Hogyan kell kiszámítani a vakolatfogyasztást 1 m2-es falra?

Gitt - egy meglehetősen gyakori építési munkálatok. Ez a befejezés utolsó szakaszai közé tartozik, közvetlenül a tapétázás vagy festés előtt. Olyan esetekben használják, ahol szükséges a fal felszínének kiegyenlítése, az érdességtől való megszabadulás. A legegyenletesebb felület eléréséhez számos tényezőt kell figyelembe venni, és a legfontosabb dolog az anyagfogyasztási ráta ismerete.

Jellemzők

A munka során a legfontosabb elv a fokozatosság. A szintezés lényege az első nagy, majd kisebb hibák teljes kitöltése és simítása.

Az illetékes munkához szükséges a szabályok betartása:

 • A helyiség levegő hőmérséklete + 10 - 30 fok között kell maradnia.
 • A páratartalom nem haladhatja meg az 50% -ot.

A gitt elkezdése előtt elengedhetetlen, hogy a falakat alapozzák meg, így a felület védve lesz a portól és a szennyeződéstől, és javul a tapadás és a fal közötti tapadás.

Fontos továbbá, hogy megfelelően elkészítsük az oldatot a gyártó utasításainak megfelelően. A kész keverék minőségét befolyásolja a tartály tisztasága, a keverési folyamat olvashatósága és az arányok fenntartása.

Az áramlási sebesség kiszámításához meg kell határozni a gitt tömegét, mivel mindegyiknek egyedi tulajdonságai vannak. A töltőanyag megjelenése viszont függ a felszín anyagától és a sérülés mértékétől, valamint arról, hogy mi a teendő a falhoz: festeni, tapétával ragasztani vagy csempézni.

A keverékek típusai

A modern építési piacot különböző gittkeverékek képviselik. Sok különböző besorolás létezik, de a fő a töltőanyag-típusok megkülönböztetése a felhasználhatósági fok szerint. E paraméter szerint a gitt két típusra oszlik:

száraz

Az ilyen típusú töltőanyag-keveréknek sok előnye van, és igen kedvező megoldás a munka befejezéséhez. Az ára sokkal alacsonyabb, mint a kész gitt, hosszabb és kényelmesebb a szállításhoz. Az alkalmazáshoz száraz por készítése egyszerű, az előkészített anyag fogyasztása kicsi lesz. Szükséges azonban szigorúan betartani az oldat elkészítésének arányait, és félóránként is gyúrjuk az új oldatot, mivel az öreg megszárad majd.

Kész

Ez a gitt a vásárlónak egy kicsit drágább lesz, de jelentősen megtakarítja az időt a dagasztás során. Sőt, a kész keverékkel együtt nem kell kitalálni a tökéletes arányokat. Az ilyen típusú keverékek hátránya, hogy a kész anyag fogyasztása növekszik, és az eltarthatósági idő kisebb lesz.

A gitt típusai és a kezelt felület típusával való kölcsönhatásban különböznek.

A főbb fajták mellett, amelyeket az alábbiakban tárgyalunk, a keverékek a következő csoportokra oszlanak:

 • Ragasztó keverék festési munkákhoz használják. Műanyag, gyorsan szárad és nagyon hosszú ideig tarthat. Ez azonban nem alkalmas kültéri munkákhoz, nem ellenáll a nedvességnek és a mechanikai sérüléseknek.
 • Latex gitt Alkalmas mindenféle felületre. A költség magasabb, mint a ragasztó, de ezt a jobb műszaki jellemzők ellensúlyozzák. Könnyen felhordható, terhelés hatására nem zúzódik le. A hátránya az alacsony hőmérséklet-ingadozások.
 • Putty Tex nagy igény mutatkozik a szinte bármilyen felületre való alkalmazkodás, valamint a különböző színpaletták miatt. Magas stabilitással rendelkezik, rosszul tolerálja csak a fagyási hőmérsékletet.
 • Víz-diszperziós keverék - a leggazdaságosabb forma, jó teljesítmény mellett. A hátránya a tárolás nehézsége - kívánatos, hogy légmentesen lezárt tartályban végezzük.
 • A gitt elölnézete a ház külső részének befejezésére használják. Ezt a keveréket magas hőmérséklet-ellenállás, nedvesség immunitás, alacsony költség jellemzi. Mínusz - a befejezés után elkezdhet repedni.

A keverékek típusai a gyártótól függően is megkülönböztethetők. A különböző márkák nagy száma ellenére számos minőségi termék létezik, amelyek a javítási folyamatban határozottan felhasználhatók:

 • Putty "Vetonit" - Minőségi keverék vakolatok készítéséhez a befejezés előtt. A "Vetonit" -ot csak száraz helyiségekben használják, egy négyzetméterre kevesebb, mint egy fél kilogramm lesz a keverék. Ha 1 mm-es rétegvastagsággal helyezi el az anyagot, akkor a tapéta / festés esetén a fogyasztás másfél kilogramm / m2. mérőfelület.
 • "Shitrok" - gitt keverék, amelyet viszonylag alacsony fogyasztás jellemez. Az 1 mm-es rétegvastagság 0,5 kg / m2. Polimer gitt, latex és akril oldatokra osztva. Használható gipszkarton falakhoz, nem tartalmaz azbesztet, felhasználásra kész.

Mitől függ a költség?

Milyen mennyiségű gitt szükséges a javítás elvégzéséhez, milyen paraméterek befolyásolják a fogyasztást - ez a fő kérdés, amelyet a munka megkezdése előtt kell megoldani. A kellemetlen helyzetbe kerülés elkerülése érdekében, amikor röviddel a munka befejezése előtt kiderül, hogy nincs elég anyag, szükséges a szükséges összeg kiszámítása előre.

Befolyásoló tényezők:

 • a falak állapota (az érdesség mértéke, a repedések jelenléte) és az anyag, amelyből készültek;
 • gitt típus (elöl, dekoratív, belső munkákhoz);
 • a gitt elhelyezése;
 • a keverék megfelelő előkészítése;
 • a következő javítási szakasz (festés, meszelés vagy tapétázás).

De először is, a gitt típusa befolyásolja a gitt fogyasztását. A munkától függően a gitt három alapvető csoportra oszlik:

Indítás (szintezés)

Ez a típus jellemzi a legnagyobb költséget. Ezt a gittet a munka első szakaszában használják fel, a felszín kiegyenlítésére, repedések és chipek beágyazására. A falba mélyen behatol, a vakolat tetején

egyetemes

A második típusú gittet valamivel kisebb mennyiségben fogyasztják, mint a kiindulási anyagot. Átmeneti szakaszként szolgálhat a kezdetektől a befejezésig, vagy mindkét típusot egyszerre helyettesítheti, de csak akkor, ha meg kell szüntetni a meglehetősen kisebb hibákat.

Befejezés (dekoratív)

Típus, amelyet a legalacsonyabb fogyasztás jellemez. A befejezést megelőzően a legutolsó fordulóban alkalmazzák, és a fal maximális simaságát biztosítja. A befejező keverék első rétegként is használható, ha csak kisebb felületi hibákat kíván eltávolítani.

Az anyag mennyiségének helyes kiszámítása fontos lépés a befejező munkák megkezdése előtt. Ha a gitt kevesebb, mint amennyire szükséges, új anyagot kell készítenünk, majd meg kell próbálnunk csatlakozni az előzőleg alkalmazott keverékhez. Ha a keverék mennyisége meghaladja a normát, akkor azt továbbra is kéretlenül kell alkalmazni, mivel nem lesz többé használható. A számítások bármely hibája késlelteti a befejezés folyamatát, elhalasztja a javítás befejezését.

Hogyan kell kiszámítani?

A javítási folyamat során használt anyag pontos mennyiségének kiszámításához tegye a következőket:

 1. megtudja a szoba pontos területét;
 2. mérjük meg a falak magasságát és összegét;
 3. számítsuk ki a falvastagságot, figyelembe véve az összes felülethibát;
 4. meghatározza a gitt réteg vastagságát és számát (figyelembe véve a felületi hibákat).

Fontos megjegyezni, hogy a felhasznált keverék mennyisége más kevésbé fontos tényezőktől is függ. Gyakran előfordul, hogy a szerszámgyártás folyamán meglehetősen nagy mennyiségű nem igényelt anyag marad, a kompozíció felhasználás előtt megkeményedik. Ez megtörténik, és fordítva: néhány munkaterületet újra kell dolgoznia, amelyekhez további keverékre van szükség. Általában véve az elkerülhetetlen veszteségek elérhetik az anyag teljes mennyiségének 10% -át, ezért érdemes ezt a pontot figyelembe venni a keverék elkészítésekor. Ezenkívül a gitt fogyasztásának mértéke az alkalmazott keverék alapjától függ.

Az alap lehet:

 • cement;
 • gipsz;
 • ragasztó.

vakolat

A munka megkezdése előtt meg kell érteni, hogy a vakolat milyen mértékben különbözik a gittől.

Mindkettőt a befejezéshez használják, és az igazításhoz használják, de közöttük fontos különbségek vannak:

 • A gipszet a gittel ellentétben sokkal nagyobb mennyiségekben használják. A gitt segítségével általában csak kisméretű hibák vannak elfedve, míg a vakolat a sérült területeket nagyobb méretben állítja be.
 • A gitt ára lényegesen magasabb, mint a vakolat ára, a kompozíció összetettsége miatt.

A vakolt felületre vonatkozó szükséges gitt mennyiség kiszámításához figyelembe kell venni az éghajlati mutatókat és csak a gyártó által meghatározott tartományban kell működnie.

A gyártó által megadott összes ajánlással egy négyzetre. A m négyzet általában másfél kilogramm gittet igényel. Figyelembe kell venni azonban az alkalmazott réteg vastagságát és a fal minőségét, valamint a töltőanyag területét.

Jelentős hiányosságú falak esetében elegendő 1 mm-es réteg alkalmazása (a számítás 1 kg-os kilogramm), a kiindulási gitt és a 0,5 mm (0,6 kg / m2) befejezés. A réteg vastagságának növelése a fogyasztás arányos növekedésével jár. Ne felejtsük el az újratöltést, ami jobban be kell illeszteni a számításba a munka megkezdése előtt. A fogyasztás megközelítőleg egy kilogramm / m2.

gipszkarton

Jelenleg a gipszkarton - az egyik leggyakoribb lehetőség a szoba befejezésére. Véleménye szerint a gipszkarton jelenlétében nincs szükség a bevonásra, mert már van egy sík felülete. Ez a nézet azonban rossz. A festék vagy ragasztó megakadályozásához szükséges a befejező gitt használata.

A pontos fogyasztás attól függ, hogy milyen felületről van szó. Van egy kis trükk, hogy csökkentsük a keverék mennyiségét: a gipszkarton lapok betöltése előtt alapozóval kell kezelni.

A munkához szükséges anyag mennyisége a kompozíciótól függ.

Az áramlási táblázat így néz ki:

 • A cement alapú gitt keverésekor a számítás 1,2 kg / négyzetméter.
 • A polimer alapú keveréket kevesebbet fogyasztják, mint mások - mindössze 0,6 kg / m2, azonban ez a fajta összetétel a legdrágább.
 • A gipszkeverék a leggazdaságosabb megoldás. A fogyasztás 1 kg / m2.

A gipszkarton használata nagyon egyszerű. Ha a lapokat eredetileg helyesen telepítették, akkor gondosan beállíthatja. A bevonat befejezése előtt ki kell zárni az önmetsző csavarok rögzítőcsuklóit és kupakjait.

Más felületek

Más típusú falfelületeken történő munkavégzés esetén alapozó réteggel kell fedni. Általánosságban elmondható, hogy a betonra kerülő gitt mennyisége csak enyhén tér el a fenti felületek típusától. Sima betonfal esetén egy első réteg szükséges, amely nem vastagabb, mint 5 mm, és egy második réteg, amely nem haladja meg a 3 mm vastagságot. Figyelembe véve a réteg vastagságát és a négyzetméterenkénti fogyasztás kiszámítását.

Fából készült felületek is gittek. Az alkalmazott anyag rétege azonban nem haladhatja meg a 2 mm-t.

A gitt használatának előfeltétele - rétegének vastagsága 5-10 mm-en belül kell maradnia, ellenkező esetben a szárított keverék megszakad és leválik a falról.

ajánlások

Amikor a felületeket fel kell ragasztani, gondosan kövesse a munka sorrendjét és technológiáját. Ha száraz keveréket készít a keverékből, gondosan kövesse a gyártó utasításait. Csak tiszta tartályokat használjon, alaposan keverje össze, és adjon hozzá vizet szigorúan a kívánt mennyiségben.

Helytelenül elkészített keverék:

 • Növelje az anyagfogyasztást, emiatt emelje és becsülje meg a javításokat;
 • Jelentősen csökkenti a munka minőségét.

Fontos emlékezni a keverék sűrűségére - a nagy hibák összehangolásához vastagabb konzisztencia szükséges, amely a kompozíció fogyasztásának növekedését vonja maga után.

A munka megkezdése előtt győződjön meg róla, hogy a kiválasztott keverék helyes, és az áramlási számítás pontosságát

Az egyszerű szabályok végrehajtása kiküszöböli a gyenge teljesítményt.

A gitt fogyasztásának kiszámításáról lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba