségesen nedvesíteni kell, előzőleg hengerrel ki kell húzni.

Ha a falakban a körmök megtalálhatók, akkor a hajlandó kísértés, hogy a lehető leggyorsabban megragadják őket, vagy ellenkezőleg, húzza ki őket egy spatulával. Ezt semmiképpen sem szabad megtenni, mert minden festék spatula rugalmas eszköz és nagyon törékeny. Ha a penge sérült, a további munka egyszerűen lehetetlen. A „problémás” falakkal végzett munka során jobb, ha mindig a „kalapácsot vagy a körömhúzóval” ellátott szerszámok további „arzenálját” hordozza magával. Ha a köröm nem húzódik ki, vagy a mester úgy döntött, hogy jobb lenne a falba ütni, nem szabad elfelejtenie, hogy apró lapát segítségével gondosan kitölti a sapkákat.

Nem ajánlott túl olcsó szerszámkészletet vásárolni., még akkor is, ha a jövőben ritkán fogják használni őket. Az úgynevezett "eldobható" pengék gyakran megtörik, vagy a munkafelülete a folyamat első órájában karcolásokkal borítja, ami hátrányosan befolyásolja a felület minőségét. A legjobb, ha megvásárol egy készletet egy bevált hardverboltban, vagy mindent megvásárolhat, amit külön kell megvásárolni, anélkül, hogy olcsó árat eredményezne.

Zavaró, de érdekes, hogy először a saját kezűleg dolgozzon, különösen, ha lehetősége van egy tapasztaltabb mesterrel konzultálni, aki értékes gyakorlati tanácsokat adhat a folyamat során. Ha a kezdőmesternek elég türelme és kitartása van a céljának elérésében - minden biztosan ki fog dolgozni.

A falakon alkalmazott gittek alkalmazásának módjáról olvassa el az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba